Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Modelforum
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

VYHLEDÁVÁNÍ NA MODELFORU ?!?

Připomínky, náměty a oznámení ohledně funkčnosti fóra.
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: VYHLEDÁVÁNÍ NA MODELFORU ?!?

Příspěvekod Luboš Kuna » 15 pro 2013, 22:52

Pojišťovák (ostatním se omlouvám za počítačštinu):
  • Bohužel věc není tak jednoduchá, jak píšeš. Co funguje na desetitisícových tabulkách nefunguje při více než milionu recordů. Zkoušel jsem různá nastavení pro oba enginy povolené v PhpBB a věnoval jsem tomu více než dva měsíce bádání a prohledávání různých helpdesků jak k MySQL (včetně on-line chatu), tak k PhpBB (i jiných systému založených na MySQL), kde se obdobné problémy řeší - s tímto zjištěním:
    • Při rozsáhlosti databáze Modelfora a nastavení ft_min_word_len na tři znaky (o dvou jsem vůbec neuvažoval) nabývá ft index takové velikosti, že na něm přestává fulltext pro innodb engine spolehlivě fungovat. Ne vždy vrátí požadovaný výsledek a navíc velmi zatěžuje server. Když hledání vrací desítky, nebo stovky výsledků, tak je odezva ještě rychlá, ale např. výsledkem fulltext hledání výrazu "Jak" je víc než 150.000 výskytů, což na několik desítek sekund téměř zahltí server.
    • Pro podobně rozsáhlé DB je obecně doporučováno použít externí vyhledávací engine jako např SPHINX, ale ten není přímo podporován v PHPBB. Dokonce jsem se pokoušel nějak jej naroubovat podle jednoho nedodělaného modu, ale bez úspěchu (mé znalosti SPHINXu jsou značně omezené).
  • Do pokročilého hledání jsem z výše uvedených důvodů přidal privátní vyhledávání přes Google, které hledá velmi spolehlivě a rychle a hlavně využívá externí zdroje.
P.S.: Nová verze MySQL už sice umožňuje fulltext i pro InnoDB engine a údajně funguje lépe, ale do nasazení verze PhpBB 3.0.12 nebylo tuto funkcionalitu možno použít. Na otestování se chystám v rámci údržby mezi svátky, nejdříve je třeba převést DB z innodb na InnoDB, což bude chvíli trvat.
ObrázekObrázek"There are 10 types of people in this world. Those who understand binary and those who don't"
Luboš Kuna

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 312_Karl » 07 úno 2014, 07:58

Da se odstranit z vyhledavajiciho policka ten string "Hledej..."? Nebo aspon udelat to, ze kdyz kliknu, tak text zmizi a muzu hned zacit psat...

Diky!
312_Karl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Míra Zn. » 07 úno 2014, 21:30

Za to se taky přimlouvám, aby to "hledej" z rámečku zmizlo. Nápis Hledat na tlačítku by mohl stačit...
Míra Zn.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Luboš Kuna » 08 úno 2014, 18:53

Upraveno
ObrázekObrázek"There are 10 types of people in this world. Those who understand binary and those who don't"
Luboš Kuna

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 312_Karl » 10 úno 2014, 08:15

perfektni! Diky moc!
312_Karl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rosťa97 » 03 bře 2025, 19:38

Zdravím,
když si ve vyhledávání zadám například 1:48 p-51* a zaškrtnu si galerii letadel a jen témata, tak mi to prakticky nic nenajde.
Ještě cca před týdnem to fungovalo perfektně. Jak odkaz na měřítko, tak typ.
Pokud proběhla nějaká úprava nastavení, tak se bohužel moc nepovedla. :?
Rosťa97

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peteru » 03 bře 2025, 21:16

Mne nefunguje zadne vyhledavani, ani v konkretnim foru (napr. Galerie Zavodni automobily), ani v prave casti obrazovky. Zadam slovo, ktore vidim v nazvu jednoho z temat v te galerii (Ford, Fiesta, atd), ale vyhledavani ukazuje 0 nalezenych vysledku
peteru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter DeSnek » 05 bře 2025, 09:57

Po spraveni tabulek uz by to melo byt v poradku.
Alespon me vyhledavani na U-2540 funguje rychlosti blesku.
Pokud nekdo na neco jeste narazi, prosim o SZ nebo eMila.
Nejsem tak blby, jak vypadam na fotkach ... v realu jsem blbejsi ... !!!
Aneb - Murphy musel byt optimista ... a optimiste by se meli strilet ... !!!
Je lepší být souzen dvanácti, než nesen šesti ...
Peter DeSnek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter DeSnek » 07 bře 2025, 08:49

Prosim o pozornost pri zadavani vyrazu pro vyhledavani na ModelForu!!!

1. Umístění '+' před slovem znamená, že slovo musí být ve výsledku přítomno
  2. Znak '-' znamená, že slovo nemá být ve výsledku přítomno!!!
  3. Pokud chcete, aby stačila shoda pouze s jedním z více slov, umístěte je do závorek oddělené znakem |
  4. Použitím * nahradíte část slova

Prelozeno do srozumitelne reci:

• Vyraz 'P-51' nic nenajde, protoze bude hledat 'P' tam kde neni '51'.
  • Vyraz 'Mustang +P +51' uz toho najde sakramentsky vice
  • Pro vyhledavani znaceni letadel typu 'P-51' pouzivejte radeji GOOGLE variantu na strance pokrocileho hledani
  • Rychle hledani vpravo nahore je dobre na texty ne na oznaceni letadel jako 'P-51'

Peter DeSnek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peteru » 08 bře 2025, 19:29

Diky za opravu =D>
Uz to funguje 2-3 dni, jenom jsem to zapomnel ohlasit.
peteru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kyli » 14 kvě 2025, 06:11

V galerii letadel zadám +p+47, kliknu hledat a nenajde mi to nic. Co dělám špatně?
He-219 Uhu
Spitfire Mk.Vb
Fw-190 D-9
Me-262
Bf-110 D-3
kyli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 15 kvě 2025, 10:12

Už jsem an to poukazoval v jiném tématu, bude dobré, když to otevřeme znovu.
Že nefunguje na modelářském fóru vyhledání např. "F-16" je prostě špatně. Následující neberte jako kritiku, ale:

1. Fungovalo to a není to zas tak dávno.
2. "F-16" neznamená +F a -16, to tam zaručují ty uvozovky. Jenomže současný systém nejspíš chybně přeloží tento dotaz jako "F 16", takže není divu, že nic nenajde.
3. Možná má ModelFórum i nastavené omezení indexace nebo délky slova - kdysi se toto řešilo a vyřešilo.
3. Řešení +F+16 je polovičaté, protože najde zprávy s F a 16, tedy spoustu falešných výsledků. Tak jako tak stejně nefunguje.
4. Řešení s googlem je krok dvacet let zpátky. Mimo to, google prostě nenajde všechno (najde to, co mu mezitím našel jeho bot). A hlavně - to co najde, vysype bez ladu a skladu na jednu hromadu. Tedy nebude fungovat žádná organizace podle témat, filtr na autora a další filtry.

Věřím, že když vyhledávání na MF fungovalo, tak se dá znovu nastavit, aby tomu tak bylo i nadále.
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter DeSnek » 15 kvě 2025, 10:37

Myslim ze jsem nasel odpoved na skuhrani... Je primo na zacatku teto stranky.

Luboš Kuna píše:
  • Bohužel věc není tak jednoduchá, jak píšeš. Co funguje na desetitisícových tabulkách nefunguje při více než milionu recordů. Zkoušel jsem různá nastavení pro oba enginy povolené v PhpBB a věnoval jsem tomu více než dva měsíce bádání a prohledávání různých helpdesků jak k MySQL (včetně on-line chatu), tak k PhpBB (i jiných systému založených na MySQL), kde se obdobné problémy řeší - s tímto zjištěním:
    • Při rozsáhlosti databáze Modelfora a nastavení ft_min_word_len na tři znaky (o dvou jsem vůbec neuvažoval) nabývá ft index takové velikosti, že na něm přestává fulltext pro innodb engine spolehlivě fungovat. Ne vždy vrátí požadovaný výsledek a navíc velmi zatěžuje server. Když hledání vrací desítky, nebo stovky výsledků, tak je odezva ještě rychlá, ale např. výsledkem fulltext hledání výrazu "Jak" je víc než 150.000 výskytů, což na několik desítek sekund téměř zahltí server.
    • Pro podobně rozsáhlé DB je obecně doporučováno použít externí vyhledávací engine jako např SPHINX, ale ten není přímo podporován v PHPBB. Dokonce jsem se pokoušel nějak jej naroubovat podle jednoho nedodělaného modu, ale bez úspěchu (mé znalosti SPHINXu jsou značně omezené).
  • Do pokročilého hledání jsem z výše uvedených důvodů přidal privátní vyhledávání přes Google, které hledá velmi spolehlivě a rychle a hlavně využívá externí zdroje.
P.S.: Nová verze MySQL už sice umožňuje fulltext i pro InnoDB engine a údajně funguje lépe, ale do nasazení verze PhpBB 3.0.12 nebylo tuto funkcionalitu možno použít. Na otestování se chystám v rámci údržby mezi svátky, nejdříve je třeba převést DB z innodb na InnoDB, což bude chvíli trvat.

A pro ty, co nerozumi, "F-16" se bohuzel hleda jako 'F' a '16' tedy oba stringy maji pod 3 znaky a tim padem jsou k nenalezeni. Pri zadani slova Falcon vam vybehne hodne odkazu na F-16ky...
Peter DeSnek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kyli » 15 kvě 2025, 10:48

A P 47 mám tedy hledat jak?
He-219 Uhu
Spitfire Mk.Vb
Fw-190 D-9
Me-262
Bf-110 D-3
kyli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 15 kvě 2025, 12:37

Peter DeSnek píše:Myslim ze jsem nasel odpoved na skuhrani... Je primo na zacatku teto stranky.

Ano, je dvanáct let stará a asi musím zdůraznit bod 1. z mého skuhrání: Nedávno to ještě fungovalo a a teď to nefunguje.
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Modelforum