Trup je zkompletován s kokpitem a výsledek vypadá takhle. Poloviny jsou trochu prohnuté a pruží a tak se lepí na etapy. Dozadu to chtělo do spáry trochu tmele, ale jinak celkem pěkně lícuje. Kokpit zapadl bez problémů.
S myšlenkou, že vychýlím klapky jsem si na sebe upletl pořádný bič, protože jsem si pořádně nepřečetl podklady a s klapkami se misí vysunout i sloty na náběžce a také vychýlit křidélka. takže všechno rozřezat, vybrousit rádiusy a dolepit a dobrousit oblouky na vnitřních stranách klapek a křidélek. Slot je nový a příslušně je odbroušený materiál na náběžné hraně. Na vnější straně je ubraný do roviny, protože tam bude složený interceptor, který byl skrytý pod slotem. Ten ale naštěstí může být ve sklopené poloze.
A když se to všechno dá k sobě, tak už to vypadá jako letadlo
Držím palce a jsem zvědavý na výsledný povrch. Mám ho taky doma, ale kvalita modelu pro mě byla velké zklamání. Tak potřebuji nějakou motivaci, ideálně v podobě poznání, že to jde
Aerovka je na podvozku a v zásadě zkompletovaná. Pro usazení křídel, která nemají vzepětí, jsem si udělal takovou dřevěnou konstrukci z pilířů, protože křídla se lepí na tupo a trup je dole vydutý. Žádné vyztužení do spoje křídlo - trup jsem nedával. Styčné plochy je tam dost. Podařilo se mě zlikvidovat ostruhu, tak jsem udělal novou z drátků. Jsem rád, že jsem vyztužil hlavní podvozek, přece jen je letadlo těžší. Kabinu jsem na pravé straně otevřel a doplnil vnitřní konstrukci. Ta má také krémovou barvu. Zatím je jen položená na sucho. Je potřeba protáhnout přes boční zasklení tyč na uchycení horních výztužných drátů. Ta je součástí přístrojovky končí u vnitřku zasklení. Vyřešily to nalepené tyčinky vytažené z rámečků. Pak se jen udělalo vybrání v zasklení a horním krytu. Díky tomu se bude ve finále lépe lepit kabina - zasekne se o tohle vybrání a nebude klouzet. Naběhl jsem si s přístrojovkou - naznačené budíky jsem odbrousil s tím, že si vyrobím obtisk. To se ukázalo nad mé technické možnosti a tak jsem udělal nový štít z destičky 0,2mm. Škoda, že přístrojovka není na obtiskovém archu. Věnuju se teď motoru. Rozšířil jsem vrtulové listy na jejich koncích. Asi o 0,5 mm, ale je to poznat. Začal sem doplňovat rytí panelů na motorovém krytu a z fotek jsem zjistil že každý stroj měl trochu jinak umístěné otvory na výfuky. A tím pádem i jinak umístěné spoje panelů. Ve stavebnici rozmístění odpovídá OK-AMA, já si vybral OM_AMB a tak jsem je převrtal. Fotky jsou horší, musím používat starého náhraďáka. Po prázdninách to bude lepší .
Osazení podvozku je díky připraveným otvorům bez problémů
Dokončeno 2025: (3) HAL Ajeet, TKS-D, Payen PA-22 Don't touch a single thing. — "Mutt" Summers's comment from the cockpit of the K5054 after maiden flight, 5th March 1936. WALKAROUNDY!!!
Dobrý den. Já jsem s panem Čejkou (vydává barvy na čs. letectvo a píše historické publikace) konzultoval barvu na A-200. Napsal mně toto:
[i]Dobrý den, v monografii v L+K se píše, že tento letoun byl v hráškově zelené barvě. Je otázka, jestli to je citace z nějakého dokumentu, nebo jen volně použitý slovní obrat. Ale hráškově zelená barva byla v předválečné normě, stejně jako v poválečné (tyto dva odstíny ale přes shodu v názvu nejsou totožné). Ta předválečná není moc hezká, rozhodně nevypadá jako na ilustraci v Letadlech čs. pilotů, spíš jak hrachová kaše, jestli si to dobře pamatuji ze školní jídelny... Hledal jsem něco podobného, ve vzorníku Vallejo (na stříkání i na štětec) - není, Gunze H není, Revell není, Agama není..., jiné vzorníky modelářských barev nemám.
Blízko, na úrovni použitelnosti, je RAL 1020 (je lehounce hnědší, ale ne o moc), ale vyhledávačem u Artura ani u MN modeláře to nenašlo, že by někdo tento odstín dělal. Zobrazení na internetu (aspoň na mém monitoru) je hrozně do hněda, to vůbec neberte v úvahu.
Federal Standard - nejblíže je FS 14255, ale musela by se zesvětlit, cca na polovinu (nevím, jak to vyjádřit).
Díky za příspěvek k barvě, ale přidržím se spíš textu z knihy o Aeru, jak píše Robert. Na fotkách je ta barva hodně světlá, takže si namíchám výraznější světlou zelenou. Něco mezi rosničkou a čerstvým hráškem z lusku.
Namíchal jsem si barvu a začínám barvit. Zkusil jsem nafotit, jak ten můj rosničkový odstín vypadá, ale prostě to ten můj starý foťák na 100% nedokáže. Tohle je nejblíž:
Je to mix 3díly žlutozelená, 1 díl tmavá zelená a 1 díl bílá.