Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Výrobci, Prodejci ‹ Airone Hobby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Masky na stínování plátna na ovládacích plochách

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Masky na stínování plátna na ovládacích plochách

Příspěvekod Vladimir Kafka » 14 srp 2018, 16:53

Rád bych tu představil svůj nový produkt, a to masky určené ke stínování plátna na ovládacích plochách letadel.

Nejdřív, k čemu to vůbec je, a jak mě to napadlo?

Prvotní inspirací pro mě byl David Hényk, který tuhle "metodu zvýraznění neexistujícího detailu" s úspěchem používá už dlouho. Viz třeba tady.
Správně udělané stínování nebije do očí (stejně jako třeba nýtování nebo paneláž), na první pohled si toho člověk ani nevšimne, ale hned na druhý pohled to naopak zcela upoutá a člověk si říká, počkej počkej...a tohle jsi udělal JAK?
Je to trochu hyperrealistické (zase, stejně jako nýtování nebo paneláž), ale je to prostě sexy.

Když jsem se metodu pokoušel napodobit, bohužel jsem rychle odhalil i druhou stranu mince a to tu neskutečnou úmornost. Vzít do ruky téměř hotový model a nalepit na něj co nejvíc rovnoběžně několik desítek tenoučkých proužků Aizu pásky je ještě ta relativně jednodušší část. Maximální oser přichází, až když člověk oblepuje do oblouku odtokovku, přelepuje všechny možné krytky, táhla atd. Pak následuje jeden pokus a moment pravdy po odmaskování - a já vždy dopředu věděl, že i kdybych to s intenzitou stínování jakkoliv přehnal nebo nedohnal, nechám to tak, protože by na mě někdo musel mířit pistolí, abych to maskoval znovu...

Nakonec jsem to všeho všudy aplikoval jen na dvou modelech. Z toho jeden, pravda, vydal tak za pět, protože jsem napravoval efekt plátna na celém modelu, což dodnes považuju za vrchol masochismu, na který jsem zatím v modelařině dosáhl.

Že by všechno šlo dělat daleko jednodušeji, mě napadlo už dávno, ale dlouho jsem si říkal, kdyby to bylo tak snadné, dávno by to někdo vyráběl, s maskami by se špatně manipulovalo, chtělo by to nějakou přenosku atd. Vlastně až teď jsem zjistil, že něco podobného vyrábí nebo vyrábělo HGW na Bf-109 v 1/48 (i když ne jako masky), ale tím si to nebudeme kazit :) Nedělám si tedy nárok na originalitu. Holt můj zájem o německá letadla a o čtvrtky je nulový, takže o trhu nemám takový přehled.
Pak jsem prostě zvedl zadek a zkusil to (obvykle ten nejlepší způsob ověření nějaké teorie ;)) a brzy zjistil, že ty obavy jsou úplně liché. Zvolený materiál (klasická Oramask 810) umožnuje naprosto bezproblémovou a k povrchu šetrnou aplikaci, a to, co předtím trvalo několik večerů, je nyní záležitost minut. Výsledek je zároveň i hezčí, rovnoběžnost port je zaručená a zatímco pomocí pásek Aizu šly udělat jen ostré rohy v místech spojení port a kolmého podélníku, teď jsem je na maskách všude nakreslil zakulacené, což ve výsledku vypadá víc plasticky a přirozeně.

Potom, co jsem si nakreslil masky pro svoji potřebu na typy, co mám v kitníku (většinou trochu obskurnosti), mě napadlo, že kdybych zatnul zuby a pověnoval se trochu i typům, co mě jinak příliš nezajímají (Němci, Japonci, Sověti, mainstream obecně...), mohl bych to vlastně i prodávat.

No, a tak mě tady máte :)

V tuto chvíli mám hotové a připravené masky na 20 předloh a rozdělané na dalších 10. Celkově mám představu, co jsem si tak vytipoval jako vhodné typy, že by portfolio v dohledné době mohlo obnášet cca 45 předloh.
Vše je zatím 1/72, 1/48 ale do budoucna nevylučuji (EDIT: do eDaye bych měl mít v 1/48 na zkoušku hotový Bf 109 a Spit IX od Eduardu...).

Prodejní premiéra bude v sobotu 1. září na Pilsenkitu. Rád si poslechnu připomínky, návrhy, na jaké modely by se masky ještě šikly atp.

Níže seznam typů, které mám hotové (provizorní, web je zatím v přípravě). U každého typu je proklik na Scalemates.

Supermarine Seafire Mk.III / Spitfire Mk.V (Sword)
Bristol Beaufighter, krátké výškovky (MPM, Hasegawa)
Bristol Beaufighter, dlouhé výškovky (MPM, Hasegawa)
Fairey Barracuda (Special Hobby)
Messerschmitt Bf 109E (Tamiya)
Messerschmitt Bf-108 Taifun (Fly, Kovozávody)
Curtiss P-36 Hawk/H-75 (AZ Model)
Macchi C.202 Folgore (Hasegawa, Italeri)
Grumman F4F Wildcat (Hasegawa)
Curtiss P-40E,K,M,N Warhawk (Special Hobby)
Supermarine Spitfire Mk.IX (Eduard)
Reggiane Re.2001 (Sword)
Vought F4U-1 Corsair (Tamiya)
Caproni Ca.310 (Azur)
Mitsubishi A6M3 Zero (Tamiya)
Kawasaki Ki-61 Hien (Tamiya)
Lavočkin La-5 (Kovozávody)
Bristol Beaufighter (Airfix)
Messerschmitt Bf 109G (AZ Model)
Bristol Blenheim (Airfix)
Nakajima Kate (Airfix)

Naposledy upravil Vladimir Kafka dne 04 zář 2019, 18:32, celkově upraveno 24
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Re: Masky na stínování plátna na ovládacích plochách

Příspěvekod Vladimir Kafka » 14 srp 2018, 19:03

Následuje slíbený popis a návod.

Vzhledem k tomu, že je mi jasné, že spousta lidí si hned pomyslí, co když jsem levej? Co když na to nemám dost dobrou pistoli? Co když jsem na tydle španělský školy už starej?
Budu se snažit tyhle obavy co nejvíc rozptýlit a věnuji jim na konci textu speciální kapitolu. :-D Věřím, že to zvládne opravdu každý a i když výsledek nebude hényk level, pořád to model pozvedne.

Jako prvního pokusného králíka jsem použil svůj starší model Macchi C.202 Folgore od Italeri.

IMG_9208.jpg

Ideální výchozí povrch je matný nebo alespoň polomatný.
Do takového povrchu se přeředěná barva lépe vsakuje a neriskujeme tolik, že se nám rozeběhne do pavouků.
K matnému povrchu také masky méně přilnou, což usnadňuje manipulaci a snižuje riziko, že bychom strhli barvu z povrchu.
To riziko je i tak úplně minimální, skoro bych řekl nulové - Oramask 810 je ještě daleko jemnější než kabuki a při testování jsem nijak nepoškodil ani pouze lehce zavadlý povrch cca. 15 minut po nástřiku.
Ale přece jen, místy budeme maskovat i přes dekály, takže proč riskovat.
Na matném povrchu je také daleko lépe vidět, kam člověk stříká a lépe se odhaduje intenzita.

V tomto případě jsem původní naznačení plátna zbrousil.
Všechny masky, až na hrst vyjímek, u kterých je to zdůrazněné v návodu, jsou ale naměřené tak, aby bez větších potíží pasovaly na existující naznačení plátna.
Ovšem, co jsem tak experimentoval, téměř vždy efekt vypadá lépe na hladkém povrchu.
Také aplikace je výrazně jednodušší, pokud není potřeba trefovat se přesně na existující porty - to platí zvlášť u těch modelů, které mají žebra naznačená velmi ohraničeně a "strojově" (např. nový P-40 od SH) anebo u modelů, které mají každé žebro jinak šejdrem (tady radši bez příkladu, abych nejitřil emoce :))
Rozhodnutí zbrousit-nezbrousit bych dělal případ od případu, jak se výrobci plátno povedlo. Já jsem kolikrát překvapený, jak příšerně vypadá plátno na jinak téměř dokonalých modelech (viz třeba prkénka na výškovkách Spitu od Eduardu). Ale samozřejmě je to o vkusu.
Postupně ukážu na různých modelech obě varianty.
Mimochodem, aplikace na zbroušený povrch přináší ještě jednu velkou, ne úplně očividnou výhodu. Pokud máte na svých modelech rádi tenké odtokovky a zároveň tak jako já, přes perfektní teoretickou znalost postupu, při každém broušení odtokovky zevnitř skončíte s širokou škvírou (a navíc vám to pak nepasuje u trupu), tady je možnost křídlo jednoduše zbrousit zeshora na slepeném draku. Těch linek, které je potřeba dorýt, obvykle podél odtokovky zas tolik není, takže hlavní překážka je to, abychom nepřišli o efekt plátna na křidélkách. Teď nás to už mrzet nemusí. Toto byl i důvod, proč má plátno zbroušené tohle Folgore (když jsem ho stavěl, o žádných maskách jsem ještě nevěděl, chtěl jsem to pak vymaskovat Aizu, ale byl jsem líný...),

IMG_9209.jpg

Aplikace masek. Z podkladového papíru se masky snímají velmi snadno, jen občas vnitřek nějakého okénka ulpí na vlásku a je potřeba si pomoct pinzetou. K aplikaci není potřeba žádná přenoska, maska po povrchu mírně klouže a dá se s ní snadno manipulovat, skoro jako kdyby to byl třeba dekál. Téměř nikdy se mi masku nepovedlo umístit na úplně první pokus, ale když se netrefím, prostě odlepím, zkusím znovu, cca. na třetí pokus je to už přesně. Úplně v klidu. Celý proces trvá opravdu v řádu několika desítek sekund. Maska se netrhá ani trvale nedeformuje. Když nám porty vyjdou lehce prohnuté, stačí párátkem snadno narovnat.

IMG_9210.jpg

Okolo záměrně ponechávám docela tlustý lem, díky kterému se masky při manipulaci tolik nekroutí. Pokud lem nestačí, aby ochránil okolní povrch před rozprachem v dostatečné vzdálenosti, pomůžu si tím, že masku oblepím ústřižky z okrajů aršíku. Jak je vidět, bez problémů se dá maskovat i přes dekály.

IMG_9213.jpg

Celý model je hotový za chvíli.

IMG_9214.jpg

Ke stínování používám notoricky známou tzv. Wauchopovu směs, tedy mix černé a červenohnědé barvy cca. 50/50, velmi silně naředěný.
Jako alternativy se nabízí například odstín Smoke od Tamiye, u jednobarevných kamufláží lze použít i lehce ztmavenou barvu podkladu. Nejlepší výsledek je ale podle mě s tím Wauchopem.
Jak doporučoval nedávno Zdeno Bugáň v Modeláři, asi by šlo přestříkat to jen lakem a o odlišení by se pak postaral wash, který na matnějším povrchu víc ulpí.

IMG_9218.jpg

Barvu stříkám z 0,2 mm trysky se sejmutým difuzorem. Snažím se stříkat pouze podél okrajů masek, ne po celém povrchu rovnoměrně. Nejprve silněji podél předělu mezi křídélkem a křídlem, pak o něco méně kolmo podél žeber. Pozor, méně je více!! Zatím vždycky, když jsem měl pocit, že teď je to akorát, tak už to bylo moc. Tzn. chce to přestat ve chvíli, kdy to člověku připadá moc brzo :) Dokud je povrch zamaskovaný, působí to velmi zrádně, zvlášť když je maska tmavší než povrch, dělá to optický klam a zdá se, že jsme nic nenastříkali. Pak člověk sundá masky a nestačí se divit, proč tam má ta tmavá okna :grin: Pokud stínování ještě před washem a patinou okolního povrchu, je ale potřeba počítat s tím, že vše kolem ztmavne a přece jen trochu přitlačit.

IMG_9220.jpg

Výsledek se zdá být intenzitou tak akorát - je jemný, ale dostatečně zřetelný. V čem se dá ještě dlouho zlepšovat, je tvar a ohraničenost toho stínování. Tím se pomalu dostávám k v úvodu slíbené kapitole:

Nojo, ale já to neumím?!

Hlavně klid :D

I když se nám nepovede udělat stínování úhledně podél okrajů, není důvod k panice. Na rovinu, i jednoduše rovnoměrně přestříkaná celá plocha pořád vypadá dobře a podle mě v 1/72 lépe než původní efekt plátna v plastu od 90% výrobců.

Pokud se bojíme, že to přeženeme s intenzitou, je několik řešení:

1. Prostě to zlehka znovu přefoukneme podkladovou barvou. Zde ilustrace na Beaufighteru od Hasegawy (zároveň ukázka, jak efekt vypadá nanesený na existující naznačení plátna od výrobce).

IMG_9852.jpg

výchozí stav...

IMG_9857.jpg

...no to jsem asi "trochu" přehnal, výše zmíněná tmavá okna v praxi... :-D

IMG_9858.jpg

...lehce přefouknuto a voilá, je to akorát.

2. Použijeme masky na preshading...

...co dodat. Já sám preshading nepoužívám, ale pro ty, co ho umí, je to asi ideální řešení. Normálně to nastříkat černou a intenzitu poladit pak při nástřiku kamo. Masky se bez problémů dají použít víckrát, takže pořád je kdyžtak možnost to poladit následně normální metodou.

3. Nastříkáme to syntetikou...

...a jednoduše to umejeme, kolikrát chceme, stejně jako wash.

Teoreticky mě ještě napadá použití masek v "negativu", tzn. nalepit naopak ta okénka uvnitř a porty nastříkat surfem. Proč ne? Možná to časem sám otestuju :)

To je asi vše, ještě nahodím pár příkladů. Dotazy a připomínky uvítám.
Naposledy upravil Vladimir Kafka dne 14 srp 2018, 21:44, celkově upraveno 3
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 14 srp 2018, 19:13

Barracuda od Special Hobby.

IMG_0693.jpg

Původní plátno. Nijak neurazí, ale přece jen je to zaškrabávaná ruční práce a taky je dost takové neurčité, nevýrazné.

IMG_0694.jpg

Takže jsem ho raději zbrousil dohladka. Přeryl jsem a extrathinem vyčistil rytí.

IMG_0698.jpg

Nastříkáno Gunze C. Děsivá krupice, takhle jen pro ilustrační účely jsem se s ředěním moc nemazal :) Povrch je celkem lesklý, ale i tak to půjde.

IMG_0699.jpg

Maska nasazená bez problémů na povrch nastříkaný asi 10 minut předtím.

IMG_0702.jpg

Na první dobrou.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 14 srp 2018, 19:21

Vláďo, to je perfektní. ;-I Já u té aizu pásky taky děsně trpím. V Plzni si masky na pár typů koupím.
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 14 srp 2018, 19:41

U toho trpí každej Zdeňku. Jen Davida to baví :grin:
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 14 srp 2018, 20:06

Palec nahoru. Vyborna vec.
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 14 srp 2018, 20:27

Tady pro ilustraci průvodní letáček k maskám

warhawk navod.jpg

Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vanamond » 14 srp 2018, 20:28

Rozhodne dobrý nápad. =D> Tiež sa v Plzni stavím. AZ BF už mám nejakú dobu zbrúsené a stále sa mi nechcelo tie masky kreslit Ty si to vyriešil z mňa. :D
Hotovo: Spitfire Mk.Vb Tamiya 1/72 Lt. Sylvan 'Sid' Feld
Vanamond

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 14 srp 2018, 20:53

jo tak to je parádní počin!
Masky na Edího spita mají šíři portů shodnou s provedením na modelu nebo užší?
Jinými slovy, bude před aplikací nutno stávající porty obrousit?
Mě osobně by to nevadilo, protože je považuji za příliš výrazné (i co do šíře)
díky.
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 14 srp 2018, 20:56

V poště padl dotaz na Caproni Ca.310, tak ho taky ukážu. Byla to rychlovka, měl jsem stříbrnou v pistoli, tak jsem ji foukl na povrch bez jakýchkoliv úprav.
Je to jedna z mála vyjímek, kdy jsem nejel jen podle toho, co tam naznačil výrobce, ale pár žeber jsem přidal (měl jsem spolehlivé podklady v podobě továrních výkresů a taky fotky ze stavby repliky).
Možná už je to trochu přeplácané, ale nemohl jsem té komplikované konstrukci odolat :) Ca.310 má trochu výsadní postavení v tom, že vlastně bylo tou úplně prvotní inspirací, a taky je ze všech zpracovaných předloh suverénně nejsložitější :)
Stříbrná je zrádná, stínování na fotkách moc nevyniká, ale v reálu když člověk díly otáčí proti světlu, vypadá to velmi zajímavě.

IMG_9864.jpg

IMG_9863.jpg

Naposledy upravil Vladimir Kafka dne 14 srp 2018, 20:57, celkově upraveno 1
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 14 srp 2018, 20:57

Olda Homola píše:jo tak to je parádní počin!
Masky na Edího spita mají šíři portů shodnou s provedením na modelu nebo užší?
Jinými slovy, bude před aplikací nutno stávající porty obrousit?
Mě osobně by to nevadilo, protože je považuji za příliš výrazné (i co do šíře)
díky.

Oldo široké jsou stejně. Ano, taky se mi zdály příliš široké, ale snažím se kvůli těm líným mezi námi jít cestou, aby co nejvíc masek bylo pokud možno použitelných bez zbroušení :)
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 14 srp 2018, 21:03

jasně,
tomu rozumím, konec konců Ty jsi tvůrce.
Na Pilsenu asi nebudu, tak buď někoho zaúkoluju nebo budeš třeba na E-Dayi?
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Sváda » 14 srp 2018, 21:07

Skvělý počin, skvělá práce. =D>

Tip: BF-109 1/48 Eduard :-k
http://www.airliners.net/user/Pitrs/pro ... teUploaded

Obrázek
Petr Sváda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 14 srp 2018, 21:08

Na eDayi budu, ale nebudu tam mít stánek (to bych asi celý den vydělával jen na něj a ještě to zadotoval :)), ale budu prodávat podloudně z baloňáku :grin:
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 14 srp 2018, 21:35

;-I
Olda Homola

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Airone Hobby