Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ 100 let československého letectví
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Š-328v.4, 1/72 SH

Pravidla fóra
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Š-328v.4, 1/72 SH

Příspěvekod vrazel » 25 led 2019, 19:11

Přes vánoce jsem se vrhnul na tohohle Šmolíka a tady je výsledek. Byla to fajn stavba.
Barvy Humbrol shora, Agama zespodu, laky Tamiya.
Natíráno štětcem. Krabička + štítek z leptů Brengun. Výplety z nití vytažených z rámečku.
Stavba trupu tu byla už popsána několikrát a tak se nebudu opakovat - trup křídla a ocasní plochy pasují velice dobře.
Trochu překvapený jsem byl ze ztvárnění plováků. Po slepení vycházejí nahoře trochu šišatě a musí se brousit.
Ono se brousit tedy musí tak jako tak, protože ta krytky i umístění pacholete na uvázání lana jsou úplně mimo realitu.
Takže doporučuji vše obrousit, vytmelit a narýt znovu. Když už jsem byl v tom, tak jsem poprvé vyzkoušel i nýtování.
A s ním jsou plováky úplně jiná liga.
Vzpěry plováků jsou přesné a při dodržení naznačených styčných bodů na plovácích a trupu vše perfektně sedí.
Tady posílám tvůrcům gratulaci.
Pro ty co je budou stavět - vpředu se vzpěry slepí k sobě, ale vzadu se stykují do trupu samostatně.
Trochu jsem řešil dilema s anténou. Na fotkách jsem ji nemohl najít, ale v REVI104 je jedna, kde je pro letoun v.4 pěkně vidět.
A taky mě vypekla pitotka. Nevšiml jsem si hned, že vodní Šmolíky ji neměly na horním křídle, ale na vzpěře.
Snažil jsem se naznačit i mechanizmus ovládání kormidel. Existuje jen jedna ostrá fotka, kde je trochu vidět, a ta je z výstavy
a je zepředu. Takže není vidět vše a porůznu tam trčí i jiná lanka. Udělal jsem to tak, jak to vidím já s jedním lankem
ke každému kormidlu a předpokládám, že u kormidel byla pružina pro kontra vychýlení. Pokud někdo víte, jak ovládání fungovalo,
dejte vědět. Rád si ho opravím.
Ještě chybí éro posadit na vozíky, ale počkám, až co vytvoří @Mr.Lachout.
Horní zelená je v reálu tmavší než na fotce, ale líp mě to nejde nafotit.

Š-328v_8.jpg

Š-328v_9.jpg

Š-328v_10.jpg

Š-328v_11.jpg

Š-328v_12.jpg
Detailnější pohled na ovládání kormidel

Š-328v_13.jpg

Obrázek
Dušan Vrážel - Čs. letectvo 1918 - 1939
Letov Š-328v.4, Avia B-222, Avia B-422, Aero A-300
vrazel

• Odpovědět s citací

Re: Š-328v.4, 1/72 SH

Příspěvekod Truhlík » 25 led 2019, 19:22

Krasny plavacik.Gratulujem.
Truhlík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aeromodelar » 25 led 2019, 19:24

Pěkný =D> =D> =D>
Vláďa Obr, 62 let, stavím letadla Československých pilotů.
Aeromodelar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BATABAK » 25 led 2019, 19:35

Krasny!!!

Odesláno z mého SM-G960F pomocí Tapatalk
Batabak
BATABAK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lovcicak » 26 led 2019, 05:43

[-o<
lovcicak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomCZ » 26 led 2019, 07:50

;-I
Freiwaldauer Flugzeugfabrik
Ich bin ein Freiwaldauer....since 2009 8-)

Lepší BANán na foru, než ananas v řiti
TomCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vrazel » 27 led 2019, 08:50

Díky všem. Stavět ho byla docela zábava.
Obrázek
vrazel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr. Lachout » 28 led 2019, 12:01

Gratuluji k dokončení. Šmolík vypadá moc hezky. =D>

vrazel píše:Trochu jsem řešil dilema s anténou. Na fotkách jsem ji nemohl najít, ale v REVI104 je jedna, kde je pro letoun v.4 pěkně vidět.
A taky mě vypekla pitotka. Nevšiml jsem si hned, že vodní Šmolíky ji neměly na horním křídle, ale na vzpěře.

Díky za info, to jsem si také nevšiml. Dobré vědět.

vrazel píše:Snažil jsem se naznačit i mechanizmus ovládání kormidel. ........ Pokud někdo víte, jak ovládání fungovalo,
dejte vědět.
Přesně. Dejte vědět. Taky bych to rád věděl. Jinak to ovládání vypadá dobře. Trochu jsem se pral s myšlenkou, zda ho na dvaasedmdesátině dělat, či nikoli. Aby to nevypadalo příliš hrubě. Ale je vidět, že je to moc pěkný detail. Takže budu také tvořit. Až se k tomu dostanu, teda.

vrazel píše:Vzpěry plováků jsou přesné a při dodržení naznačených styčných bodů na plovácích a trupu vše perfektně sedí.

Tak tady já úplně spokojenej nejsem. Sezazoval jsem to celé jen na sucho, to je pravda. Sedělo to docela dobře, to je taky pravda. Ale celkově se mi ten vzpěrový systém vůbec nelíbí. Má totiž úplně jiný tvar vzpěr. Liší se místa uchycení. Vzpěry jsou příliš tenké a hlavně má dle mého názoru úplně špatně úhel sklonu při pohledu zboku. Pro někoho možná drobnosti, ale podle mě, to úplně mění celou siluetu letounu. Nemáš fotku tvého modelu přímo z boku, kde by byl vidět ten úhel sklonu vzpěr?

vrazel píše:Ještě chybí éro posadit na vozíky, ale počkám, až co vytvoří @Mr.Lachout.

Tak to jsme dva. :-D Ale vytvářet se bude.

Jinak jak jsem již zmiňoval, gratuluji k dokončení. Model je to fakt pěkný, ale své mouchy má. Doufám, že toho svého také brzy dokončím. Hned jak dodělám resty, se na něj vrhnu.
PETR POSPÍŠIL SCALE MODELS: FACEBOOK | INSTAGRAM | PETR POSPÍŠIL PHOTO: FACEBOOK | AIRPLANE-PICTURES.NET
Mr. Lachout

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek O » 28 led 2019, 12:26

=D> =D> =D>
http://www.hphmodels.cz - modely a novinky u HpH
Mirek O

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ludovik » 28 led 2019, 13:44

vrazel píše:Vzpěry plováků jsou přesné a při dodržení naznačených styčných bodů na plovácích a trupu vše perfektně sedí.

Tak tady já úplně spokojenej nejsem. Sezazoval jsem to celé jen na sucho, to je pravda. Sedělo to docela dobře, to je taky pravda. Ale celkově se mi ten vzpěrový systém vůbec nelíbí. Má totiž úplně jiný tvar vzpěr. Liší se místa uchycení. Vzpěry jsou příliš tenké a hlavně má dle mého názoru úplně špatně úhel sklonu při pohledu zboku. Pro někoho možná drobnosti, ale podle mě, to úplně mění celou siluetu letounu. Nemáš fotku tvého modelu přímo z boku, kde by byl vidět ten úhel sklonu vzpěr?

Souhlas, vzpěry plováků v podobě ze stavebnice jsou podle mě nepoužitelné. Z fotek skutečného stroje i výkresů je zřejmé, že osa plováků a trupu letadla jsou víceméně rovnoběžné, čehož (dle mého názoru) bez úprav vzpěrového systému nelze docílit... Na všech zatím postavených modelech (celkem jsem, včetně Vrazelova modelu, našel 4 stavby na WEBu + jednu testovací na Nymburku) je vidět, že čumák jde oproti plovákům příliš nahoru (i když u Vrazelova modelu to z těch čtyř vyšlo asi nejlépe). Je to evidentně zmíněným špatným sklonem vzpěr (při pohledu z boku). Upřímně, mně se ani příliš nezdá samotný tvar plováků, tady ale težko říct...

Každopádně, gratulace k dokončenému modelu, já to se svým kusem (alespoň prozatím) vzdal...
ludovik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr. Lachout » 28 led 2019, 17:28

ludovik píše:..... Upřímně, mně se ani příliš nezdá samotný tvar plováků, tady ale težko říct...

No tady zase budu souhlasit já. Čím dál víc se mi zdá, že jsou trochu mimo proporčně. Když kouknu na model, tak se mi zdají mohutnější, než v poměru k letadlu na fotkách. Třeba z té Boky Kotorské, kde je vidět celý letoun mimo vodu na zmíněných vozících. Ale je to jen dojem. Změřeno to nemám. Na délku budou asi O.K.
PETR POSPÍŠIL SCALE MODELS: FACEBOOK | INSTAGRAM | PETR POSPÍŠIL PHOTO: FACEBOOK | AIRPLANE-PICTURES.NET
Mr. Lachout

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vrazel » 28 led 2019, 18:37

Tak jsem udělal pár fotek z boku.
Je pravda, že vzpěry by měly být silnější a také víc zkosené. Plováky teď vycházejí moc vzadu.
Taky nesedí osy - osa trupu a plováků má být rovnoběžná. A není. Ne moc, ale není.
Opravit to, by ale znamenalo kompletně předělat vzpěrový systém. A já osobně bych do toho teda nešel.
Maximálně bych prodloužil zadní vzpěry, aby se srovnal trup. Ale to při zkoušení nasucho nebylo poznat a teď už to nechám.
Proporce plováků jsou trochu víc buclaté - staré KP je mělo přesnější. Ale na délku sedí a negativní rytí je taky OK.
Usazování vzpěr na trup mě trochu děsilo, ale použil jsem tento postup a docela to šlo:
- nalepil jsem na plováka všechny vzpěry
- přední vzpěry jsem slepil a seřízl směrem nahoru do ztracena
- v trupu jsem vyvrtal díry pro zadní vzpěry
- trup jsem otočil a nejdřív nalepil zadní vzpěry
- pak jsem na trup našteloval přední a zalepil řídkým lepidlem
Je potřeba si pohrát s umístěním předních vzpěr kvůli barevnému rozhraní při natírání.
A plováky si onýtujte. Přímo po tom volají. A taky to chce ty vozíky.

Š-328v_14.jpg

Š-328v_15.jpg

Š-328v_16.jpg

Š-328v_17.jpg

Obrázek
vrazel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr. Lachout » 29 led 2019, 20:56

vrazel píše:Tak jsem udělal pár fotek z boku.

Díky moc. A přesně si ty chybičky popsal. Je to na těch fotkách vidět.
Opravit to, to bude opravdu složité. Já ty svoje vzpěry už rozřezal. Tak uvidíme, jestli to dám vůbec dohromady.
Mr. Lachout

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vrazel » 30 led 2019, 09:47

Mr. Lachout píše:
vrazel píše:Tak jsem udělal pár fotek z boku.

Díky moc. A přesně si ty chybičky popsal. Je to na těch fotkách vidět.
Opravit to, to bude opravdu složité. Já ty svoje vzpěry už rozřezal. Tak uvidíme, jestli to dám vůbec dohromady.

Tak to držím palce. Snad ti ty moje fotky trochu pomohou.
Když už to bereš takhle od podlahy - nechceš ty vzpěry udělat znovu ze silnějšího materiálu?
Třeba uříznou pásek z plastové destičky a obrousit jej do profilu ...
Ale to je jen takový mentální nápad, když už ses dat do toho řezání vzpěr.
Obrázek
vrazel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr. Lachout » 31 led 2019, 20:26

vrazel píše:... Snad ti ty moje fotky trochu pomohou.
Když už to bereš takhle od podlahy - nechceš ty vzpěry udělat znovu ze silnějšího materiálu?
Třeba uříznou pásek z plastové destičky a obrousit jej do profilu ...
Ale to je jen takový mentální nápad, když už ses dat do toho řezání vzpěr.

Přesně na tom již pracuji. Uvidíme, jak to dopadne.
Jen bych tě ještě poprosil o jednu fotku přímo zepředu. Začínám mít pocit, že není v pořádku ani ta rozteč mezi plováky. Zkoumal jsem zase fotky
a zpředu vypadají vzpěry na modelu SH jako rovnoramenný trojúhelník. Ve skutečnosti byla ta vnější vzpěra delší a svírala jiný úhel. Snad jsem se vyjádřil správně.
Přílohy
vzpery.jpg
Mr. Lachout

Další

Odeslat odpověď

Zpět na 100 let československého letectví