Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines) ‹ MODELÁŘ ‹ 2015
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

11/2015

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 11/2015

Příspěvekod Horrido » 24 lis 2015, 21:09

Jaké jsou vůbec kvalitativní nároky na zveřejnění modelu a stavby v modeláři? Když tam vidím nejen nepřesný (to vzal dneska v podstatě čert), ale rovnou i nedodělaný model mám z toho usuzovat že takové modely časopis prodavají, ale občas nějaká pořádná loď by ho neprodala?
"Pokud přijmeme zásadu demokracie, že pitomec má stejnou cenu jako nadaný člověk, je třeba zajít o krok dále a připustit, že dva pitomci jsou lepší než jeden nadaný člověk.„ Leó Szilárd
Horrido

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 25 lis 2015, 10:04

Zajímavé čtení. Sem tam do modeláře vypotím nějaký historicky laděný článek. O to nic. Ale ohledně modelaření mám takový názor. Sice ač už nelepič, jsem vždy bojoval s financema. Jo jsem socka. Používání nových přípravků jsem vždy vítal a bylo mi jedno od koho jsou. Je sice super prošlapávat cestičky, ale to mnohdy nefunguje. I já jsem měl jen jeden čas. Člověkohodina je drahá jak na čas tak na logistiku. S rodinou, prací,..bla bla bla.....ano používal jsem Sidolux, na bláto pudr a hlínu a barvivo z fasádních barev a podobně.....vše sice fungovalo. ale musel jsem zkoušet a testovat. Fajn někoho to může bavit, někoho to může těšit, ale mě to netěšilo. Vždy je to jen o pohledu konkrétního člověka a jeho přístupu k času a financím. Stříkal jsem kompresorem Tamiya napojeným napřímo na Fengdu 203. Šlo to. No vždy jsem toužil minimálně po Fengda kompresoru se vzdušníkem a dvou pistolích (dobrých,... Infinity a podobně,...). Ono ty vodičky, patinátory a podobné serepetičky fungují, bez zkoušení. A jsou ověřené. Proto proti nim nemám nejmenší zášť, byť mě minule jejich používání.....
Ohledně originality předlohy, odstínu a způsobů nanášení. Dnes je dost moderní (i u mnoha supermodelářů publikujících kdekoliv....) postavit model "nějak" a pak finišovat tak že paráda... Jenže. Jak sem opět psal už několikrát. Technologie nanášení vrstev ála MIG, ála ten, ála onen, ála eščejiný je sice super, ale není potřeba to furt kopírovat a jen striktně dodržovat postupy. navíc. Když se podíváte na kteroukoliv publikaci, tak i na dvaceti stranách rozfocené postupy step-by step jsou JEN INFORMATIVNÍ a vpodstatě Vám nic neukáží!!! Proč? No máte krok 1, ok je to jaké barvy, jak základ a tak,..pak krok 2, tam je to ta to OK, to chápu, pak je krok 3 a základní model, o kterém je řeč a je rozfocen, (kur.a) vypadá JINAK!! Prostě v bodu 2 a bodu 3 se liší patinovaný model diametrálně. A Vy pokud si to nezkusíte tomu neporozumíte. Takže nastupuje Vaše představivost a invence toho, co tam asi dotyčný patinovač v článku udělal, aby to vypadalo tak, jak to tam vyfotil. A to můžete udělat i sami. Samo je ten článek dobrý pro nasměrování, ale Vlastní zkušenost je zkušenost. Proto vždy podotýkám. Děláte tank? Jděte se podívat na kola nákladního auta (taky guma a taky jezdí po bahně) a TO CO VIDÍTE a TO CO SI VYFOTÍTE namalujte na ten model! Není potřeba sedět s hlavou v dlaních a v ruce stříkačku heroinu v depresi z toho že nemám poslední verzi bláta od AK,...vemte dvě hnědé a bílou barvu, mrkněte jak je to na pleumatice naneseno a vhodnými odstíny to namalujte. Je to jen přenesení reality na model. A pokud k tomu poslouží ty přípravky co za ně utrácíte je to jen Vaše časové plus! Já jsem vždy dělal modely štetcem za 6kč číslo dva a asi dvaceti Humbolkama.
Nerad na někoho ukazuji konkrétně, jen zde třeba (bez výsměchu, jen jakoby je na ráně) - viewtopic.php?f=58&t=98669 nahradí modelář madla drátem. Ale přeci hned mě musí do očí trefit, že to není dobrý průměr ne?

Peace :)
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Nováček » 26 lis 2015, 20:56

:) :) :)
Martin Nováček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lavi » 27 lis 2015, 10:10

A nejdůležitější je být zdravý.
Naposledy upravil Lavi dne 30 lis 2015, 20:28, celkově upraveno 1
Lavi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 27 lis 2015, 12:19

O:) Zlatá slova Doline. ;-I
Modelář klasicky ok,nej je pro mne Albík a měřítko 72,to je bomba,M.Kováč odvedl skvělou práci na mrše z WW1(vyloženě mu tyhle typy padnou) a o La 7 ,nezřeba ztrácet slova,opět HpH, =D> =D> a samozřejmě Mistr Šebesta.
Ať si o Modeláři píše kdo co uzná za vhodné,já to kilo vždycky někde vyšťárám.... [-o<
:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 29 lis 2015, 12:48

Bohužel v tomjsou modeláři neustále utvrzováni, že se nestaví model podle skutečnosti, ale podle nejnovějších "trendů"...
Zaujel mě Spit od Airfixu, jak má strašně tlusté odkovky. Samotná stavba i stavebnice je pěkně popsaná.
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR » 29 lis 2015, 14:27

Modely pěkné. Jen se mi nelíbilo "zabití" celé jedné strany fotkami "špekounů" z letošního E daye. To se snad dalo odbýt malou fotkou v závěru časáku. Tam se zabije další půlka trapnostmi, co se mě může jako modeláři v USA. Už chyběl jen námět na diorámu s běženci.
http://www.czech-sky.com
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Ve stavbě: L-39C a L-39ZA, Košice 1984 (1/72, Eduard)
DUNDR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 29 lis 2015, 14:47

Ono "zabití" se týká cca 18-19 stránek. Třetina časáku je reklama....
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lavi » 29 lis 2015, 17:52

Martin Janoušek píše:Bohužel v tomjsou modeláři neustále utvrzováni, že se nestaví model podle skutečnosti, ale podle nejnovějších "trendů"...
Zaujel mě Spit od Airfixu, jak má strašně tlusté odkovky. Samotná stavba i stavebnice je pěkně popsaná.

Mimo jasně nemodelovou odtokovku, když už jsi zmínil tu ralitu - jak je to s tím pajcrem ve dvěřích? Na fotografiích Mk.I ho nevídám většinou vůbec a na Mk.V a vejš by měl být snad bez barvy nebo v té interiérové zelené. Tyhlety červené jsou až poválečné a muzejní, ne?
Lavi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chory » 30 lis 2015, 00:18

JJ, ten pajcr tam u jedničky neměl být vůbec... :oops:
Details Scale Models
Chory

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 30 lis 2015, 14:33

O:) Jedna drobná oprava,na str.4 je uvedená monstrózní houfnice Tlustá Berta od Takom,jako 1/72 8-) ,Je to 1/35. =;
berta.jpg

:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 30 lis 2015, 15:30

Já mám duševní i fyzikální zdraví zcela f pohodě borci, to bez starostí!! :grin: :grin: :grin:

Ještě poznámečka,....
Tak chyby u/na/v modelu. Pánové ruku na srdce, Vy jste nikdy neudělali nic špatně nebo zle na modelu (nebo nechali "to", jak to bylo ve stavebnici?)? Ale tak prva si sáhnu do svědomí a tzv. uklidím doma. Hledat muchy na hotovém díle je takové dosti podpásové. Chápu, že Vy by jste asi nikdy tuto chybu neudělali, jelikož máte na ten a ten model 806 knih, 22,5 časopisu a mega archivních matrošů.,.....ale (bez omluvy jako takové) ono ten autor to psoatvil možná tak že to bylo hezké, že se mu líbil model nebo že (...doplňte si). Tudíž nechtěl kupovat mraky literatury........ to za A) Za B) za chyby v modelu nemůže MODELÁŘ jeko časopis. Zde je link o časopisu Modelář. Tedy poznámka, že to a to je povytištění a vydání čásla špatně, je dosti mimo. Ono to už nikdo nezmění! Jméno modeláře je známo, jestlije to nutné písněte jemu (mail a nebo jiný kontakt se na FB, netu nebo na vyžádání dá sehnat) a diskutujte s ním SZ nebo mailem.... Poraďte konstruktivně jemu :wink:

Víte o publikování modelu v časopisu je to jako se soutěžema,...jak fotím tak s emnohdy lidí co mě zdraví ptám "...co tu mají". Odpovědi LPřeci to sem nebudu vozit", "Néé, já to nemám tak dobré...." nebo "...mě se nechce..." jsou stejné specifické ignore-sebestředné výmluvy jako pro/to, proč nepostavíte Vy model do Modeláře. Je to jen a jen o Vás o nikom jiném. Strach aby někdo náhodou nepomluvil to a nebo ono na Vašem modelu!! Jiný důvod mě z toho nevyšel. A vězte že klečíc u Vašich spocených rozkroků u stativu za hranou stolu jsem vyslechl opravdu zajímavé story a postřehy..... :? :nuts:

Posledním hákem bylo konstatování jednoho modeláře nad nějakou stíhačkou 1:48 "jak to ten debil co to sem dovezl mohl postavit tak, a takto (nějaké chyby v panelech a kokpitu, čemuž sem nehověl ani za mák,..)..." Korunovaný dotazem kolegy na to jestli ON (ten co pomlouval), to už taky postavil,..odpověď - Ne ne já to mám ještě v krabici. Já to stavět nebudu!"...
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 30 lis 2015, 16:40

Já bych se s tím nevzrušoval, vždyť do tématu Modelář píší každé číslo ti stejní to samé.
Aleš R.

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na 2015