Tak si idem "rozbrlať" dalšiu vec. Dostal sa mi do rúk set od Historex obsahujúci 1 francúzsku ťažkú sanitu z napoleonských vojen, 3 kone z toho 2 ťažné a 5 figúrok - 1 lekár, 2 ošetrovatelia, 1 pohonič a posledný ešte nie je rozhodnutý, asi bude zranený na nosidlách. Moje figúrkarske skúsenosti nie sú velké, ale mám na to chuť a kedže mám aj týždeň dovolenky , tak snáď niečo stihnem a bude sa dať na to aj pozerať. Prinajhoršom dám na pár metrov okolo neho ohradu, aby sa na to zblízka nekukalo. Dneska som zložill jedného z ťažných koňov, mal 28 dielov z toho 4 podkovy
Zajímavý námět, určitě budu sledovat, protože napoleonika je moje nejoblíbenější historické období. Těším se na další pokračování stavby.
Nejsem medvídek Pú, abych byl hodný na všechny. Egypt měl sedm morových ran, my máme El Thuda. El Thuda by za jeho dotazy a rady ve středověku normálně upálili. Chtěl bych být alespoň z poloviny tak dobrý modelář jako je El Thud.
Ku gramatickej časti debaty sa radšej nevyjadrím, iba až tolko, že aj ja som zástanca zavedenia "obojakého" Y s bodkou nad ním. Ku hlavnej téme- dokončený druhý ťažný kôň, určený pre pohoniča. Bál som sa či si výrobca nezjednodušil prácu a nedáva dvoch identických koňov, naštastie moje obavy boli neopodstatnené a každý je v kus inej póze. Zajtra je na rade chirurgov jazdecký, nech je stádo kompletné. Napoleoonské obdobie bolo doteraz pre mňa iba teoretickou zálubou, numero uno je stále ruská cárska flotta, ale na niečo takéto som mal vždy chuť a keď sa mi to podarí podťa mojich predstáv, tak asi neostane osamotený. Liberte, egalite, fraternite ou la mort
Koně jsou fakt dobří...! Asi před sto lety jsem si jen tak jako odpočinek od Panzergrau a Dunkelgelb slepil napoleonské figurky od Airfixu 54mm - jízdní i pěší. Vzpomínám na Skota na grošovaném koni v trysku s vlající brašnou... Kde se dá ta tvoje sanitní skupinka sehnat?
Ja som svoju získal výmenou. Ako som tak pozeral , tak v ponuke ich má aj Válka a inde som výrobky od Historex našiel iba tu http://www.historexagents.com/shop/hxse ... =&PageNo=2 Zaujímavé sety má aj Historex colectors, ktorý je v zozname firiem na tej stránke hneď pod ňou. Predpokladám že to je len nejaká odnož Historex. V pomere cena/kvalita by mi celkom vyhovovali a určite si viem vybrať aj ja ešte od nich vela položiek, len od Válku je to možno na dlllllllho a pri tej druhej neviem nájsť ktoré poštovné je to správne pre naše kraje. Tie Airfixi som aj ja skúšal zohnať, ale nepodarilo sa mi to. Škoda, bral by som ich aj teraz .
Naposledy upravil Erich Súňai dne 16 úno 2011, 17:39, celkově upraveno 1
Tretí, posledný kôň ako je pravidlom bol najhorší. Na zadnej spodnej časti ostala 1-2mm škára cca 4cm dlhá a vrchná časť hlavy s ušamy bola priširoká. Doplnené, ubraté, zatmelené. Zabrusovať ho budem iba zajtra, tak som zatial zhruba zložil aj chirurga naňho. Zajtra oboch dorobím a doplním všetky drobnosti. Ak bude čas, tak hádam začnem aj podvozok sanity.
Mám malí problém. V návode nie je rozkreslený systém postroja na jazdeckého koňa. Nie je to oblasť v ktorej by som sa vyznal a ani Google mi úplne nepomohol. Niečo som na ňom našiel, ale ani jedno nezodpovedalo súčiastkam ktoré sú priložené. Je tu niekto kto by vedel poradiť? Strmene poznám, jedná sa mi o tie ostatné.
Pre zmenu a kým mi niekto poradí ohladom postroja na koňa, som kus prešiel k "neživým" častiam setu a pustil som sa do sanitky. Zatial je v hrubom stave hotový podvozok, dalšie veci k nemu pôjdu len po namalovaní a pri konečnom zostavení. Kolesá sú len odrezané od rámčeka a len tak nasucho nastoknuté. Treba ich ešte začistiť, nalepiť viacdielne obruče a náboje kolies. "Búdka" je tiež v stave na interiérové malovanie. Na poslednej foto som skúsil zachytiť ako je znázornená štruktúra dreva .
Tak dovolenka skončila, tempo sa mi spomalí na pár hodín týždenne. Ale aspoň hrubú stavbu mám za sebou a všetko je zostavené do konečných polôh, teraz už "len" jednotlivé figúrky postupne dokončovať. Nejak takto by mala vyzerať celková kompozícia. Ešte do priestoru za vozom a koňmi plánujem dať stromček-brezu a ten kovový Grenadier by mohol stáť aj pri nosítkach z raneným, akože je to nejaký jeho priatel. Ako by to bolo lepšie? A nemal by som to dať na nejakú väčšiu podložku, nie je to na tejto moc natesno?
Zatím se to ubírá moc zajímavě. Tu podložku bych rozhodně zvětšil, navíc pokud by jsi tam dával ten strom, tak by to nebylo ono. Na malém prostoru moc děje.
Nejsem medvídek Pú, abych byl hodný na všechny. Egypt měl sedm morových ran, my máme El Thuda. El Thuda by za jeho dotazy a rady ve středověku normálně upálili. Chtěl bych být alespoň z poloviny tak dobrý modelář jako je El Thud.
Tiež tak rozmýšlam, lebo mám aj muničný voz, ten by som tam mohol dať z od zásahu zlomenou prednou "nápravou" a od nej prerazeným dnom, nejaké tie rozhádzané pušky, čiapky a pod., jednoducho ako pole po boji, z ktorého zbierajú zranených. Prípadne nejaké to delo Gribevaul, ak by sa mi ho podarilo zohnať.
Takže to dělo dělají následující firmy (o kterých vím):
1:32 firma Italeri (dělá kompletní povoz včetné koní, figurek a jednoho koně s jezdcem navíc), katalogové číslo 6871 - viz příloha 54mm firma Historex (dělá kompletní povoz), katalogové čislo 30311 54mm firma Nemrod (pouze dělo), katalogové číslo 54-107
Přílohy