Manfred von Richthofen se vrací k bojovému létání sestřelem Bristolu F2b od No.62 Sqn RFC nad Nauroy. Britští piloti padli do zajetí. Rittm. Richthofen letěl na Dreideckeru Nr. 152/17.
Dochází i na vzducholodě Zeppelin, shazují svůj náklad v hrabství Yorkshire. Umírá jedna žena a materiální škody jsou minimální.
Francouzská hlídková vzducholod’ AT-0 potápí v průlivu La Manche omylem britskou HMSub. D3 Lt. Maitland-Dougalla. Přestože se několika členům její posádky podařilo člun opustit, zemřeli v mrazivé vodě dřív, než k nim dorazila pomoc.
Začíná Ledový pochod, Rusové zahajují evakuaci lod’stva z Helsingforsu (Helsinki). Z přístavu vyplouvá první skupina lodí, tvořená nejcennějšími jednotkami lod’stva,čtyřmi bitevními loděmi třídy Gangut,
a dále třemi obrněnými křižníky. Doprovází je ledoborce Jermak a Volyněc. Přes extrémně nepříznivé podmínky (led dosahuje tloušt’ky až 1m) dorazí ruské lodě po pěti dnech a překonání 180 námořních mil
do Kronštadtu. Organizátorem Ledového pochodu je kapitán 1. ranga Alexej Ščastnyj, který bude krátce po připlutí lod’stva bolševiky obviněn z neuposlechnutí rozkazů. Je mu dáváno za vinu že neuposlechl příkaz Trockého přenechat část Baltské flotily německému námořnictvu. Bolševikům však spíše vadilo to že Ščastnyj byl i přes to, že nikdy neporušil rozkazy ruským patriotem a nikdy otevřeně nevyjádřil podporu Bolševickému Rusku. Za organizování "Ledového pochodu" však získal ohromnou popularitu mezi námořníky a tím pádem představoval na své pozici hrozbu. 28. května 1918 byl proto Ščastný uvězňen. Při soudu jej obvinili, že se chtěl stát diktátorem baltské flotily, 13. června jej odsoudili k trestu smrti a 22. června byl rozsudek vykonán. Zůstaly po něm dvě děti.
Město Erzurum se jako důsledek Brest-litevského míru vrací pod Tureckou správu.
Za pomoc děkujeme Ing. Josefu Žákovi.
- Přílohy
-
- 12.3a HMSub D3.jpg (11.34 KiB) Zobrazeno 699 krát
-
- 12.3bb scastnyi2.jpg (52.07 KiB) Zobrazeno 699 krát
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.