Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ 100 let československého letectví
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Bitevní taxíky pana Karla Bednaříka.

Pravidla fóra
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Bitevní taxíky pana Karla Bednaříka.

Příspěvekod JimiX » 14 zář 2018, 20:29

Už nějakou dobu sleduju všechny vaše stavby a pořád mám cukání přidat se s některým letadlem z mého kitníku, ale je to samej Spifire, nebo Hurricane a mám pocit že i když patřily většinou největším válečným hrdinům Československa, tak by to bylo v mém podání trochu nuda. To neplatí samozřejmě pro ostatní modeláře. Tak procházím stavebnice s nadějí že něco objevím a ... no nevím jak jsem na to mohl zapomenout. Před nějakou dobou jsem seskupil modely Boulton Paul Defiant (MPM), D.H. Mosquito (Tamiya) a Bristol Beaufighter (Hasegawa) s vizí že si postavím letadla které sedlal, navigoval a bránil pan Karel Bednařík. Jistě brzy odhalíte z jakého důvodu. Jen jsem s tím ještě nezačal, protože mě do života vstoupily P-40 :.-)) Teď je nejlepší příležitost začít. Který bude na řadě první je evidentní z obrázku. Jen budu potřebovat už ze startu hodně pomoci. Nikde jsem nenašel Defianta s označením ZJoP na fotce. Jen ZJoH. Doufám že mě někdo uvede na správný směr a ještě o hodně více doufám, že se nedojde na to, že vlastně s ZJoP neměl Karel Bednařík nic společného, protože právě tento stroj je součástí stavebnice.

Jo a zajímavý úlet měl grafik, který popisoval BoxArt. Asi inspirace Hrou o trůny :.-)) Nebo mě něco uniklo....
Přílohy
IMG_20180914_192444.jpg
Boulton Paul Defiant Mk.I - pilot František Chábera, střelec Karel Bednařík
Naposledy upravil JimiX dne 14 zář 2018, 21:20, celkově upraveno 1
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Re: Bitevní taxíky pana Karla Bednaříka.

Příspěvekod JimiX » 14 zář 2018, 21:04

Ještě by bylo vhodné tohoto skvělého střelce a navigátora představit. Naštěstí nemusím nic psát, protože detailní profil osobnosti je na stránkách válka.cz. Lidé čtěte :.-) : https://forum.valka.cz/topic/view/17117/Bednarik-Karel
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bari Ball » 15 zář 2018, 06:07

Ahoj priatelu. Tento model som pár krát držal v ruke a nikdy sa neodhodlal kúpiť ho. Si odvážnejší a držím palce.! Karel Bednařík je predpokladám strýko.? Môj padol v roku 1942 na východnom fronte a bol pešiak takže si na jeho pamiatku nič nepostavým a celé Rusko stavať sa mi nechce. Tak nech sa zadarí.!
Bari Ball

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 15 zář 2018, 06:29

Bari Ball píše:...Tento model som pár krát držal v ruke a nikdy sa neodhodlal kúpiť ho...

Ahoj Igore. Zatím to vypadá docela dobře. Vše na sucho lícuje a vypadá dobře. Pár nýtků a otevřená kabinka a když to nepokazím ... :.-)

Bari Ball píše:...Karel Bednařík je predpokladám strýko.?...

Není. Je to jenom shoda jmen. Ale věř bych si to moc přál :.-) Chtěl jsem jen poukázat na to že zajímavý osud měli i ostatní letci v druhé světové a nemuseli to být zrovna piloti. Doufám že mě někdo nenařkne s upozaďování hrdinů jakými byly pánové Chábera a Štandera, ale tuto stavbu (snad dokážu postavit všechny tři stroje) bych chtěl věnovat panu Bednaříkovi. To víš když se kluk jako já dozví, že v RAF létal veleúspěšný navigátor který má stejné příjmení, tak se jeho hrdinou stane naprosto automaticky :.-))
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bari Ball » 15 zář 2018, 09:57

To je v poriadku. V RAF a inde nelietali iba stíhacie esá, ale tiež stovky bezmenných hrdinov každého dňa... =D>
Bari Ball

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 16 zář 2018, 18:05

Tak jsem hned jsem se stavbou začal. Plastové díly k sobě velice dobře pasují a verze stavebnice bez PUR dílů je jistě pohodová stavba. Já si ale vybral HiTech a tak jsem si způsobil o mnoho více radosti z práce :.-)) Vypadá ten interiér, ale opravdu dobře. Vše je třeba hodně ztenčovat a upravovat a dokonce se ke slovu dostala i moje stará Dremelka, ale nic zásadního se zatím nekoná. Opravdu dost jsem musel zeštihlovat kýlovku a směrovku, ale mám pořád pocit, že je to ještě málo. Bohužel to více z vnitřní strany nejde, protože by se to už začalo podepisovat na tvaru. Křídla jsem na odtokovce taky ztenčoval, ale nemohl jsem hodně, protože jsem hloupě přilepil šachty podvozku hned ze začátku se slepou důvěrou, že se do křídla vejdou bez úprav. No, a oni se vejdou, ale kdyby jsem je o půl milimetru "sestřelil", tak mi to dovolí tu odtokovku více ztenčit zevnitř. Moje chyba :.-)
Přílohy
IMG_20180915_180930.jpg
Kolíčky, kolíčky a kolíčky :.-))
IMG_20180916_134236.jpg
Pečlivě a pomaloučku...
IMG_20180916_162551.jpg
Tam kde je šipka je RUR základna odehnutá. Teplá voda pomalu, ani šokem na mechanickou paměť nezabrala. Musí přijít hrubá síla po kompletním slepení :.-))
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Tomančák » 18 zář 2018, 12:37

Parádní výběr předlohy. Defiant je svým způsobem krásný.

Ale proč v názvu Bítevní taxíky ? Byla to noční stíhačka, jako hrom. Alespoň v době služby u 96 Squadrony RAF.

Velice pěkná je brožurka s životopisem pana Karla Bednaříka od autorů Kolesa / Němec.

https://www.databazeknih.cz/knihy/karel ... chu-326435

Snad by se ještě dala sehnat v nějakém antikvariátě

Je tam i kopie části Log booku s vypsanými seriály a kódy na Defianty se kterými tento letec létal

Petr
Petr Tomančák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 18 zář 2018, 13:40

Děkuju Petře za odkaz na knihu. Vůbec jsem o ní nevěděl. Hledal jsem na netu, ale asi bude bohužel k nesehnání.
Jinak ten název vlákna jsem zvolil jen jako obraz, nebo jako nadpis článku v novinách a to z toho důvodu, že jsem nechtěl konkretizovat typ letadla který budu stavět a zároveň jasně deklarovat komu hodlám stavbu věnovat. Mám totiž v plánu postavit minimálně dva, lépe tři typy letadel které z mého pohledu patří k panu Bednaříkovi nejvíce a to (jak jsem už psal) Defiant/Mosquito/Beaufighter. Ještě jednou díky a snad se sude líbit Defiant i mém podání :.-)

Jinak, pokud by někdo tuhle knihu vlastnil a dokázal by se jí v můj prospěch vzdát, tak se zlobit nebudu. Štědře se odvděčím :.-))
Naposledy upravil JimiX dne 18 zář 2018, 14:51, celkově upraveno 3
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Johny22 » 18 zář 2018, 14:38

Ona stránka.
Přílohy
DSCN7633.JPG
Johny22

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 18 zář 2018, 14:44

Paráda. Díky moc. Řeší to mojí otázku ohledně ZJoP ;.-)
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 21 zář 2018, 22:40

Jak jsem psal výše co je polystyren, to sedí skvěle, ale ten "žlutouretan" je opravdu jízda. Stavba se odehrává stylem: vyřízni, přilož, promysli, zkrať, přilož, promysli, na sucho sestav pomocí papírových pásek, zase promysli, rozeber, dlooooooooouho ztenčuj, zase sestav a tak dále a to ještě stokrát :grin: Když to ztenčování, ale člověk přežene, tak to lepí do vzduchu :.-)) Kdyby ten interiér, ale nevypadal tak skvěle... Navíc mě to jaksi sebemrskačsky baví.
Zatím jsem došel sem, viz fota.
Hezký den všem :.-)
Přílohy
IMG_20180921_230905.jpg
Vlepeno jen na body. Co kdyby :.-)
IMG_20180921_230718.jpg
Sestaveno pouze nasucho.
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 22 zář 2018, 23:20

Návody čtou jen blbci ... No, to je sice pravda, ale blbci by v návodu zjistili, že Defiant Mk.I neměl šestidílné výfuky, ale trojdílné :.-))
Když, ale ty ve stavebnici přiložené šestidílné vypadaly tak pěkně :.-) No nic, už upravuju ty škaredý "plasťáky" na hezký "plasťáky" :.-)))
Ale teda dostat ty původní z těch děr ven, to byla fuška. Ty sekundový lepidla opravdu skvěle drží...
Přílohy
IMG_20180922_235913.jpg
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bari Ball » 23 zář 2018, 20:14

Ja ťa obdivujem Radku a držím palce k peknej stavbe.
Bari Ball

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 24 zář 2018, 14:46

Obdiv myslím moc není na místě Igore. Bohužel touhle stavbou chodím moc blízko po hraně propasti. Jinými slovy pustil jsem se do toho po hlavě, aniž bych na to měl "level" :grin: Ale mám velký plány na "povrchovku". Velký plány jsou důležitý ne? :-D
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 25 zář 2018, 12:37

No, tohle neumím vyfotit, ale snad z toho něco vidět je :.-) Bude se zavírat trup...
Přílohy
I.jpg
Radek Bednařík
JimiX

Další

Odeslat odpověď

Zpět na 100 let československého letectví