Ahoj, dávám do kupy tuhle rekordní Avii a jelikož má nějaké odlišnosti od sériového typu,
tak jsem založil vlákno - třeba to někomu pomůže.
Pomohla mě kniha pana Sezemského o Avii a pak detailní popis životní dráhy tohoto kusu od Pavla Kloučka.
V zásadě je potřeba vyřešit 4 větší změny modelu od KP:
1) Prodloužit trup o 1,5 mm
2) Zaslepit přední kokpit a přerýt předek trupu
3) Prodloužit křídla o dvě pole
4) Změnit potah výpletu kol, má být až k plášťům
Začal jsem úpravou kokpitu, kdy jsem vyškrábal vnitřní stěny o skoro 1mm na každé straně.
Tím jsem získal prostor na doplnění vnitřní konstrukce a ovládacích prvků.
Je potřeba předělat sedadlo, doplnit polstrování za ním a dodělat "pultík" pod přístrojovou desku.
Dopadlo to nějak takhle (ještě se to pak doladí matným lakem):
Na konec trupu jsem dolepil 1,5mm z destičky a vyřízl vybrání pro pohyb ovládání výškovky.
Mile mě překvapilo, že sedí umístění stupaček, jen je potřeba je přerýt. Tvar je špatný.
Zalepil jsem i vybrání pro kolíky křídla a vyvrtal nové otvory pro uchycení křídla.
Snažil jsem se trefit tam, kde mělo éro nosníky křídla.
Nové jsou i díry pro vzpěry. Tohle éro je mělo (oproti sériovým BH-9) rovnoběžné.
Zespodu jsem doryl krytky
Podle fotky od pana Sezemského je jisté, že tenhle stroj byl už od začátku stavěn jako rekordní,
a tak už z továrny chybí přední prostor a je tam osazena další nádrž.
Takže na modelu se přední díra zalepí a doryjí se nové spáry.
U křídla jsem odřízl poslední pole s koncovým obloukem a vlepil sem 9mm široký pásek plastiku.
Tím se získají ty nové dvě pole a zvětší rozpětí.
prodloužil jsem křidélka a znovu naryl přechody z překližkového potahu do plátěného.
Prověšení jsem nedělal, na tomhle éru v tomhle měřítku by bylo zanedbatelné.
Nové porty jsou nalepené z 0,4mm pásky. Zafixují se surfacerem.
No a základní rozpad vypadá asi takhle. Výškovka je rozříznutá a díly pak spojené měděným drátkem.
A takhle to vypadá, když se díly nasucho sestaví.