Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sovereign of the seas 1637/1:90/ vlastní projekt/DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 942 • Stránka 24 z 63 • 1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 63
  • Odpovědět s citací

Re: Sovereign of the seas 1637/1:96/ vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 19 úno 2011, 00:15

.MG.: Velice si vážím Tvé pochvaly, od Tebe potěší dvojnásob. Práce mne baví, tak ten výsledek podle toho i vypadá, ale rozhodně i tak nacházím spoustu věcí, které je potřeba vylepšit a opravit, není to ještě ono.... V životě jsem viděla spoustu úžasných modelů, které mne inspirovaly a tak se snažím pochytit různé náměty a alespoň trochu se k nim přiblížit. Je toho ještě dost, co neumím a co musím ve své práci zlepšit. Vždy si totiž při prohlížení svých straších výtvorů uvědomuji, kolik chyb jsem na těch modelech udělala a co mohlo být lepší. Jenže o tom to je, stále se snažit zlepšovat a učit se novému, aby tam ty chyby příště už nebyly.

67.jpg
81.jpg
82.jpg
83.jpg
84.jpg

Zdesko: Papoušek je de facto pořád venku, když jsme doma, jinak dost hlasitě hvízdá a prosazuje si volnost. Na druhou stranu je hodně mazaný a ví, kam má jít, aby nedělal binec. Miluje fotoaparát, tak se mu to pokaždé líbí, když může stát v záběru. Modelu si nevšímá, nepoškodí ho. Tak mi je aspoň veseleji, když tuhle lodičku stavím.
62.jpg

Výzdoba levoboku téměř dokončena, počet zlacených ozdob na modelu již přesahuje tisícovku:

Sovereign má již stojan, avšak trup je provizorně podepřen kartonovými nosníky kvůli stabilitě a bezpečnosti. Ve finále bych mohla nechat trup pouze na těch dvou ozdobných sloupcích, nicméně pro jistotu zvažuji dát tam další dva jemné sloupky po stranách ve stření části trupu. Přecijen je to hodně velký a těžký model.

Edit: Upravila jsem stojan do finální podoby, musela jsem nakonec volit cestu kompromisu vzhled/stabilita + příprava pro elektroinstalaci a štítky se jménem lodi. Střední část trupu tedy podepírají úzké lichoběžníkové vzpěry s dřevěnou povrchovou úpravou, na nichž bude ve finále umístěný zlatem zdobený štítek nesoucí jméno lodi a rok jejího spuštění na vodu. Vzpěry budou tedy z velké části skryté, nicméně v tomto provedení je model ke stojanu jak přikovaný a nehne se ani o chlup.
Dnes jsem udělala ještě pár ostřejších fotek za denního světla, ozdoby jsem se snažila vyrobit co nejpřesněji vůči předloze Payne/Van Velde. Už jsem se v jejich výrobě celkem zacvičila, tak snad to na pravoboku půjde stejně dobře, jako dosud.
79.jpg
86.jpg
85.jpg

Jedna ze vzpěr stojanu:
78.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 09:33, celkově upraveno 1
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 20 úno 2011, 16:56

A hurá na pravobok, desítky sošek a reliéfů přibývají a pracuji už i na štítku se jménem lodi. Ještě není hotov, ale nápisek už tam je. :)

Pásová výroba identických sošek jede naplno, do týdne bych měla dokončit výzdobu pravoboku. Pak přijde na řadu "šílenství" na přídi, to bude pro mne nejtěžší sochařská zkouška.....

87.jpg
45.jpg
88.jpg
89.jpg
90.jpg
91.jpg
92.jpg
93.jpg
94.jpg
95.jpg

Na jedné z fotografií je i barva ve spreji, kterou všechny ozdoby zlatím.
Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 09:36, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Roman Bukovinsky » 21 úno 2011, 08:31

Tak toto si zasluzi velky respekt a hlboku uctu [-o< [-o< [-o< Nieco take sa len tak nevidi a obavam sa,ze ak by sa hocikto iny pokusil postavit tuto lod,tak to bude len slaby odvar tohoto majstrovskeho diela.Bravo Doris =D> =D> =D> Tesim sa na pokracovanie a jej dokoncenie.
Hotovo: BMP-2 viewtopic.php?f=7&t=46890 T-62M viewtopic.php?f=7&t=43682 Tunguska viewtopic.php?f=7&t=50401 Na stole: Fiesta WRC viewtopic.php?f=155&t=70591
Roman Bukovinsky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 21 úno 2011, 16:46

Srdečně děkuji za pochvalu, moc to pro mne znamená. Každý z nás staví modely především pro potěšení a pro mne je ctí, že tu radost mohu sdílet s dalšími lidmi! Ta radost se pak zrcadlí i na výsledku. Věřím, že by tento model zvládli postavit i další modeláři (Jano100 mi je úspěšně v patách a má to moc pěkné). Sovereign of the seas je sice dost i o sochaření, ale je zde mnoho vynikajících modelářů, kteří by to dokázali stejně nebo i lépe, než já. ;-I

Tak a jedeme dál, horní řada na pravoboku se zaplňuje dalšími ozdobami v podobě zbývajících šestí znamení zvěrokuruhu (ještě mi chybí býk a beran na přídi) a spoustou drobných sošek a reliéfů. Pro zajímavost jsem vyfotila Sos společně s Victory, na tomto místě bude Sovereign po dokončení vystaven.

97.jpg
111.jpg
103.jpg
104.jpg
105.jpg
106.jpg
107.jpg
108.jpg
109.jpg
110.jpg

Velice děkuji Kapitánu Jirkovi za skvělé podklady a rady ohledně správného osazení ozdob. Moc mi to pomáhá!
Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 09:40, celkově upraveno 2
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 úno 2011, 10:48

Práce pokračuje dál, postupně si objednávám doplňky, které na modelech nelze buď vyrobit z papíru (lanoví, stěžně či řetězy) a nebo pak doplňky, který budou ze dřeva vždy vypadat líp a hlavně jsou pevné - uvazovací kolíky lanoví, ozdobné sloupky zábradlí, některé kladky (i když Sos má hodně atypické kladky, které budu vyrábět skoro všechny z papíru) a doplňky, které bych si tak jako tak vyrobila ze dřeva nebo moduritu, ovšem vyšlo by mne to dráž nebo by byla výroba příliš náročná bez patřičného náčiní. Rozhodně se však budu držet čím jak nejvíc papíru. Moje velké poděkování patří majiteli e-shopu http://www.modelylodi.cz, panu Ing.Zdeňku Čejkovi, za jeho obětavou pomoc a ochotu se zajišťováním i nadstandardního zboží pro můj model Sos. Zároveň si moc vážím pomoci Kapitána Jirky se sháněním podkladů a odbornou pomoc vedoucí ke správnému ztvárnění modelu.

Zanedlouho dokončím výzdobu na pravoboku, zbývá už jen poslední řada výzdoby a bude hotovo.
117.jpg
116.jpg
115.jpg
114.jpg
113.jpg
112.jpg

Povedlo se mi i lépe nafotit levobok, tak přidávám několik nových fotek. Postupně vylepšuji i stojan, mám v plánu jednu sochařskou vychytávku (inspiraci mi zaslal pan Zdeněk Čejka) a pokud se vše povede, myslím, že to bude hodně zajímavé a pěkné.
Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 09:42, celkově upraveno 2
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pif » 24 úno 2011, 13:01

S němým úžasem jsem sledoval stavbu Vaší Victory a teď i Sovereignu a hluboce smekám před Vaší šikovností =D>
Je to nádherná loď a skvělá práce =D>
Pif

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 26 úno 2011, 13:41

Tak to je pro mne ctí, moc si toho vážím! Snad se bude i nadále má práce líbit.
Tak kromě dokončení výzdoby na pravoboku přináším slíbené překvapení, které bude zdobit stojan modelu:
Vyrobila jsem jednoho ze dvou Pegasů, kteří budou umístění po stranách štítku se jménem lodi. Od pana Čejky jsem získala nádhernou inspiraci pro toto zkrášlení modelu za což mu patří můj velký dík!

18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg
22.jpg
23.jpg
24.jpg
25.jpg
26.jpg
28.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 09:51, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marty.nett » 26 úno 2011, 14:30

No to je nádhera. Opravdu moc povedené. Ale co vůbec nechápu je rychlost se kterou model stavíš. Já v současné době pracuji také na svém vlastním modelu (sice to není loď, ale auto) a ta rychlost se vůbec nedá srovnávat v porovnání s tebou se šunu jako šnek.
Tak hodně štěstí a ať ti to jde nadále stejně dobře jako doposud.
Martin
Dokončeno: http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=7&t=65562
marty.nett

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 26 úno 2011, 19:05

Ahoj Martine! Děkuji moc za pochvalu! Ta rychlost možná není až tak závratná, jak by se mohlo zdát, mám nyní volno, tak mám čas se věnovat zálibám poměrně dost a popravdě stavím i často dlouho do noci. Na jaře a v létě mi začne práce na zahradě a poli, tak už tak slavné nebude, nicméně když mne něco baví, tak na tom pracuji velmi intenzivně. Časem se zas vrátím k autům, také je ráda stavím, ale v zimě nemohu doma moc lakovat, takže až na jaře....
Také Ti přeji, ať se Ti dílo daří a přináší Ti spoustu radosti!

Dokončila jsem výzdobu na pravoboku:

3.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 09:53, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 27 úno 2011, 08:56

Neskutečná nádhera Doris, už by jsi pomalu měla uvažovat o tom, kde své famózní výtvory budeš vystavovat a jaká bude cena vstupného.
A to tempo s jakým pokračuješ, to by nestíhali ani "číňani" někde u pásu.., ta Tvá rychlost a zároveň neskutečná preciznost všeho co vytvoříš, je asi tou největší záhadou pro mě i pro všechny ostatní, kteří Tvou práci sledují.
Tím znovu vyjadřuji svůj hluboký obdiv ke Tvé práci [-o< [-o< [-o<

A mám dvě otázky:
1. Tu černou linku na čáře ponoru ponecháš takhle tenkou? Pokud slouží jen k optickému předělu bíle impregnované spodní části trupu od části čistě "dřevěné, pak to stačí. Ve skutečnosti však ta černě dehtovaná "čára" byla mnohem silnější - viz třeba tady:
http://www.modelforum.cz/download/file.php?id=433590&mode=view
http://www.nmm.ac.uk/collections/images/560/PZ/72/PZ7257-001.jpg

2. Podvodní - bílou - část trupu necháš takhle čistě bílou? Možná by to chtělo trochu "ušpinit", aby to tolik "netáhlo" oči.
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 úno 2011, 09:50

Srdečně děkuji za Tvá slova, moc to pro mne znamená!
Modely mám celoročně vystavené doma v jenom pokoji čistě upraveném pro tento účel, tak není problém pokud by se chtěl kdokoliv na ně přijet podívat. Na výstavy nejezdím, nemám bohužel bezpečný způsob, jak rozměrné modely lodí přepravit. :-(
Co se týče té černé linky, tak tady jsem postupovala podle Wolfgangova modelu, který to má barevně v tomto provedení a mi se to ze všech verzí Sos líbí asi nejvíc. Nechala jsem to jen jako dělící optický prvek. Na některých modelech je skutečně ta spodní tmavá část širší, nicméně zde jsem šla cestou estetiky a pravděpodobně už to takto ponechám. Spodní bílá část je zatím v "surovém stádiu", není nabarvená, je to jen čistá strukturovaná fólie v imitaci bílého dřeva. Má to svůj důvod - jednak se na mírně lesklém podkladu účinně prokreslí veškeré vady (například kontrola nerovností, které mohu ještě opravit) a pak při častém kontaktu s prsty nebo otěru dochází k poškozování barvy - u Victory jsem musela celý spodek znovu natírat po jejím dokončení, byly tam oděrky a vady. U Sos budu postupovat jinak, spodní část natřu až později při dokončení modelu matnou barvou, které to opticky dokonale srovná. Mírné barevné modifikace představující opotřebení a zašpinění tam budou, ale podobně jako celý model to bude jen velmi decentně patinované, nesmí to působit rušivě a zároveň to nesmí zářit novotou. Každopádně děkuji za zajímavé postřehy a užitečné náměty, musím Ti dát zapravdu. ;-I

41.jpg
39.jpg
38.jpg
37.jpg
36.jpg
35.jpg
34.jpg
33.jpg
31.jpg
30.jpg

Pomalu kompletuji stojan, rozhodla jsem se, že obě sošky umístím na nepatrně vyvýšené podstavce (zatím na fotkách nejsou), které budou mít horní část otáčivou, takže budu moci měnit pozici koníků podle potřeby.
Naposledy upravil DORIS dne 26 lis 2018, 09:56, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 27 úno 2011, 20:26

K černé dolní hlavní bočnici (lower main wale) - Doris jsem doporučil udělat model co nejvíce podle Payneho rytiny, kde je černá pouze tato dolní bočnice:

Wales_Payne_colour_.jpg

Nátěr obou hlavních bočnic včetně obšívky mezi nimi se začal používat o něco později. Osobně bych doporučil trošku víc opticky zvýraznit 4 další bočnice, aby byly lépe viditelné, nyní dost splývají s trupem. Doporučuji tyto 4 bočnice lehce ztmavit a tmavohnědou naředěnou olejovkou zvýraznit stín pod nimi, tím se stanou víc plastické a "vystoupí" z plochy trupu.

Dále bych chtěl upozornit na červený nátěr vnějších ploch zábradlí a horních sloupků nad pažením, jasně viditelný na barevné Payneho rytině (červený nátěr vnitřní strany poklopů dělových střílen byl již zmíněn dříve).

Do rešerše v diskuzi jsem přidal dobovou informaci o zlacení a nátěru SoS, přímo od jeho Jeho veličenstva krále Karla I.
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=183&p=1042215#p1042215
Naposledy upravil Kpt.KL dne 12 lis 2011, 14:12, celkově upraveno 1
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 úno 2011, 22:35

Zdravím Kapitáne!
Jsem moc ráda, že jste zpět a děkuji za fundované rady i pochvalu! Rešerši jsem si prošla, skvělá práce!
Postupuji nyní dál s výzdobou přídě, již mám připravený podklad pro šestici soch a vše kolem nich, čtyři kulaté otvory pro stíhací děla již získala ozdobné ornamenty, zítra to nafotím. Ty oděrky/bočnice jsem nepatrně ztmavila (až na tu dolní, té jsem jen kontrastně zvýraznila obrys) a trochu to vystínovala, bohužel na fotkách to má tendenci díky silnějšímu nasvícení či blesku dost splývat, ale v reálu jsou znatelné mnohem víc.

Tu barevnou rytinu mám též, ale je v mdlejších barvách. Přiznám se, že jsem ty červené doplňky původně považovala za jakési umělé dobarvení či odlesky třeba od zapadajícího slunce, protože je tam toho mnohem víc v nepřirozené červené barvě (přední část galerie + všechny stříšky zepředu, nebo červený pás v dolní části galerie po celé délce). Tady jsem dost na rozpacích, protože jsem zkusmo přiměřila k modelu červené lišty imitující zábradlí a je to pro mne doslova trnem v oku, absolutně mi to k tomu modelu nesedí. :cry: Zábradlí jsem měla původně v plánu udělat stejně, jako má třeba Wolfgang, to jest přírodní dřevěné sloupky a pásy zábradlí v černé barvě. Nyní však nevím, co s tím, protože se snažím model ztvárnit přesně dle podkladů a zároveň aby se mi líbil. :-k Dvířka střílen červená udělám, tam je to přirozené.
Naposledy upravil DORIS dne 02 lis 2011, 18:04, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 27 úno 2011, 22:59

Pokud mohu Doris, tak všemi deseti hlasuji pro červenou, dává té lodi takový jakoby "agresivní nádech" - a jakkoliv byl Sovereign skvostným uměleckým dílem, tak hlavně to byla válečná loď, násilí a agresivitu měla takříkajíc v popisu práce.
A tenhle "duch války" se třeba z Tvého oblíbeného modelu pana Wolfganga zcela vytratil, já ten jeho model vidím jen jako krásné umělecké dílo, ale ne model válečné lodi.
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 27 úno 2011, 23:00

Jasně, estetika vs. historická přesnost je pouze Váš výběr. Mějte ale na paměti, že červené pásy na zábradlí a bocích, ať natřené nebo z plátna, byly v té době symbolem válečné lodi v aktivní službě, jak dokládá mnoho dobových obrazů. Červená je barvou boha války Marta. Toho červeného zábradlí bych se nebál, červené budou na trupu poklopy dělových střílen.

P.S.: Do diskuze o SoS jsem přidal informaci o nové knize od Jamese Sephtona, věnované přímo a pouze SoS.
Naposledy upravil Kpt.KL dne 12 lis 2011, 14:12, celkově upraveno 1
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 942 • Stránka 24 z 63 • 1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 63

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno