Plast krájí jako máslo. Okraje řezu se samozřejmě nataví, ale nezdá se, že by to krájelo čistě teplem, jak psali někteří nespokojení majitelé. Nůž začne krájet okamžitě po zapnutí, a zastaví se okamžitě po vypnutí. Teplo by podle mě mělo nějaký pomalejší rozjezd a dojezd. 3D tisk teď po ruce nemám.
Použil jsem ten černý nůž, což by měl být wolfram. Nejvíc lidi chválí ten bílý keramický, ale ten se musí objednat zvlášť. Plus jsem si samozřejmě pohlídal, abych měl nabito na 100 procent, nůž ve správné poloze a pevně uchycený, a výkon jsem dal rovnou na 3.
(Trochu tady hnojíme cizí téma, ale zdá se že vlastníkovi to nevadí, a pro ZO-91 to stejně není konkurence.)
Tak mě také dnes konečně dorazil objednaný ultrazvukový nůž z kickstarteru. Zatím mám jen první dojmy z prvního rychlého testu. Při řezání silnějšího materiálu a při větším tlaku se řezaný materiál začne dost zahřívat a nůž má občas tendenci přestat "bručet", tj. asi pak nevybruje. Toho jsem byl svědkem při rozřezávání křídla starého Spitfiru 1:72. Naopak oddělování plastových dílů od rámečku je na pohodu, a to jak trupu, křídla, vrtule, výfuků. Hodí se to především při oddělování choulostivých dílů antén, podvozkových nohou apod. A v případě 3D tisku lze snadno oddělovat výztuhy na nejmenší výkon nože, zde sedačka Spitfire 1:72. .
Přílohy
Rozestavěno 1:72: Ju 287 V1 (Huma), Spitfire Mk.VC (Airfix), He 111 H-5 (Airfix), 2x Fw 190 (Eduard), MiG-3 (HobbyBoss). Čekatelé 1:72: B-25 G konverze (Airfix+CMK), Ju 288 (Huma), Do 17 Z (Airfix). Hybernace 1:72: Ju 388 J-3 V14-2 FuG 218 (R.V.Resin). https://Hawk.zonerama.com Fotky z modelářských soutěží 2012-2025
Dnes jsem zkusil ultrazvukový nůž na klasický resin. A zde vidím obrovský přínos pro modeláře. Oddělení dílu od resinového nálitku je dílem několika sekund (nálitek 1x1 cm) a prakticky úplně bez odpadu a začišťování dílu je rychlé. Ušetřím dost času a především mi ve vzduchu nelítá ten resinový prášek z klasického řezání a broušení.
Rozestavěno 1:72: Ju 287 V1 (Huma), Spitfire Mk.VC (Airfix), He 111 H-5 (Airfix), 2x Fw 190 (Eduard), MiG-3 (HobbyBoss). Čekatelé 1:72: B-25 G konverze (Airfix+CMK), Ju 288 (Huma), Do 17 Z (Airfix). Hybernace 1:72: Ju 388 J-3 V14-2 FuG 218 (R.V.Resin). https://Hawk.zonerama.com Fotky z modelářských soutěží 2012-2025