Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Ostatní modely ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

PIAT 1:35

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

PIAT 1:35

Příspěvekod G.S.PATTON » 15 říj 2008, 21:26

Udělal jsem si malou radost, když jsem si koupil stavebnici firmy Tamiya, ve které jsem nalezl přídavné platíčko, kde byl i PIAT, což je Projector Infantry Anti-tank. Tahle věcička byla používána britskou armádou a mohla vrhat náboj na vzdálenost okolo 40ti metrů. Nejvíce ji používali britští výsadkáři, speciální jednotky (Commandos + SAS) a také jsem ji viděl u pěchoty jak v Evropském tažení, tak i v Severní Africe. Krmí se to předem, spíše z vrchu v přední části. Viděl jsem to na vlastní oči, měl jsem to i v ruce a je to moc pěkné, proto jsem založil toto téma, zveřejním zde i mojí stavbu i porovnám ostatní firmy. Sice mám rozdělanou americkou diorámu, ale potřeboval jsem si malinko odlehčit a odpočinout od U.S. na každé části výstroje, navíc mám k britské armádě velmi kladný vztah, především k výsakářům.
Přílohy
piat.jpg
PIAT s nábojem
t_tiger_vib_front_glacis_and_zimmerit_details_110_481.jpg
Britský výsadkář nabíjející PIAT za Tigerem II
"Chytneme nepřítele za nos, a budeme ho kopat do prdele tak dlouho, dokud se nevzdá!"
General G.S.Patton

Rozděláno:
viewtopic.php?f=334&t=35082&start=0&st=0&sk=t&sd=a
Člen štětečkové galaxie č. 27

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Re: PIAT 1:35

Příspěvekod G.S.PATTON » 15 říj 2008, 21:39

Ještě fotky původní zbraně, jenž mne nejen inspirovaly, ale hlavně díky kterým (potom jsem to měl i v ruce) jsem i pochopil ostatní funkce této zbraně
Přílohy
P8030144a.jpg
Živé a nabité (v pozadí nábojový truhlík a pás s munící pro vykukujícího Vickerse)
abum.jpg
Po výstřelu, jak můžete vidět, dým prozradí vaši pozici, což je nevýhoda, ale je to spolehlivé, pokud s tím umíte ;-)
"Chytneme nepřítele za nos, a budeme ho kopat do prdele tak dlouho, dokud se nevzdá!"
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 15 říj 2008, 21:59

Do rukou se mi dostaly dvě stavebnice tohoto nástroje (obě z roku 1994) a to od firmy Tamiya, se kterým si hraju a pak Dragon, který mi leží z části rozdělaný ve skříni. Ještě jsem viděl krabičku rezinových, jelikož nebyly peníze, nemohu sloužit v posuzování :-(
Proto objasním, co mám:
Dragon
Výhody - skvělé detailní propracování, kvalitní výlisky těla zbraně, naznačené místo pro popruhy a otevřené míření / zaměřování, součástí i jeden náboj (který podává výsadkář) a přenosné pouzdro pro 3 náboje do PIATu
Nevýhody - špatně vymyšlená i provedená komora (předek) a hlavně oblouk - chyba ve formě - díly moc jemné, špatně se vyndavají z rámečku, aniž by někde nepraskly, obtížnost s lepením
Tamiya
Výhody - lehká stavba, díly lícují, drží (aspoň chvíli), vyřešen přední oblouk i komora, detailně propracované
Nevýhody - zavřené zaměřování, silná dělící rovina a nekvalitně provedené plátěné části (kryty) zbraně
Přílohy
PIAT Dragon.jpg
Dragon
Piat díly.jpg
Tamiya
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 16 říj 2008, 13:53

Tak jsem se časně ráno pustil do Tamkovýho, zde jsou první výsledky mé práce.
Pruh na svrchu trupu je vyráběn štětcem pomocí maskovací pásky.
Zbytek se pokusím dotvořit dnes večer ;-)
Přílohy
P1050168a.jpg
Trup s nožkou
P1050172a.jpg
Ještě jednou
P1050177a.jpg
Přilepení druhé poloviny vrhací komory
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 16 říj 2008, 15:03

Vypadá to velmi dobře!!! =D> =D> =D>
:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 16 říj 2008, 19:41

Děkuji za chválu Duchu [-o<
Začala Ordinace v růžové zahradě - čas na koníčky, kdy po mě nikdo nic nechce a nepotřebuje, tak hurá na PIATa.
Vše co chtělo přilepit je přilepené, začneme blbnout s barvama, nejprve jsem natřel plátno, pak doplňky bílou, opotřebování barvou sešoupané barvy (až na kov) a naposled udělal červenou barvou pojistku nad odpalovacím kohoutkem (ve skutečnosti to je kohoutek na 3 prsty :-D ).
Malinká 28 milimetrová srandička je hotová, popruhy budu dělat až s pozicí v diorámě, či technice, abych je pak neměl třeba levitující.

Dokonáno jest, hurá na Dragoní PIAT !
Přílohy
P1050181a.jpg
Před Britem za britem nikdo nesmí stát, nebo nebudu ....
P1050184a.jpg
Hotovo, HirošimaHadr
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petrbedrich » 21 říj 2008, 00:59

Co jsem tak o PIATu četl, další nevýhodou byla ne úplně spolehlivá funkce samonatahování. Když obsluha vymrštila projektil pomocí strašlivý pružiny, která je schovaná uvnitř, tak se měla reakční silou zpětnýho rázu projektilu pružina vrátit a zaseknout v poloze "připraveno". Pokude se tak nestalo, bylo třeba úsilí až dvou mužů a speciální kliky k znovunatažení pružiny a to v kleče, což je taky dost nekrytá poloha, pokud je Němec blízko. Nerozumim teda tomu dýmu při odpálení, když to právě vrhala ta pružina. :x
Jinak mam pocit, že s tim šlo zničit jakejkoli tank a výsadkáři v Arnhemu se bránili tak dlouho taky díky PIATům.
Chválim téma =D>
Přílohy
pic_piat_diagram.jpg
Petr "Bedřich" Mourek
petrbedrich

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 21 říj 2008, 19:37

Jo jo, Petře, pravdu píšeš, nebýt PIATu tak by se Frostovi muži nejspíš vzdali ještě dřív, vůbec britští výsadkáři jsou moje srdcová záležitost... Co se dýmu týče, je to jenom kachna, protože na fotce je kamarád (mohu zmínit alespoň křestní, že Saša) jenž si toto vyrobil naprosto sám podle dobových plánů ale nejsem si jistý, jestli je to válka, nebo těsně poválka, protože on už to má na elektrické odpalování, které právě vytváří ten dým při odpalování. S natahováním pružiny v kleče jsi překvapil i mne samotného, protože znám jen to elektrické odpalování.
Za pochvalu děkuji [-o<

Co je nového? Hrál jsem si s olejovkama (viz. foto)
Přílohy
P1050222a.jpg
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petrbedrich » 21 říj 2008, 21:05

Tak jsem se koukal do knížky a to s tim klečenim s klikou jsem si asi vymyslel, i když tak to asi muselo bejt. Pružinu skutečně museli napínat dva muži a jak to dělat v leže, to si nedovedu představit. Taky mě překvapilo, že do PIATu se ládovaly trhavý a dýmový střely, takže byl mnohem univerzálnější než ostatní bazuky a panzerněco.
Pattone, budeš taky přidělávat zaměřovací prvky, ať ta roura neni tak holá?
Vypadá to dobře. Ta látkovina by mohla bejt matnější, řek bych že to bude ten samej materiál, jako maj Briti na popruzích a výstroji.
Petr "Bedřich" Mourek
petrbedrich

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 22 říj 2008, 16:34

Ano ano, je to úplně ten samej materiál, já to mám doma a porovnal jsem to, oni tu hrubou látku jemně tkanou používali na ledacos, od pouzra k náhradní hlavni u Brena přes sumky až po celé obaly na cokoli, pytle a plachty na techniku (jen tu drobnou, jako je ten mini přídavný vozík na Willyse - ne ten americký). Ono to pěkně zmatnilo díky té olejovce, ale mám hrozně silný blesk...
Také si nedovedu představit natahování pružiny v leže, ale nápad do diorámy v kleče to není špatný, pružinku takhle malinkou mám, jen tu rouru nějak předělat...
Co se zaměřování týče, tak tohoto nechám zavřeného, ten druhý (Dragon - viz několik fotek výše) to zaměřování otevřené má, tak až se k němu dostanu, plánuju to na tento pátek, pokud mě nechytne technikářský amok, tak přibude v tomto tématu. O to se postarám, nebojte ;-)
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MartinK » 22 říj 2008, 18:35

Tady je k tomu nějakej popis. Natáhnutí pružiny prý vyžadovalo sílu v tahu asi 90 kg, docela makačka.
http://panzernet.net/php/index.php?topic=869.0
http://tretirise.wz.cz/php/viewtopic.php?t=108&sid=193e62be0371a5865935e2fb19f7732c
Lidé by měli chodit bosí, protože je to opravdu mnohem zdravější.
Když se ráno vzbudím obutý, tak mě pak celý den ukrutně bolí hlava a ještě ke všemu mám hroznou žízeň...!
MartinK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petrbedrich » 23 říj 2008, 01:31

Na Panzernetu se dost dohadujou jak to mohlo vystřelit třicetkrát na Kingtiger v Arnhemu, no pokud se muj zdroj nemýlí, tak:
"Před prvním výstřelem bylo třeba napnout silou výmetnou pružinu. Při stisknutí spouště pružina vymrštila střelu, na počátku letu naváděnou středovým vodícím kolíkem, který byl součástí vrhače. Výbuchem prachové náplně střely se napnula pružina pro další výstřel."
a dokonce jedna málo známá věc:
"V omezeném množství se vrhače PIAT použily jako součást vícenásobné lafetace na některých nosičích zbraní. V mobilní baterii tak bylo až 14 vrhačů PIAT"
Velká encyklopedie - Zbraně druhé světové války; Chris Bishop; nakl. Svojtka & Co. 2000

A ta pružina se napínala tak, že se nohama zapřela ramenní opěrka a tahalo se za tělo PIATu, až to cvaklo a pružina byla zaseklá pro další výstřel. A vypadá to, že to šlo i v leže. A bez kliky, to byla moje fantazie. Ta prachová náplň v zadku každýho náboje by taky mohla udělat to, co tomu Pattonovýmu kámošovi - prostě začoudit, ale to by chtělo fotku originál PIATu při výstřelu.
Petr "Bedřich" Mourek
petrbedrich

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 23 říj 2008, 08:17

Hoši, děkuji za ohlasy ale nedalo mi to a ponořil jsem se do světa internetu...
Kromě nabídek k seznámení, objevení indonéského kmene a všelijakých počítačových her, jsem z PIATu objevil velmi málo, co se výstřelu týče. Našel jsem spoustu pěkných fotek, od ležících po stojící vojáky s PIATem, ale žádný neměl s výstřelem, nebo těsně po, vždy před. Ovšem našel jsem jedno video z livinghistory a tam je přímo výstřel z PIATu, jenomže kódování stránky mi to nespustilo :cry: Proto se Všem omlouvám, nejen, že ztratili minutu života čtením tohoto článku, ale že se defacto nic nedozvěděli.
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petrbedrich » 23 říj 2008, 13:50

:grin: :tongue:
Petr "Bedřich" Mourek
petrbedrich

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petrbedrich » 23 říj 2008, 14:00

Já našel tohle:
http://www.youtube.com/watch?v=Tj76mfiIa34
a je mi to ještě jasnější, teď už jen ten kouř při výstřelu- no a podle týhle fotky to nejspíš i trochu začoudí, ale asi jen trochu :x
Přílohy
ortona_piat.jpg
Petr "Bedřich" Mourek
petrbedrich

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse