Pavel Pol. píše:Díky za pochvalu Ondřeji. Od na slovo vzatého odborníka potěší dvojnásob. S tím tendrem máš nejspíš pravdu, jeden holt neuhlídá všechno. Možná ho ještě trochu "zamouruji"Ale taky je pravda, že fotky příliš zvýrazňují tu rez, ve skutečnosti to vypadá střídměji... Chtěl bych ji vystavit na Křivonosce, to je každoroční setkání modelářů v kempu u Hluboké n/Vlt., kterého jsem se již několikrát zúčastnil s modely motocyklů. Takže tam by měla být k vidění v reálu. Vloni tam byla také jedna, moc pěkně udělaná i s použitím přídavných leptů, ale v šedé vojenské kamufláži.
S tou barevnou kombinací jsem měl jasno od počátku. Jednak je v barevném schématu přímo v návodu v krabici, podle mne to bylo standardní provedení německých parních lokomotiv té doby, pokud neměly vojenskou kamufláž. Pak je také barevně vyobrazena v Encyklopedii lokomotiv (David Ross) na str. 194, to mě v tom utvrdilo. Kromě toho jsem prolezl internet, kde jsem našel barevné fotky pozdějších rekonstrukcí. A myslím, že ČSD tohle schema také používalo...
Také mám dotaz, nevíš k čemu má Němka tu komínovou klapku? Některé se prý ovládaly drátem přímo z budky strojvedoucího. Bývá vidět na fotkách i jiných typů mašin z předválečného období.
michalm píše:Ahoj Ondro. V příspěvku o zbarvení něm. lokomotiv za 2. sv. války píšeš, že byly opatřovány celočerným nebo černošedým nátěrem (a v Tvém příspěvku ve fóru o stavbě Tvé 555 je ještě navíc uvedeno, že kola a pojezd byly černé). Máš, prosím tě, pro tato zbarvení nějaké podklady? Proč se ptám - kolega v naší práci, který se mj. věnuje i tomuto období, zjistil, že německé lokomotivy (a lokomotivy vyráběné a provozované v německých "satelitech") byly přibližně do roku 1942 natřeny šedou barvou, odpovídající odstínu RAL 7011, na všech plochách (tedy včetně kompletního pojezdu). Jen u některých lokomotiv vyráběných v tomto období v lokomotivce Florisdorf byly dýmnice natřeny černě (je to prý však doloženo u jiných řad, ne u 52-tek). Od tohoto roku dále byla šedá barva vystřídána černošedou (RAL 7021), taktéž na všech plochách. Protože uvažuji o stavbě 52 v 1/72 a sháním podklady, potřeboval bych si i toto ujasnit. Díky. MichalM
Ondřej Nadrchal píše:Jo, a jeste si vsimni dymnicnich dvirek na te kresbe. Dal bych krk na to, ze autor kresby vychazel z fotky ruske koristni lokomotivy s jiz upravenymi dymnicnimi dvirky.
Pavel Pol. píše:Ondřej Nadrchal píše:Jo, a jeste si vsimni dymnicnich dvirek na te kresbe. Dal bych krk na to, ze autor kresby vychazel z fotky ruske koristni lokomotivy s jiz upravenymi dymnicnimi dvirky.
Ondro, já na té kresbě ta malá dýmniční dvířka nevidím. Jsou tam přece po obvodu vidět ty obrtlíky na zajištění normálně velkých dveří. Mám originál německou knížku věnovanou dvaapadesátce. Spousta fotek, většinou datovaných, některé i z válečného období, bohužel žádná barevná.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník