Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ 100 let československého letectví
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Spitfire československých pilotů v RAF KP 1/72 - Hotovo

Pravidla fóra
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Spitfire československých pilotů v RAF KP 1/72 - Hotovo

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 17 říj 2018, 07:30

Světle zelená je nějaký atyp, nebo se tolik zmenili modely na fotkách? Když to srovnám s modelama na str. 1 tak tyhle tři se mě barevným provedením moc nelíbí.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 17 říj 2018, 08:15

ujík píše:A co je na nich blbě?

Zdenku ono na nich není blbě celkem nic, jen mají dělení i s tím kusem trupu, který je na výlisku kabiny. Takže správně bys měl kabinu natvrdo přilepit, zatmelit tu jednu spárku pod kabinou, vybrousit, aby to navazovalo a pak se modlit, aby ti při další práci nenapadal prach do kabiny, protože pokud by se ti to po odmaskování hotového modelu stalo, musel bys to urvat a vše opravit. Takže já tu spáru pod kabinou prostě ignoruju.

Díky všem za reakce....modely jsem dal do galerie, kde je víc fotek.
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 17 říj 2018, 09:14

Díky za vysvětlení, Honzo. Já v tom nějaký extra problém nevidím, stejně kabinky lepím na tvrdo před barvením. Takže za mně pohoda. :-D
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 17 říj 2018, 09:15

Pak tě kopírují další a další co tě berou jako vzor Honzo...stejně tak jsi ignoroval spáru na mot. krytu po dolepení deklu s otvory kulometů u všech Bf 109F/G-6 co jsi stavěl.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 17 říj 2018, 11:13

Martine já stavím tak, jak to vyhovuje mě. Každý ať si dělá co chce a staví jak chce. Je to každýho věc jak se ke stavbě postaví. Rozhodně si nemíním kvůli nějaké naryté spáře komplikovat stavbu a klidně ji ignoruju. Jsou to kusovky do vitríny a všude uvádím, že jsou to sbírkové modely, což pro mě znamená, že se nejedná o nic vymakaného a už vůbec nejsou etalonem kvality, aby si z nich někdo bral vzor. Moje modely mají spoustu chyb, o většině vím a o některých ne, něco přehlédnu, něco prostě nevím a mám to špatně. My tady prohlubujeme a prorýváme spáry, které na skutečných letadlech nejsou pomalu ani vidět a ještě je zvýrazňujeme washem, zvýrazňujeme nýty, které nýtujeme dovnitř, přesto, že jsou na skutečných strojích pozitivní a mohl bych pokračovat v dalších zbytečných technikách, které aplikujeme na modely co se vzhledem skutečného stroje nemají nic společného. Děláme na modelech věci, které jsou naprostým nesmyslem, aby to trochu vypadalo na 72 x zmenšeným modelu koukatelně. Já k modelařině prostě přistupuju takhle, nemusí se to každému líbit, což respektuji, ale svůj přístup měnit nehodlám. Stavím tímto stylem zhruba 30 modelů ročně a na některých prostě tu spáru narytou nebo zatmelenou nemám a věř mi, že s tím žiju úplně v pohodě, jelikož pro mě je modelařina hobby, které mě baví a jak se říká : "Kdo nic nedělá, nic nezkazí" 8-)
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 17 říj 2018, 11:40

To že stavíš sbírkové modely jak stavíš vím. Hodně lidí jede podle tebe, zejména na fejsu jak tak sleduji. Nenařizuji tě, že máš to či ono dělat. Dovolil jsem si napsat co se mě na modelech nelíbilo, i když jsou to seriovky. Na to má právo každý. No, ještě že jsem to nenapsal na FB k tvým Spitům, to by asi hodně lidí mělo potřebu se duševně vyzvrátit směrem ke mě.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobanski » 21 říj 2018, 11:56

Jan Pavlik píše:Martine já stavím tak, jak to vyhovuje mě. Každý ať si dělá co chce a staví jak chce. Je to každýho věc jak se ke stavbě postaví. Rozhodně si nemíním kvůli nějaké naryté spáře komplikovat stavbu a klidně ji ignoruju. Jsou to kusovky do vitríny a všude uvádím, že jsou to sbírkové modely, což pro mě znamená, že se nejedná o nic vymakaného a už vůbec nejsou etalonem kvality, aby si z nich někdo bral vzor. Moje modely mají spoustu chyb, o většině vím a o některých ne, něco přehlédnu, něco prostě nevím a mám to špatně. My tady prohlubujeme a prorýváme spáry, které na skutečných letadlech nejsou pomalu ani vidět a ještě je zvýrazňujeme washem, zvýrazňujeme nýty, které nýtujeme dovnitř, přesto, že jsou na skutečných strojích pozitivní a mohl bych pokračovat v dalších zbytečných technikách, které aplikujeme na modely co se vzhledem skutečného stroje nemají nic společného. Děláme na modelech věci, které jsou naprostým nesmyslem, aby to trochu vypadalo na 72 x zmenšeným modelu koukatelně. Já k modelařině prostě přistupuju takhle, nemusí se to každému líbit, což respektuji, ale svůj přístup měnit nehodlám. Stavím tímto stylem zhruba 30 modelů ročně a na některých prostě tu spáru narytou nebo zatmelenou nemám a věř mi, že s tím žiju úplně v pohodě, jelikož pro mě je modelařina hobby, které mě baví a jak se říká : "Kdo nic nedělá, nic nezkazí" 8-)

No to lze říct jen: Amen.
Vstávat a cvičit modelařit!
Bobanski

• Odpovědět s citací

Příspěvekod avis » 22 říj 2018, 18:50

Jan Pavlik píše:Martine já stavím tak, jak to vyhovuje mě. Každý ať si dělá co chce a staví jak chce. Je to každýho věc jak se ke stavbě postaví. Rozhodně si nemíním kvůli nějaké naryté spáře komplikovat stavbu a klidně ji ignoruju. Jsou to kusovky do vitríny a všude uvádím, že jsou to sbírkové modely, což pro mě znamená, že se nejedná o nic vymakaného a už vůbec nejsou etalonem kvality, aby si z nich někdo bral vzor. Moje modely mají spoustu chyb, o většině vím a o některých ne, něco přehlédnu, něco prostě nevím a mám to špatně. My tady prohlubujeme a prorýváme spáry, které na skutečných letadlech nejsou pomalu ani vidět a ještě je zvýrazňujeme washem, zvýrazňujeme nýty, které nýtujeme dovnitř, přesto, že jsou na skutečných strojích pozitivní a mohl bych pokračovat v dalších zbytečných technikách, které aplikujeme na modely co se vzhledem skutečného stroje nemají nic společného. Děláme na modelech věci, které jsou naprostým nesmyslem, aby to trochu vypadalo na 72 x zmenšeným modelu koukatelně. Já k modelařině prostě přistupuju takhle, nemusí se to každému líbit, což respektuji, ale svůj přístup měnit nehodlám. Stavím tímto stylem zhruba 30 modelů ročně a na některých prostě tu spáru narytou nebo zatmelenou nemám a věř mi, že s tím žiju úplně v pohodě, jelikož pro mě je modelařina hobby, které mě baví a jak se říká : "Kdo nic nedělá, nic nezkazí" 8-)

Ja by som ešte dodal, že niektoré modely vyzerajú ako z udiarne klobások, prípadne obliate špinavým syntetickym riedidlom... Bol som na letisku / leteckých dňoch už x krát, ale tak uspinene lietadlá so spinou doslova natlacenou do spojov plechov som ani raz nevidel...
Kolega to presne vystihol.
Mne sa Spity páčia =D> , len tak ďalej, držím palce.
Naposledy upravil avis dne 22 říj 2018, 19:22, celkově upraveno 1
Na stole: Mi-26 1/72 Zvezda - kamufláž EMERCOM
avis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aeromodelar » 22 říj 2018, 19:14

Naprostý souhlas - Amen ;-I =D>
Vláďa Obr, 62 let, stavím letadla Československých pilotů.
Aeromodelar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod iFero » 22 říj 2018, 19:21

=D> =D>
Jan Fedič
iFero

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 22 říj 2018, 20:57

Kluci dík za podporu. Nechci tu rozproudit zbytečnou debatu o přístupu k modelaření každého z nás. Já to mám takhle a jiný kolega to má zase jinak. Martin má ve svém příspěvku samozřejmě pravdu, že spára pod kabinou má být zatmelená a já se na to vyprdnul, abych si ulehčil práci a zcela oprávněně mi to vytknul. Nemám s tim problém. Věděl jsem o tom od začátku. Stavím rychle a někde se to prostě musí projevit tím, že něco ojebu nebo nedotáhnu do konce. Před cca. 10 - 15 lety jsem měl chuť ty modely vylepšovat a snažit se víc, teď už chci mít jen nějakou ucelenou sbírku modelů co mě zajímají a postavit je tak, aby se na ně dalo z metru koukat. Lepší už to prostě nebude....takže Happy modeling.
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 23 říj 2018, 04:19

Honzo, pro Martina či jiné mu podobné to chce text od Lonestara:"Černochu, něklikaj."
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 23 říj 2018, 12:33

avis píše:Ja by som ešte dodal, že niektoré modely vyzerajú ako z udiarne klobások, prípadne obliate špinavým syntetickym riedidlom... Bol som na letisku / leteckých dňoch už x krát, ale tak uspinene lietadlá so spinou doslova natlacenou do spojov plechov som ani raz nevidel...
Kolega to presne vystihol.
Mne sa Spity páčia =D> , len tak ďalej, držím palce.

Ono je trochu rozdíl srovnávat veterány z leteckých dnů se stavem, kdy byly v neustálém bojovém nasazení a na nějaké leštění a omývání nebyl čas. Ale jinak s Honzou souhlasím, ostatně dělám modely v podobném duchu.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standa_ent » 12 lis 2018, 14:42

Parádní série. Taky mě to ještě čeká...

S tím modelařením to mám podobně - je to pro mě prostě hobby a způsob relaxace. Stavím hlavně pro radost a občas se se taky na nějaký pididetail vyfláknu. Nejvíc mě naštve, když člověk shání podklady, fotky, prostě cokoliv k určitému letadlu, postaví to nejlíp jak umí, a až to zalakuje, objeví se někde zčistajasna nějaká fotka z jiného úhlu nebo světelných podmínek, podle které člověk zjistí, že to má blbě :), Ale je třeba se nad tím povznést, staré chyby zavřít do vitríny a pustit se do dalších...
Původně jsem si chtěl jen tak pro radost složit pár kousků a připomenout si koníček z dětství. Když jsem byl malý, představoval jsem si, jak mám kompletní sbírku podle knihy Letadla československých pilotů v 1/32. Pak jsem přišel na to, že je to nereálné. Nicméně už to mám skoro kompletní, akorát v 1/72 (aktuálně 665 postavených).
standa_ent

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na 100 let československého letectví