Predpokladám, že sa k nej časom vyjadria nejakým spôsobom aj Ľubo ako hlavný organizátor súťaže a Stano ako riaditeľ súťaže.
Asi im v tom doteraz zabránili iné povinnosti, možno Modellbrno, ....
Ja osobne som patril k organizátorom ( a napokon aj k rozhodcom ) súťaže, zopár modelov som aj vystavoval, .... a nedá mi (aby to nevyzeralo,
že sme ako organizátori niekde zalezení a nereagujeme, ....nebodaj, že by sme sa mali za niečo hanbiť), aby som sa aspoň za seba nevyjadril.
Oceňujem všetky príspevky k našej súťaži, aj tie kritickejšie, aj tie obhajujúce (za čo ďakujeme ).
Každopádne všetky sú užitočné, lebo NÁS VŠETKÝCH MODELÁROV nejakým spôsobom informujú, usmerňujú, poučujú a niekedy aj vzdelávajú.
To nám umožní byť v budúcnosti hlavne informovanejší , chápavejšími, ....
Takže vecne - môj názor a postrehy :
- organizátormi súťaží bývajú takmer výlučne samotní modelári (hlavne domáci modelári - česť a uznanie výnimkám, v tomto prípade KPM PO vedených V. Hochmutom)),
ktorí pri organizácii súťaži majú kopec "povinností", vrátane hodnotenia modelov,
- v podstate nikdy sa na súťaži nedá na 100% všetko dopredu pripraviť ( vrátane zoznamu rozhodcov)
- každý modelár si chce súťaž užiť a hodnotenie modelov ( byť rozhodcom ) je skôr na príťaž ... a mnohí "nedomáci" modelári oslovení organizátormi sa z týchto dôvodov snažia rozhodcovaniu vyhnúť, čo je aj pochopiteľné.
Z týchto dôvodov (takýmto spôsobom) som sa v poslednom čase dostal k hodnoteniu hlavne na našich súťažiach aj ja.
- tak sa niekedy v komisii rozhodcov vyskytnú aj menej skúsení členovia, ktorí sa s rozhodovaním iba zoznamujú.
To však ja osobne nepovažujem za negatívum. Naopak, vnímam to ako pozítívum, lebo to takéhoto modelára takisto posúva dopredu .... a rozširuje " rozhodcovskú základňu" do budúcna, čo je asi takisto žiadúce.
K samotnému hodnoteniu na našej súťaži :
- so zostavovaním rozhodcovských komisií to bolo podobné, ako som popísal vyššie.
- bol som oslovený na rozhodovanie, dostal som sa do komisie, ktorá mala na starosti ( z dôvodu počtu ochotných rozhodcov) minimálne 10 kategórií.
Z nich boli niektoré menej početné a niektoré ozaj mnohopočetné,
Jeden z členov komisie bol starší skúsený modelár. V tej našej modelár, ktorý je uznávaný hádam v rámci celého Česko - Slovenska a asi aj za "ďalšími" hranicami
- samotné rozhodovanie komisií zabralo asi 2 hodiny (aspoň tej našej),
- aj keď hodnotenie prebiehalo podľa čiastočného bodovacieho systému, tak to nebol kompletný bodovací systém, ktorý by model "rozpitvával" (ako v dávnejšej minulosti)
do posledných detailov vrátane podkladov. Naopak, bolo to iba akési pomocné rámcové hodnotenie, ktoré ale v niekoľkých prípadoch prispelo k zmene "vytipovaného" poradia v danej kategórii.
Vysvetlím: pokiaľ sa vytipované víťazné modely javili danej komisii spočiatku v určitom poradí, toto rámcové bodovanie v niektorých prípadoch toto poradie otočilo resp. pozmenilo. Napr. z dôvodu detailov, ich množstva, náročnosti stavby,.... teda vecí, ktoré si na prvý pohľad na modely nevšimnete.
Z týchto dôvodov mohli vznikať rôzne rozhodcovské diskusie ... ktoré sa ozaj nemôžu viesť "za zatvorenými dverami" a preto sa sem tam niekto mohol stať svedkom nejakých diskusií pri hodnotení.
Ale mám na to recept : Pokiaľ som na "cudzej" súťaži a nerozhodujem, tak sa snažím dopriať rozhodcom kľud na ich prácu a vyhýbam sa priestorom, v ktorých práve hodnotia.
Čo sa týka protežovania (uprednostňovania) kamarátov pri hodnotení ich modelov:
Na našej súťaži nie sú modely na stole označené aj menom staviteľa. (Samozrejme, nebol by problém, si zoznam so staviteľmi vyžiadať od registračnej komisie .... ale hádam existuje nejaká česť a úroveň .....).
Vyberali sme z nášho pohľadu ozaj najvydarenejšie modely v daných kategóriách. Niekedy to bola poriadna fuška, lebo rozdiely boli mnohokrát minimálne.
Snažili sme sa iba o jediné ( a hádam to modelári pochopia a neprezradím nejaké ťažké tajomstvo "z domácej kuchyne" ....) :
Podľa poradového čísla modelov (za predpokladu, že ich staviteľ prihlasoval naraz) sme sa snažili vybrať v danej kategórii na stupne víťazov iba jeden (najlepší) model od jedného staviteľa.
To sa dalo vcelku slušne podľa čísiel a "stavebného rukopisu daného modelára" celkom odhadnúť. Dôvodom bolo, aby sme ocenili čo najviac modelárov.
Ostatné okolnosti hodnotenia som opísal vyššie.
Ešte raz vďaka za všetky príspevky, ktoré nás všetkých posúvajú konštruktívne vpred, vrátane organizátorov.