Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines) ‹ MODELÁŘ ‹ 2016
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

9/2016

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 9/2016

Příspěvekod Miloslav » 20 zář 2016, 11:39

BraňoHerain píše:ja do toho moc nevidím, ale nie je tá mašina s označením 52 v NMF???

Nejde o barvu mašiny, ale jestli jou vidět nýty, šrouby, panely .... Kapišto? :)
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BraňoHerain » 20 zář 2016, 12:06

Tak na svetlom povrchu to vidieť bude to je mne jasné
BraňoHerain

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marcel Svět » 20 zář 2016, 12:10

Egerman píše:
Marcel Svět píše:Braňo, co je, prosím, NMF?

Česky by to mělo být PBK :lol: -přírodní barva kovu. (Nature Metal Finish)

Jo, aha! Danke ;-I .
Moje galerie:
What-if E-50
Zil-131
Sd. Kfz. 253
Mark II Male
ISU 122S

Můj ex-nick: R.I.O.
Marcel Svět

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 20 zář 2016, 12:14

Ten Saab je v reálu stejně hnusný letadlo... :)
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 20 zář 2016, 12:15

Vypadá moc švédsky a ještě má španělský piškvorky :shock: :shock: :shock:
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 20 zář 2016, 20:28

Miloslav píše:
BraňoHerain píše:ja do toho moc nevidím, ale nie je tá mašina s označením 52 v NMF???

Nejde o barvu mašiny, ale jestli jou vidět nýty, šrouby, panely .... Kapišto? :)

No mám pocit, že Martinovi nešlo ani tak o viditelnost nýtů, ale o stínování podél nýtových řad a pod nimi (zvlášť na kachních plochách), jeho mřížkovitou pravidelnost, která na skutečném éru vidět tedy není.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Š » 20 zář 2016, 21:43

MF4.jpg
MF3.jpg
MF1.jpg
MF2.jpg
MF2.jpg
Věřte ,že při stavbě modelu jsem nastudoval stovky fotografií Viggenu. Mnou stavěný stroj je z období 80 let , kdy se zůčastnil i několika předvedení na aerosalonech v Farnborough a Le Bourget , což je fotograficky zdokumentováno a rozhodně nebyl na spodních plochách tak špinavý jako pozdější mašiny či šedivky v 90 -letech. Mluví se zde stále o zvýraznění nýtů,ale fakt je , že ty řady byly ve skutečnosti v převážné části tvořeny šrouby s křížovým zářezem a ty byly fakt dost vidět i na kamuflovaných strojích .O úrovni stínování má každý svoji představu, já jsem příznivcem tzv. španělské školy / i když nic se nesmí přehánět / a pro mne stínování na přiložených výřezech spodních ploch není přehnané. Navíc fotografie ještě stínování o něco více vytáhne.Nejlepší je vidět model naživo a posoudit , třeba v sobotu na E-day .
Zdeněk Š

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 22 zář 2016, 00:29

Konečně jsem se dostal ke psaní. Jsem rád, že téma zaujalo a taky jsem rád, že přebilo každoměsíční výkřiky těch, kdo už si příště Modelář nekoupí a kdo ho už nějakou dobu nekupuje :-D Pořád lepší kecat o modelech než ty každoměsíční vzdechy. (:)

Po zveřejnění detailních fotek to opravdu vypadá jinak. Jsem zvědav na víkend na E-day, budu rád, když mi ho Zdeňku otočíš a ukážeš. Minule ten Beufighter na Proseku vypadal stejně jako v Modeláři, z toho jsem usuzoval, že u Viggenu taky fotky nekecají. Na té fotce v Modeláři odspodu, která logicky musí být malá a v daleko menším rozlišení než digifotky, se mi ten spodek opravdu nelíbil. Možná bych měl vysvětlit pojem "přiblblé španělské piškvorky", který používám (někdy vynechávám první, někdy i druhé přídavné jméno a zůstávají jen "piškvorky"). Myslím ti zcela bezhlavé vystínování všech nýtových řad, se stejnou intenzitou, ať jsou to svislé nebo vodorovné řady, ať jsou to řady na trupu nebo na křídlech, zkrátka všude a všude stejně. Myslím tím to, že třeba zrovna na fotce toho skutečného"lozengového" Viggenu (ta fotka s červenýma šipkama) je pěkně vidět, že v některých místech jsou velmi intenzivně jakoby vystínované řady, pak jsou místa, kde jsou méně, na některých jsou v podstatě jen v jednom směru a někde nejsou vůbec zřetelné (kachní plochy). Vůbec neříkám, že by se nemělo stínovat, určitě ano, ale jen v některých místech a pak různě ubírat na intenzitě. To ten model neskutečně oživí. Když se udělají "přiblblé španělské piškvorky" (viz výše, co tím myslím), tak ty modely vypadají neskutečně sterilně a navíc kýčovitě. Vzpomínáte na našeho MiGa-29 1/48 od modeláře z Německa letos (nebo loni?) na Mošoni? Ten ho měl parádně vystínovaného. To očima nebylo skoro vidět (vylezlo to až na zvětšených fotkách) a přitom měl neskutečně krásný povrch. Jediné kamufláže, které mě napadají, že si zaslouží poctivé piškorky jsou olive drab (B-17, C-47 atd.) nebo i jiné barvy, které takto neskutečně bledly, ale jinak je to ptákovina.

Samo beru, že šedivé Viggeny jsou daleko špinavější než "lozengové". To je nejspíš dáno vlastnostmi barev. Ty fotky jsem sem hodil, jen jako ilustraci, ve kterých místech se Viggeny špiní. Ty "lozengové" se musí špinit míň, ale ve stejných místech. Pokud to měl být zcela čistý veletržní kus, pak ano, pak bez patiny. Ale je to škoda. :-D

O víkendu se rád na Viggena podívám. Budu tam oba dva dny, takže pokud má někdo chuť si pokecat, klidně. Na stánku KPM Znojmo bude asi někdo vědět, kde momentálně jsem a navíc tam bude nějaké víno :celeb: a taky informace o tom, jakou skvělou soutěž ve Znojmě pořádáme. 8-)

EDIT: Oprava překlepů ve slovech "piškvorky" . Příspěvky se nemají psát v půl druhé ráno (:)
Naposledy upravil Martin Janoušek dne 22 zář 2016, 21:08, celkově upraveno 2
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marcel Svět » 22 zář 2016, 17:41

Jsou to piškvorky, Martine. Piškvorky.
Jinak souhlas. Ale rád bych i já, letadélkářský negramot, viděl nějaké tvoje hotové modely, abych věděl, jak se to má dělat. Dá se někde podívat na jiný model, než je ten, který máš v podpisu?
Moje galerie:
What-if E-50
Zil-131
Sd. Kfz. 253
Mark II Male
ISU 122S

Můj ex-nick: R.I.O.
Marcel Svět

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Bernt » 22 zář 2016, 20:29

Mně jako technikáři, který tomu nerozumí, se ten Viggen líbí, a to moc.
Hotovo:
viewtopic.php?f=80&t=33211
viewtopic.php?f=7&t=33241
Jindřich Bernt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gloton » 23 zář 2016, 00:49

Za mě je ten Viggen parádní.
Kvalitní modelářská práce se super výsledkem. Případná kritika může být nanejvýše otázkou vkusu, ale nelze vytýkat, kvalitu modelu.
Viděl jsem Viggena v Plzni (jestli to byl tento) a několikrát jsem se k němu vrátil potěšit se......a na Eday se potěším zase.
Gloton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Špaček » 23 zář 2016, 05:21

Martin Janoušek píše:...a navíc tam bude nějaké víno :celeb: a taky informace o tom, jakou skvělou soutěž ve Znojmě pořádáme. 8-)

Že pořádáte shvělou soutěž víme, to bíuý vino bude doufám vychlezené ;-) určitě se stavím...
Jarda Špaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 23 zář 2016, 09:34

TATRA od MMK je BOMBA,jinak standardní číslo... =D> =D>
:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 23 zář 2016, 14:54

Jarda Špaček píše:
Martin Janoušek píše:...a navíc tam bude nějaké víno :celeb: a taky informace o tom, jakou skvělou soutěž ve Znojmě pořádáme. 8-)

Že pořádáte shvělou soutěž víme, to bíuý vino bude doufám vychlezené ;-) určitě se stavím...

A to jsi nebyl na posledním ročníku. Nový sál, podstatně větší a světlejší než třeba Nymburku, přes 500 modelů... Budeš vítán, zastav se :celeb: :#)
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Maier » 23 zář 2016, 15:50

Honza Kopecký píše:Ja zas porad čekám, kdy nam Martine ukazes, jak se to ma delat.

Nazdar,
možná správná připomínka, možná ne .....
Třeba to každý vidí jinak a svůj názor řekne .... 8-) a musí to umět dokonale sám ?

Malé srovnání (i když můžete řící, že není adekvátní)
Myslíte, že rozhodčí na MS v krasobruslení, když posoudí nedokonale skočený trojitý "axel", tak ho sami umí skočit ?
A že krasobruslař k rozhodčím přijede a řekne: "Tak mi ho ukažte, jak se správně skočí !!"

Pepa
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Josef Maier

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na 2016