Kryt motoru a kryt nad převodovkou,kde jsou žaluzky je spojen torzkou,takže když povolíš šrouby pancíře nad převodovkou, ten se ti vyhoupne a ty ho dotlačíš na doraz,pak ho zajistíš čepem,zvedneš chladič, ten také zajistíš na pravé str.otočnou kulatinou,pak se dostaneš na převodovku,startér,kompresor,psu,olejovou nadrž a olej.chladič,ventilátor a částečně na bok motoru,to stačí na údržbu a případnou opravu v tomto prostoru.Druhá,přední část pancíře má poklop nad motorem a vzduch.filtrem to stačí zase na běžnou údržbu,pokud se potřebuješ dostat na motor více při nějaké opravě,necháš zadní část přišroubovanou a povolíš šrouby na předni části,ta se částečně vyhoupne,podložíš jí dřev.klínem,nebo hranolem a můžeš dělat na motoru.Pokud se dělá větší oprava,jde dolů komplet pancíř+chladič,ten je zavěšen ze spodu na pancíř.Věž je otočená do boku.
Este by som sa chcel spytat ci by ste nevedeli napisat nieco aj o farbach v tomto priestore? Navod a foto co mam si troska odporuju. Co je asi na 100% je motor a prevodovka-hlinnikova. Zaujimali by ma aspon hl. casti-mot.priestor,v.filter,chladic,ventilator.
Ak si za tie roky dobre pamätám, chladič bol bledo šedý, motorový priestor bledo šedý alebo aj biely, ventilátor bledo šedý, filter vzduchový - modrý ???
Čistič vzduchu bol vo farbe zlatá metalíza. Modrý čistič vzduchu som videl len jedenkrát v Kežmarku na T-54 a to bolo asi v roku 1978. Verzie T-54M a vyššie, T-55 a vyššie, VT-55A,MT-55A používai zlatú metalízu. Motorový priestor nikdy nebol biely. Bol vo farbe tmavosivej (myslím v.č. 61XXX), resp. strednesivej (myslím v.č. 62XXX). Treba brať konkrétny stroj. - palivová sústava bola vo farbe žltá - mazacia sústava hnedá - chladiaca sústava zelená - protipožiarne zariadenie (PPZ) červená - protiatomová ochrana (PAO) sivá metalíza V tomto farebnom označení boli mierne výnimky, napr.: chladič chladiacej kvapalíny bol vo farbe sivej. Špeciálny ventilátor (PAO) bol vo farbe maslovej bielej ako bojový a vodičský priestor. Terajšie farebné zobrazenie nemusí zodpovedať skutočnosti, ako bolo vykonané vo výrobnom závode.
po prestudovani podkladov som narazil na jeden problem-neviem si rady s jedou hadicou.je to ta co je na prevodovke na prvej fotke.ide mi o to ze kde je zakoncena.na druhej fotke je vydiet ze je to niekde nad ventilator ale neviem ci tam nie je iba zasunuta aby nezavadzala.na posledej fotke/myslim ze je to ta ista/ide do chladica ale tento velky chladic obycajne t-55 nemali.
Foto č.1 -je demontován chladič a hadice je odehnutá,aby nepřekážela,zelená trubka vede do olej.nádrže,je to součást ohřevu motoru.Foto č.2-opět demontován chladič ,ale i hadice.Foto č.3-hadice od chladiče vede dolů okolo P.S.U na levou přední část motoru,kde je napojena na vodní pumpu.Jinak chladič na T-54,55 je velký a těžký hovado.
pato ta zelena trubka ma netrapi,islo mi len o tu gumovu hadicu odkial a kam vedie. pancir tak teraz som domotany ohladom tych chladicov.co mam ten set tak tam je iba taky maly kockaty /myslim ze je to chladic oleja/ ktory je vidiet v rohu na fotkach.ziadny iny.cize tam este neaky chyba?