Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Skupinové a tématické stavby ‹ ARCHIV ‹ Vietnamská válka
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fighting soldiers from the sky - Barety v džungli 8x8 cm

Odeslat odpověď

Který z vojáků má placatku s vrcholovou slivkou?

Voják s baretem
1
7%
Voják s baretem
1
7%
Blonďák Beze uprostřed
2
14%
Blonďák Beze uprostřed
2
14%
Brambo v klobouku
0
Žádná hlasování
Brambo v klobouku
0
Žádná hlasování
Nikdo
0
Žádná hlasování
Nikdo
0
Žádná hlasování
Všichni
2
14%
Všichni
2
14%
Brambo má v placatce Tatranský čaj
2
14%
Brambo má v placatce Tatranský čaj
2
14%

Celkem hlasů : 14

• Odpovědět s citací

Fighting soldiers from the sky - Barety v džungli 8x8 cm

Příspěvekod von Gratz » 07 bře 2009, 19:47

Aby se neřeklo, že tady mám jen témata, která nedokončuji, zakládám další chlívek, kde je model v podstatně pokročilejším stádiu (pokud se podaří, tak to jen trošku oživím). :D Texty kopíruji z našeho klubového webu, kde je model umístěn - http://www.kpmopava.cz/galerie_modelu/f ... n_bar.html .

Použitý model, výrobce, měřítko: Special Forces, ESCI, 1:72

Použité doplňky: balzová deska tloušťky 5mm na rámeček, balzový špalík 4x4 cm na kmen, čtyřžilový telefonní kabel, datový kabel mnohožilový podobný kabelu UTP cat 5e, epoxydový pryskyřice 1200/371, papír, pouštní červený písek (z nějakého hobbymarketu), biostelivo pro kocoury, foliáž Polák, statická tráva Noch, posyp Noch (lístečky na kmenu stromu), displerzní lepidlo, sekundové lepidlo, lihové mořidlo, toaletní papír, Sidolux, nitrolak, matný autolak ve spreji, Kabuki páska KPM Bratislava, větvička ze staré uschlé bonsaje, usušený vylouhovaný čaj

Popis stavby: Mezi klasické filmy o vietnamské válce patří i Zelené barety s Johnem Waynem v hlavní roli. Ústřední melodií filmu byla i píseň sgt. Barry Sadlera, která vedla v roce 1966 americkou hitparádu.

Ballad Of The Green Beret

Fighting soldiers from the sky,
Fearless men, Who jump and die.
Men who mean, Just what they say.
The brave men, Of the green beret

Silver wings upon their chest,
These are men, America's best.
One Hundred men Will test today,
But only three, Win the green beret.

Trained to live off natures land,
Trained in combat, hand to hand.
Men who fight by night and day,
Courage take, From the Green beret.

Silver wings Upon their chest,
These are men, America's best.
One hundred men will test today,
But only three win the green beret

Back at home a young wife waits,
Her green beret has met his fate.
he has died for those apress,
Leaving her this last request

Put silver wings On my son's chest,
Make him one of america's best.
He'll be a man He'll test one day.
Have him win, the Green beret.

Existují 2 varianty, co vlastně dioráma představuje. První je ta, že dioráma představuje 3 členy Klubu amerických turistů Vietnam, kteří jsou oděni do slušivých outdoorových oblečků s tygřím vzorem, na nohách mají džunglovky (asi). Poslední člen skupiny má praktický kloubouček se stejným kamo vzorem, který chrání proti slunci, ale je užitečný i v dešti, kterého je v dané oblasti dostatek. Podle kolegů z klubu jsem posledním ve skupině já, odhalili mě podle klobouku. Blonďák uprostřed je prý kolega Beze, identifikován podle přílby. Ve skutečnosti se jedná turistu, který nosí ochrannou přílbu, aby nedošlo k úrazu hlavy, což je vhodné zejména ve vysokohorském terénu. První ve skupině je elegantní frajer, který vypadá jako tvrďák díky své zelené baretce. Chlapci se vydali na výlet, protože na Vietnamu bylo skvělé to, že bylo pořád kam chodit. Mají s sebou lehkou výzbroj, protože se pohybují v oblasti, kde se vyskytují různá nebezpečná zvířata, např. opice - (Viet)congové. Někteří členové mají baťůžky se svačinou, náhradními fuseklemi, tričky, ten ve předu má jen nezbytné věci, ať se s tím nemusí tahat. Někdo má i nezbytnou placatku se slivovicí (nebo jiným vhodným mokem) na vrcholovou.

Druhá varianta se kloní k názoru, že se jedná o část skupiny speciálných sil známých spíše jako Zelené barety na pochodu vietnamskou džunglí. Časově to bude spadat do pozdější části konfliktu, protože první ve skupině má pod M-16 granátomet, což se používalo až později. Vojáci pravděpodobně jdou na nějakou mírovou misi, např. navštívit vesnici spřátelených kmenů. Na obličejích nemají maskovací barvy, takže nepřipravují akci, kdy mají zůstat maximálně skryti před nepřáteli. Uniformy jsou čisté, pouze boty jsou zasviněné od prachu a bláta, takže nestrávili několik dní pobytem mimo základnu. Postupují po pěšině k vesnici podél potoka nebo říčky, která občas nějakou zátočinou dosáhne až skoro k pěšině. Na břehu je tráva, která se v džungli vyskytuje pouze na volnějších prostranstvích. Z té vyrůstají lopuchy a nějaké křoví. Za cestičkou je několik druhů rostlin - kapradiny, kapraďovitá palma, jiný druh tropického křoví a křoví fíkusového typu. Vzhledem k tomu, že pěšina vede po břehu, není zde džungle tak hustá, hustější je až o pár metrů dále. Nad vojáky se tyčí mohutný strom, který byl před léty uštípnut bleskem, ale nyní už znovu raší a roste dál. Kromě prošlápnuté cestišky je pod rostlinami na zemi zetlené listí, kusy dřeva, atd.

Figurky jsou ze sady Special Forces od ESCI, která je dnes přebalována Italeri a Revellem. Figurky jsou tradičně z gumového skroro neupravitelného plastiku, takže jsou na nich patrné otřepy. Daní za technologii výroby jsou také zalitá místa, kde by normálně byl prázdný prostor. Co se dá dělat, pokud vím, tak nějakou větší sadu dělá jen Pegasus, ale to jsou klasičtí mariňáci (tuto sadu mám také). V rámci možností jsem se snažil otřepy ořezat skalpelem Excel. Figurku jsem Tack-Item přilepil na špejli, nastříkat Surfacerem a maloval akryly Lifecolor a Valejo. Na popud kolegů z klubu, od kterých na briefingu, na který jsem to donesl, zaznívalo, že nemají oči, jsem prvnímu Baretu oči a ústa naznačil. U zbývajících dvou už ne, jednak by se mi to značně špatně po přilepení do diorámy malovalo a za druhé mají plošší ksichty, takže bych nemohl využít přirozených partií jejich obličejů. Vytváření krajiny a rostlin se věnovat nebudu, popíšu to v samostatném článku na našem klubovém webu. Velikost čtverce, ve kterém je dioráma umístěna je 8x8 cm.
Přílohy
obr_01.jpg
obr_02.jpg
obr_03.jpg
obr_04.jpg
obr_05.jpg
Naposledy upravil von Gratz dne 12 bře 2009, 21:09, celkově upraveno 3
Jsem letadýlkář zajímající se o válku ve Vietnamu co staví blátoplazy ze druhé světové.
Tamigawy jsou pro děcka, chlapi stavějí KoPro.
Kávu nepiju, dávám přednost čaji. A když čaj, tak Tatranský.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] http://www.kpmopava.cz
von Gratz

• Odpovědět s citací

Re: Fighting soldiers from the sky

Příspěvekod von Gratz » 07 bře 2009, 20:06

Další várka.
Přílohy
obr_06.jpg
obr_07.jpg
obr_08.jpg
obr_09.jpg
obr_10.jpg
Jsem letadýlkář zajímající se o válku ve Vietnamu co staví blátoplazy ze druhé světové.
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 07 bře 2009, 20:16

Poslední várka.
Přílohy
obr_11.jpg
obr_12.jpg
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 08 bře 2009, 02:47

Tak link na článek o tom, jak jsem to dělal je zde: http://www.kpmopava.cz/tipy_a_triky/090 ... ungle.html .
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 08 bře 2009, 17:52

Slíbené oživení zde. Z dvousložkového Tamka tmelu jsem vytvořil ještěra a hada. Ještěr je zelený, umístěný na větvi stromu, had je žlutý se zelenými skvrnami umístěný u vody. Do strýčka Gůgla jsem zadal vyhledávání fotek hadů a vypadlo z toho, že takoví hadi v JV Asii žijí. Obě zvířátka mají očička. :D Detail hada nemám, vždy na rozdíl od ještěra vyšel rozmazaný. Ještěr má hlavu ve stínu, hůře patrnou.
Přílohy
obr_13.jpg
obr_14.jpg
von Gratz

• Odpovědět s citací

Re: Fighting soldiers from the sky - Barety v džungli 8x8 cm

Příspěvekod von Gratz » 16 bře 2009, 23:30

Proč jsem co udělal, jsem napsal výše. Dio už vidělo dost lidí, ale nikdo nic nenapsal. Písněte, jak se vám to líbí nebo nelíbí, atd.

Jinak děkuji prvnímu anketistovi za vyjádření názoru. :D
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gatling71 » 17 bře 2009, 10:42

Nazdar.
Tak mně se to teda líbí, i toho hada jsem našel! :)

Pár "poznámek" ale mám...
1. Pěšina mohla být barevně jinačí než voda. Třeba je to odstínově správně ale splývá to. Voda by třeba mohla být žlutější...
2. Nelíbí se mi "výplň" mezi levou rukou a trupem Bareťáka. Nejlepší způsob eliminace spočívá v odříznutí celé ruky odstranění přebytečného nálitku a opětovném přilepení paže k tělu.
:x
Tyhle gumoplastové figurky ala ESCI jsou vcelku neoblíbené kvůli zhoršené opracovatelnosti, tedy špatné možnosti odstranění otřepů a údajné nemožnosti lepit tuto hmotu k sobě navzájem.
Mám těchto figurek snad sto a některé jsem až "brutálně" upravoval. Záměna pokrývky hlavy, zbraně, batohu, poloviny těla (vrchní, spodní), změna pozice rukou a nohou...
:wink:
Finta je v přípravě styčných ploch a lepící hmoty. Místa spojení jsem vždy žiletkou (taková ta tvrdá, silnější, zkrátka hoblíková) jemně "nařezal" ve dvou kolmých směrech, utvoří to jakousi mřížku na které se lepidlo dobře zachytí. Lepidlo připravuji z řídkého vteřiňáku a tmelu Tamiya, NE epoxy ale toho "rozpouštědlového" v tubě. Výsledná směs slouží jako lepidlo a tmel zároveň. Samosebou že rychlost tuhnutí vteřiňáku tmel Tamiya příliš nezpomalí...

Pokud bude zájem můžu sem dát nějaká fota upravovaných pozic...jestli to nebude vadit.
GUMOPLASTU ZDAR! :mrgreen:

Jarda
Řecko je jiný svět a když tam jste s někým koho milujete, je ještě krásnější.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Gatling71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 17 bře 2009, 21:07

S figurkami díky za tip. :D Sem s fotečkama. Figurek ještě pár mám, do toho Congy a také mariňáky od Pegasusu (a samozřejmě další) a pořád jsem nepřišel na to, jak tento problém vyřešit. Hodilo by se to, protože bych z nich mohl udělat i jiné ojáčky, třeba posádky vehiklů, když NAMácké v 72 nikdo nedělá. Už do této dio jsem zkusil u jednoho soldáta změnit pozici nohou, ale dopadlo to na pytel...

Voda má náznak žluté, trochu jsem ji obarvil, ale nechtěl jsem moc, abych viděl, jak bude vidět až na dno. Nejdřív jsem dal kapku barvy do víčka epoxidu, ale to bylo moc, vodu by v tom nikdo nehledal. Příště si zkusím pohrát s vrstvami. I když v hlavě spíš nosím námět na dio něco jako patrola v rýžovém poli.
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gatling71 » 17 bře 2009, 22:03

Co se vody týká...což takhle frknout navrch transparentní žlutou?

Ty Mariňáci od Pegasusu mne zajímají, kolik jich tam je? A kvalita?

Ten můj návod na lepení není příliš velká spása, udělat z pěšáků posádku třeba M-113 asi jen tak nepůjde.

Tak jo dám sem nějaké fotky, ale POZOR! je to JEN ukázka že lze upravovat PÓZY nebo výzbroj či výstroj, jinak jsou fuj!
Figurky vznikly asi před patnácti lety a podle toho to vypadá, dnes bych je...zprasil...víc! :)
Snažil jsem se o pozice dle fotek či ilustrací takže jde jen o to že tyto "skulptury" v origoš sadě nejsou.
Gumoplast se ohýbá a tím pádem může nátěr praskat a odlupovat se, nejspíš bych nyní vyzkoušel první nástřik Surfacerem.
SS.Spec..jpg
Takhle to je ve Squadronu.

SOG.jpg
..Jeden se Švédským samopalem. Ten chlup na hlavni být nemá. :)

LamSon.jpg
...Druhý si zakrývá tvář, což je dobře. :)

SS.LRRP.jpg
A opět Squadron Signal

LRRP.jpg
A opět pokus o ztvárnění. A opět se Švédským "sapíkem" s integrovaným tlumičem. A opět fuj. :(

Jak jsem varoval, je to hrůza! Ve skutečnosti jsou ale tyhle figurky malé tak, že ten hnus ani není vidět. :)
Ještě sem jeden příspěvek s upravenými pózami dám.
Gatling71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gatling71 » 17 bře 2009, 22:33

...Ještě něco...
MineSw..jpg
"Minohledač" se svou minohledačkou.

RadioMan.jpg
Tenhle má na zádech přilepenou vysílačku s náhradní baterií.

1st Cav. 2.jpg
Nový klobouk a mapa a viditelně lepené ruce.

Foto ze Squadronu.jpg
Foto člena SEAL ze Squadronu.

TigerStripes.jpg
Tak tenhle je tutově lepen ze dvou polovin (horní a dolní). Má kulomet M63 Stoner.

Jo a tady na té adrese jsou dva (vzpřímení) členové obsluhy eSUčka taky "gumáci" předělávaný viewtopic.php?f=75&t=22993 .
Tolik tedy ukázka že s gumoplastem pracovat jde. Teď ještě aby se našel někdo pečlivý se silnou lupou. :)
Zdar a sílu.
Gatling71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 17 bře 2009, 22:45

=D> Vypadá to dobře, zvláště, když si uvědomíme, že figurky jsou vysoké necelého 2 a půl centimetru. Ty alternativní zbraně jsou novostavba nebo z nějaké sady?

Co se týká té konverze, spíš uvažuju o maníkovi ve věži s půlpalcákem u M-113 ACAV nebo frajerovi ve veliteské věžičce Pattonu.

V té sadě od Pegasusu je jich 40, bohužel jsou ze zeleného plastiku gumastiku. Na rozdíl od ESCI jsou vícedílné, někde ruce, někde hlavy jsou zvlášť, takže budou vypadat lépe. Otřepy jsou, ale vzhledem k technologii jsou minimální. Detaily jsou pěkné, včetně tváří. Zkusím o víkendu nafotit rámeček, bude-li dobré světlo. Přiznám se, že nechápu, proč je neudělali z normálního tuhého plastu, jak má figurky třeba Hawa. Snad těch sad bude více, včetně protistrany. :-)
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gatling71 » 17 bře 2009, 23:09

Jo, tak frajer ve věži Pattonu půjde, řekl bych. jednoho tak mám, kdyžtak zítra dám foto...

Ty zbraně jsou buď záměna z jiných figur nebo úprava (M63 z M60) a v případě "Švédů" je to novostavba. Kdepak bych si tenkrát pomyslel že se budou dělat nějaký lepty nebo resiny (zbraně). To se tehdá divně pokukovalo i po technice v tomhle měřítku, snad proto se figurky dělali gumový, nikdo nepočítal že je někdo bude barvit natož měnit pozice...
:) :) :)
Existujou zajímavé lepty "OKB Grigorov" (Bulhar, nebo co), třeba taková M-60, AK-47 nebo Dragunov... :P . Ale zkušenosti s nimi nemám a ani se tu běžně neprodávají.
Tak mě napadá, odkud máš ty "lopuchy" a "kapradí"? vypadá to velice slušně!

Pegasus vlastně mám! Německý minometčíky. při lepení asi dojde na ten míchanej utrejch. :)
Ale ty Mariňáci mne vážně zajímají...

Pěkný figury dělá Preiser ale bohužel ne Vietnam :( Pouze WWII a Modernu.
Zeleným Baretům zdar.
Gatling71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 18 bře 2009, 05:50

figurky od CMK jsou taky hezký , jsou jenom tři a le jsou dobře udělaný, a jdou dobře předělat i slepit. :D
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gatling71 » 18 bře 2009, 10:37

To CMK je jistě supr, jen je jich málo (HODNĚ málo) a je to dost drahota.
Chtělo by to větší a cenově výhodnější sadu.

Tady je ten tankista, gumovej...
M-48 Ilustr..jpg
A zas předloha ve Squadronu...

M-48 Crew.jpg
A realizace... :(

Gatling71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 18 bře 2009, 21:55

Lopuchy a kapradí je samodomo, vlastně stejně jako zbytek. Popis stavby a použitý matroš je zde na našem klubovém webu: http://www.kpmopava.cz/tipy_a_triky/090 ... ungle.html. Základ jsou obrázky Kamizukuri laserem vyřezávaných 35 nebo čtvrtkových listů zmenšené do 72, ručně vyřezané skalpelem, na to přilepené drátky, nastříkané, namalované ručně a přetřené Sidoluxem. U těch kapradin by to chtělo pořešit zářezy do jednotlivých lístků, ale v 72 to zvolenou technologií nedokážu, už je to moc malinké. :grin:

Od CMK mám posádku UHáčka, ale také tam mohli dát 4 figurky, když v posádce byli 2 doorgunners. Budu si muset pořídit ještě jednu, na Italeráckého gunshipa doorgunnery nepotřebuji a pak bych mohl udělat (tak za 100 let při mém tempu :shock: ) klasického Slicka se sagami.

Z čeho jsi vyšel u toho velitele Pattona?

Mimochodem, neví někdo, zda se nedělají nějací asijští venkované v 72? Někde jsem zahlédl vodní buvoly, nebo co to bylo, ale zatím jsem nenatrefil na civily - venkovany.
von Gratz

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Vietnamská válka