Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines) ‹ MODELÁŘ ‹ 2018
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Modelař 11/2018

Odeslat odpověď
Příspěvků: 478 • Stránka 10 z 32 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32
  • Odpovědět s citací

Re: Modelař 11/2018

Příspěvekod Miloslav » 13 lis 2018, 10:41

Takže se nedá nic změnit. Dál to půjde stejně jen s části vyměněným vedením? Nebo do toho konečně někdo řízne? Odpovědnost za nepovedené bodování má ředitel soutěže .
Opravdu stačí, chlapsky přiznat chybu a příště to ohlídat
Jen malý dotaz. Píše se tu, že to je sport.
V jakém sportu může soutěžit komisař i rozhodčí??
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr3342 » 13 lis 2018, 10:44

Michal Šourek píše:Petře, chápu, ale přesto, pravidla jsou nějak nastavená. Též nevím, co je na tom tragické, možná o něčem víš, já nic nezmiňoval. Spíš tragikomické je to, co píšeš, na jedné straně pravidla, na které se odvoláváte, když je potřeba, a na druhé straně ředitel soutěže, který nemá odvahu "neodstartovat" kategorii v případě nesplnění minimálního počtu modelů.
měj se M.

tohle rozhodnutí nebylo o žádné odvaze... přiznejme si upřímně, že takovéhle rozhodnutí je spíš o "politice" a "PR"... poslat ty lidi domů by byl signál, že o ně nestojíme, že příště ani nemusí jezdit...

odvahu má dnes každý, kdo souhlasí že bude rozhodcovat... se podívej, jaký hon se tady na ně po každém ročníku pořádá...
ono i to je část skládačky... pokud (teoreticky) jsou mezi rozhodčími neřádi, co si řeší nějaké mindráky, tak těm to bude jedno, takoví lidé jsou splachovací.... no a ti slušní, když si po akci přečtou, jak se hodnotilo podle klubové příslušnosti a pro kamarády, tak si řeknou, že jim to za to nestojí a příště se na to vybodnou... potom "jednak" není dost lidí, takže se bere prakticky každý, což zase "druhak" znemožňuje eliminovat ty, kteří by tam třeba být neměli...
proto pořád tahám ty protesty... když se bude pravidelně dlouhodobě ukazovat, že práce některého rozhodčího je jen námět k protestům, ukáže se na něj, ti slušnější nebudou zbytečně okopáváni, a i toho mizerného to alespoň o něco přinutí pracovat lépe, protože když nic jiného, bude s tím mít "opruz"...

ale to nebude po jednom protestu na jedné soutěži... to je věc dlouhodobá...

zázračná rychlá řešení totiž buď neexistují, nebo nefungují...
hele to je hezký letadlo... co že to je???.... no jo... Spitfire

Obrázek
Petr3342

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 13 lis 2018, 10:47

Já bych navrhoval, aby si každý soutěžící obodoval svůj model sám, předem doma a rovnou si sebou s přihláškou přivezl i body. :grin: Na místě by se to jen srovnalo do pořadí a bylo by. Rychle hotovo, nikdo by nebral modely do rukou, nebyl by problém s rozhodčími... A pak by mohl podat protest proti umístění. :lol: A stejně by mu to bylo prd platné. :grin:
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 13 lis 2018, 10:56

To Petr 3342:
Díky za odpověď
add: prestiž.... jsou nějaké náměty? jak mají zabrat jiní? pokud si pamatuji tak býv předseda tohle realizoval vyvěšením A4 plakátku někde v koutku.

add počet členů... je nějaký vývoj v řešení "individuálního členství" členství nebo zařazení kroužků DDM.. add. individuální členství - po zrušení neslavného klubu 199 (jsem přesvědčen že původně dobrá myšlenka byla zneužita) lze vytvořit např klub sdružený čistě virtuálně ( jak bylo avizováno zde http://ipmscze.cz/2018/06/15/zruseni-klubu-kpm199/) tedy bude nějaká inciativa třeba prostřednictvím internetu (např zde na foru), nebo přičlenění individuálních členů k místním klubům (nemusí chodit na pivo) - . prostě je v tom náhled... bude konec roku (To je dotaz jako býv člena SMČR kde mateřský klub v rámci KLoM odešel ze SMČR...

Add dotace v textu jsem se ptal na open MČR MASTERS (mohou soutěžit zahraniční ) chápu to že dotace se týká následné reprezentace... je to tak?.... není problém to vyřešit že nejlépe hodnocenému se udělí titul ale právo reprezentovat získá až nejlépe umístěný člen SMČR..

add Zpracování výsledků v případě odděleného hodnocení - je to o organizaci a o té se dá diskutovat a možná vyřešit s podporou výpočetní techniky - nacpat pár čísel do tabulky která vypočítá průměr.. třeba.. hodnotící listy oscanovat -beztak se dělá velmi pěkná výsledkovka.. tak ty data tam někdo už teď hrne..
Osobní stránky (nová adresa)
http://www.zskopan.cz
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr3342 » 13 lis 2018, 10:57

Miloslav píše:Takže se nedá nic změnit. Dál to půjde stejně jen s části vyměněným vedením? Nebo do toho konečně někdo řízne? Odpovědnost za nepovedené bodování má ředitel soutěže .
Opravdu stačí, chlapsky přiznat chybu a příště to ohlídat
Jen malý dotaz. Píše se tu, že to je sport.
V jakém sportu může soutěžit komisař i rozhodčí??

a v jakém sportu se jim zakazuje soutěžit? jako že kdo je jednou třeba fotbalový rozhodčí tak nesmí nikdy hrát fotbal?

ne, taky se mi nezdá ani trochu vhodné, aby sportovní komisař soutěžil, to je fakt blbost, ale rozhodčí jedné kategorie a jeho model v jiné, na tom nevidím problém... v tomhle našem rybníčku se stejně všichni znají, takže riziko ovlivnění by to beztak neomezilo...

Obrázek
Petr3342

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 13 lis 2018, 11:00

To je špatná odpověď. Rozhodčí může soutěžit, ale v jiné soutěži. Copak ligový rozhodčí kope za jiný tým ligu?
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tango » 13 lis 2018, 11:03

Proboha, co to tady někteří plácáte za nesmysly, že si snad rozhodčí hodnotí vlastní modely? To je absolutní nesmysl, NIKDY tomu tak nebylo! NIKDY nedošlo k tomu, že by některý rozhodčí bodoval kategorii, kde sám soutěží! A je to na to pamatováno i v pravidlech, kde je výslovně zakázáno, aby rozhodčí hodnotil kategorii, kde sám soutěží.
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr3342 » 13 lis 2018, 11:09

zbynek.skopan píše:To Petr 3342:
Díky za odpověď
add: prestiž.... jsou nějaké náměty? jak mají zabrat jiní? pokud si pamatuji tak býv předseda tohle realizoval vyvěšením A4 plakátku někde v koutku.

tohle je na dlouhou odpověď a teď v práci musím taky odvádět nějaké výsledky pro zaměstnavatele... něco by se jistě našlo, něco se i děje a někteří se již zapojili... jiní na to okázale dlabou...

zbynek.skopan píše:add počet členů... je nějaký vývoj v řešení "individuálního členství" členství nebo zařazení kroužků DDM.. add. individuální členství - po zrušení neslavného klubu 199 (jsem přesvědčen že původně dobrá myšlenka byla zneužita) lze vytvořit např klub sdružený čistě virtuálně ( jak bylo avizováno zde http://ipmscze.cz/2018/06/15/zruseni-klubu-kpm199/) tedy bude nějaká inciativa třeba prostřednictvím internetu (např zde na foru), nebo přičlenění individuálních členů k místním klubům (nemusí chodit na pivo) - . prostě je v tom náhled... bude konec roku (To je dotaz jako býv člena SMČR kde mateřský klub v rámci KLoM odešel ze SMČR...

tohle je velký problém, opět spojený s dotacemi... navíc není úplně v moci předsednictva sekce, je to o celém svazu... aktuálně se konečně začíná pracovat na nových stanovách, snad se to do nich dostane. Jak je to s členstvím žáčků z DDM nevím, měl to zapracovat předseda nejvyšší, poptám se (nebo možná ví Petr Šámal?), ale upřímně řečeno se obávám, že to zatím nikam neposkočilo...

zbynek.skopan píše:Add dotace v textu jsem se ptal na open MČR MASTERS (mohou soutěžit zahraniční ) chápu to že dotace se týká následné reprezentace... je to tak?.... není problém to vyřešit že nejlépe hodnocenému se udělí titul ale právo reprezentovat získá až nejlépe umístěný člen SMČR..

ale tohle funguje celou dobu... každý zahraniční účastník, pokud se prokáže průkazem IPMS se může účastnit... dotace je třeba rozdělit... dotace na reprezentaci - dostane nejlépe umístění "čech", dotace na akci - dostaneme jen za předpokladu, že se účastní pouze členové IPMS... tedy je uzavřeno pro "čechy" nečleny SMČR...

zbynek.skopan píše:add Zpracování výsledků v případě odděleného hodnocení - je to o organizaci a o té se dá diskutovat a možná vyřešit s podporou výpočetní techniky - nacpat pár čísel do tabulky která vypočítá průměr.. třeba.. hodnotící listy oscanovat -beztak se dělá velmi pěkná výsledkovka.. tak ty data tam někdo už teď hrne..

technika jde opravdu rychle vpřed... ono by se to taky dalo vpisovat rovnou do nějakých digitálních archů hned u každé komise... šla by spousta věcí, je třeba se nad nimi důkladně zamyslet hlavně s lidmi, jež výsledky zpracovávají (tedy především kolega Kuna :-) ) a potom také prověřit, co z toho si můžeme dovolit...
rozhodně je to ale cesta, jak se někam posunout... souhlasím, že tužka a papír v tomto století jsou již "poněkud limitovány"...

Obrázek
Petr3342

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 13 lis 2018, 11:11

Tango, to tady nikdo nepíše.
Jak se na to mají koukat ti noví potencionální soutěžící, když vidí, že ten co něco posuzoval, si jde pak pro cenu?
Proto máte tak obrovskou účast. Proto so v klidu dají modeláři modely do hobby, než aby se stresovali s bodovačkou. Asi není zájem o vetší účast, když je honička stihnout i tu malou .
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 13 lis 2018, 11:23

Petr3342 píše:
Michal Šourek píše:
Michal Šourek píše:z pravidel, jen tak pro formu:

3.3.5. Hodnocení modelů
•Hodnocení modelů v dané kategorii se provádí, jsou-li v kategorii přihlášeny alespoň tři modely od tří soutěžících.

MČR 2018 - masters VII - Loďe velké - 1/500 a větší - pouze dva modely
masters III.b - Civilní technika - pouze dva modely + jeden nebodovaný (takže se nepočítá)

to byla nějaká výjimka? Nebo pochybení? Od čeho tam je hlavní rozhodčí nebo ředitel soutěže?

P.S. další dvě kategorie (diorámy letadl., lodě malé) to měly s odřenýma koulema jen po třech modelech, takže zaplaťpánbůh...

M.

Nejak se to ztratilo, muze mi nekdo z erudovanych odpovedet?

Dekuji

M.

ale může no... nevím co je na tom tragické, nikdo neměl tu odvahu ty modeláře poslat domů, že mají smůlu a soutěžit nebudou... to by asi v současném stavu nebyla dobrá reklama....

pravidla nepíšou jednoznačně, že se hodnotit nesmí, tak to prostě proběhlo...

je to ale námět na příště, jestli takovou kategorii vůbec vypisovat :( škoda...

To je právě dopad omezení účasti členstvím v SMČR ...
Osobní stránky (nová adresa)
http://www.zskopan.cz
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 13 lis 2018, 11:30

Mílo, já si nemyslím že problém malé účasti v bodovačce typu MČR je v tom, že by modeláře odradilo to co píšeš o rozhodčích a jak si chodí pro cenu. Za dobu co s lidmi mluvím, nebo se mě ptají na bodovačku potažmo mistrák mě z toho vychází takový jedniný důvod proč ne. Myslím si, že modeláři jsou líní stvavět model tak, aby odpovídal pravidlům. Uspěšné zvládnutí MČR začíná už při výběru/rozbalení stavebnice. Ti uspěšní to ví, vyberou si stavebnici, vyberou si k tomu doplnky na trhu které připadají v úvahu, a věnují nějaký čas přípravou dle kapitol hodnocení modelu. Připraví si takový šmírák co na modelu udělat, co otevřít a vyberou k tomu dopředu z dostupných podkladů to, co vloží do průvodní dokumentace k modelu a model pak již staví pouze podle těchto podkladů. Za sebe mohu říci že při předloňském MČR (2016), kde jsem soutěžil s 1/48 Bf 109G-5 (nakonec 4. místo) mě tohle zabralo cca 14 dní práce po večerech. Až když jsem měl takto připravenou kostru stavebního postupu, začal jsme model stavět. Když o tomto mluvím s lidmi, tak po chvilce řeknou - to je moc s....o s tím, na to prdím. Pokud se náledně rozhodnou že s nějakým svým modelem přeci jen půjdou, nemohou se divit, že mají třeba nesoulad mezi podklady a modelem. Následně pak přichází rozčarování a výpady typu...no ti tomu dali, tam už mě nikdo neuvidí apod.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 13 lis 2018, 11:44

Martine máš pravdu s tím výběrem modelů, ale rekni mi co si myslí modelář, který přijede na soutěž a na vyhlášení vidí, že si to pořádajíci rozdali mezi sebou. To je strašně podobné.
Kdysi jsem prosadil na první Modelmánii, kdo pořádá nesoutěží, jen vystavuje. Nakonec jsem byl lumo, klub se rozdělil na dva. Po čase tento systém přijalo více pořadatelů.
Když to pořádám, tak si to oboduju a svoje modely vystavím. To je čisté a průhledné. Mockrát jsem zažil na bodovačce, že vyhrál člen pořádajíciho klubu s modelem, který neměl nárok ani na 60 bodů.
Hned moje první bodovačka byl zklamání, když vyhrál místní borec s pumou která stála na třech kolech z osmi, žádný detail navíc, jen špatně postavená krabička.
To přeci nemůže nokoho nakopnoit k další účasti v takových soutěžích.
Jak tady čtu, spousta rozhodčích ani nebyla oslovena, nevěřím, že je tak málo rozhodčích, kteří nechtějí soutěžit na MČR, amohli by v klidu bodovat.
Stačí jim zapltit cestu, stravu a ubytování.
Bavili jsme se spolu o bodování Hobby. Nikdy mě ani mé kamarády, nikdo neoslovil, jestli nechceme bodovat. Ale breči se, jak to nikdo nechce dělat.
Nějak mi to nejde dohromady.
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr3342 » 13 lis 2018, 12:19

Miloslav píše:Kdysi jsem prosadil na první Modelmánii, kdo pořádá nesoutěží, jen vystavuje.

Modelmánie skončila před kolika? deseti lety?

Miloslav píše:
Hned moje první bodovačka byl zklamání, když vyhrál místní borec s pumou která stála na třech kolech z osmi, žádný detail navíc, jen špatně postavená krabička.

se vší úctou, to taky nebylo v posledních pár letech, že?

Miloslav píše:
Jak tady čtu, spousta rozhodčích ani nebyla oslovena

a taky u toho čtu, že to bylo někdy v roce 2012 či 14... čili již ne příliš relevantní informace, když se dohadujeme o letošním ročníku a aktuálním stavu... byť pochopitelně informace, která část důvodu vzniku toho stavu osvětluje...

Miloslav píše:
nevěřím, že je tak málo rozhodčích, kteří nechtějí soutěžit na MČR, amohli by v klidu bodovat.
Stačí jim zapltit cestu, stravu a ubytování.

opravdu jich moc není... je to dáno také bincem v evidenci předchozího vedení SMČR (prosím nezaměňovat vedení svazu a vedení sekce... jsou to odlišné věci které se jen v části překrývají a u kterých to sekční jen málo to svazové ovlivní), který se teprve pozvolna napravuje a snad bude konečně srovnán s novým rokem... část klubů také neprovedla přeregistraci, nebo před nedávnem ze svazu odešla. Tím také jejich členové již nejsou členy svazu a portfolio rozhodčích se dále zužuje...

zase jsme u toho...

opravdu nejde porovnávat současnou situaci s tím, jak se to dělalo a jak úžasné to bylo za dob svazarmu...

Obrázek
Petr3342

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 13 lis 2018, 12:32

Mílo promiň, ale s tebou se nedá seriozně diskutovat. Ty stále opakuješ dokola to své. Rozhodčí se může zůčastnit MČR jako rozhodčí i soutěžící pokud je jeho model v jiné kategorii. Ježišmarja, co je na tom k nepochopení? Že to není uplně morálně čisté? Ano, to asi není, víme to všichni, ví to i Zdenda Šebesta , ale taky on sám přesně napsal že to bohužel v současné situaci není možné udělat jinak, pokud chtějí soutěžit i lidé, kteří jsou nominováni na rozhodčí. Jen ty to nechápeš (spíš nechceš ) pochopit a stále se snažíš rýt a rýt a rýt, ale pomocnou ruku nepodáš. Když máš tak vytříbené a přesné názory na bodování modelů, zvažoval jsi proškolení a opětovnou účast mezi rozhodčíma? Předpokládám že odpovíš že to nemáš zapotřebí. A já se ptám, proč se tady do toho stále navažíš? Jen prudíš, nic víc. Lidi s názory jako ty jsou ti, co odradí ostatní modeláře od učasti na bodovačce, ne rozhodčí který si jde pro cenu.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 13 lis 2018, 12:43

MODELMÁNIE skončila před x lety , ale sytem obodování žije stále, třeba na Kit Salonu Nymburk.
Martin Černý 'Černoch' píše:Mílo promiň, ale s tebou se nedá seriozně diskutovat. Ty stále opakuješ dokola to své. Rozhodčí se může zůčastnit MČR jako rozhodčí i soutěžící pokud je jeho model v jiné kategorii. Ježišmarja, co je na tom k nepochopení? Že to není uplně morálně čisté? Ano, to asi není, víme to všichni, ví to i Zdenda Šebesta , ale taky on sám přesně napsal že to bohužel v současné situaci není možné udělat jinak, pokud chtějí soutěžit i lidé, kteří jsou nominováni na rozhodčí. Jen ty to nechápeš (spíš nechceš ) pochopit a stále se snažíš rýt a rýt a rýt, ale pomocnou ruku nepodáš. Když máš tak vytříbené a přesné názory na bodování modelů, zvažoval jsi proškolení a opětovnou účast mezi rozhodčíma? Předpokládám že odpovíš že to nemáš zapotřebí. A já se ptám, proč se tady do toho stále navažíš? Jen prudíš, nic víc. Lidi s názory jako ty jsou ti, co odradí ostatní modeláře od učasti na bodovačce, ne rozhodčí který si jde pro cenu.

Martine, mám nárok na svůj názor, já nseouhlasím s nemorální záležitostí.
Fandím P. Filipovi, ale nevím, jestli jeho boj bide vítězný.
Rozhodčího bych klidně dělal, ale ne s určitejma lidma. Nikde neprezentuju svoje vatříbené názory na bodování. To ať si srovná každý sám se sebou. Prostě pokud budu bodovat nebudu nikdy v té soutěži soutěžit.
Chápu, že to nyní je problém, ale je to špatné.

Ano, ty tomu říkáš prudění, ale jiní ne, souhlasi, ne třeba se vším, ale souhlasí.
Taky ti začnu psát, že prudíš u každého modelu. Asi se ti to bude líbit nebo si najdeš nějaký argument.
Miloslav

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 478 • Stránka 10 z 32 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32

Zpět na 2018