Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ Německá technika 1939-45
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

TECHNIKA V ČSR 4-5/1945

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1082 • Stránka 41 z 73 • 1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 73
  • Odpovědět s citací

Re: TECHNIKA V ČSR 4-5/1945

Příspěvekod FiSe » 11 dub 2010, 22:26

jaroslavkotlaba píše:
David-Binky píše:
jaroslavkotlaba píše:Dnes jsem našel tuto fotku. Údajně Roudnice nad Labem. Je to možné?

Tento snímek je na 100% ze Znojma :arrow:

Takže jde o to seřadiště na nadraží?

Je to na nynejsim Namesti Svobody, pres cestu naproti laznim . To silo a ty baraky jsou pryc. Namisto nich tam je trava a panelaky ale jeste pred tim tam byl rybnik, ktery slouzil na zavodneni casti prikopu mestskeho opevneni, tam, kde je ted park:
48°51'37.27"N 16° 2'53.71"E
Hoch Habsburg
FiSe

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jarma-2 » 11 dub 2010, 22:47

:?: To binky,dolin,jabo: tou odpovědí jste mne o ničem nepřesvědčili - kde je to jako dokázáno ??
Prosím sdělit webovou stránku,oskenovat solidní literaturu atd.

Na všech webových stránkách které mám k dispozici je znak 6.td. konce války "xx" !
Např. na http://www.wwiidaybyday.com/emblems/heer/letteremblems.htm
si to tam pohledejte (znak 6.td.1941-1945 5.řádek odspodu).
Dále publikace Tankové divize německé armády 1939-1945,str.72.

Toť moje odpověď. A vaše ? :?:
Myslel jsem,že to společně nějak logicky vysvětlíme, nebo k tomu zaujmeme nějaký postoj.
Skoro padesátník.
Dokončeno:
V operaci Barbarossa
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=335&t=43202&start=0
V operaci Bagration
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=335&t=42943&start=0
jarma-2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 11 dub 2010, 23:22

Kolego .....prostě je to tak OK? Jinak mi to říkal třeba Mirko Bayerl,...a dál spolupracuji s pány jako Martin Block, Lee Archer, Wilhelm Jürgen, Jean Leon Gantier, David Šolc...
A text si kup,..třeba Panzerwrecks (ale číslo nevím teď z hlavy a dívat se nejdu, idu spat)... možná že se jedná o znak ne ani tak 6 PD ale převzatý třeba původně z Pz.Rgt.11 z níž se defacto šestka na koci války skládala... na druhou stranu Pz.Pi.Btl.57 a ostatní jedotky z nichž byla složena měly tanto znak taky, takže to je znak 6 PD ať chceš nebo ne,....
Nicméně významem to nic nemění. Foto Stayru 1500 nebo to byl Granit?? od Pz.Pi.Btl.57 se znakem 6PD je co si vzpomínám někde ve fotkách 1945 na Frontě.cz ...........

A je zajímací že tento poslední znak nosila jen kolová a polopásová technika. Z tanklů není doposud (mně teda) znám - co si vzpomínám.
---------------------------------------------------------------------------
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jarma-2 » 11 dub 2010, 23:30

Naproti tomu předkládám webové stránky :http://www.feldgrau.com/PzDiv.php?ID=4
kde je uváděn znak z německých vozidel v okolí Náměště nad Oslavou jako v pořadí 6.znak a poslední - 4.tankové divize :!:

To tedy odporuje zatímnímu tvrzení vás všech. Napsal jsem v úvodu k tomuto -

Jarma-2 napsal:
Působení 2.části 4.td. mi osobně není známé,jen konec bojů kdy se vzdala údajně ve středním Německu američanům a to asi koncem dubna 1945. Že by tedy předtím ,než tam dorazila, se stala součástí 6.td., respektive s ní společně ustupovala koncem dubna respektive až 7.- 8.5.1945(kdy 2.ukrajinský front spustil ofenzívu na Prahu) na západ k američanům ?
O 6.td. je známo,že bránila Vídeň,poté Brno a v Brně také její jádro a vedení kapitulovalo,vojáci měli však předtím vydané a platné rozkazy se probít k američanům...

Je schopen se někdo k tomu seriozně vyjádřit ?
:?:
Skoro padesátník.
Dokončeno:
V operaci Barbarossa
V operaci Bagration
jarma-2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 11 dub 2010, 23:39

Aha,..tak jako o koze a o voze furt.......mrkni na šipku OK?
Jedna ven a jedna obráceně,...

A teda negooglil sem jako ty ale 4 PD tu ani nebyla si myslím,..nerozsekali je někde u Litvy????....ale toto vařím z vody
Přílohy
pibtl 57 1945 6 pd.jpg
pibtl 57 1945 6 pd.jpg (9.92 KiB) Zobrazeno 4517 krát
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jarma-2 » 12 dub 2010, 00:06

Jak jsem napsal,uvádí se rozdělení 4.td.na 2 části a pohyb 2.části mi není známý,jen že vzali zajetí ve středním Německu,teoreticky tam mohli docválat přes Brno,Náměšť n.O. atd.

Ten zvětšený znak mi připadá naprosto nesmyslný,z které mašiny to je? Podívám se na to ještě jindy...
Přece u znaku luku se šípem nemůže směřovat hrot šípu do ruky lučištníka, to je nějaký masochismus...?

K pohybu 1.části mám mapku.
Přílohy
4.td. mapka kapitulace z.Prusko.jpg
Skoro padesátník.
Dokončeno:
V operaci Barbarossa
V operaci Bagration
jarma-2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod J. K. » 12 dub 2010, 06:51

Tento snímek je na 100% ze Znojma :arrow:[/quote]
Takže jde o to seřadiště na nadraží?[/quote]

Je to na nynejsim Namesti Svobody, pres cestu naproti laznim . To silo a ty baraky jsou pryc. Namisto nich tam je trava a panelaky ale jeste pred tim tam byl rybnik, ktery slouzil na zavodneni casti prikopu mestskeho opevneni, tam, kde je ted park:
48°51'37.27"N 16° 2'53.71"E[/quote]
Děkuji za informace.
J. K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod J. K. » 12 dub 2010, 07:09

jarma-2 píše::?: To binky,dolin,jabo: tou odpovědí jste mne o ničem nepřesvědčili - kde je to jako dokázáno ??
Prosím sdělit webovou stránku,oskenovat solidní literaturu atd.

Na všech webových stránkách které mám k dispozici je znak 6.td. konce války "xx" !
Např. na http://www.wwiidaybyday.com/emblems/heer/letteremblems.htm
si to tam pohledejte (znak 6.td.1941-1945 5.řádek odspodu).
Dále publikace Tankové divize německé armády 1939-1945,str.72.

Toť moje odpověď. A vaše ? :?:
Myslel jsem,že to společně nějak logicky vysvětlíme, nebo k tomu zaujmeme nějaký postoj.

Oni nemusej přesvědčovat. Jde o odborníky na dané téma.
A pro info.
Mgr.Tomáš Jakl
Vystudoval obor archivnictví na Filosofické fakultě University Karlovy. Od roku2002 vědecký pracovník Vojenského historického ústavu Praha. Člen Difrologického klubu.
A to není všechno. On to nemá načtené z těch cajtů co tu neustále předházuješ.
Chápu podle toho co tu předvádíš. Že se rád dohaduješ . Jenom tě žádám, dělej to ták a´t to tu zase nezamknou. Je tu za tím čas a snaha hodně členů fóra. Předem děkuji.
J. K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 12 dub 2010, 07:27

jarma-2 píše:Jak jsem napsal,uvádí se rozdělení 4.td.na 2 části a pohyb 2.části mi není známý,jen že vzali zajetí ve středním Německu,teoreticky tam mohli docválat přes Brno,Náměšť n.O. atd.

Ten zvětšený znak mi připadá naprosto nesmyslný,z které mašiny to je? Podívám se na to ještě jindy...
Přece u znaku luku se šípem nemůže směřovat hrot šípu do ruky lučištníka, to je nějaký masochismus...?

K pohybu 1.části mám mapku.

:grin: :grin: :grin: :grin:
A divize se znakem kosočtverce byly co - p.če? Nebo ti co měli ve znaku kachnu či prase byly jako co chovatelé, myslivci. prasata....je pravda že kachnu měli zpravodajové a tak to možná s novinařinou souvisí ten znak :grin: ???

jarma-2 píše: K pohybu 1.části mám mapku.

A co jako? To Ostsee je u Znojma bo jak??????? :grin: :grin:
Jinak v publikaci Květen 1945 od TJ (http://www.dolin.estranky.cz/clanky/rec ... ych-zemich) sem se ráno díval je znak namalovám tuším 2x (kupodivu taky se šípem dole)
--------------------------------

ALE TOTO JE TEDA FURT NIC,......MRKNI SE NA FRONTU.CZ A NEBO SI PROHLÉDNI DOBŘE JINÉ FOTO - ŠÍP JE SMĚREM KE STŘELCI (ALE JAKO TO NEMUSÍ BÝT STRIKTNĚ ŠÍP ŽE...TŘEBA ŠIPKA)

Ale jinak sem rád že tu totok jako je taková diskuse,....ty si chrabrý protivník!! jarma-2 forever![-o< :grin: :grin:
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 12 dub 2010, 07:36

jarma-2 píše:Ten zvětšený znak mi připadá naprosto nesmyslný,z které mašiny to je?

Není zvětšený, je to výřez skenu a ja to BMW sajda Pz.Pi.Btl.57 z 6. Panzer Division. A nesmyslný? No já to nemaloval,..ono ani znak pro samičku znakem kruhu s křížkem otočeným dole neznamená že jde o satanistickou sektu :-D Já jim to nevymyslel....

----------------------------------------------------

Jinak další rarita z ČSR objevena! Aufklarungspanzer 38 a to bez věže a místo ní je PaK 40!!! A má to schurzen!! :P :P
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod J. K. » 12 dub 2010, 07:44

Tež doporučuji knihu Květen 1945 v českých zemích. Autor Tomáš Jakl.
Znak 6.PzD zde najdeš na straně 129 a 130. Pokud se dobře pamatuji ,tak jsou i v knihách Panzer Color. Bohužel je nemam zrovna poruce.
J. K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MACHR TOM » 12 dub 2010, 08:11

:x toto je z haklu na Dobříši. Jenom potvrzení Dolina a jeho odpovědi. Foto není příliž ostré, ale znak jde poznat.
Přílohy
n-5.jpg
n-5.jpg (14.32 KiB) Zobrazeno 4465 krát
http://knihy-kadlec.webnode.cz
MACHR TOM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jabo » 12 dub 2010, 15:39

jaroslavkotlaba píše:Tež doporučuji knihu Květen 1945 v českých zemích. Autor Tomáš Jakl.
Znak 6.PzD zde najdeš na straně 129 a 130. Pokud se dobře pamatuji ,tak jsou i v knihách Panzer Color. Bohužel je nemam zrovna poruce.

Ano,právě z této knihy jsem při zjištování znaku divize vycházel.......... 8-)
jabo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 12 dub 2010, 17:46

Pouze doplním Dolinem vzpomínanou fotogalerii na webu fronta.cz :)

http://www.fronta.cz/fotogalerie/kamenice-kveten-1945

....,kde je vše černé na bílém 8)
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jarma-2 » 12 dub 2010, 21:23

Děkuji Davidovi za webové stránky německé techniky v Kamenici u Třebíče, to vše vysvětluje...Tím prostým děkuji vyjadřuji díky za ušetřený čas,jistě by mne to hned nenapadlo tyto stránky najít.

:idea: Tím je pro mne problém znaku 6.td.na konci války vyřešen, bohužel encyklopedické dostupné webové stránky tento znak neuvádějí.

Abych to tedy uzavřel, 4.td. se chystala k odsunu po moři ze západního Pruska (nikoliv Prušánek nebo kde špásuje Dolin) a ke kapitulaci u rusů a také američanů ve středním německu, zatímco její znak přejímá na konci války 6.td.,kde jej vojáci malují na svá vozidla...Běžná to praxe během války přesouvání znaků k jiným jednotkám na stejné organizační úrovni a skvělé klamání protivníka. :idea:
K samotnému provedení znaku,což se tady ještě nekomentovalo, půlkruh je dle mne červený,neboť na většině foto se mi zdá světlejší a šipka je černá,(znak je téměř identický jako u 4.td.) hrot šípu však zcela jistě směřuje dolů (z větší dálky určitě nerozeznatelné od původního znaku 4.td.) - což mění samotný význam celého znaku - luk se šípem mířící vzhůru pod úhlem 45 se mění na kuši směřující dolů pod úhlem 45 tedy ve znaku je KUŠE.
SAMOSTŘÍL.
Skoro padesátník.
Dokončeno:
V operaci Barbarossa
V operaci Bagration
jarma-2

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1082 • Stránka 41 z 73 • 1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 73

Zpět na Německá technika 1939-45