Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Chipping tzv. solnou metodou - umí někdo?

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Chipping tzv. solnou metodou - umí někdo?

Příspěvekod Tomas Madej » 19 bře 2011, 11:12

Zdravim kolegovia, chcem vas poprosit o radu, chcem na mojej F-14 vyskusat solnu metodu, model je momentalne v surfe a chcem sa opytat ako postupovat a chcem este pouzot preshading, len neviem ze ci som to nemal vytienit este pred surfom alebo teraz pred zakladnou farbou a chcem sa spytat ze :
A, ked ho mam v surfe mam pouzit ako zakladnu farbu tmavsi otien sedej, potom pouzit solnu metodu a nastriekat model bledsim odtienom sedej, aby po odstraneni vynikli tie tmavsie flaky ako nejednost povrchu, alebo to mam urobit naopak tak ze zakladnu pouzijem bledsi odtien sedej a potom dam sol a potom na koniec tmavsi odtien sedej? Dufam ze som to zrozumitelne napisal, dakujem za vase rady.
B, mal som pouzit preshading este pred surfom,alebo hned po surfe, alebo po zakladovke pred pouziti soli ?
Tomas Madej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 30 říj 2011, 18:12

Zdravím,
tak jsem se o víkendu pustil do vyzkoušení solné metody. Obětí se stala 1/72 P-47 od Houbbyho Bosse která bude ve francouzkém camu. Popis k jednotlivým fotografiím je pod nimi:

sul_1.jpg

1) Povrch je nastříkaná světlejší OD (pozn. OD=Olive Drab) od Tamiye lehce přestříkaná Tamiyáckým lesklým lakem. Na zvlhčený povrch jsem natupoval sůl a nechal zaschnout.

sul_2.jpg

2) Přestříkaná tmavší OD

sul_3.jpg

3) Výsledek po seškrábání nasucho kartáčkem, umytí vodou a utření tyčinkami do uší.

sul_4.jpg

4) Přestříkání lesklým lakem Tamiya... No co to? :shock: :shock: :shock: Tak jsem asi něco nezachytil?? Vůbec nevím o co jde, asi tou vodou jsem rozšmrdlal sůl všude možně a tedˇ ten solný film sbělel. Ale jak to, že předtím nebylo nic vidět?? :? :shock: :? Tohle jsem fakt těžce rozdejchával :evil:

sul_5.jpg

5) Po několika hodinovém dramatu, kdy jsem přes lesklý lak tyčinkou namočenou v čistidle Hanza lehce celý povrch utíral tak dlouho až zbělená místa zmizela. Neobešlo se to bez poškození některých míst, takže došlo i na opravu OD. Nakonec jsem model znovu přestříkal lakem a odmaskoval. Následovalo dostříkání imitace přestříkaného USAF markingu.
Přechod mezi spodní šedou jsem opravoval a v některých místech mi barva po zaschnutí opět začala bělet. Nicméně bylo to na místech, které nebyly až tak dokonale očištěny, tak jsem to musel udělat znovu.

sul_6.jpg

6) Nakonec jsem model břed obtisky opět lehce přestříkal lakem a tentokrát i ze spodu. Na některých místech i předtím jednou vyčistěných se opět objevily sbělené fleky :evil: . Následovalo opět hodinové drama zejména při opravování OD. Nechápu jak to znova mohlo zbělet, když to už jednou bylo přestříkané lakem. Na fotografii vidíte zbytky fleků na které už jsem neměl sil. Co také nechápu je, jak se to dostalo na spodní šedou a žlutou (ta byla dokonce maskovaná), kde jsem sůl vůbec nepoužil :x

No momentálně model nechám chvíli vyzrát, ale bojím se jít do dekálů kvůli vodě... Při tom čištění od zabělení jsem byl svědkem zajímavých "reakcí". Jako by ta sůl prostoupila vrstvou laku a barvy a vysrážela se. Pak stačilo znovu místo utřít tyčinkou a pokud jsem měl štěstí, sbělený povrch se již neobjevil.

Tak jaké jsou vaše zkušenosti?? Víte někdo proč se ta sůl takhle chová?? O tomhle jsem nikde nečetl.
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jezevčík » 30 říj 2011, 18:55

Podle mě to není solí, ale lakem. Číms to ředil, v jakým poměru a pod jakým tlakem pak stříkal. BTW: Neměl jsi tam i XF-21 Flat base?
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 30 říj 2011, 19:23

Lak Acryl X22 + orig. ředidlo. Je to vše osvědčený postup nikdy nepůsobící problémy, jediné co je navíc, je ta sůl... Část toho bílého jsem zkoušel přestříkat i barvou se stejným efektem, takže v laku to asi fakt není.
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 31 říj 2011, 09:59

No sůl je potvora. Stačí se podívat v zimě jak vypadá prosolená vozovka či chodník - bílé fleky. A kolikrát se musí povrch "opláchnout" než stopy soli zmizí. V zásadě je potřeba ten model opravdu důkladně omýt (možná pokud to jde nejlépe tekoucí vodou) a ne jen otřít mokrými ušátky. Dokonalé vyschnutí také hraje svojí roli. Chlorid sodný totiž zaleze všude možně. Dalším faktorem je ředidlo obsahující vodu (i když v nepatrném množství). Sůl je hygroskopická a tak její i nepatrné zbytky natáhnou vodu, vytlačí se na povrch a po zaschnutí se objeví solný výkvět. Možná by pomohlo místo akrylového ředidla X-20A použít osvědčený Lacquer thinner, který je pro Tamyia lak možná vhodnější.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán ´Fidoo´ Lášek » 31 říj 2011, 13:31

taky to vidim spíš na lak,... sůl se mi takhle nikdy nezachovala. Navíc se to neděje v okolí míst kde by mohla omylem zůstat ale v ploše. Dávám sůl přímo na barvu viz fotka, bez laku a zatím bez problémů. Lakuju Gunze Cčkem.
Přílohy
DSC_0011 (9).jpg
http://www.stepanlasek.cz

http://500px.com/Stepan_Lasek
Štěpán ´Fidoo´ Lášek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 31 říj 2011, 14:59

Milane díky za Tvůj velice odborný komentář. Nějak nevěřím, že to je lakem a že mi to zrovna "náhodou" udělal po soli. To že je to na místech (žlutá) kde jsem sůl nepoužil je mi sice záhadou, ale je možné, že se to tam dostalo dodatečně, jak jsem to smýval odmaskované.

Teorie co píše Milan mi přijde hodně reálná a zároveň mi asi odpověděla na otázku, proč se mi občas při lakování stává, že se najednou na některých místech objeví sbělené bílé tˇupky defacto s podobnou vlastností jako ta sůl. Bude to zřejmě sůl od potu když sahám na model. No zakoupil jsem další P-47, pokusy tedy budou pokračovat :-) . Zkusím ten leveling thinner, resp. gunze ředidlo...

Ještě mne napadá, proč se používá sůl a ne krystalický cukr??? To by vyřešilo problém s bělením...

Fidoo, máš i foto s výsledkem?? Předpokládám, že jsi to lehce foukl nějakou ředěnou tmavou barvou...
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Krtil » 31 říj 2011, 16:18

Proč sůl a ne cukr, nevím ale určitě by to chtělo zkusit.
Modelařím jen pro radost....
Petr Krtil
Petr Krtil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 31 říj 2011, 16:24

lebo ked ti uschne slana voda tak to orafes kefkou ... skus niekde napatlat sladku vodu ... fajne lepidlo si tym spravis :wink:
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jezevčík » 31 říj 2011, 16:36

Jestli to vykvetlo i po barvě, tak je to stopro něco se stříkáním - tlak, ředidlo, naředění... protože barva všechno dokonale překryje a - stejně jako když ti překryje tu vyschlou sůl na povrchu i třeba v krystalech. Podle mě jsi měl ten lak moc suchej nebo moc silnej tlak případně kombinaci obojího. Kdyby to vykvetlo pod lakem a ty bys na to šel jenom s nějakým otěrem, tak by to nestačilo - pod lak by ses nedostal. Čili je to něco úplně na povrchu.
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Brzdič » 31 říj 2011, 17:08

Já osobně bych bych na tuto metodu vůbec nepoužil akryly, ale syntetiky. Mě to přijde dost agresivní na akrylky. :)
Hotovo: [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Brzdič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štefan Dinaj » 13 lis 2011, 18:13

Teda povedal som si, že aj ja prispejem svojim kúskom do debaty a touto cestou sa aspoň opýtam na názor. Chystám sa na B6N2 1:48 a povedal som si, že na odreniny = olúpanie farby bude možno dobrá táto metóda. Zobral som do ruky model na ktorom skúšam všetko možné a pokus je na svete. Veľkosť, intenzitu, rozmiestnenie atď berte s rezervou hlavne sa jednalo o to vyskúšať a povedať si či ísť touto cestou alebo nie... 8-) Čo poviete? :wink:
13112011840.jpg

Přílohy
13112011839.jpg
13112011838.jpg
Štefan Dinaj

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 13 lis 2011, 18:32

Správná cesta.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 13 lis 2011, 19:02

2009....
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štefan Dinaj » 13 lis 2011, 19:49

Tak to už áno :D toto by som si vedel predstaviť ako skoro konečnú úpravu povrchu je to fakt super. Myslíš si, že by to bolo dobré skombinovať s tým čo som dal vyššie alebo to už bude moc veľa?
Štefan Dinaj

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna