Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Modelforum
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

modelářská "wiki"

Připomínky, náměty a oznámení ohledně funkčnosti fóra.
Odeslat odpověď

založení takové databáze

má smysl a klidně občas něco napíšu
23
27%
má smysl a klidně občas něco napíšu
23
27%
má smysl a může pomáhat. Nebudu se zdržovat psaním, ale rád něco takového uvidím.
11
13%
má smysl a může pomáhat. Nebudu se zdržovat psaním, ale rád něco takového uvidím.
11
13%
jsem proti, protože... (?)
0
Žádná hlasování
jsem proti, protože... (?)
0
Žádná hlasování
jsem zásadně proti, nechci nic takového vidět
5
6%
jsem zásadně proti, nechci nic takového vidět
5
6%
uvidím, jak to dopadne
3
4%
uvidím, jak to dopadne
3
4%

Celkem hlasů : 84

• Odpovědět s citací

modelářská "wiki"

Příspěvekod 172flogger » 21 srp 2008, 16:49

mám dotaz nebo návrh. Už dlouho přemýšlím, proč není na webu něco jako "modelářská wikipedie" udělaná z pohledu stavebnic, výrobců a různých vydání.
Nejen já jsem dost jen teoretik, ale kolikrát už jsem někomu pomohl najít stavebnice, o jejichž existenci ani netušil.
Je možné založit kolonku, kde by se lidi s chutí něco takového zpracovávat mohli realizovat ? Nevím po čím by mohla být, ale volný pokec snad ne, protože časem to může mít dost velkou informační hodnotu. Ono dnes už dohledat, co vyráběl předrevoluční Směr, nebo kompletní seznam třeba Amodelů je skoro nemožné.
Další věc je zájem o naše poválečné letectvo, takže sháním stavebnice většiny jeho typů a to i od okrajových nebo nepřesných výrobců. Tohle se sice kreje s CS SIGem, ale ten to dotahuje do dokonalosti a tady by k tomu mohla být diskuze a být i jen z fotek známé modely, které nikdo nemůže nafotit dokonale. Ale třeba MIG-21 od Lindbergu nebo IMC u nás moc lidí mít doma nebude, já je kvůli "uchylce" na eBay kupoval z USA.
Nedávno jsem nějak popisoval kompletní seznam stavebnic Gripenů včetně přebalů, to samé u YF/F-22 nebo třeba F-105, SR-71 a MIG-15. Třeba u MIG-21 s existujícími desítkami různých stavebnic už je to pořádná fuška, nemluvě o Spitfirech nebo FW-190. Ale od toho jsou tu jiní odborníci.
Jak si to představuju ? Výsledek aby byl něco na způsob en Wiki nebo ještě spíš Vectorsite (ale ta je o skutečných letadlech)
Jedna část by byla zaměřená na typy. Jedno z mála letadel na Wikipedii se svojí stránkou je F-101:
http://en.wikipedia.org/wiki/Modeling_the_F-101_Voodoo
a i tady to není dotáhlé k dokonalosti, můžou tam být třeba katalogová čísla, odkazy na recenze a stavby, roky vydání, obrázky krabiček, výlisků atd, to vše může být v dalších příspěvcích pod tím.
První (základní) příspěvek by se postupně editoval doplňoval směrem k dokonalosti, od toho by byla diskuze pod ním. Typy s hodně modely se pak můžou třídit podle měřítek, případně navíc ještě podverzí (třeba Spitfire). Takže by měly víc svojich témat.

Další část by byla zaměřená na výrobce. Takže každý výrobce by měl svoje téma, kde bysme se postupně pokusili dát dohromady seznamy všech jejich vyráběných stavebnic. U některých se to na webu dohledat dá (Matchbox, původní KP), u některých je to téměř nemožné.

to vše nejen letadla, ale i techniku a jiné témata

Co si o tom myslíte ?
Rovnou se ptám adminů, majitele webu. Dáte mi k tomu prostor ? Provizorně třeba pod zájmovou skupinou. Zkusil bych zpracovat pár typů, o jejichž modelech něco vím. A pár výrobců (VEB, KP, Amodel, Dubena...). Pak uvidíte, jestli to má nějaký význam nebo ne.
Naposledy upravil 172flogger dne 23 srp 2008, 13:15, celkově upraveno 2
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Re: modelářská "wiki"

Příspěvekod mess » 21 srp 2008, 18:41

Jsem lehce skepticky ohledne vkladani contentu. Znam vetsinou nadseni na zacatku, ktere po prvnich par prispevcich ochladne a tim to konci.
Navic si nejsem jistej, jestli to vzhledem k existenci portalu typu modelingmadness.com nebo cybermodeler.com neni noseni drivi do lesa.
M.
Martin Benko
mess

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Otisaq » 21 srp 2008, 19:18

Sem pro, prijde mi to jako dobry napad. Treba jak Dismember popisuje SR-71cky v topicu Grizzlymana v rozestaveno atd, hodne zajimave info, ktere casem uplne zapadne a tezko to pak nekdo najde.
Rozestavěno:

Dokončeno:
Otisaq

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Soukup » 21 srp 2008, 19:54

Jsem také pro. Flogger má opravdu velký přehled o různých modelech, už mnoha lidem pomohl. Navíc si myslím - za zkoušku nic nedáte, nebo se mýlím? Když by vznikla třeba další zájmová skupina, kam by se tyhle informace dávali - nikomu to neublíží.

A jako nošení dříví do lesa bych to taky neviděl - nikde na webu nevím o přehledu MiGů, Suchojů apod. Jestli jsem to dobře pochopil - tenhle přehled by neměl konkurovat recenzím nebo různým preview na jiných webech, ale spíše ke každému typu (nebo výrobci) zobrazit dostupné modely, případně s krátkým srovnáním jednotlivých modelů. A jako důležitou výhodu bych viděl jazyk - češtinu.
Dokončeno 2013: Mi-24 Hind (Italeri, 1/72), Avia B-35.2 (RS Models, 1/72), A319 (Revell, 1/144), L-60 Brigadýr (AZ Model, 1/72), Aero C-104 (MGD Models, 1/72)
Rozestavěno:Il-18 (AZ Model, 1/144), Junkers Ju 52 (Eduard, 1/144), Miles Magister (RS Models, 1/72), Zlin Z 281 (AZ Model, 1/72), Il-28 (Bílek, 1/72)
Pavel Soukup

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Matušek » 21 srp 2008, 20:57

Neni problem, zalozime treba novou sekci, napis Sz
David Matušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kikin » 21 srp 2008, 21:03

Já jsem taky pro :)
Lukáš 'kikin' Deml
KPM Pardubice
http://matusek.cz/kpmpardubice/
kikin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mara coufalů » 22 srp 2008, 00:36

bral bych to všema dvaceti. Opravdu tady něco takového chybí =D> =D> =D>
Každej se postupem času vyvíjí, takže, HLAVNĚ V KLIDU. Simply don´t worry be happy....:-)
mara coufalů

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 22 srp 2008, 07:26

Myslím, že to není špatný nápad ;-I , občas člověk hledá něco staršího, tak aspoň bude kam jít :)
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jiří ščučka » 22 srp 2008, 09:55

když byla plastikova.valka.cz tak to taky všichni řvali:jó dem do tohó to bude šupááá!!!¨

a nakonec to skončilo s tím že tam byly příspěvky od lubana,mě,kubrta a pár překladů z armoramy

češi sou lemry se vo něco dělit s ostatníma
jiří ščučka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 22 srp 2008, 13:15

já nevěřím, že to bude dotažené k dokonalosti. To jsou zatím jen PE-2 na CZAF SIGu a na plastikové válce jsou pěkně popsané třeba některé F-105. Bylo by krásné mít takto popsané jiné, ale tomu sám tak moc nevěřím.
Je pravda, už je spousta webů, ale i skoro dokonalém na webu Habu chybí některé F-16 (třeba vlastní lis Helleru) a na 72scale toho chybí mnohem víc.
Hlavní je ale právě, že to bude v češtině a dostupné tady na jednom místě.
A samozřejmě v příspěvcích je k tomu možné diskutovat, doplňovat, upravovat, takže stránka není jen pasivní.

Docela mě překvapuje, že jsem prostě nikde nenašel seznam modelů vyráběných zásadními firmami jako MPM, Eduardem nebo Směrem od začátku jejich existence po dnešek. Přitom to podle mě není tak velký problém sepsat, jedná se o pár desítek až stovek položek, co je třeba seřadit podle katalogových čísel a doplnit o názvy a informace (nikdy nevyráběné, upgradované atd)
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jacque » 22 srp 2008, 15:17

Ak by niečo také vzniklo bolo by to SUPER! Veľmi rád by som privítal veľkú sekciu KIT-REVIEW, IN BOX kde by každý kto by chcel urobil nejakú recenziu modelu, foto dielov, obtiskov, návodu...(samozrejme nie spôsobom 24 recenzií od rôznych ľudí na jeden model). Osobne by som veľmi rád urobil nejaké tiež. Samozrejme všetko pekne triedené podľa mierky, výrobcu...
Viem že už existzujú také stránky, ale myslím že toto by malo úspech, najmä ak to bude v češtine/slovenčine!
Jacque

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 22 srp 2008, 18:05

David Matušek píše:Neni problem, zalozime treba novou sekci, napis Sz

něco jsem napsal, jaký je názor ?
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod foxbat » 22 srp 2008, 19:14

Podle mě zbytečný. Na internetu je toho dost. A hlavně jak píše jirka, po počátečním nadšení to pak ochladne a bude po wiki...ostatně viz plast. válka.
Musel jsem to napsat!!!!

Zdeněk Pomajbík

foxbat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jiří ščučka » 23 srp 2008, 09:34

stačí umět trochu anglicky nebo německy či španělsky

ale pokud něco takovýho hodláte rozjet tak hodně štěstí a třikrát víc elánu vinšuju 8)
jiří ščučka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 23 srp 2008, 13:13

Připadá mi škoda to odsoudit, aniž by byla dána šance se o to pokusit. Ale názor vám neberu, nahoře je anketa.
.
172flogger

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Modelforum