Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mastné pásy?

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Mastné pásy?

Příspěvekod Agnar » 11 dub 2011, 17:05

Zdravím kolegové, nevím jak přesně definovat co se mi stalo na mém modelu Jagdpanteru.. stavbu jsem dokončil zhruba před půl rokem, pásy byly gumové, natřeny klasicky pancéřovkou Humbrol, (reděnou S6006), do toho wash tmavou vodovkou ap. ve finále zabordelení pigmenty CMK různých druhů odstínů zeminy a pískových.. navrch drajbruš ocelovkou a vyleštění grafitkou styčné plochy se zemí... takkto jsem ho usadil na podložku posypanou hlínou a šup do vitríny.. takže klasický postup, který používám léta letoucí...

Abych se dostal k problému.. před třemi týdny jsme tapetovali obývák (docela rozměrná místonst) a kvůli deficitu větrání (aby se tapety nerozjely) byla v bytě poněkud větší vlhkost... zhruba před týdnem jsem si všiml (ale jenom u tohohle modelu!) že na podložce pod pásy jsou fleky, jako by se jágpateřík počůral.. k tomu vnější pojezdová kola byla poněkud lesklejší jako by je někdo omatlal olejem... nějakým zkoumáním jsem se dopídil (odstranění šírcen) že z celého pásu mi prakticky zmizely pigmenty i oleštění tužkou a je pololeskle kovově šedý (základovka?)... na první pohled to vypadá jako kdyby pásy byly naolejovány.... lámal jsem si hlavu, jestli jsem si při leštění vitríny nestříkl např. nějaký ten sajrajt na sklo, dokonce jsem se i donutil přiznat manželku jestli mi náhodou nešmejdila ve vitrínce něčim mastným, nebo moje dcérka... ale zlváštní je že je to i pod šírcny, kam se nedá dostat!!... myslíte si že by např. vlhkost v bytě mohla ovlivnit struktury barvy, pigmentů ap. na pásech modelu?.. ostatní zpracovány stejnou metodou (vedle je hned Panther, prakticky totožně lepený s tímto a taky s gumáky) a ty jsou v pořádku... jsem z toho trošku zoufalej a nevím kde se stala chyba. Zkoušel jsem to znova nahodit pigmenty, ale háže to jakoby jiný odstín a "maže" to...

Házím to sem jen jako poslední možnost jestli náhodou nemá někdo podobnou zkušenost, doufám že se mi nebudete smát :D :D :D..věřte že mě do smíchu moc nebylo ...
člen štětečkové galaxie č. 8
Agnar

• Odpovědět s citací

Re: Mastné pásy?

Příspěvekod korki » 11 dub 2011, 17:15

Tipujem, že sa jedná o Jagdpanthera od Tamiye v mierke 1:35 :-D

v štrnástich som tento model lepil a stalo sa mi presne to isté.....síce som vtedy ešte nepatinoval, ale pásy som nastriekal jedným odtieňom agamackej syntetiky + drybrusch gunmetalkou, po nejakom čase som tiež zistil vo vitríne tú mláčku....do teraz nechápem, prečo sa tak stalo....vedľa stál Panther od toho istého výrobcu s rovnakými gumákmi a tam sa nič také nestalo
pod jagdpanthera som dal na nejaký čas papierovú vreckovku, ktorá ten "olej" zväčša vysala...
Martin, 33 rokov
Coming soon: viewtopic.php?f=58&t=137790
Galéria http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=7&t=53476
korki

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Agnar » 11 dub 2011, 17:42

Jo je to přesně on !!!! Tamyiáckej ..
Agnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 11 dub 2011, 18:29

Nejspíš to bude tou gumou. Třeba se při jednom kousku u Tamky dostala nějaká nevhodná šarže gumy. Pokud to jde, tak gumáky vyhazuji a nahražuji plastem nebo kovem.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Agnar » 12 dub 2011, 17:47

Děkuju za info.. obalil jsem pásy do papírových kapesníků, odmotnoval šírcny na nějakou dobu a uvidím.. vypadá to že ten největší bordel vysála "hlína" na podložce :D... nejhorší je že jsem pásy "přidrátoval", takže sundavat je ted lze jen dost obtížně.. ale což, další zkušenost :D..
Agnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobanski » 12 dub 2011, 18:58

Mně to samé s vinyláky u Tigera Initial od Tamky :-)
Vstávat a cvičit modelařit!
Bobanski

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Agnar » 13 dub 2011, 15:47

Tak jsem rád, že v tom nejsem sám (ironicky) :D.. jeden kolega který pracoval v chemických závodech mi sdělil, že asi nastala nějaká reakce, protože prý "ty gumové" (nevím přesně jaký je to materiál a co je v tom obsaženo - popsal jsem mu jak to vypadá :D) pásy obsahují nějaké silice kvůli pružnosti a s odstupem času se může stát v kombinaci např. s rozpouštědly, barvami ap. že to začne "kvasit".. nejsem vůbec zběhlý v chemických pojmech, ale vysvětloval mi to jako blbcovi, takže to nějak tlumočím :D :D....

No jo.. to je hezký zjištění, ale co kolegové s tím? to bude takhle téct furt dokud se pás "neroztaví", nebo se to nějak zase odpaří, uschne to... nebo mám celé pásy odpárat a dát nové??....
Agnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod korki » 13 dub 2011, 16:26

nič nepáraj, daj pod model papierové vreckovky, nechaj to tak aj mesiac, ja som to mal možno aj dlhšie.....potom už to nebude presakovať a pás bude suchý
Martin, 33 rokov
Coming soon: viewtopic.php?f=58&t=137790
Galéria http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=7&t=53476
korki

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Agnar » 13 dub 2011, 16:53

Dikes.. narval jsem kapesníky i do záhybů, mezi pojezdovky, prakticky jsem to obalil :D.. tak uvidíme co to spáchá :D..
Agnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Agnar » 11 led 2012, 17:47

Tak oživuju znovu toto téma :-) Při zběžné kontrole vitrínky a dělání místa pro budoucí mrchu T-35, jsem si všiml podobné reakce i u toho Panthera G a zdá se mi, že to chytá i Mardera III M (všechno Tamiya), takže znovu experimenty s kapesníčkama, u toho Jagdpantera to pominulo, když jsem nafest narval trošku papírového kapesníčku pod šírcny na pásy a proužek jsem podložil pod pásy, kde se dotýkají se zemí, takže není nic vidět. Od té doby na Jagdu klid. A ted toto... ten marder je lepený cca v létě 2009 takže ta reakce si dala nějak na čas. Absolutně nemůžu pochopit, proč a jakým způsobem to reaguje. Ale pozoruhodné, že je to všechno Tamiya ty novější výrobky. Mám tu gumáky od Trumpety, AFV, Academky a id starších stavebnic od Tamky..aj. i několikaleté modely a nic.. postup barvení i patiny prakticky stejný..... nechce se mi přebouchat všechny tamky co mám v kitníku článkáčema při mém nabitém rodinném rozpočtu to bude tak za pár tisícovek :-).. co s tim..tot otázka..
Agnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Agnar » 23 kvě 2012, 15:00

Tak tu zase budu otravovat.. včera jsem utíral prach a náhodou jsem kontroloval Jagdpantera, nejvíce postiženého.. nevím proč, snad ze zvědavosti, jsem rýpnul nehtem do kousku pásu, byl tvrdý jako šutr a najednou "lup" a asi 2mm se mi odlouply jako kdyby to byl sádry.. totálně vyschlá guma :-)..
Agnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 23 kvě 2012, 16:22

Mně takhle ztvrdly gumový pásy u 1/72 techniky Matchbox a Fujimi ještě v krabici. Při manipulaci se pak rozpadly na prach.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna