Německé jednotky podnikají dva silné útoky na ardénské frontě.Jeden je veden na Ville-au-Bois severně od Aisne, druhý na Champagne, ze směru od Prosnes.
Čelní jednotky generála Sacharova postupují Haličí, obsazují Klekotov a směřují dále na Brody.
První sestřel z konečných 17 si připsal Tenente Ferrucio Ranza od 77a Squadriglia. Jeho obětí se stal Brandenburg C.1 61.23 od Flik 24, posádky Ježek /Kenzian. Alois Ježek se po válce stal zkušebním pilotem firmy Letov.
Ruské jednotky v turecku pokračují v postupu na Sivas, ležící západně od Erzinganu, odrážejí turecký pokus u protiútok u Mosulu.
Pokračuje arabské povstání (Al-Thawra al-`Arabiyya) proti Osmanské říši. Vojskům vedeným Sharifem Mecca (titul tradičního správce svatých měst Mekky a Mediny)'Ali Haydarem Pashou ibn Džabir se daří obsadit Yanbo, důležitý přístav poblíž Mediny.
Německým vojenským soudem je odsouzen k smrti Charles Algernon Fryatt, kapitán civilního plavidla. Německá prokuratura mu klade za vinu to, že se nepodřídil nařízení k zastavení od německé ponorky U-33, místo toho nařídil plnou parou na ponorku, která tím byla podle německé strany potopena (pravda byla zřejmě poněkud jiná, ponorka byla převelena do Pully a následně do Konstantinopole).Fryatt byl obžalován z potopení německé ponorky a porušení námořního práva, shledán vinným a odsouzen k trestu smrti. Rozsudek byl potvrzen německým císařem . Dne 27. července v 19.00 hod. byl Fryatt zastřelen popravčí četou a pohřben na malém hřbitova u Bruges. Zpráva o popravě byla uveřejněna v německém, francouzském a holandském tisku. V roce 1919 byl Fryatt exhumován a triumfálně převezen do Anglie, kde byl pohřben v katedrále Sv. Pavla v Londýně.
Za pomoc děkujeme Ing. Josefu Žákovi.
- Přílohy
-
- 27.7bb Alois Jezek.jpg (21.36 KiB) Zobrazeno 349 krát
-
- 27.7c Ali Haydar Pasha.jpg (15.66 KiB) Zobrazeno 349 krát
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.