Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Lodě (Ships)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

kde sehnat pekny podstavec pro velka meritka

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

kde sehnat pekny podstavec pro velka meritka

Příspěvekod douda1 » 13 kvě 2020, 08:16

Ahoj,

mam pred sebou projekt, ktery brzo zacnu a pripravuji si k nemu veci. Jednou z nich je, ze lod uss missouri v 1/200 od trumpety, ale to se neda stavet bez podstavce. Jenze nemuzu sehnat dreveny podstavec v peknem provedeni.
Nekdo mate nejakou zkusenost kam za tim jit? Na vyrobu vlastniho jsem lama. Se drevem umim malo a nemam na to ani dilnu a ani naradi. Tak leda nabarvit a nalakovat bych to zvladnul...

Venuje se tu nekdo realne vyrobe tech veci?

Diky moc

Tomas
douda1

• Odpovědět s citací

Re: kde sehnat pekny podstavec pro velka meritka

Příspěvekod Mischio » 13 kvě 2020, 14:10

Ahoj já podložky kupuji tady u tohoto pána. http://pedestal.blog.cz/ Jezdí i po soutěžích. Hlavně se dá domluvít rozměr na zakázku. Brali jsme u něj podložku pod model do muzea a skvělá.
https://zlejruda2.blogspot.com/
Mischio

• Odpovědět s citací

Příspěvekod douda1 » 13 kvě 2020, 18:54

dekuji prevelice za pomoc
douda1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš K. » 13 kvě 2020, 22:08

S pánem z Pedestal je fajn komunikace,ale na Missouri 1:200 určitě nic nemá.Pokud udělá,tak pozor na jakoukoliv vlhkost.Polotovar o velikosti dveří od skříně se začne kroutit dříve,než ho dostaneš domů.Někdy stačí jen vyvětrat,když je venku větší vlhkost,než vevnitř.Kup v Obi lamino a k tomu podlahové lišty ze sololitu.Vše se dá koupit už s imitací dřeva ,vlhkovzdorné a těmi lištami to orámuješ.
Jinak můj názor:Podstavec by měl jen ohraničovat model.Nemá cenu vybírat hezké dřevo,jak někdy vídám,kdy je kresba dřeva hezčí,než model sám,autor spoléhá,že s tím pěkným klackem to bude víc adidas a model jakoby opticky "zaroste" do stolu.
Miloš K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Boro » 14 kvě 2020, 01:25

Ja mam tiez vsetky podlozky z vyssie zmieneneho webu: )
Ale ked pozeram na moju podlozku pod New Jersey a rozmyslam, ze ta tvoja bude mat 4x vacsiu plochu..
No drzim palce :D
Naposledy upravil Boro dne 15 kvě 2020, 01:22, celkově upraveno 1
Boro

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Turboduck » 14 kvě 2020, 05:34

Udelej z lamina, 25mm, olepit dokola hranou. Vecer poslu foto.
Turboduck

• Odpovědět s citací

Příspěvekod douda1 » 27 kvě 2020, 07:42

No my uz jsme se dohodli, vlhkost muze byt problem, to souhlas. Ale bohuzel velikosti dveri od chliva se pri velikosti modelu 138cm nevyhnu :-D A ano, trosku doufam, ze to schova ty chyby co na tom nadelam :-D Jako model je to fajn, ale bohuzel vyzaduje milion doplnku, aby se na to dalo koukat. a ty jsou castokrat drazsi nez cely model. A to vcetne pripriet na podstavec...
douda1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 27 kvě 2020, 08:05

mám vždy problém odpovídat nickům typu Douda1... ale nedí mě to

mě pan Vallo vyrobil podstavce na míru pro 4 kusy Gato class 1/72 který má 148 cm a to bylo i z přesahem ve..dokonce to šlo poslat i poštou už je to pár let. od té doby 'parkety a lyže beru zde pořád, hromadně . Lze si objednat po domluvě příslušné rozměry, typ frézovaného okraje, materiál a barevnou úpravu. Lze se domluvit i na vyfrézovat žlábku na¨" akvárko" je potřeba ale počítat s tolerancí nebo si akvárko nechat udělat podle podstavce...
Osobní stránky (nová adresa)
http://www.zskopan.cz
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš K. » 27 kvě 2020, 22:05

Já zase s těmi,co se nezamyslí.Loď není robertek....
Nebude problém délka,jako spíš šířka.Na Gato stačí plotovka 20cm,ale na výše zmíněné alespoň 30 cm.Já měl od něj 40x60 cm,kdy na těch 40ti se to prohlo o 2mm.Musel jsem to na 3x podélně naříznout,abych to srovnal a zatmelil.Podobné rozměry z masívu ani nemá,takže taková šířka je stejně lepená z několika kusů a kresba jde pryč.Tohle kroucení je ale přirozená vlastnost dřeva a jako bývalý pažbař to vím.Na dýlku po létech to nic neudělá,ale na šířku to může udělat pěkný koryto.Navíc dřevo přírodně sušené určitě nemá.
Miloš K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 28 kvě 2020, 07:19

Pro robertka K.
Na gato mám šířku horní desky 30cm základna je 35cm,
Princip spočívá v komunikaci s výrobcem. Mám jen amatérské zkušenosti s truhlařinou ( první stoličku jsem si vyrobil před 40lety) a tak je jasné že t
materiál jako dřevo má specifické vlastnosti.
při jakékoliv šířce prkna (moje slovenská partnerka používá výraz "doska") dojde vždy k prohnutí a to podle orientace řezu k letům respektivě podle let.
K tomu přispěje i lakování respektive navlhčení jakýmkoliv typem laku

jak to řešit
- použít dokonale proschlé dřevo a to se nejprve na hoblovce srovná (ale kdo dnes ukládá dřevo pečlivě vyšpánkované a pravidelně překládá)
- použít základ prni
o které šlo řezem nejvíce přes střed stromu (pozor na tzv duši)
- výběr plochy vzhledem k řezu tak aby prohnutí bylo konkávní, tedy pomyslný střed stromu byl k podstavné straně
- nařezání podstavné strany podstavce.... kdo kdy obkládal dřevěným obložením tak si všiml podélných rybin obkladových lišt (slovensky: dosák) to složí k tomu aby se přerušily vlákna dřeva a minimalizovalo se prohnutí,
- ty dřeva krátkovláknité dřevo jé méně náchylné na prohnutí než dlouhovláknovité měkké dřevo
- tloušťka materiálu - čím silnější tím méně se prohne
- použití lepeného /spárkovaného materiálu - v době předdtřevotřískové se používala laťovka to byl sendvičový materiál kdy mezi překližkové desky bylo neklížené tělo z lišt či hranolů deska byla lehká a nekroutila se ) dnes se prodává bez těch čel, ale i zde může docházet nekvalitní výrobou či surovinou k prohýbání.
- vymyslet konstrukci
podstavce při větších rozměrech lepenou z více dílů ( lemy rámečku, vrchní deska)

další ovlivnění je lakování
- v podstatě u těch širších lakovat celý podstavec najednou z obou stran ideálně i zatížit....

Nejsem nijak vyučen vše jsem se dozvěděl od truhlářů..

tolik tedy pro pažbaře robertka K
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 28 kvě 2020, 07:30

Lepené podstavce pro modely
první je vlastně čtvercový určený pro 1/48 letadla - na tento přijde Spitfire Eduard materiál dub
Obrázek

další jw světlé dřevo pro lodě např 1 700 (demo je trup PoW)
Obrázek
patrná šířka
Obrázek

všechny jsem navíc nechal projí vodou a v zatáíženém vyschnout

Odesláno z mého MAR-LX1A pomocí Tapatalk
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kudrna » 28 kvě 2020, 19:11

Jo, lamino je vlhkuvzdorné ...
Akorát že se rádo nafukuje, vlhkostí...
Dělám lakařinu i pro truhláře a moje poznatky jsou takové, že veškeré dubové podstavce se mi zatím nekroutí. Všechno mám samozřejmě ze sparovky, která byla delana tak, že se vše slepil v pořadí jak se narezalo, mám tu kousky které mají i 50x50 když to položím na desítku nerez plech tak se to ani kapku nezhoupne... Pár těch velkých podstavců mám zespodu profrezovanych přes léta a vlepenou dubovou lat kvůli kroucení, ale zjistil sem že to byla zbytečnost. Válí se mi v dílně několik desítek polotovarů na podstavce bez povrchovky a jsou rovné.
Lakuju to polyuretanem nebo akryluretanem, pořádně to "uchčiju" a samozřejmě že se to taky nehne, sem tam nějaký olej.
Nechceš zkusit třeba stojánek z MDF? Tam to stačí pořádně polejt základem a pak nějakou pastelku, nebo černou, polomat.

Jestli ses z Prahy tak Ti můžu něco láknout, párkrát za týden pro truhláře šplíchám, materiálu je dost a panák základu a barvy mě nezrujnuje.
Kudrna

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kudrna » 28 kvě 2020, 19:21

A ještě k tomu laminu se sololitem ... To je jak kdybych si udělal ve vlastní režii kuchyň za 100 táců a místo toho abych si ještě pohrál pár večerů s vysokým leskem, tak si to polepím fólií z OBI, takovej sociál paket.
100 lidí 100 chutí, ale tyhle dvoustovky když jsou luxusně postavený a majitel modelu do toho narve několik litrů plus doplňky tak poradny podstavec je za pakatel ... Asi tak... A názor nikomu neberu abysme předešli nejakym nesmyslným debatám o ničem, kdyz můžeme pěkně modelařit...
Kudrna

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš K. » 28 kvě 2020, 20:16

Já to beru jako 2 části.Model a podložka.Pokud bude podložka z několika kreseb dřeva,tak to ucelim zmíněným bastlením.Jako by ste měl tu kuchyňskou desku ze 3 vzorů.taky by se to nelíbilo.pokud mi ale dodáte se zárukou promořený ofrézovaný podstavec z masivu např.40x 100x 5cm,tak neřeknu ani popel....
Miloš K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Leonardo01 » 16 čer 2021, 10:24

Zdravím všechny!
Nebudu se teď ptát na podstavec, ale spíše na vitrínu - přeci jen dám přednost ochraně modelu před prachem.
A budu potřebovat schovat USS Enterprise v 1/200, takže to je cca 1300 mm na délku.
Trumpeter na to vitríny dělá pod kat. číslem 09843, ale málokdo to má reálně v nabídce na prodej. A co jsem tak koukal, tak ceny se pohybují kolem 600 Eur, což je skoro trojnásobek samotného modelu.
Tak si skoro říkám, že by bylo jednodušší si to objednat i nějakého sklenáře, aby to slepil podobně jako se lepí třeba akvárka.
Nebo má někdo zkušenost s podobně velkými vitrínkami z akrylátu?
Předem díky všem za vaše postřehy a tipy!
Leonardo01

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Lodě (Ships)