Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Skupinové a tématické stavby ‹ ARCHIV ‹ Vietnamská válka
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/72, A-1, 3x jinak

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

1/72, A-1, 3x jinak

Příspěvekod Gatling71 » 04 led 2009, 00:23

3x A-1H, 1/72, Hasegawa...

EDIT: 19.5. 2009
Změnil jsem název z
"3x špatně" na "3x jinak". To proto že jsem na mnoho nedostatků už zapoměl, mnoho chyb již nevidím a když se podívám do vitrínky, tak vidím tři modely se kterými jsem víceméně spokojen a dělají mi radost!
To především! :)

...a proč špatně? Protože stavba těchto tří modelů mi trvala tři roky, tedy když počítám i asi dvouletou přestávku. Snad tedy kvůli příliš se vlekoucí práci jsem měl čím dál menší vůli modely dokončit v té nejlepší kvalitě. je to snad i tím že prostě stárnu, hůř vidím, pevnost rukou se vytrácí a času modelařit je čím dál méně. No nic, do mé vitrínky to stačí a soutěží se beztak neúčastním...
Při hodnocení modelů a případných reakcích, myslete prosím na to že "jsem již za zenitem" :) a že"starého psa novým kouskům nenaučíš". Jsem si vědom chyb, nedostatků i nepečlivé práce. :(

Hasegawa má jistě krásný povrch ovšem dělení některých celků je neobvyklé až podivné. Například dvanáct malých závěsníků je nesmyslně děleno na dva díly a jejich "paneláž" je zcela mimo. Výrobce si ušetřil práci v prostoru výstupní klapky chladiče, ta by zasloužila být odstříknuta zvlášť. A v případě podvěsné výzbroje, tedy kontejnerů SUU-14, nám tato firma připravuje nevhodnou rozborkou horké chvilky při tmelení a především broušení zadních částí "trubek".
Velmi mi naopak vyhovuje řešení uchycení vrtule jež Hasegawa praktikuje. Mohu totiž tuto choulostivou část modelu nasadit až na závěr stavby "a přece se točí"! Je to fakt který mi totiž dělá radost! :)

Takže...nyní Vám, vážení kolegové, představím své modely...

Kopie IMG_0921.jpg
EDIT.

IMG_0922.jpg
EDIT..

Kopie 3xA-1H.jpg
EDIT...

Omlouvám se za kvalitu fotografií, kvalitní nasvícení mi dělá potíže. :x
Naposledy upravil Gatling71 dne 19 kvě 2009, 10:54, celkově upraveno 3
Řecko je jiný svět a když tam jste s někým koho milujete, je ještě krásnější.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Gatling71

• Odpovědět s citací

Re: 1/72, A-1, 3x špatně

Příspěvekod Gatling71 » 04 led 2009, 00:51

Dějství prvé: USN
Již pradávno jsem si vybral, dnes poměrně profláknutou kamufláž, stroj W.T. Pattona jenž nad Vietnamem sestřelil Miga Sedmnáctku. Vrchol směrovky měl snad být červený ale vzhledem k absenci fotografie tohoto stroje, v mém dosahu, jsem se řídil jinými stroji téže jednotky a u nich jsem "červenou" nezjistil. Obtisky jsou částečně ze stavebnice Hasegawa, dílem od Testors který přebaloval Fujimi (zde jsem musel dost upravovat, především rudý blesk vedoucí na směrovku) a některé obtisky jsou tvořeny na PC a vytisknuty černou na laserovce. Výzbroj jsem zkombinoval ze dvou výzbrojních schémat, jinak by tam nebyl Snakeye a to by byla opravdu "chudoba".

Kopie USN.jpg
EDIT:

A-1.NAVY.jpg
EDIT..

USN.02+.jpg
Fuj! To je to voprskaný... Musel bych to stříknout znovu šedou a tak jsem to nechal :(

USN.03+.jpg
Snakeye jsou tam tak trochu navíc...

IMG_1393+.jpg

IMG_1394+.jpg

Naposledy upravil Gatling71 dne 04 led 2009, 10:47, celkově upraveno 1
Gatling71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gatling71 » 04 led 2009, 01:25

Dějství druhé: VNAF
Každopádně jsem chtěl dělat celošedou kamo. Jenže po shlédnutí fotografií se mi "červený ďábel v černém pruhu" přestal líbit. Zaujal mne ovšem stroj s černožlutou šachovnicí který nouzově přistál v Bien Hoa (pilot Bui D. Giang ...snad to nekomolím). Existuje na něj několik fotografií a sériové číslo se až zázračně podobá tomu jež je v Hasegawě. Mimochodem oba šikmé pruhy na obtiskovém aršíku mají chybný sklon, jsou příliš ležaté. Co se výzbroje týká, byl můj původní záměr použít osm Napalmovek což by ovšem znamenalo vybrakovat kvůli tomu celkem čtyři výzbrojní sety Hasegawa. Zaměřil jsem se tedy na schéma: 2xNapalm, 4x sedmihlavňové raketnice a osm pum M-30 které ovšem nemám. :? Existovat ale v měřítku 1/72 přece musí, když se na ně dělají obtisky popisek, ne?! Neví o nich náhodu někdo? (délka asi 15mm, průměr méně jak 3mm?) Tuhost obtisků Hasegawa mne irituje a při práci s nimi jsem vlastní vinou jeden zcela zničil. Proto na spodních plochách nejsou... Takže kdyby mohl někdo poskytnout... :(

Kopie VNAF.jpg
EDIT.

Kopie A-1.VNAF.jpg
EDIT..

VNAF.01+.jpg

VNAF.02+.jpg
Chybí pumy M-30. :(

VNAF.13.+.jpg
Chybí výsostné znaky VNAF. :(

VNAF_A1H35.jpg
Takhle "dopadl" originál.

Naposledy upravil Gatling71 dne 04 led 2009, 19:00, celkově upraveno 2
Gatling71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gatling71 » 04 led 2009, 02:07

Dějství třetí, předposlední: USAF
Zde nás ti Japonci pěkně ošidili. Ostruhové kolečko mělo být větší, disky kol jinačí a uchycení prutové antény chybí zcela... Naopak snad jen pro tuto verzi se hodí přiložená výzbroj SUU-14 kterou jsem na strojích USN či VNAF neviděl vůbec. Jen čtyři SUU-14 jsou ovšem velmi málo vzhledem k pestrosti a četnosti výzbroje jež se na tomto typu ve Vietnamu vyskytovala. Podvěsný náklad jsem tedy u tohoto modelu zkombinoval takto: dvě exentricky umístěné přídavné nádrže, 4x SUU-14, 4x LAU-3, 2x zápalné pumy M-47 a pouzdro s kulometem Minigun. Obtisky jsem zvolil z aršíku EagleStrike ale spokojen příliš nejsem, zhýčkán obtisky českých firem (AML,...).
Kopie USAF.jpg
EDIT.

USAF.01+.jpg

USAF.02+.jpg

USAF.04+.jpg

Výzbroj++.jpg
HEVY ozbrojený a velice DANGEROUS.

USAF.13.+.jpg
Byl tento nápis i na druhé straně?

Naposledy upravil Gatling71 dne 08 led 2009, 19:24, celkově upraveno 2
Gatling71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gatling71 » 04 led 2009, 02:18

Dějství čtvrté a budoucí: A-1E
Tento model od firmy Revell/Monogram jsem ještě lepit nezačal a asi hned tak nezačnu. Schází mi enthusiazmus a vhodný (resinový) motor. Kamo bude nejspíš šedá USAF.
Tak snad jednou... :wink:

Edit:
A-1E.jpg
EDIT

Naposledy upravil Gatling71 dne 04 led 2009, 10:28, celkově upraveno 1
Gatling71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 04 led 2009, 08:51

Nahodou, zenit nezenit, nevypada to vubec spatne...teda az na jednu vec - proc je panelaz hneda...
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 04 led 2009, 09:12

Nevím proč ti chybí motor, pokud se nepletu, tak krásný resin produkovalo za lidovou cenu Goffy. Byl určen pro A-1 a Connie.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gatling71 » 04 led 2009, 11:19

1. Paneláž je "hnědá" protože černá příliš kontrastuje a řekl bych že ta špína jedna zažraná, do hněda opravdu je... :)
2. Tak Goffy... to se na to musím mrknout. Ale opravdu jsem ten správný (1/72) motor nenašel. EDIT: Fakt ho dělaj! A měla by to být ta správná verze...

Vložil jsem nějaké fota ze stavby a co se nevešlo, dám sem. :oops:

USAAF.jpg

A-1.USAF.jpg

A ještě něco...
A-1Htaxing.jpg

A ještě...
VNAF_A1H36.jpg

Gatling71

Odeslat odpověď

Zpět na Vietnamská válka