Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests) ‹ Rok 2017 ‹ 13. Silvestrovský DeathMatch 2017
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/48, FW 190A-5, Dragon, Maj. Hermann Graf - HOTOVO

Silvestrovský DeathMatch o tři stavebnice firmy Eduard a tři soudky bavorského piva - Aneb Hon na Šneka 2017 má téma Focke-Wulf Fw-190 v jakékoliv verzi !!!
Pravidla fóra
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 1/48, FW 190A-5, Dragon, Maj. Hermann Graf

Příspěvekod alf » 27 lis 2017, 20:36

Nejsi první ani poslední co to dal tomu "schodu" na prdel :lol: , dlabat na to. Naryté to vypadá docela ok, uvidíš co po surfu.
Držím palce už jenom proto že stavíš Dragon. Dělal jsem pár modelů od Dragonu v 1/72 a pokaždé to byla dřina. V krabicích to vždycky vypadalo ok a pak už jenom tmelení a broušení.
Ať se daří.
Nejlepší na právě dokončeném modelu je to, že můžete s klidným svědomím vtrhnout do kitníku a vybrat si další.
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 27 lis 2017, 21:53

Jsem se taky nechal zlákat pěkně postavenými modely na boku Drogonů a nakonec to byl shortrun. Jak si to mohli jenom dovolit šmejdi asijský. :lol: :lol:
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dan Chludil » 29 lis 2017, 20:52

Chlapi, díky za povzbuzení. Jen bych chtěl dodat, že jsem si Dragona nevybral proto, abych prezentoval jak umím předělávat staré stavebnice podle moderních trendů. Ale když už jsem ho jednou koupil, tak jsem si řekl že ho taky zkusím postavit. Bylo mi jasné že to nebude snadná stavba a že i toho dost zkazím. Taky se znám, že jak se jednou namlsám Eduardími modely, tak do Dragona nebo něčeho podobného už nepůjdu.

No ale není čas ztrácet čas... :-) Od po pondělí jsem destičkama dolepil místa kde mi chybělo nejvíc plastu, nahrubo to vybrousil a přetmelil.
PB265918res.jpg

PB285929res.jpg

PB285924res.jpg

A teď jsi jdu vzít do ruky pilník a "šmirgl" a vzhůru do práce... :sculptor:
Dan Chludil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dan Chludil » 11 pro 2017, 23:34

Ahoj,

hlásím se po delší době se stavebním reportem! Musel jsem překonat menší stavební krizi. Měla dvě hlavní příčiny: První bylo zjištění, že se mi přes všechnu snahu podařilo přilepit nakřivo křídlo. Výsledkem je, že nesedí spodní část křídla vůči krytu motoru a pochopitelně to tvarově rozhazuje i podvozkové šachty. No, nějak jsem to zamaskoval tmelem a zbytek dobrousil. Tohle je těžko svádět na Dragon, tohle je rukama... ](*,)

Druhou rána přišla když už jsem se chystal přilepit čelní štítek. Ukázalo se, že štítek je o skoro milimetr nižší, než (rádoby) navazující odsuvná část krytu kabiny. Tady jsem už měl sto chutí model vzít a zahodit. Ale pak jsem si řekl, že je to stejně můj první pokus o německou kamufláž a kdoví jak to dopadne. Takže chybná geometrie nakonec nemusí být to nejhorší. Část krytu jsem zbrousil a naopak štítek jsem podlepil plastovými destičkami. Současný stav je na fotkách.

PC115953res.jpg

PC115954res.jpg

PC115964res.jpg

Snad to do konce týdne dostanu do surfu. Ještě že je letošní DeathMatch dvouměsíční... :-)
Dan Chludil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dan Chludil » 16 pro 2017, 09:57

Popojedem... Surfacer + následné drobné opravy.

PC155967res.jpg

PC155972res.jpg

Preshading a základ žlutých doplňků. Preshading pod žlutou je na můj vkus dost výrazný. Možná to ještě přestříkám... Když už jsem měl barvu v pistoli, tak jsem udělal pár "cákanců" různě po modelu. Uvidíme, jak to bude nakonec vypadat.

PC155973res.jpg

PC155976res.jpg

P.S.: Až na fotkách jsem si všiml, že jsem vynechal jednu linku na spodku křídla.
Dan Chludil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 16 pro 2017, 11:04

Pěkný. Koukám, že kamo bude co nevidět. (:)
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dan Chludil » 16 pro 2017, 23:04

Díky za povzbuzení. Makám na tom. Ale jde mi to pomalu. Do Silvestra mám co dělat. Dnes jsem nastříkal spodní plochy a boky RLM76. Zítra snad stihnu základ vršku.
PC165988res.jpg

PC165984res.jpg

Dan Chludil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 17 pro 2017, 09:13

Supr =D> . Když jsem viděl ty tmelové orgie, říkal jsem si že s tím někam mrskneš, ale začíná se z toho klubat pěkný fokkouš :wink: .
Nejlepší na právě dokončeném modelu je to, že můžete s klidným svědomím vtrhnout do kitníku a vybrat si další.
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dan Chludil » 17 pro 2017, 13:48

Díky, Alfe. Taky už měl párkrát namále. Naposledy když jsem zjistil ty navzájem nesedící díly kabiny. Tady je jedna rychlá kontaktní fotka z dnešního postupu:

PC175994res.jpg

Chtěl bych se zeptat na názor zkušenějších: Jakou barvu by měly mít fleky na trupu? Eduard v návodu uvádí RLM75, tedy tu světlejší z obou barev použitých na horních plochách. Ale... Na fotografii zadní části se mi zdá, že fleky jsou tmavší než náběžná hrana SOP, která by měla být právě RLM75. Stejně tak na fotce zpředu je odstín fleků pod kabinou bližší odstínu sousedícího pole, které je uváděné jako RLM74, než odstínu přední části krytu motoru. Takže já bych se teď spíš klonil k názoru, že na fleky byly použity oba odstíny. Předem díky za vaše názory.

Focke-Wulf-Fw-190A5-Jagdgruppe-Ost-Hermann-Graf-1943-04res.jpg

Focke-Wulf-Fw-190A5-Jagdgruppe-Ost-Hermann-Graf-1943-03res.jpg

Dan Chludil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 17 pro 2017, 20:38

Flákni tam obě. Jednak do líp vypadá, druhák mi příjde logické že když už to stříkali, použili na fleky to co měli v pistoli (tj jednou to, podruhé ono) a třeťák pravdu už dneska nikdo nezjistí :wink: .
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hans dlouhán » 17 pro 2017, 21:41

Souhlasím s Alfem, většinou se skvrny stříkaly 74 i 75 (v továrně vždycky).
Stavím jen a pouze Luftwaffe 1/48...nic víc nic míň...
hans dlouhán

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dan Chludil » 17 pro 2017, 23:47

Díky chlapi. Nakonec jsem to udělal tak nějak napůl: tam kde jsou nahoře na trupu pole RLM74, tak jsem nastříkal i pár skvrn na bok. hlavně teda v místech, kde si podle fotek myslím, že opravdu byla. Zbytek po celé ploše jsem dodělal RLM75 a trochu jsem tam stříknul i zesvětlené varianty obou barev když jsem se snažil o "plesnivici".

Moje dnešní produktivita překvapila i mě samotného, takže kamufláž je v zásadě hotová. Zítra ještě začistím podvozkovou šachtu a možná se s odstupem času rozhodnu ještě k nějaké úpravě vršku. Když zítra nic nepokazím, tak můžu v úterý začít dávat lesklý lak. Aktuální stav je na fotkách:
PC176002res.jpg

PC176006res.jpg

PC176007res.jpg

Dan Chludil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 18 pro 2017, 14:38

vidíte lidi, a já kdesi četl, nebo někdo mi řekl, že ve fabrice se nanášela vždy 74 + 75 podle schématu a až u jednotky se foukala RLM76
Rostislav Axmann

KPM Opava http://kpmopava.cz

KPM Karviná http://kpmkarvina.wz.cz/
Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dan Chludil » 21 pro 2017, 22:41

No, postupy nanášení kamufláží Luftwaffe jsou pro mě taky velkou neznámou. Třeba si někdo ze zkušenějších najde čas a dovzdělá nás. Nebo aspoň nasměruje někam, kde si můžeme něco nastudovat sami... :-)

Já jsem zatím "Fokouše" zalakoval lesklým lakem. Až následně jsem si všiml, že nemám nastříkané vyvažovací plošky. Respektive jsem si nevím proč myslel, že součástí obtisků jsou celé červené plošky a ne jen nápisy. Takže vymaskovat a dostříkat. Jeden den ztráta... ](*,)

PC216023res.jpg

PC216026res.jpg

A měl bych otázku na zkušenější: Jakou barvu chodníčků a popisek bych měl použít? Návody jak Dragonu, tak Eduardu jsou ve vzácné shodě a připouštějí jak černou, tak šedou. Existovalo na to nějaké pravidlo, na základě kterého by se to dalo odvodit, nebo byla volba náhodná? Z fotek které znám jsem nic nevyčetl. Většina modelů na netu má chodníčky šedé (pokud je vůbec má...). Dá se něco najít na základě výrobního čísla? Tohle konkrétní letadlo bylo WNr 2594. Předem díky za radu.
Dan Chludil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dan Chludil » 23 pro 2017, 10:50

Hlásím postup:
Většina dekálů je na místě. Dekály od Dragonu mě překvapily. Napřed nepříjemně, když se mi spodní kříže do kontaktu s Hypersolem zkrabatěly bez šance na záchranu. A potom příjemně, když zbytek dekálů celkem slušně sedl i bez vodiček. A to i ten tulipán, nebo co to je, na krytu motoru. A to jsem se s těmito dekály mordoval snad půl hodiny, než se mi je podařilo jakž takž usadit. Jsou docela silné, takže se naštěstí nepotrhaly. Teď je ještě musím dostat do linek paneláže. Pro jistotu ze začátku jen Tensolem...

Bohužel dekály od Dragonu mají špatné tvary a rozměry většiny dekorů, které na letadle byly. Ať už to jsou blesky na trupu, červený dekor na směrovce a nebo samotný tulipán. Ten má o jeden list méně, než by podle fotek měl mít :crazy: . Už jsem se smířil, že můj model bude vzor připomínat jen vzdáleně...

PC236029res.jpg

Pokažené kříže na spodku křídla jsem už včera odbrousil. Teď ta místa opravím a kříže "kanibalizuju" z jiné stavebnice spolu se svastikami. Snad mi pak nebudou chybět... :-k
Dan Chludil

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na 13. Silvestrovský DeathMatch 2017