Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Velká válka v datech
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

11.1.1916 - Tragédie v Lille

Přehled událostí Velké války v datech
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

11.1.1916 - Tragédie v Lille

Příspěvekod Hellboy » 11 led 2016, 13:10

Z nikdy nezjištěných důvodů (sabotáž, možná náhodný výbuch) muničním skladištěm "Arsenal des dix-huit pontsv Lille"(Muniční sklad osmnácti mostů) otřásá silná exploze. Exploze vytvoří kráter 150 metrů v průměru a asi 30 metrů hluboký a poničí část města Lille.Vážně poškozeno je 738 domů a 21 továren. Ztráty na životech se odhadují na 104 mrtvých a asi 400 zraněných.

Kvůli stále se zvyšujícímu počtu srbských uprchlíků francouzská armáda formálně přebírá vojenskou kontrolu nad ostrovem Korfu. Ostrov se stává i sídlem exilové srbské vlády.Vyvolává to silnou nesouhlasnou reakci řeckých oficiálních kruhů i veřejnosti.

Rakousko-uherská armáda postupuje dále Černou horou, obsazuje město Cetinje a dostává srbské obránce do těžké defenzívy.

Německá "pirátská" minolovka SMS Möwe je spatřena v Atlantiku. Hned její první mise je úspěšná, daří se jí zajmout a později potopit britské parníky CORBRIDGE a FARRINGFORD. Tato loď se plaví pod neutrální vlajkou jako nákladní parník, klade minová pole poblíž spojeneckých přístavů a tras spojeneckých lodí, a potápí nic netušící plavidla. Za svoji "kariéru potápí 40 lodí, a stává se tak nejúspěšnějím německým plavidlem provozujícím tento poněkud podivný způsob vedení námořní války.

Začíná útok ruských jednotek na turecký Erzurum.
Přílohy
11.1 lille explosion.jpg
11.1 lille.jpg
11.1 Photographie von der großen Explosion in Lille.jpg
11.1 SMS_Mowe.jpg
11.1 dohna.jpg
11.1 farringford1.jpg
11.1 farringford1.jpg (3.48 KiB) Zobrazeno 580 krát
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Re: 11.1.1916 - Tragédie v Lille

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 11 led 2016, 17:38

To musela být šupa. 150m široký kráter. :shock: Neví se kolik tun vyletělo do vzduchu?
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Re: 11.1.1916 - Tragédie v Lille

Příspěvekod Hellboy » 12 led 2016, 11:03

Nenašel jsem to, asi to byla tajná informace.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

Odeslat odpověď

Zpět na Velká válka v datech