Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Ostatní modely ‹ Galerie modelů
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

BR 52 Kriegslok alias 555.0

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: BR 52 Kriegslok alias 555.0

Příspěvekod Honza Petr » 15 zář 2008, 09:20

BOMBA . Moc pěkný . =D>
Honza Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 15 zář 2008, 11:55

Pavel Pol. píše:Díky za pochvalu Ondřeji. Od na slovo vzatého odborníka potěší dvojnásob. S tím tendrem máš nejspíš pravdu, jeden holt neuhlídá všechno. Možná ho ještě trochu "zamouruji" :-) Ale taky je pravda, že fotky příliš zvýrazňují tu rez, ve skutečnosti to vypadá střídměji... Chtěl bych ji vystavit na Křivonosce, to je každoroční setkání modelářů v kempu u Hluboké n/Vlt., kterého jsem se již několikrát zúčastnil s modely motocyklů. Takže tam by měla být k vidění v reálu. Vloni tam byla také jedna, moc pěkně udělaná i s použitím přídavných leptů, ale v šedé vojenské kamufláži.
S tou barevnou kombinací jsem měl jasno od počátku. Jednak je v barevném schématu přímo v návodu v krabici, podle mne to bylo standardní provedení německých parních lokomotiv té doby, pokud neměly vojenskou kamufláž. Pak je také barevně vyobrazena v Encyklopedii lokomotiv (David Ross) na str. 194, to mě v tom utvrdilo. Kromě toho jsem prolezl internet, kde jsem našel barevné fotky pozdějších rekonstrukcí. A myslím, že ČSD tohle schema také používalo...

Také mám dotaz, nevíš k čemu má Němka tu komínovou klapku? Některé se prý ovládaly drátem přímo z budky strojvedoucího. Bývá vidět na fotkách i jiných typů mašin z předválečného období.

Na Krivonosku se bohuzel nedostanu, ale snad ji jeste uvidim nekde jinde. Hezkych masin neni nikdy dost :P
Na tu barvu jsem se ptal proto, ze mam o te cerveno-cerne u techto lokomotiv dost pochybnosti. Tato kombinace byla u DR pouzivana pred WWII a zase po ni. Duvod byl ten, ze na cervene barve byly dobre videt pripadne lomy (defekty) pojezdove casti. V obdobi valky byly produkovane lokomotivy opatrovany celocernym a nebo cerno-sedym naterem a stavajici stroje byly timto naterem opatrovany. Tykalo se to i lokomotiv pouzivanych v satelitech nemecke rise (i u nas) a zrovna tak i veskere lokomotivni produkce v techto zemich. Zatim se mi nepodarilo nalezt zadny podklad pro cerveno-cernou barvu nemeckych lokomotiv produkovanych behem WWII, coz ale neznamena, ze to nebylo mozne. Me se ta kombinace moc libi a chtel jsem ji taky delat, ale nenasel jsem zadne podklady (stejne jako na tu pruhovanou kamuflaz). To zminovane vyobrazeni je fotografie a nebo jenom kresba? Tu encyklopedii doma nemam a rad bych se dopatral jak to vlaste ve skutecnosti bylo. Jinak u CSD, pokud byla pouzita cervena barva, tak pouze na kola a rozvod, nevim o tom, ze by byly na cerveno natirany i ramy.
Kominova klapka se pouzivala hlavne pri chladnem pocasi a vyckavacim rezimu. Na rostu bylo v tu dobu jen zhave, byl minimalni vyvin zplodin a nebylo zadouci zvysovat tlak v kotli vyvinem nove pary. Zavrenim klapky se prerusil maly tah a jednak se zpomalilo "zhaveni" uhliku v topenisti a jednak se zabranilo ochlazovani oceloveho topeniste, ktere bylo velmi citlive na lokalni zmany teplot. V nasich zemepisnych sirkach se klapky temer nepouzivaly a byly vetsinou demontovany. Vyjimka byly mazutky, kde pomahaly udrzet horke vyzdeni topeniste pro snadnejsi nabeh velkeho horaku (mensi kourivost).

Jo, a tou zkratkou SZ jsem mel na mysli Soukromou Zpravu (v uzivatelskem panelu Fora). Sorry #-o
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Pol. » 16 zář 2008, 10:58

Díky za perfektní vysvětlení. Ondro, jsi profesionální strojvůdce, nebo "jen" modelář :)

Ofotil jsem obrázek z té encyklopedie. Je to sice jen ilustrace, ale působila na mne věrohodně. Kromě toho je téměř stejné barevné schéma i v návodu ke stavebnici, ansd jen s tím rozdílem, že tady jsou červené i okraje ochozů kolem kotle, což jsem také na svém modelu použil.
New-11.gif
New-2.gif

Pavel Pol.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 16 zář 2008, 13:59

Ne, strojvedouci rozhodne nejsem :grin: Jen mne proste parni lokomotivy zajimaji, nejen historicky ale hlavne technicky.
Ta kresba moc vypovidaci hodnotu nema. Neni tam nikde datovani. Po valce totiz zeleznicni spravy vych. i zap. nemecka zase upravovaly lokomotivy na svoje predvalecne zvyklosti, vcetne obnoveni barevneho schematu. Jedna se asi nejspise o povalecne provedeni.
Jedna rekonstrukce s ramovym tendrem je tady na fotce, takze ty cervene ochozy mas podle ni spravne :D
Přílohy
526666cs.jpg
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 16 zář 2008, 14:03

Jo, a jeste si vsimni dymnicnich dvirek na te kresbe. Dal bych krk na to, ze autor kresby vychazel z fotky ruske koristni lokomotivy s jiz upravenymi dymnicnimi dvirky.
Přílohy
555_03011.JPG
Male dymnicni dvirka typicke pro v rusku rekonstruhovane lokomotivy.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod michalm » 16 zář 2008, 14:42

Ahoj Ondro. V příspěvku o zbarvení něm. lokomotiv za 2. sv. války píšeš, že byly opatřovány celočerným nebo černošedým nátěrem (a v Tvém příspěvku ve fóru o stavbě Tvé 555 je ještě navíc uvedeno, že kola a pojezd byly černé). Máš, prosím tě, pro tato zbarvení nějaké podklady? Proč se ptám - kolega v naší práci, který se mj. věnuje i tomuto období, zjistil, že německé lokomotivy (a lokomotivy vyráběné a provozované v německých "satelitech") byly přibližně do roku 1942 natřeny šedou barvou, odpovídající odstínu RAL 7011, na všech plochách (tedy včetně kompletního pojezdu). Jen u některých lokomotiv vyráběných v tomto období v lokomotivce Florisdorf byly dýmnice natřeny černě (je to prý však doloženo u jiných řad, ne u 52-tek). Od tohoto roku dále byla šedá barva vystřídána černošedou (RAL 7021), taktéž na všech plochách. Protože uvažuji o stavbě 52 v 1/72 a sháním podklady, potřeboval bych si i toto ujasnit. Díky. MichalM
michalm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Skolil » 16 zář 2008, 15:30

Rád bych přidal své poznatky.Ono totiž hlavně záleží v jaký zemi a jakym období ta lokomotiva jezdila.Pokud to bylo za války tak byly standartně natíraný šedou barvou komplet,aby se zabránilo identifikaci letadům. Nejvíc se počítalo s tim,že lokomotivy budou jezdit v Rusku (proto je lokomotiva dobře tepelně izolovaná).A jinak jezdily téměř v každý okupovaný zemi Evropy. Pokud jezdily u nás po válce, tak byly natíraný lesklou černou.Navíc posádka každou volnou chvíli stroj pucovala hadrem,červený byly jen kola.U německejch lokomotiv sem zase viděl šedočerný kotle a červenej rám i kola.
http://skolil-diorama.blogspot.com
Jakub Skolil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 16 zář 2008, 16:06

michalm píše:Ahoj Ondro. V příspěvku o zbarvení něm. lokomotiv za 2. sv. války píšeš, že byly opatřovány celočerným nebo černošedým nátěrem (a v Tvém příspěvku ve fóru o stavbě Tvé 555 je ještě navíc uvedeno, že kola a pojezd byly černé). Máš, prosím tě, pro tato zbarvení nějaké podklady? Proč se ptám - kolega v naší práci, který se mj. věnuje i tomuto období, zjistil, že německé lokomotivy (a lokomotivy vyráběné a provozované v německých "satelitech") byly přibližně do roku 1942 natřeny šedou barvou, odpovídající odstínu RAL 7011, na všech plochách (tedy včetně kompletního pojezdu). Jen u některých lokomotiv vyráběných v tomto období v lokomotivce Florisdorf byly dýmnice natřeny černě (je to prý však doloženo u jiných řad, ne u 52-tek). Od tohoto roku dále byla šedá barva vystřídána černošedou (RAL 7021), taktéž na všech plochách. Protože uvažuji o stavbě 52 v 1/72 a sháním podklady, potřeboval bych si i toto ujasnit. Díky. MichalM

To s tou celosedou barvou mozne je. Ja se hlavne snazil vystopovat pouzivani cerno-cervene kombinace a pruhu. Jestli je pojezd a kola sedy ci cerny, je na fotkach docela problem poznat. Zasmirovany a zaolejovany sedy pojezd muze vypadat klidne jako cerny. Nekdy je dokonce problem poznat, zda je u povalecnych stroju na barevne fotce cerveny ci cerny :? Co se tyka dymnice, byla temer vylucne natirana grafitovou barvou, protoze mela na rozdil od ostatnich casti lokomotivy dost vysokou teplotu a normalni barva by se spalila. Tesne po nateru byla cerna, polomatna az leskla. po kratkem case se barva vypalila a dymnice mela matnou cernosedou barvu grafitu.
Barvu bych udelal jak se ti to vice zamlouva. Tech rozdilu podle lokomotivek bylo tolik, ze bych to neresil, pokud nechces delat opravdu jeden jediny stroj.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod michalm » 16 zář 2008, 20:46

Diky za odpověď. Já bych nejraději (vzhledem k obsahu stavebnice) stavěl 52 ve verzi 555.0 ČSD s rámovým tendrem (tedy rané poválečné období - dokud se u nás používaly tyto tendry). Problém je nemožnost sehnat jakoukoliv fotku tohoto provedení. Podle zmiňovaného mého kolegy snad údajně nějaké existují v soukromých sbírkách sběratelů ale ti si je velmi střeží a nikomu neukazují, protože jsou to rarity (?). Nějaké podklady jsem dal dohromady po dlouhém hledání (jednotlivá provedení "dvaapadesátek" se mezi sebou liší - první verze měly rámy z "padesátek", další měly jinak provedenou čelní část rámu a vypružení předního běhounu atd. - ale to určitě znáš) na německou 52 3378 (patrně celá černošedá) - mám fotku z dubna 1943 - a ta by měla odpovídat verzi co je ve stavebnici. Takže pokud se něco nového neobjeví, budu v budoucnu stavět tuhle (i když není barevně moc "atraktivní").
michalm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Pol. » 17 zář 2008, 06:31

Ondřej Nadrchal píše:Jo, a jeste si vsimni dymnicnich dvirek na te kresbe. Dal bych krk na to, ze autor kresby vychazel z fotky ruske koristni lokomotivy s jiz upravenymi dymnicnimi dvirky.

Ondro, já na té kresbě ta malá dýmniční dvířka nevidím :shock: . Jsou tam přece po obvodu vidět ty obrtlíky na zajištění normálně velkých dveří. Mám originál německou knížku věnovanou dvaapadesátce. Spousta fotek, většinou datovaných, některé i z válečného období, bohužel žádná barevná.
Pavel Pol.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 17 zář 2008, 15:43

Pavel Pol. píše:
Ondřej Nadrchal píše:Jo, a jeste si vsimni dymnicnich dvirek na te kresbe. Dal bych krk na to, ze autor kresby vychazel z fotky ruske koristni lokomotivy s jiz upravenymi dymnicnimi dvirky.

Ondro, já na té kresbě ta malá dýmniční dvířka nevidím :shock: . Jsou tam přece po obvodu vidět ty obrtlíky na zajištění normálně velkých dveří. Mám originál německou knížku věnovanou dvaapadesátce. Spousta fotek, většinou datovaných, některé i z válečného období, bohužel žádná barevná.

Ach jo, uz jsem pomalu slepy. Zvetsil jsem si tu fotku a mas pravdu, jsou to normalni dvirka #-o . Zmatlo mne to vystinovani nahore.
Tu knihu mam taky, dokonce oba dily. Taky mam knihy o valce na zeleznici. Vsechny fotky jsou cernobile. Barevne fotky se vyskytuji az tak od padesatych let, ale to uz je na nic. Mam dojem, ze vetsina tech pruhovanych kamuflazi od ruznych vyrobcu vychazi z jedne nemky v muzeu v Sinsheimu. Ale to je taky rekonstrukce stylem jedna pani povidala a navic ma vanovy tendr s budkou.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Pol. » 18 zář 2008, 07:16

Abych tu debatu o barvách lokomotiv ještě trochu zamotal, dočetl jsem se na netu, že pro účely továrních snímků byly v té době lokomotivy natírány světlešedou s černým zvýrazněním detailů. To kvůli citlivosti tehdejšího filmového materiálu, aby bylo docíleno většího kontrastu snímků. Barvy pro tento účel neměly dlouhé trvání, prý se používaly i vodou rozpustné. Takže z pěkných továrních snímků mašin nemá smysl barvy odhadovat.... [-o<
Kamufláží se opatřovaly mašiny, u kterých byl předpoklad provozu v blízkosti fronty. Myslím si, že některé první kusy dvaapadesátek, zvláště ty určené pro předvádění, byly opatřeny standardním německým nátěrem červeno/černá a že ta barevná kresba z encyklopedie by s tím počátkem výroby nějak mohla souviset...
Pavel Pol.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 18 zář 2008, 12:23

Presne tak, tovarni fotky jsou odlisne. Ale nekoho muze lakat si postavit model v prave takovem tovarnim zbarveni, krasne cisty, hladky a neopotrebovany. Mne by se takovy libil treba Rudy Dabel (476,0). Ta kombinace tmavsi cervene s sedym ramem a bilou strechou budky .... Panecku :mrgreen:
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Pol. » 19 zář 2008, 06:32

To by byla paráda. Ale Ty tu rudou potvoru jednou určitě postavíš, třeba jako scratch build. Vždyť na té Tvojí Němce je také většina dílů nově vytvořený originál a z těch původních od Trumpetra tam toho moc nezbylo.. :-D
Pavel Pol.

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie modelů