Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Modelforum
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Vložené fotky a jejich kvalita

Připomínky, náměty a oznámení ohledně funkčnosti fóra.
Téma uzamknuto

Vložené fotky a jejich kvalita

Příspěvekod Rum » 07 črc 2009, 14:02

Je to možná blbej nápad, ale co nějak podopořit vkládání KVALITNÍCH fotek? Nemyslím tím přímo to nacpat do etického kodexu, ale udělat nějakou nepsanou dohodu? Jednak to zvedne úroveň celého fora a za druhé budeme moci začátečníky lépe směrovat v tom, co jak vylepšit.

Přece na tom nic není ne? Bílý nebo modrý papír má doma každý, a i se starším foťákem se daji dělat pěkné věci, stačí si jen prolistovat návod, udělat pár fotek nanečisto a vybrat tu nejlepší, eventuelně upravit v nějakém grafickém programu... Ono 5 fotek na jeden detail, jedna horší než druhá a ještě na různorodém pozadí je opravdu na pikaču.

Co vy na to?
Rum

Re: Vložené fotky a jejich kvalita

Příspěvekod jiří ščučka » 11 črc 2009, 14:58

kup všem kvalitní foťáky a zoner fotostudio,všechny je objeď a nauč je s tím dělat a pak budeš mít kvalitní fotky :-D :-D

co se týče úrovně modelů a fotek výborně to má zařízené MIG forums-prostě si uživatele vybírá ale to je prej fašounský a navíc je to anglicky takže se tam nedá bejt moc sprostej :grin:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
jiří ščučka

Příspěvekod VojtaH » 11 črc 2009, 15:23

Hm, reálné to asi moc není, ale zahumusovat to fotkama z mobilu a pak čekat pozitivní reakce... :?
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

Příspěvekod Dolin » 13 črc 2009, 06:41

jiří ščučka píše:.....MIG forums-prostě si uživatele vybírá ....

A na základě čeho? :shock: To je zajímavé,..ale fotky sou tam celkem na úrovni co sem sed díval!

Já sem přemýšlel nad tím, že místo postprodukce ve "fotošopech" by spíše helf návod JAK NA TO S FOŤÁKEM "pro blbečky",.....prostě něco jako všeobecně aplikovatelný návod na to jak si prva pořídit celkem good foto a pak teprve link na úpravu jak ji napsal Pavel.
Ono by u takových 30% lidí stačilo kdyby to nefotili těma kompaktama ze 20cm (a měli model komlet rozmazaný a ostrou zeď vzadu za tím) ale metr odstoupili a pak to vyřízli a nebo zapli makro! Druhá věc je právě ten ořez! Mrkni an to kolik lidí sem dá foto kde je model v rožku a zbytek foto je stůl a pozadí! :-k
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

Příspěvekod Vladimír Šuma » 13 črc 2009, 07:10

ten návod ale nesmíš dělat ty, nebo Chmell... to pak není pro normální lidi :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
jsem si to prostě nemohl odpustit... :oops:
Vladimír "Šumák" Šuma
KPM Kaznějov
Vladimír Šuma

Příspěvekod Dolin » 13 črc 2009, 07:42

No né,..to já právě píšu pro blbce!! :grin: :grin:
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

Příspěvekod VojtaH » 13 črc 2009, 10:18

Vladimír Šuma píše:ten návod ale nesmíš dělat ty, nebo Chmell... to pak není pro normální lidi :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
jsem si to prostě nemohl odpustit... :oops:

Tak ho klidně napíšu já :lol:

Futó fukutsu.
VojtaH

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 13 črc 2009, 10:56

No, ono to asi neni jenom o navodu, ale taky o vuli lidi, se to naucit :(
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 13 črc 2009, 11:10

Nadruhou stranu je blbost hodinu dělat na modelu a pak 2 hodiny laborovat s focením :grin: :grin: U sebe vím že nefotím moc valně, ale čas na modelařinu je pro docela drahej než abych ho plejtval laborací s foťákem...
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

Příspěvekod VojtaH » 13 črc 2009, 11:33

Martin Černý 'Černoch' píše:Nadruhou stranu je blbost hodinu dělat na modelu a pak 2 hodiny laborovat s focením :grin: :grin: U sebe vím že nefotím moc valně, ale čas na modelařinu je pro docela drahej než abych ho plejtval laborací s foťákem...

El Negro, to není o laboraci, to je jen pár základních věcí a dobré fotky se dají nafotit i s kompaktem.
Stačí, když si človk pohlídá základní věci, jako dostatek světla, nastavení klidně na automatiku, správné ostření, nefotit z ruky...
Nebo přinejhorším zavolat nějakého kamaráda, který to umí.
vždycky mě ale může urvat, když vidím děsuplné fotky z mobilu, kde není nic vidět a u nich dovětek "fotky nejsou nic moc, ale hodnoťte, no..."
to je jak z prvního stupně obecné školy...
Samozřejmě, že spousta lidí nemá peníze ani čas na pořádné vybavení, ale jak jsem řekl, i s kompatkem jdou dělat divy.
Občas si tak říkám, že pkud už chce člověk s něčím vylézt ven, mělo by to nějak vypadat.
Jak model, tak pravopis příspěvku a samozřejmě fota.
:)

Futó fukutsu.
VojtaH

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 13 črc 2009, 11:51

Tak jak píšeš by to mělo stačit, ale asi nestačí, pro někoho. Já si nastavím clonu, expozici na neutrál (většinou), světlo-řežim na automat, čas na 10s., vyvážim bílou , na stativ, denní světlo a stejně to kolikrát není ono, ale další laboraci vzdávám. Není čas. Nejhorší je fotit tmavé kamufláže ,třeba FAA , tam vidíš prd patinu pokud z toho není španělská omalovánka. Fotky jsou dobrý na představu jak to asi vypadá, barvy a patinu na fotkách mnohdy nezachytíš tak jak je v reálu okem viditelná.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

Příspěvekod VojtaH » 13 črc 2009, 13:40

Pavel Šenk píše:K focení - stačí velký papír jednotné barvy (nebo s přechodem) tak A2, na dvaasedmy i menší, stativ, foťák který zvládne manuálně vyvážit bílou a možnost ovlivnit clonu (nastavit nejvyšší co jde, třeba f8 nebo 11). Světlo - já doma fotím se stolní lampičkou s jednou 11W zářivkovou trubicí... Samospoušť. Takhle fotím doma já: download/file.php?id=111578&mode=view A TO JE VŠECHNO! Pak stačí fotku zmenšit, ořezat, přiostřit a tak, ale na to už je téma co jsem dával odkaz výše.

Tak takhle fotím rychlovky během stavby, když se mi nechce roztahovat větla a softy :-D
Což se mi teďka moc nechce, bo s tou nohou to je porod...
Ale jinak dvě studiová světla to jistí, pak si můžu dovolit aj clonu 20 :foto: ...z ruky :lol:

Futó fukutsu.
VojtaH

Příspěvekod chinaman » 13 črc 2009, 13:52

A už to začína.Čo je to clona matne tuším,ale čo je ISO a EVF nemám páru.Takto to nám "zaostalejším" určite vysvetlíte.
chinaman

Příspěvekod VojtaH » 13 črc 2009, 13:59

Pavel Šenk píše:Na kompaktu clona 20 není, že... Nehledě na výši ISO které ti dovolí nešumět, což je u EVF tak max. 100. :? A zrcadlovku má tak čtvrtina přispívajících, maximálně.

Já vim...řikám, jak to fotím já.
Ale hafo lidí fotí s kompaktama a je to v poho.
Pro začátek by stačilo, kdby lidi byli soudní a necpali tu fotky z mobilu nebo fotky tmavé jak boty.
No a koneckonců tu již drahnou dobu existuje téma Jak fotit modely(ky) a když mám problém,
tak tam stačí hodit dotaz, že :)

Futó fukutsu.
VojtaH

Příspěvekod Dolin » 13 črc 2009, 17:16

Jenže ona clona 20 u zrcadla je tak asi 8-10 u kompaktu!! :wink: Je to dané vztahem k velikosti čipu!!
Dolin

Další

Téma uzamknuto

Zpět na Modelforum