Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Ruský průzkum, Karpatsko-Dukelská operace 1/35

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Ruský průzkum, Karpatsko-Dukelská operace 1/35

Příspěvekod Jan Garčár » 12 úno 2011, 19:45

Napouštět ten papír vteřinovým lepidlem jsem nezkoušel. Možná, kdybych ty lístky ohnul atp. tak bych to tím způsobem zafixoval. :) Třeba to někdy zkusím.
Jinak ty trny, to byl jen fórek. A když už rozebíráš délku projektu, tak pokud chci šlahounů cca 7 a za týden udělám asi jeden a půl (samozřejmě to není čistý čas), protáhne se mi to zhruba o měsíc :-D Ale já nespíchám a ty další půjdou po nabraných zkušenostech s tím prvním (už je téměř hotový a celkem se mi zamlouvá) určitě rychleji :) Ještě nejsou hotové stromy, podložka a na figurky jsem ještě skoro nesáhnul... Původně jsem si říkal, že to chci mít hotové do května, tak nevím. :arrow:
Přílohy
IMG_2803.JPG
IMG_2802.JPG
IMG_2799.JPG
"Ach ano, pouhá pěchota - ubozí žebráci." Plautus Titus Maccius
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pravý modelár » 13 úno 2011, 11:38

pomaly ale detailne =D> =D> uplna bomba =D> =D>
"Veďte mě, následujte mě, nebo mi jděte z cesty"
George S. Patton
pravý modelár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 26 úno 2011, 19:01

Zdravíčko všem,
jako obvykle jsem moc nepokročil. Posledních asi čtrnáct dní jsem bohužel vůbec neměl na modelaření náladu :( Nicméně jsem se i tak snažil s dílem pohnout :) Stříkal jsem podložku a už to asi nechám být, i když s ní nejsem zcela spokojený. Na styku vodorovné a kolmé plochy mi po nastříkání vznikla světlá, téměř bílá linka (na fotce není vidět, ale věřte mi, že tam je). Stříkal jsem to matnou černou akrylovou barvou. Chvíli jsem to studoval a přemýšlel, jestli se tam nevysrážela třeba nějaká zmatňující složka, nebo jestli se tam sprej nedostal. Výsledek je takový, že prostě nevím a abych se pohl kupředu, nebudu podložku řešit - alespoň zatím. Možná to pak spravím lištou... Ostružin bude trochu míň :-D vzhledem k tomu, že se znám, tak jsem i počítal s tím, že to tak dopadne. O to ale budou hezčí :) nebo aspoň doufám. Taky se chci brzo mrknout na figurky a začít s tvorbou terénu. Hned jak mě přestane otravovat rýma a podobné věci, tak to pofrčí :) I když kdo ví, protože jak se tak dívám, jak to ve světě a u nás vypadá, přibude mi možná nový koníček, a to střelba na cíl :wink:
Přílohy
IMG_2818.JPG
zkoužka usazení polystyrenu v podložce... :-)
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 04 bře 2011, 23:14

... tak jsem zkoušel natírat první obličej. Vzal jsem si hlavu vojáka, který je od Zvezdy. Řekl jsem si, že ji nejdřív namaluji a když bude vypadat hrozně, tak mu dám hlavu jinou (nebo jsem uvoažoval i o koupi jiné figurky, konkrétně by se mohl hodit např. jeden z průzkumáků ze setu Crossroad od Master Box: http://www.bilek-eshop.cz/cz/produkty/k ... /p/index/6 , ale to až podle toho jak to se Zvezdákem nakonec dopadne :) ). Když jsem natřel první vrstvu pleťové barvy, okamžitě mě přešla dobrá nálada :( Barvu (olejová Agama - plánuji si pořídit lepší) jsem trochu více rozředil, aby mi nezalila rysy obličeje. Výsledek byl takový, že vůbec nekryla (povrch byl samozřejmě odmaštěný). Vypadalo to strašně a bál jsem se, co udělá druhá vrstva. Tu jsem naředil méně a zjistil, že i tak kryje dost špatně. Možná je to štětcem (polyamidový). Nicméně to vypadá, že druhý nátěr se jakš takš povedl. Na fotkách je asi hodinu zavadlý. V neděli zkusím stínovat, snad se operace zdaří. Vojáka dám do kupy a začnu mu dělat převlečník. Bude mít nataženou a zavázanou kapuci. Sice to asi není ideální, nejdřív namalovat obličej a pak okolo dávat tmel, ale pokud budu hlavu nakonec měnit, tak se mi zdá tento postup přijatelný.
Jinak mám pocit, že má ten frajer knír :D takže mu ho nakonec taky zkusím čmárnout. Zatím celkově nevypadá extra ošklivě, tedy s ním budu pokračovat dál. :)
Zbytek figur začnu barvit až po prvních zkušenostech se Zvezdákem.
Přílohy
IMG_2835.JPG
IMG_2829.JPG
IMG_2834.JPG
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš Chmelař » 07 bře 2011, 09:35

To, co se tváří jako knír, tak to je dle mého přehnaný rys obličeje. Agama dělá olejové barvy ? Buď, tam máš překlep, nebo mi to uniklo....
Naposledy upravil Aleš Chmelař dne 07 bře 2011, 23:46, celkově upraveno 1
Více na :
http://www.chmelar-diorama.cz
Aleš Chmelař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 07 bře 2011, 19:23

No podle obrázků knír mít nemá :D Stejně mu tu hlavu možná vyměním. Sice zrovna nemám za jakou, ale možná něco seženu v obchodě. Půjdu si tam totiž nakoupit barvy :) Ta agama je "Syntetická barva AGAMA - Email" takže si myslím, že je to olejovka. Kdybych se pletl a bylo to něco jiného, tak mě za to nekamenujte :D Jsem vlastně ještě zelenáč. Každopádně co se Agamy týče, tak jak jsem zjistil a poté si i přečetl, špatně kryje. Možná ne všechny, ale ta pleťová určitě. Kamarád modelář mi doporučoval vallejo na štětec. Všude navíc čtu, že jsou dobré, takže se pro ně stavím. Jen si ještě musím rozmyslet, jaké odstíny si pořídím. Chtěl bych nějakou na obličej, pak něco na jeho vystínování... Chudák prodavač :-D zase se tam objeví někdo, kdo pořádně neví, co chce :D Jinak, dá se na akryl natřít další vrstva olejovkou? Vzhledem k tomu, že jsem ještě pořádně nikdy nemaloval, chci obličej vyřešit pomocí stínu tmavší barvou (umbra pálená, siena přírodní - mám oboje olej Umton, jestli použiju umbru, tak ji trochu zesvětlím) a světla bych udělal zinkovou bělobou. Někde jsem četl postup, možná i tady na MF, tak ho chci zkusit. Pak vyzkouším malovat i oči :) No jsem na sebe zvědavý. Snad to nějak vybojuji. Metoda pokus-omyl-zoufalství se používá už věky a asi se nikdy neochodí. :D
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MiskaNosal » 07 bře 2011, 20:31

Ahoj, zkusím trochu poradit...
Ta Agamama co máš doma není olejovka, ale syntetika (podobně jako klasické humbrolky či revellky). Už jsem je dlohou nepoužíval, ale co si pamatuji, tak kryly celkem dobře, ale našly se občas odstíny, co stály za starou belu...
Jestli budeš kupovat Valleja na štětec (tj. Vallejo Model Color) tak si určitě stáhni a projdi vzorník (http://www.acrylicosvallejo.com/imagene ... or-web.pdf). Těch pleťovek dělaj alespoň 4. Na malování obličeje je profi postup zde na modelforu (viewtopic.php?f=7&t=46403&p=884883&hilit=panther#p884883). Jinak u vallejovek je třeba dát pozor na podklad. Na holý plast se to natírá blbě a je to náchylný k oděru. Je tedy nutné nanášet na nějakou základovku (bílá syntetika (humbrol, revell...) či akrylovka (tamya) eventuelně použit jejich primer (buď ve sprey či do pistole).
Dost věcí k tématu najdeš na stránkach valleja (koukni do jejich FAQ) či různých publikacích, které se věnují malování figurek (Osprey Publishing, Andrea Miniatures ...)

Jinak můj vzor pro malování figurek je zde viewtopic.php?f=123&t=16803&st=0&sk=t&sd=a. Moc se s tím nes... a úžasnej výsledek (alespoň z mého pohledu).

Jinak sleduji a těším se na pokračování...
Michal Nosál, 42 let
MiskaNosal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Adi3 » 07 bře 2011, 22:29

Vallejo- na štetec si vrelo doporučujem sú to parádne farby ja ich poúžívam na 72-kové figurky a na náradie k technike. A neviem ich vynachváliť
https://www.facebook.com/Diorama-172-by ... 849632105/
Adi3

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kid.A » 08 bře 2011, 06:35

MiskaNosal píše:Jinak můj vzor pro malování figurek je zde viewtopic.php?f=123&t=16803&st=0&sk=t&sd=a.

Koukám, že tvá dominantní metoda je drybrush. Já už to x-krát zkoušel a výsledek nebyl nikdy dost přesvědčivý. Holt mám asi nas...o v rukách :grin: . Zmůžu se jenom na stíračku olejovkou. Výsledky nejsou zas tak úžasné, ale úplně nejhorší to není.

Mám dotaz k těm Valejjo na štětec. Je nějaký osvědčený e-shop, kde se dají sehnat? Hledal jsem, googlil, ale nic jsem nenašel.

V.
http://www.smallscaledugout.blogspot.com/

http://www.diorama.websnadno.cz

http://www.polni-opevneni.websnadno.cz

V.
Kid.A

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MiskaNosal » 08 bře 2011, 12:51

No bohužel moje dominantní metoda je zatím procházení modelfora, vlastní modelářské výsledky jsou #-o
Jinak vallejo na štěcec má MPM, což by mohl být slušný a bezproblémový obchod...
Michal Nosál, 42 let
MiskaNosal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 08 bře 2011, 21:26

Díky moc chlapi, zkusím všechno nastudovat. Ještě nevím, který postup přesně zvolím. Každopádně budu chtít vyzkoušet ty valleja. Do soboty budu mít počítám jasno, stavím se v obchodě a něco pokoupím. Do té doby nejspíš začnu s terénem. Použiju takový ten mišmaš ze sádry, herkulesu, statické trávy, pilin... trochu pejsek a kočička :-D Zkusím to nabarvit umbrou pálenou, sienou přírodní a pak zesvětlit neapolskou žlutou. To jsou ty oleje, co mám. Asi to bude dlouho schnout, ale to mi myslím vadit nebude, vzhledem k mé rychlosti stavby :) Chci hlavně vyzkoušet, jak to bude vypadat. Když to nebude ono, tak příjde na řadu herkules a přesetá hlína. Tak jak tak plánuji povrch hodně zatravnit. Jinak zatím podnikám drobné práce, jako úpravu sumky pro PPŠ/PPS co bude mít ten kráčející hrdina :) Zkusil jsem plíšek od čajové svíčky a pracuje se s tím perfektně. Jak to bude stát za to, přiložím fotky :)
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 09 bře 2011, 13:09

Kéž bych měl tolik trpělivosti jako ty :(
Asi začnu stavět nějaké ty diorámy :-D Jen kvůli těm detailům, nebo raději ne :-D Stačí ty zmršené éra co dělám :D
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 10 bře 2011, 19:26

Tak jsem se díval na stránky valleja, koukal jsem na postupy a ten profi se mi líbí :) Asi ho zkusím :D Teoreticky to nevypadá moc složitě, takže uvidím.

Ondřej Kabelka: Diorama určitě vyzkoušej. Letadlo stojící na travnaté ploše vypadá o dost líp (přirozeněji), než třeba jen na dřevěném podstavci. Letadla se často maskovaly (větve apod.), nabízí se spousta námětů - rychlý start na obranu letiště, jak kolem běhá personál odnášející větve a pilot nervózně čeká v kabině, nebo něco klidnějšího, když si dva piloti po příletu prohlíží průstřely na jednom ze strojů. Samo, že tě do ničeho nenutím, ale rád rozdávám nápady :-D

Jinak práce jde zatím pomalu (nebo spíš nejde :D ) Snad s tím pohnu zítra :) Už chci dělat tu přírodu...
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 10 bře 2011, 19:47

Jan Garčár píše:Ondřej Kabelka: Diorama určitě vyzkoušej. Letadlo stojící na travnaté ploše vypadá o dost líp (přirozeněji), než třeba jen na dřevěném podstavci. Letadla se často maskovaly (větve apod.), nabízí se spousta námětů - rychlý start na obranu letiště, jak kolem běhá personál odnášející větve a pilot nervózně čeká v kabině, nebo něco klidnějšího, když si dva piloti po příletu prohlíží průstřely na jednom ze strojů. Samo, že tě do ničeho nenutím, ale rád rozdávám nápady :-D

Dík za nápady. Ale průstřely neplánuji :-D jako pilot bych se tím teda moc nechlubil že mě někdo trefil :-D Ale takové klidné posezení u letadla, doutníček atd...to je idilkové dioráma. Nebo jen udělám celou poličku jako trávu a bude mít mega dioráma :-D
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 12 bře 2011, 15:02

Celou poličku jako travnatou plochu - no nevím. Když to nebudeš mít jednolité, tak klidně :D Jinak s těmi průstřeli byl nápad spíš takový, že po příletu se sešli vedoucí a vedený u letadla vedeného (prostě u toho druhého ze dvojice). To by mělo zásahy a vedoucí by promlouval k vedenému "To jsi měl štěstí, žes vůbec doletěl." Možná už by tam mohli být i technici... Člověče, možná se časem vrhnu i na ty letadla :-D Ale ta 1/72 je podle mě dost složitější, co se figur týče.

Z obchodu jsem zpět, tam mě prodavač od valleja odrazoval :grin: Ještě, že jsem přesvěčený, že to s tím půjde :D Jen jestli mám dobré štětce :) Nějaké polyamidové Lotus Deco 0, 1, 2, 3, 4 a pak jeden 00, ale ten jsem asi zničil ](*,) (nějak se mi třepí špička) Ale třeba to s ním ještě projde. Všechno se prostě ukáže. Jinak co se dioramy týče, tak jsem terén přilepil do podložky (konečně :-D ) takže na to co nevidět příjde ta patlanice. Nachystal jsem si na druhém stromku další dvě větve k posypu, takže bude už z poloviny olistěný. Zkusím vymyslet trochu rychlejší postup. :) Při nejhorším to prostě neurychlím a stromky budou ještě chvíli trvat.
Pro zatím vše :)
....................
Jan Garčár

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno