Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests) ‹ Rok 2015 ‹ 11. Silvestrovský DeathMatch 2015
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/72 Bf 109G-2, Hobby Boss, Hungaria-Kálmán Szeveréniy,1943

Silvestrovský DeathMatch o tři soudky bavorského piva
Aneb Hon na Šneka 2015 má téma Bf-109 v jakékoliv verzi !!!
Pravidla fóra
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 1/72 Bf 109G-2, Hobby Boss, Hungaria-Kálmán Szeveréniy,1

Příspěvekod Petrorix » 08 pro 2015, 22:44

Jarek S. píše:Akorát opěrka byla umístěná v odklopném překrytu.

Souhlasím, to je relevantní připomínka. Já budu ovšem dělat zavřenou kabinu, takže jsem se rozhodl to udělat stejně, jak naznačili kolegové :-)
Stavím pro radost a postavené schovávám, aby se mi nikdo nesmál. To víte, jenom se štetcem to asi nikdy nebude tak hezké jako s pistolí :-)
Petrorix

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 08 pro 2015, 22:51

Papírový interiér není §patný nápad u tohoto modelu. Je to rychlé a na zavřenou kabinku dostačující.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod majos » 08 pro 2015, 22:57

Teda tie kridelku sa brutalne. Mam tomu hovorit porty? Skoda, ze HB to takto przni, maju vcelku OK plast a licovanie. Ale niekedy je to ulet....
https://www.aktuality.sk/clanok/304587/ ... ka-armada/
majos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laco Nagy 'Bocán' » 08 pro 2015, 23:08

... to sa dá obrúsiť
Laco Nagy 'Bocán'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 09 pro 2015, 07:10

Pěkná práce =D>
A dík za inspiraci s pancéřovou opěrkou hlavy, děsil sem se, jak ji budu patlat k překrytu a zničím ho, takhle to bude snad jednodušší :)
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petrorix » 18 pro 2015, 12:12

PROGRES

• Nahrazen vrtulový kužel
  • Posunutá ústí trupových kulometů a prodloužené výstřelné kanály
  • Rozpracovány podvozkové nohy

Vrtulový kužel
Spíše než tvar kuželu, který zmiňoval Laco Nagy 'Bocán', mi moc nevyhovovalo konstrukční řešení. Spodní díl kuželu, který by měl být v podstatě plochý, je až moc tlustý. Po slepení navíc vzniknou otvory pro vrtuli s kruhovým průřezem, zatímco správně by měly mít průřez ve tvaru oblouku. Rozhodnul jsem se tedy recyklovat a upravit kužel z Bf 109G-10 od Revellu. Možné tvarové odchylky jsem ani tak neřešil,

vrtule_01.jpg
Původní, ne příliš šťastné řešení kuželu od Hobby Bossu

vrtule_02.jpg
Úprava kuželu z Bf 109G-10 od Revellu. Kužel bylo potřeba "podříznout", proto jsem si podél linky nalepil stejně dlouhé ústřižky maskovací pásky, abych udržel souměrnost při broušení. Vlevo polotovar "podložky" pod kužel z plastové destičky Evergreen

vrtule_03.jpg
Nasazený kužel po úpravě. Na fotce jde vidět i nutné posunutí ústí kulometů a výstřelných kanálků.

Podvozkové nohy
Poprvé jsem zkusil vylepšit podvozkové nohy o hadičky. Pro hadičku, jsem použil měděný drát 0,2 mm a pro pásky, které drží hadičky u podvozkové nohy, jsem použil 0,2 mm drát olověný. Olověný drát je velmi měkký a tvárný. Dal se tedy trochu zploštit pouhým stisknutím v pinzetě a díky tomu se mi pak lépe lepil k podvozkové noze.

podvozkove_nohy_01.jpg
Rozpracované podvozkové nohy.

Stavím pro radost a postavené schovávám, aby se mi nikdo nesmál. To víte, jenom se štetcem to asi nikdy nebude tak hezké jako s pistolí :-)
Petrorix

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laco Nagy 'Bocán' » 18 pro 2015, 12:21

=D> =D> =D> ... s tým kužeľom je to tiež jedna z možností.
Hadičky na podvozkové nohy mám tiež v pláne.
Laco Nagy 'Bocán'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 18 pro 2015, 13:27

Petrorix píše:První dilema ohledně kamufláže.

Mimo společnosti HAD nabízí mnou vybranou maďarskou zimní kamufláž i AZ Model v rámci stavebnice AZ7465 (BF-109G-1 First Gustav viz http://www.azmodel.cz/product_info.php?products_id=736 ).
Oba výrobci se při popisu kamufláže rozcházejí v následujícím:

HAD
- Popsán černý kužel s bílou kruhovou výsečí s poměry: 1/3 bílá + 2/3 černé, skrz černou část prosvítá původní žlutá spirála.
- Výsostné maďarské kříže mají transparentní střed
- Zelený pruh maďarské trikolory na SOP zasahuje až pod úroveň VOP
- Před kabinou (na místě kde měly verze E a F prosklený trojúhleník) je vyobrazen malý nasávací otvor.

AZ model
- Popsán černý kužel s bílou kruhovou výsečí s poměry: 1/4 bílá + 3/4 černé, skrz černou část nic neprosvítá.
- Výsostné maďarské kříže mají bílý střed
- Zelený pruh maďarské trikolory na SOP končí nad úrovní VOP
- Před kabinou (na místě kde měly verze E a F prosklený trojúhelník) žádný nasávací otvor není.

Při pátrání na internetu jsem objevil tuto fotku údajného Szeverényiho stroje:

Szev02.jpg

Po jejím prostudování vidím prosvítající žlutou spirálu na vrtulovém kuželu a také se přikláním k těm transparentním křížům. Při stavbě se tedy budu držet verze kluků z Maďarského HAD.
Jen nevím, jak je to s tím otvorem sání vzduchu před kabinou. Při pečlivém pozorování tam cosi vidím, ale jestli je to ten otvor, to nedokážu říct…
Nemáte někdo nějakou další průkaznější fotku? Pokud ne, tak ho tam nechám (upilovat se dá následně vždycky).

Díky.

Ahoj,
mám teď před sebou Hungarian Figter colours a jsou tam na tuhle mašinu dvě další fotky. Menší výřezy na kabinu. Nic převratného ti asi neodhalím, ale na kuželu vrtule jde opravdu vidět přemalovaná spirála, černá výseč je 1/3 a podle rekonstrukce bokorysu je trikolóra na směrovce pouze po úroveň VOP. Co je zajímavé je, že autoři uvádějí verzi G-1..prý se jedná o unikátní ex Luftwaffe mašinu. G-1 prý jde rozeznat podle záhlavního pancíře/opěrky, která neprodyšně uzavírala prostor kokpitu..ale já tam vidím mezery mezi překrytem a opěrkou??? Tak nevím.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petrorix » 21 pro 2015, 11:09

David Hényk píše:
Petrorix píše:První dilema ohledně kamufláže.

...

Ahoj,
mám teď před sebou Hungarian Figter colours a jsou tam na tuhle mašinu dvě další fotky. Menší výřezy na kabinu. Nic převratného ti asi neodhalím, ale na kuželu vrtule jde opravdu vidět přemalovaná spirála, černá výseč je 1/3 a podle rekonstrukce bokorysu je trikolóra na směrovce pouze po úroveň VOP. Co je zajímavé je, že autoři uvádějí verzi G-1..prý se jedná o unikátní ex Luftwaffe mašinu. G-1 prý jde rozeznat podle záhlavního pancíře/opěrky, která neprodyšně uzavírala prostor kokpitu..ale já tam vidím mezery mezi překrytem a opěrkou??? Tak nevím.

Ahoj,
děkuji moc za příspěvek. Tu opěrku už asi nevyřeším, mám ji přilepenou a překryt kabiny už také. Rád bych se ale zeptal:
  • Vidíš na těch fotkách, jestli je před kabinou výstupek nasávacího/větracího otvoru (viz obrázek níže)?
  • Pochopil jsem to správně, že jsi pro kužel myslel poměr 1/3 bílá a 2/3 černé? Nebo má být u tohoto stroje správně 1/3 černá a 2/3 bílé?
Děkuji.
kabina_01.jpg
Nejasnosti ohledně výstupku před kabinou + vyrtaný otvor pro startovací kliku.

Petrorix

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 21 pro 2015, 14:58

Nene omlouvám se za zmatení. Jedna třetina kuželu je bílá, zbytek černá. Myslím, že to byl standard pro vých. frontu v určitém období.
Co se týká toho malého "sání" nebo co to je, tak fotky jsou jen levou stranu a tam žádné 100% není. Jestli to znamená že nebylo i na druhé straně nevím..jistě poradí někdo kdo má LW a Mezky v malíčku.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na 11. Silvestrovský DeathMatch 2015