Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Modeláři pomáhají...
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak zabavit děti a přitáhnout je k modelaření

Charitativní akce na pomoc dětem
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Jak zabavit děti a přitáhnout je k modelaření

Příspěvekod hrst » 04 čer 2023, 10:39

Prázdniny za dveřmi a tak každý nápad jak užitečně omladinou zaměstnat je dobrý.
Taková paneláková, uliční či sídlištní - venkovská liga by nebyla vůbec marná.
Co myslíte?
Přidal by se někdo?
https://rcfree.eu/viewtopic.php?f=11&t=948
hrst

• Odpovědět s citací

Re: Jak zabavit děti a přitáhnout je k modelaření

Příspěvekod Al CZ » 04 čer 2023, 11:50

Mám jednu cynickou teorii - není úspěch, když ti potomstvo modelaří v 6,10,13,15,18… ale v 35… Zkrátka, pokud se to s první holkou(případně klukem u dívek) zlomí a potomek se na to vykašle a nestane se mu z toho celoživotní kůň, tak to nemá cenu… “Letadýlko” si asi slepil každej, ale zůstalo u toho málo mladých… Rád bych se mýlil, ale spíš asi ne…
Al CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 04 čer 2023, 12:22

hrst píše:Prázdniny za dveřmi

Já na to jdu trochu jinak. Modelařina jako taková je vlastně strašně nudná. Dělám teď s vnukem 5 let druhý model. A snažím se ho k modelům přitáhnout přes reálný letadla. A jejich příběhy. A že vlastně může mít takovou součást toho příběhu doma - model. A stavba vede k tomu, jak ten model mít. A vůbec s ním neřeším cokoliv modelářského, model postavíme jak to jde a nabarvíme podle návodu, kde jakákoliv zelená je vždycky prostě jen zelená. Dlouho to nevydží, raději zdrhne ven - PC a podobně u nás nemá, ale když dáme hodinku, tak prostě dobrý. Navíc to vidí u mě, takže dělá něco, co děda (tvl to je výraz :lol: ) a to je pro něj bonus. Pak už jenom, když mi může mýt motorku :lol:
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod shark » 04 čer 2023, 13:44

Aleš R. píše: Dělám teď s vnukem 5 let druhý model.

To jako pět let děláte druhý model ?? :shock: :grin:

(Sorry, nedalo mi to :-D )
"You don't have to apologize for the dress code when you are dressed in honor and courage." HM King Charles III. Volodymyru Zelenskému 2.3.2025
shark

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lonestar » 04 čer 2023, 14:14

Aleš R. píše:A snažím se ho k modelům přitáhnout přes reálný letadla. A jejich příběhy.

Mu přečti knížku https://www.grada.cz/mezi-nami-letadly-12318/
Právě s tímhle úmyslem byla psaná 8-)
Build what YOU want, the way YOU want to, and above all - have fun!
ХУ А Ю ТУ ФАКИН ЛЕКЧА МИ ???
Lonestar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 04 čer 2023, 18:41

shark píše:

Tak někteří nedají ani to :-D Ale za to mají plno teoretických názorů. 8-)
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 04 čer 2023, 18:52

Lonestar píše:
Aleš R. píše:A snažím se ho k modelům přitáhnout přes reálný letadla. A jejich příběhy.

Mu přečti knížku https://www.grada.cz/mezi-nami-letadly-12318/
Právě s tímhle úmyslem byla psaná 8-)

kouknu =D>
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Hatala » 04 čer 2023, 19:29

Kazdy napad, ako odputat decka od internetu a telefonu, je dobry. =D>

S dcerou (10) chodime do muzei, do hor, na vystavy, airshows, proste kdekolvek len, aby bola v kontakte s realitou. Nutit ju do modelikou nechcem, aj ked uz sama niekolko postavila. V Septembri planujeme Reno, nech ma spomienky.....a ja tiez :)
Martin Hatala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod shark » 05 čer 2023, 06:17

Aleš R. píše:
shark píše:

Tak někteří nedají ani to :-D Ale za to mají plno teoretických názorů. 8-)

Máš pravdu. V klasické modelařině děláme s kolegou 48let první model 8-)
"You don't have to apologize for the dress code when you are dressed in honor and courage." HM King Charles III. Volodymyru Zelenskému 2.3.2025
shark

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hrst » 06 čer 2023, 13:03

Běžte lovit do moře a poměřovat své "ego" někam na WC...

Kdo nemáte děti, ani to zde nečtěte, natož aby jste koukali na ten odkaz v prvním příspěvku...
Ostatním budu vděčen za zvážení nápadu a případné jeho šíření...
Ta myšlenka realizovaná redakcí ABC vůbec není k zahození a je škoda když tak dobrý materiál léty zapadl v zapomnění... Doporučuji proto rozkliknou, stáhnout a zrealizovat alespoň s potomky. (:)
hrst

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 23 čer 2023, 12:36

hrst píše:Běžte lovit do moře a poměřovat své "ego" někam na WC...

Dávat do kurníku (na modelářské fórum) návod jak snášet vejce je .............takové zvláštní ,vědecké a hlavně odtrženo od reality :grin: snažíte se objevit Ameriku,zviditelnit se a vystupovat akčně.
Ten kdo má děti a je modelář nepotřebuje návod jak zabavit děti modelařinou, ....................papírovou vlaštovkou.
Mj. je to vidět z reakcí, kdo má děti a není "namyšlená vystajlovaná manekýna " dokáže zabavit děti bez vnucovaných návodů.

hrst píše:Ta myšlenka realizovaná redakcí ABC vůbec není k zahození a je škoda když tak dobrý materiál léty zapadl v zapomnění... Doporučuji proto rozkliknou, stáhnout a zrealizovat alespoň s potomky.

Ona ta myšlenka je možná přesně pro takové jako se zdáte vy, dokud jim někdo neřekne že se s dětma do vysokého věku dá hrát a technicky tvořit,aktivně trávit čas dokud děti nepřevezmou štafetu tak na to sami nepříjdou.
Modelka co zjistila že se vejce nevyrábí v supermarketu.

Jak říkám,myšlenka asi dobrá ovšem zde tolik "manekýnek nenajdete" Ameriku - hraní , aktivní trávení volného času s dětma , nejen o prázdninách, jsme tu objevili již dávno,............většina od svých rodičů.

Ten Váš příspěvek o WC ,jako zvláštního-nemodelářského přispěvatele, je pro mě již za hranou,proto jsem reagoval.
Stačí Vaše minulé vlákno
"EU a parlament ČR chtěji zakázat modelaření - POMŮŽETE?"
Z komára děláte velbloda,objevujete Ameriku ,......a zdáte se drzý.

MJ. ve Vašem vlákně kde skučíte jak vás vláda omezuje v modelařině
viewtopic.php?f=918&t=145321
si stěžujete : "Laicky a polopatě řečeno: stát chce vědět a určovat co, jak a kteři konkrétní občane ve svém volném čase dělají a co se mu nehodí prostě zakáže."
ovšem v jiném vlákně chcete sám ,nebo se snažíte podsunout ostatním doporučení co mají dělat !!!

](*,) :grin: :grin: :grin: :bad:
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hrst » 03 črc 2023, 15:11

Díky za topování tématu... :)
K příspěvku? =D> opravdu hodnotný, k tématu a obsah vysoce pro všechny přínosný...
hrst

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štejnar » 03 zář 2023, 13:29

Sám se snažím syna k modelaření přitáhnout. S mou pomocí postavil tři tanky 1/35 pak to ustalo. Loni projevil opět zájem, tentokrát stavěl sám a nepovedlo se. Model zkazil a celkově neměl tu snahu a trpělivost. Zkusil sem to s ním přes figurku slona, šlo jen o to aby hotouvou (koupenou) celkově nabarvil. Hlavní barvy udělal, sice nic moc ale udělal ale pak opět ztratil zájem. Slon je doposud nedodělanej. Ale alespoň ustně projevuje zájem,pry by chtěl stavet figuru 1/16. Moje snahy zapojit syna trvej už asi 5 let, klukoj je skoro 14 a zatím má snaha není moc úspěšná. Telefon,PC vždy vyhraje. Je to tam prostě bez jakékoliv snahy, nemusí se ani snažit a hra se hraje sama. Zkusím ještě s ním tu figuru a pak to asi vzdám. Mám ale takové přání, před pár lety mi žena k vánocům nadělilla BR62 1/35, bohužel se mi od té doby zhoršil zrak a nevím jestli ji sám začnu vůbec dělat a pak dodělám. No a syn mě do toho tlačí s tím že by ji pak dodělal. Tak s ním zkusím tu figuru a uvidím. Radu tedy jak děti k modelaření přitáhnout nemám. Ale má zkušenost je taková jakou sem popsal. V době PC a mobilů je to asi neřešitelné.
Petr Štejnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hrst » 19 zář 2023, 16:07

Petr Štejnar píše:Sám se snažím syna k modelaření přitáhnout. S mou pomocí postavil tři tanky 1/35 pak to ustalo. Loni projevil opět zájem, tentokrát stavěl sám a nepovedlo se. Model zkazil a celkově neměl tu snahu a trpělivost. Zkusil sem to s ním přes figurku slona, šlo jen o to aby hotouvou (koupenou) celkově nabarvil. Hlavní barvy udělal, sice nic moc ale udělal ale pak opět ztratil zájem. Slon je doposud nedodělanej. Ale alespoň ustně projevuje zájem,pry by chtěl stavet figuru 1/16. Moje snahy zapojit syna trvej už asi 5 let, klukoj je skoro 14 a zatím má snaha není moc úspěšná. Telefon,PC vždy vyhraje. Je to tam prostě bez jakékoliv snahy, nemusí se ani snažit a hra se hraje sama. Zkusím ještě s ním tu figuru a pak to asi vzdám. Mám ale takové přání, před pár lety mi žena k vánocům nadělilla BR62 1/35, bohužel se mi od té doby zhoršil zrak a nevím jestli ji sám začnu vůbec dělat a pak dodělám. No a syn mě do toho tlačí s tím že by ji pak dodělal. Tak s ním zkusím tu figuru a uvidím. Radu tedy jak děti k modelaření přitáhnout nemám. Ale má zkušenost je taková jakou sem popsal. V době PC a mobilů je to asi neřešitelné.

Bohužel nejste jediný co konstatuje, že u omladiny vyhrává "levná" elektronická zabava a jak to zlomit, tak zde je každá rada dobrá...

Nicméně klasická plastikářina může být na úplný začátek možná moc složitá nebo "nudná" rozumnějte neakční.

Ta výše popsaná cesta tj. začínat funkční primitivní modelařinou tj. vlaštovkou či vystřelovadlem a dál to rozvinout dle zájmu má něco do sebe.
Zde je orientační nástřel jak, kdy a co s dětma zkusit.
https://www.rcfree.eu/viewtopic.php?p=8484#p8484

Klukovi je už víc, takže ani jednoduché první RC by nebylo na škodu nadhodit.
Konec konců doporučuji něco k přečtení a podpoření motivace proč modelařit, pokud by už dle věku začal pobírat rozum.
https://www.rcfree.eu/viewtopic.php?p=10883#p10883
hrst

Odeslat odpověď

Zpět na Modeláři pomáhají...