Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ Německá technika 1939-45
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Hetzer + StuG III Ausf. A-E ČSR 1945

Odeslat odpověď
Příspěvků: 299 • Stránka 16 z 20 • 1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20
  • Odpovědět s citací

Re: Hetzer ČSR 1945 + OffTopic na téma StugIII Ausf. C/D, E :-)

Příspěvekod David Šolc » 06 črc 2010, 08:03

Hronec Filip píše:Rozstrelený stug je tiež mutant,podobne ako Blucher podvozok stugIII E/F,nádstavba C/D,motorový kryt znova nevidieť...

Je to Blücher :)
David Šolc

• Odpovědět s citací

Re: Hetzer + StuG III Ausf. A-E ČSR 1945

Příspěvekod Hronec Filip » 06 črc 2010, 09:27

David: no nie som si istý....vychádzal som z toho,že blucher má na hrane vani pod uchytením noteku dieru po zásahu a tento druhý nie. Tiež okolo Bluchera je kopa smetia,u druhého je to relatívne čisté,tiež tá odtrhnutá kladka,na iných snímkach Bluchera ju nevidím... Podľa toho som usúdil,že sa jedná o iný stug,ale možno sa mýlim.... :? :x
Přílohy
StugIII C,D_4.jpg
040h.jpg
Hronec Filip

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hronec Filip » 06 črc 2010, 09:39

Tiež na Blucherovy nevidieť hranol pod zdvihák,je na ľavom blatníku pred rezervným kolesom a sa mi zdá inak zdeformovaný pravý predný blatník. Sú to len moje postrehy a rozdiely medzi jednotlivýmy fotkamy,možno na ten istý stroj!!! :arrow:
Hronec Filip

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 06 črc 2010, 10:32

Opravdu se Filipe jedná o jeden a ten samý stroj :) Poloha vraku je vůči okolí naprosto totožná. Vzhled StuGu, jak je zachycen na snímku co vložil Georgee odpovídá stavu z 6. května(možná začátek 7. května) tedy těsně po jeho zničení. Staroměstské náměstí(Pařížská ulice) bylo 7. a 8. května silně ostřelováno a mnoho domů zejména v Pařížské ulici vážně poničeno z čehož plyne to velké množství sutin na snímcích pořízených 8. května odpoledne a později!!!! Zásah pod Notekem je záhada, ale je jisté že musel vzniknout mezi 6. a 8. květnem. Vrak byl pravděpodobně ostřelován samotnými němci jak od Právnické fakulty, tak z Celetné ulice když tudy 8. května prorazily stroje KG Milowitz za účelem stroj poškodit natolik, aby nemohl být ukořistěn v případě těch prvních a v případě těch druhýh v domnění, že může jít o nepřítele :?:
Podpěrná kladka Blücherovi skutečně chyběla a to poslední na levém boku viz. foto v příloze. Na později pořízených snímcích pravděpodobně zmizela pod sutinami domů.
Při porovnání deformací stropního pancíře nástavby, krytů motorového prostoru a levého boku je také zřejmé, že jde o jeden a ten samý stroj.
Přílohy
PICT0555_01.JPG
PICT0554_01.JPG
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hronec Filip » 06 črc 2010, 12:32

O.K. David,ja som sa nehádal,len som podotkol pár rozdielov,podľa ktorých som si myslel,že sa jedná o dva odlišné stroje. Tvoje vysvetlenia sú rozumné a majú logiku....do Pražského povstania nevidím,rád sa nechám poučiť! [-o<
Hronec Filip

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 06 črc 2010, 16:03

Také jsem si dříve myslel, že je to jiný stroj zničený při natáčení dokumentu režiséra Vávry, ale po bližším prozkoumání z toho vylezl Blücher :) což mně mile překvapilo :shock: Já jsem rád, že jsi se nad tím pozastavil Filipe aspoň se téma trošku pohlo a třeba se to bude hodit i někomu dalšímu :) Tvoje rozbory a rozlišení jednotlivých variant StuGu jsou velmi užitečné =D>
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hronec Filip » 06 črc 2010, 22:29

David: koľko vlastne mali nemci stugov III v prahe,respektíve koľko ich bojovo použili??? Mám na mysli krátkohlavňové....viem o dvoch+jeden čo bol v tom filme,ale ten neviem či bol origo z prahy...mali aj dlho hlavňové stugy???
Hronec Filip

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 07 črc 2010, 19:38

Zatím mám zmapováno, až 8 StuGů pražské posádky SS za předpokladu, že se mi nic nezdvojuje :) Ve všech případech se jedná o krátkohlavňovou variantu. Jeden kousek měl dokonce nástavbu Ausf. F, ale byl přezbrojen na krátký kanón. Ustupujicí němci ho zanechaly na Náměstí Míru na Vinohradech. Snímky na tento unikátní hybrid a na StuG ukořistěný v Dejvicích jsou k vidění v nové publikaci Tomáše Jakla - Prahou pod pancířem povstalců. Rozhodně doporučuji její koupi:)
Do nedávna jsem si myslel, že se v Praze žádný dlouhohlavňový StuG nevyskytoval, ale Tomášova práce mi potvrdila opak!!!! Jeden StuG III Ausf. G totiž němci zanechali v lokalitě Bílý Beránek. Jak se tento stroj dostal do Prahy je zatím záhada, ale jsem mu na stopě :) StuGy v Praze jsou rozhodně zajímavé téma, které nám doufám časem přinese další zajímavé informace :D
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hronec Filip » 07 črc 2010, 20:35

David: vieš mi na mail poskytnúť fotky na ostatné stugy??? Rád by som si ich omrkol,aké sú to verzie....
Hronec Filip

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 07 črc 2010, 22:12

Filip: E-mail je na cestě :)
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 26 črc 2010, 21:58

:shock: Zajímavý barevný záběr na Hetzer bez hlavní zbraně(možná se jedná i plamenometnou variantu :-k ???)
Silnice Praha-Plzeň :arrow:

http://i547.photobucket.com/albums/hh47 ... hetzer.jpg
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 27 črc 2010, 22:26

David-Binky píše::shock: Zajímavý barevný záběr na Hetzer bez hlavní zbraně(možná se jedná i plamenometnou variantu :-k ???)
Silnice Praha-Plzeň :arrow:

http://i547.photobucket.com/albums/hh47 ... hetzer.jpg

Dnes mi přišla na e-mail velmi zajímavá reakce od kamaráda Rosťi ( na MF Dr.Nott) týkající se Hetzera z barevného záběru, který se objevil na Panzer-Archiv.de. Kolega totiž vybádal, že se jedná o stroj ze stavu 1.divize ROA :shock: , který je zdokumentován na několika černobílých snímcích např. z Hořovic nebo Březnice!!!! Osobně jsem dříve tento stroj považoval za klasický Bergehetzer, ale nyní je jasné, že šlo o přestavbu klasického Hetzera. Ze snímku z Březnice(květen 1945 od T. Jakla) je nejlépe patrné, že stroj postrádal stropní pancíř. Zajímavé je použití tažného zařízení( že by polní úprava :-k nebo se ke konci války stavěli přímo v továrně Bergehetzery využívající korbu klasických Hetzerů :?: ). Barevný záběr můžetě porovnat se snímky v příloze :arrow:
Přílohy
bergehetzer_ROA_Hořovice_1945.jpg
bergehetzer_ROA_Hořovice_1945.jpg (27.1 KiB) Zobrazeno 7791 krát
bergehetzer03.jpg
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galwitz » 03 srp 2010, 20:11

Okrajově k tématu... Dokáže někdo rozeznat nápis na levé zadní části povstaleckého Hetzeru T1 "Čs. rozhlas"? Viz. např. "Prahou pod pancířem povstalců", obr. 48 na str. 74. Větší slogan je dobre čitelný: "SMRT VRAHŮM". Ale co je napsáno pod ním? Stěží rozeznám pár písmen: snad "..ICH ..Z" na začátku a možná "..O ..IN" na konci?
Galwitz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 31 srp 2010, 21:49

Běloves :wink:
Přílohy
DSC00013.jpg
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod branik » 01 zář 2010, 09:13

David-Binky píše:
David-Binky píše: Zajímavé je použití tažného zařízení( že by polní úprava :-k nebo se ke konci války stavěli přímo v továrně Bergehetzery využívající korbu klasických Hetzerů :?: ).

Podľa Franceva boli Berge z roku 1945 prestavané z Jagdpanzerov. To znamená, že používal klasickú korbu bez stropu. Foto klasickej korby s výstupkom pre uchytenie žeriava je tuším v tejto téme (z Havlíčkovho Brodu). V panzer tracts 16 od Jentza sa spomína, že Berge mali mať od 2/45 slabší čelný pancier (30 mm).
Branislav Juhász
http://forum.valka.cz/index.php
branik

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 299 • Stránka 16 z 20 • 1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20

Zpět na Německá technika 1939-45