Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ SMCR- IPMSCZE
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Změna formátu Mistrovství republiky

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Změna formátu Mistrovství republiky

Příspěvekod Renda » 18 led 2023, 19:46

Číslo ne, pak musí být chyba u pořadatele, páč juniorklub by měl být ve svazu, aspoň jsem to někde zaregistroval.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Randalf » 18 led 2023, 22:26

Coby pořadatel jedné z větších akcí (Beskyd model kitshow) si dovolím rozebrat Petrem sepsané body ze svého pohledu

1) soutěž musí pořádat (nebo minimálně spolupořádat) tzv. "svazový" klub - tedy pobočný spolek SMČR
- ve svazu pořadatelé Kitshow nejsou, to by se dalo formálně ošetřit, tři na založení spolku se najdeme » to by šlo

2) pořadatel musí u registrace zaznamenat licenční čísla soutěžících (pokud je mají) a vedení sekce předat startovní a výsledkovou listinu včetně licenčních čísel
- to by znamenalo předělat registraci, nicméně již jsme v jednání na využití "většinového" systému pro soutěže » to by šlo

3) na akci musí být soutěžící nejméně ze čtyř různých pobočných spolků, z každého vždy nejméně dva
- toto pořadatel nemá jak ovlivnit, ale motivace pro soutěžící je implicitní » to by asi taky šlo

4) musíte dostat nějaké ocenění (ať už umístění na stupních, nebo "nám se líbí", nebo "oceněný model", jak to je kde nazvané...), případně se v bodovačce umístit do definovaného místa.
- u srovnávaček se vyskytují modely "pod sklem" na špičkové úrovni, které často ani mistři republiky nezvládnou, ale autor si na ně nedá sáhnout, takže pro MR nepoužitelný, i kdyby byl členem klubu, resp. nemá zájem o MR » poladit model nominací (+ do registrace souhlas s nominací?)

BTW k nám do Kopřivnice je zvykem jezdit na jaře na show a na podzim na bodovačku, ale ani Apolo není ve svazu... 8-)
Roman Randalf Kresta
Beskyd model kitshow
Randalf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr3342 » 19 led 2023, 13:19

Randalf píše:
- u srovnávaček se vyskytují modely "pod sklem" na špičkové úrovni, které často ani mistři republiky nezvládnou, ale autor si na ně nedá sáhnout, takže pro MR nepoužitelný, i kdyby byl členem klubu, resp. nemá zájem o MR » poladit model nominací (+ do registrace souhlas s nominací?)

Body z nominační soutěže neznamená, že musíte na mistrák. Prostě předsednictvo bude udržovat seznam lidí a jimi získaného počtu nominačních bodů. Ten, kdo bude na konci roku mít bodů dostatek, může v dalším kalendářním roce soutěžit na Mistrovství republiky.

to je celé
hele to je hezký letadlo... co že to je???.... no jo... Spitfire

Obrázek
Petr3342

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepa Zdráhal » 19 led 2023, 14:38

A letos to bude tedy jak? V minulém roce po mně nikdo nechtěl číslo průkazu, ani jsem ji u sebe neměl :-k
KPM Brněnec
Zajímám se o Luftwaffe 1/72
Pepa Zdráhal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Randalf » 19 led 2023, 20:51

Petr3342 píše:
Randalf píše:

Body z nominační soutěže neznamená, že musíte na mistrák. Prostě předsednictvo bude udržovat seznam lidí a jimi získaného počtu nominačních bodů. Ten, kdo bude na konci roku mít bodů dostatek, může v dalším kalendářním roce soutěžit na Mistrovství republiky.

to je celé

Asi jsem to blbě formuloval, myslel jsem tím (při znalosti místních poloměrů), že ti další v pořadí budou remcat, že díky tomu nedostali body...
Roman Randalf Kresta
Beskyd model kitshow
Randalf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Andy » 21 led 2023, 16:56

Pepa Zdráhal píše:A letos to bude tedy jak? V minulém roce po mně nikdo nechtěl číslo průkazu, ani jsem ji u sebe neměl :-k

Jen drobný dotaz Pepo.
A ty jsi byl vloni na MČR? :-k
Andy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 22 led 2023, 13:13

Ono upřímně si odpovězme kolik klubů posílá výsledkovky ze soutěží které pořádají na svaz? A navíc v takovém formátu v jakém by měla být.
Formát postupových soutěží, výkonostní třídy nejen soutěžících ale i rozhodčích tu přece byl. Vše padlo s příchodem demokracie a otevřením se všem formátem líbí - nelíbí. A následným přístupem došlo jen k odchodu spousty klubů že SMČR.
Já chápu snahu toho všeho jako snahu o zprůhlednění využití přidělovaných peněz na činnost. Vzhledem k aféře kolem klubu 99 atd se není vlastně čemu divit. Samozřejmě je jasný že vše tohle spustili úplně jiné kauzy z jiného sportovního prostředí a v důsledku to odnášíme my okrajová sportovní skupina.
Na rovinu se přiznám že elektronická registrace tak jak jsem ji chápal já - myslím tu myšlenku - nevyšla. Já myslel že v tomto případě šlo o to aby se mohl kdokoliv třeba i v průběhu roku registrovat do SMČR bez příslušnosti k nějakému klubu a zúčastnit se MČR. Ano samozřejmě by to možná vedlo k tomu co bylo zmiňováno a to k účasti modelů které úrovní nedosáhnou třeba na druhou výkonostní třídu ale to by šlo vyřešit předvýběrem. Jenže z mého pohledu tohle povede jak už několikrát řekl Martin Černý k smutnému konci. A to by mně velice mrzelo.
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr3342 » 23 led 2023, 15:36

Romane, mám obavu, že to chápeš celé špatně.
1) Členové svazu pořád nějak nerozumí, že „svaz“ není pár lidí ve vedení, ale především oni sami!
2) To, že kluby neposílají výsledkovky, že neposílají informace o termínu pořádání soutěže do svazového kalendáře, to vše je na nich. Jak jsem napsal výše, to oni jsou svaz, když oni sami nechtějí nic dělat, těžko je nutit - vždyť jde o hobby…
3) Pochopitelně i lidé ve vedení mají svůj kousek másla na hlavě (ano, i já), protože doteď tomu nechávali víceméně volný průběh a po členech dodržování pravidel nijak zvlášť nevyžadovali. Ono ani není v lidských silách někoho neustále upomínat, a nakonec by to vedlo jen k dalším třecím plochám. (všímáš si, jak nás to pořád vrací k tomu provnímu bodu...)
4) Elektronická evidence má při svém spuštění dost much, ale individuální členství opravdu umožní, a opravdu si ve finále kdokoli bude moci kdykoli v průběhu roku požádat o členství. A také bude individuální člen pochopitelně moci sbírat body a účastnit se mistrovství.
5) Novinky v podmínkách účasti na Mistrovství republiky nemají nic společného se zaváděním elektronické evidence, to jsou čerstvé (začátek listopadu 2022) požadavky NSA, které se snažíme naplnit, abychom mohli alespoň teoreticky doufat v získání dotací. Vůbec nejde o přehlednost přidělených dotací, ta byla poslední roky v rámci svazu víceméně dostatečná. Bývalý klub 199 s tím nemá nic společného, jeho „kauzy“ jsou dávno vyřešeny.
Ty požadavky NSA nakonec klidně plnit nemusíme. Klidně můžeme dál jet v zajetých kolejích, jen bude potřeba zvednout členské poplatky tak asi na desetinásobek, abychom měli za co mistráky uspořádat (a to nemluvím o repre). Co z toho je lepší cesta? A že se znemožní „vyčůrané“ přihlašování do svazu až na poslední chvíli před mistrákem? Promiň, ale to je za mne jedna z mála pozitivních věcí, které nám to přinese. Ony totiž dotace od státu jsou i podle počtu členů, a když do žádosti nemůžeš tyhle lidi zahrnout, vlastně obíráš o finance všechny ostatní řádné členy. (To mi spíš v hlavě zraje myšlenka na nějaké „divoké karty“ pro kvalitní a zkušené nesvazové modeláře, kteří by mohli trochu rozčeřit rybníček tradičních účastníků. Ale prozatím to umožněné není )

A jestli tohle celé povede k rychlejšímu konci organizované plastikařiny? Viz bod jedna… je to na nás všech. Jestli chceme, aby to fungovalo, musíme pro to taky něco udělat, a ne jen čekat, že (nebo až) to udělá někdo jiný.
Z toho, jak minimální požadavky na kluby jsme do systému dali je doufám jasné, že se snažíme v rámci možností ten systém vytvořit co nejjemnější. Nejpozději do konce víkendu vydáme požadavky kvalifikace na mistrovství 2024 a také oznámíme kdo je kvalifikován na mistrovství letošní. A ani tam nehodláme nikomu házet klacky pod nohy. Jediné klacky, které na cestě k mistráku leží, jsou ty nové od NSA.

Obrázek
Petr3342

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 23 led 2023, 18:01

Peťo děkuji za vyčerpávající odpověď.
Já to psal tak nějak jak jsem měl vše v hlavě a jak mě to z ní vyplouvalo.
Pokud jde o NSA a podmínky které nastavili tak to chápu. To že pokud nebudeme nic dělat - a teď myslím všichni tak půjde vše do kopru taky chápu. Bohužel těžko někoho k něčemu donutit když nechce. A teď mluvím z vlastní zkušenosti s členy klubu.

Když už si tu píšeme zeptám se tě na pořadatelství krajských postupových/motivačních přeborů mládeže. Konkrétně pro kraj Pardubický se někdo přihlásil?
Díky
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 23 led 2023, 18:10

My se přihlásili jak o krajský přebor libereckého kraje, tak o MČR seniorů, ale žádnou zpětnou reakci jsme zatím neobdrželi. Každopádně krajský přebor budeme pořádat prakticky zbytečně dle NSA, protože v kraji máme toliko dva modelářsky aktivní kroužky a z toho jeden je ještě pod DDM (i když tam již uvažují o svazové registraci přes jablonecké lodičkáře). Mládež tak u nás šanci získat nominační body mít nejspíš bohužel nebude...
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ladous » 24 led 2023, 18:10

Petr3342 píše:1) Členové svazu pořád nějak nerozumí, že „svaz“ není pár lidí ve vedení, ale především oni sami!
2) To, že kluby neposílají výsledkovky, že neposílají informace o termínu pořádání soutěže do svazového kalendáře, to vše je na nich. Jak jsem napsal výše, to oni jsou svaz, když oni sami nechtějí nic dělat, těžko je nutit - vždyť jde o hobby…
3) Pochopitelně i lidé ve vedení mají svůj kousek másla na hlavě (ano, i já), protože doteď tomu nechávali víceméně volný průběh a po členech dodržování pravidel nijak zvlášť nevyžadovali. Ono ani není v lidských silách někoho neustále upomínat, a nakonec by to vedlo jen k dalším třecím plochám. (všímáš si, jak nás to pořád vrací k tomu provnímu bodu...)

1) To je u lodních modelářů jako přes kopírák.
2) Tady by mělo platit, že nepošleš-li včas a správně podklady, jednak nebudeš mít akci ve svazovém kalendáři (nebude pojištěná), a pak svaz na tu akci nedá ani korunu. Pokud předem víš, že žádnou korunu nedostaneš, jistě si nebudeš dělat násilí a nikam nic posílat nebudeš. U lodních jsem vypozoroval, že nejde ani tak o konkrétní kluby, jako spíše celé soutěžní kategorie. Nahlásí termíny do kalendáře a tím to často končí.
3) U lodních modelářů má každý člen předsednictva svěřenou oblast soutěžních kategorií. Pokud jde o aktivní osobu, kluby zasílají propozice i výsledky ve správném formátu víceméně včas ze všech úrovní soutěží. Pokud je to někdo méně aktivní, kdo to třeba dělá jen ze setrvačnosti (nebyl žádný protikandidát), žádné informace se na web nedostanou. To, jestli to jen on nezveřejnil, nebo mu to ani neposílají, nevím.

Prvně musí předsednictvo nastavit nějaký systém, ten s členskou základnou odkomunikovat a teprve potom případně ukládat tresty. Jestli se roky nic nevyžadovalo, těžko se to přes noc změní samo.
S pozdravem
Ladislav Douša (ladous)
ladous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 04 úno 2023, 13:38

Jako řadový modelář chápu, že když chci jet na MR, někdo musí zařídit důstojné prostory, elektřinu, osvětlení, rozhodčí, medaile, diplomy..... A to vše něco stojí.
Takže můžu zaplatit 2000,- a hradit si to sám, nebo se přizpůsobit nějakým byrokratickým nesmyslům a ať to platí svaz.
Jako podnikatel vím o byrokracii své... Takže si o tom všem můžu myslet 1000 věcí, ale hledal bych na tom to dobré a zároveň hledal způsoby, aby se vlk-úředník spokojeně najedl a kozel-modelář zůstal celý.

Vzhledem k tomu, že jsme jen lidé, děláme chyby a zapomínáme, máme jiné starosti, organizátoři a pořadatelé jich mají o to víc a občas může něco škobrtnout, navrhoval bych něco jako přihlašovaní/dokazovaní zdola. Plus něco jako divoká karta, o které se tu hovořilo.
Příklad:
"Dobrý den, jmenuji se XY, číslo 12345, byl jsem na akci v Hradci Králové, organizovaných a slavných modelářů tam bylo spousta z mnoha různých koutů ČR, získal jsem 2 ocenění (v obrovské konkurenci), Jako důkaz přikládám výsledkovou a přihlašovací listinu, z které je jasné mé jméno, adresa a email, že jsem to vyhrál já. Akorát po nás nikdo nechtěl číslo průkazky.
Pěkně prosím o připsání 10 bodů a potvrzení účasti na MR 2024, děkuji."

Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr3342 » 04 úno 2023, 14:30

Vit píše:Příklad:
"Dobrý den, jmenuji se XY, číslo 12345, byl jsem na akci v Hradci Králové, organizovaných a slavných modelářů tam bylo spousta z mnoha různých koutů ČR, získal jsem 2 ocenění (v obrovské konkurenci), Jako důkaz přikládám výsledkovou a přihlašovací listinu, z které je jasné mé jméno, adresa a email, že jsem to vyhrál já. Akorát po nás nikdo nechtěl číslo průkazky.
Pěkně prosím o připsání 10 bodů a potvrzení účasti na MR 2024, děkuji."

Patrně jste nečetl všechno... aby akce mohla být uznána jako kvalifikační, je dle nových podmínek NSA nutná účast vždy nejméně dvou zástupců nejméně ze čtyř svazových klubů... to prostě bez sbírání čísla průkazu už u registrace nejsme schopni prokázat.

Navíc valná část pořadatelů používá systém od Luboše Kuny, a ten má kolonku pro uvedení čísla licence zavedenu. Stačí ji jen využívat.
Pokud někdo z pořadatelů systém pan Kuny ještě nemá, není nic jednoduššího, než ho kontaktovat a na využití se domluvit.

Ano, bylo by řešení se nad veškeré dotace povznést, a jet všechno za vlastní... nicméně lidí jako Vy, kteří by bez mrknutí oka vysázeli startovné v řádu tisíců v této zemi najdete jen co by se spočítalo na prstech jedné ruky zasloužilého pracovníka dřevozpracujícího průmyslu.

O divokých kartách stále uvažujeme, musíme ještě jednou důkladně projít, zda je dotační podmínky nezakazují, a poté můžeme případně upravit podmínky a využívat je.

Je třeba mít na paměti, že požadavky byly vzneseny až v půli listopadu, vše tedy vzniká poměrně překotně. Uvidíme, jak se která část osvědčí, co bude moci býti zachováno, a co naopak bude nutné upravovat.
Nutnost zadání čísla licence u registrace, ale zcela jistě jen tak nezmizí.

Obrázek
Petr3342

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 04 úno 2023, 14:41

Ok, děkuji za upřesnění a uvidíme jak se to bude vyvíjet dál.
A já také jen upřesním, že bych bez mrknutí oka tisíce nikdy nedal! Naopak jsem ochoten vyplnit 10 formulářů a podřídit se 20 regulacím, jen když ušetřím 8-)
Napsal jsem to právě proto, že je to něco za něco, a když se smíříme s novými podmínkami - něco dobrého na tom bude, nebudeme muset platit...
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek100 » 04 úno 2023, 17:13

Mohu se zeptat kdy bude zhruba spuštěno individuální členství? Bude pro individuální členy dostatek času na sbírání bodů pro MČR 2024?
Radek100

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na SMCR- IPMSCZE