Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines) ‹ MODELÁŘ ‹ 2014
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

8/2014

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 8/2014

Příspěvekod tino232 » 26 srp 2014, 18:17

Každe čislo je vždy iné a nie každemu sadne,no myslim že vždy niečo zaujme.No ja by som privítal niejake reportáže z modelarských sútaží.Foto ohodnoteních modelov,účasť,aké boli sigy,workshopy...atď.
tino232

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 26 srp 2014, 19:38

8/2014 si sice půjdu koupit až zítra, ale rád bych něco řekl k obecnému přístupu:

- hodně si vážím lidí, kteří si dají námahu, aby nafotili jednotlivé kroky stavby a postupy, které používají. Nikdy jsem to nedělal, ale dokážu si představit, jaký je to opruz.

- pokud chcete, aby se vaše stavba objevila v Modeláři, řekněte si o to. Už víc než před rokem Jezevčík zmínil, že nebude procházet modelářská fóra, protože je to pro něj ztráta času. Pošlete mu SZ, jak už tu zmínil myslím Honza Kopecký. (pokud se pletu, omlouvám se)

- k tématu Wingnut Wings - Zdenko Bugáň je profík, to se mu nedá upřít, ať si o něm myslím v jiných ohledech cokoli. Když je v Modeláři jeho článek, vím, že v něm najdu kvalitní fotky, dobře popsané postupy, i když už třeba zazněly v předchozích číslech. Beru to v klidu s vědomím, že Modelář není určen jen pro mě, který má všechna čísla od roku 2005, ale i pro kluky, kteří po časopisu náhodou sáhnou, a všimnou si, že existuje nějaký wash, fading nebo cokoli dalšího

- souhlas s tím, že trošku chybí rubriky typu "rady pro rybízky" nebo "rady pro mazáky", tohle bych ocenil, i kdyby se to mělo opakovat.

Tohle píšu z pohledu člověka, který v Modeláři nikdy nepublikoval, ani na to nikdy nebude aspirovat - scratchbuildy 1:144 z první světové jsou opravdu úzkoprofilová oblast ;)
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Maier » 26 srp 2014, 19:50

K obsahu a struktuře tohoto čísla se nebudu podrobně vyjadřovat - bylo "čitelné".......

Pouze chci upozornit (mnozí z Vás se toho museli všimnout), takže asi nic překvapujícího pouze konstatování:

Podívejte se na provedení pneumatik modelů BA-64 a Ráby.

(to jedno provedení umím - tedy alespoň myslím :) , to druhé bych chtěl umět =D> )

Pozn.: ráno jsem se "koukal" na skutečné pneu vlastního auta (1:1) ................... 8-)
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Josef Maier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 26 srp 2014, 22:23

Ano pneumatiky BA-64 vypadají jinak, než moje na Škodovce po projetí zmrzlým a zasněženým dvorkem do garáže. Možná se mýlím (když tak mě opravte), ale nepoužívaly se celobílé kříže na Sd. Kfz. 222 jen během polského tažení? Pokud ano, tak kde se v zářijovém placatém Polsku objevila taková horská cesta, kde mrzne, až praští?

2 V. Žižka: No jo, ale Eduard má na stejné ploše představeno 6 sad leptů a WNW jen jednu obtiskou novinku. Nezpochybňuji to, že se má prezentovat model, který šéfredaktor nafasoval zdarma od výrobce, ale nejsou i jiné modely? Na druhou stranu i minoritní vozík je něco jiného, než lozenge na tísící způsob. Fakt se na to nedělají alespoň kulomety, nebo něco podobného?

2 Honza Kopecký:

ad 1) Ano, postupy jsou v některých článcích, ale to byly i v době, kdy vycházely samostatné seriály nebo články věnované něčemu konkrétnímu. Neříkám, že to je na nic, ale je přehlednější se věnovat přímo technice, než to mít jako jednu z mnoha na modelu použitých. A zdá se, že nejsem sám, kdo měl tyto články rád. Technikám se už nevěnují ani speciály, ve Weathering magazinu to také není kdo ví jaké (viz poslední díl o Vietnamu, kde nejpoužitelnější je dvoustrana s rozdílnými druhy zeminy v různých oblastech Vietnamu).

ad 2) Nevím, jak moc WNW lidi táhnou, podle postavených se zatím moc nezdá. Pro mě má větší význam popis stavby modelu s konečným výsledkem (i když to není můj šálek kávy), než rozvláčné preview, kde skutečných informací je v textu necelá polovina obsahu a zbytek je omáčka kolem.

Ale nemáme tady jen dovozce, ale i přímé výrobce a těch tuzemských novinek také není přehršel. Kupovat modely do časopisu na recenze, to asi nefunguje v žádném časopise. Výrobci to mají jako reklamu za menší peníze, redakce zaplní obsah a uspokojí čtenáře. Za předpokladu korektních vztahů s výrobci/dovozci.

ad 3) Možná jsme se trochu nepochopili. Měl jsem na mysli, že mě je osobně jedno, jestli uveřejněný model postavil Pepa, Nguyen, emzák nebo příslušník grupy Vážně (a takto smýšlí asi většina čtenářů). Pokud je postavený na úrovni nebo je použita nějaká zajímavá technika, postup, tak je mi to jedno. A při výběru modelů by se mělo postupovat dle kvality a zajímavosti. Jak jsou modely vybírány, nevím, ale pokud by šéfredaktor stanovil nějaká pravidla pro výběr a postup, jakým je posílat k posouzení, asi by opadly emoce vůči nějaké "sektě vyvolených". Zatím jsem se nesetkal s výzvou ve stylu "Pokud si myslíte, že máte zajímavý model, pošlete nám ho". Samozřejmě, že nelze očekávat, že bude procházet fóra a doprošovat se, jestli by autor něco neposlal. Ale podle mě není důvod nedat příležitost někomu tak říkajíc z ulice, pokud splní kritéria a bude objektivně vybrán. Pokud autor materiál zašle, tak je vhodná vzájemná komunikace i když nakonec článek zveřejněn nebude.
Jsem letadýlkář zajímající se o válku ve Vietnamu co staví blátoplazy ze druhé světové.
Tamigawy jsou pro děcka, chlapi stavějí KoPro.
Kávu nepiju, dávám přednost čaji. A když čaj, tak Tatranský.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] http://www.kpmopava.cz
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 27 srp 2014, 06:03

Víte ono je to s Modelářem jak s Českou televizí. Profesionalita po všech stránkách, sázení na jistoty a známá jména tvůrců, reklamy od nejznámějších firem, zprávy bez bulváru. To, že někteří z nás jsou vyznavači undegroudu, sci -fi, hororů, dechovky, folku, industriálního roku, bluegrassu, comedie del arte, baletu, opery, pantomimy, černého divadla, italské nové vlny, americké nezávislé produkce, japonských psychologických filmů, argentinského tanga..... tedy lidé zabívající se tzv. okrajovými tématy, ležící mimo main stream (citát z kotle na e-day cca rok 2008-10) nezbývá než čekat na klub filmového diváka, přeladit na jinou stanici nebo satelit nebo se dívat na internet. Prostě v sobotu budou Zázraky přírody nebo Šíp a v neděli Bohdalka.. plebs si to žádá, lebs si to kupuje, plebs platí. Nezbývá než se s tím smířit a řešit to ja pověděl v jednom pořadu Ivo Šmoldas.... denně koukám do zdi a abych si nepřipadal jako idiot postavím si před ni televizi..
Osobní stránky (nová adresa)
http://www.zskopan.cz
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 27 srp 2014, 07:37

Já bych chtěl jen říct k tomu co psal zbynek.skopan, že kamiony mi v plastikovém modelářství připadají jako všechno na světě jen ne mainstream.

Přesto se v Modeláři občas nějakej objeví a jedině proto, že se někomu chce celou stavbu v dostatečné kvalitě nafotit, nedávat předem na internet (Rába výjimkou), popsat a hotový model, k světu vypadající, redakci nabídnout k otištění.

Mainstream nemainstream. O tom to není.
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 27 srp 2014, 08:00

Von_Gratz...

V "Jak na to" máš milion rad a typů, celej internet je nacpanej postupama... takže bys to rád četl v Modeláři, protože se Ti to nechce hledat?
Už jen prohlížením témat v rozestavěno, pochytíš mega množství informací...

nějaká pravidla pro výběr a postup, jakým je posílat k posouzení, asi by opadly emoce vůči nějaké "sektě vyvolených".........
Ježiš co je za problém poslat svůj postavený model k posouzení, "ahoj, stavím takhle, mám zkusit něco jakože článek?" a návrh co bys zkusil postavit. Pokud bude mít jezevčík čas a zaujme ho to, podle mě Ti klíďo odepíše, ať to klidně zkusíš.... ten další model už budeš fotit, popisovat, dáš to celý dokupy a odešleš... a pak Ti přijde ANO/NE...
Nejsem Jezevčíkův mluvčí, takže už to nebudu dál komentovat....

Nicméně mě to pořád připadá jak hledání výmluv proč to nejde, každej chce přesnej postup jak to má udělat, aby mu vyšel článek...
Žádnému člověku, jak říkáš z ulice, nikdo nebrání, aby to udělal jak sem psal výš...
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 27 srp 2014, 08:09

Honza 'ned' Rosecky píše:Já bych chtěl jen říct k tomu co psal zbynek.skopan, že kamiony mi v plastikovém modelářství připadají jako všechno na světě jen ne mainstream.

Přesto se v Modeláři občas nějakej objeví a jedině proto, že se někomu chce celou stavbu v dostatečné kvalitě nafotit, nedávat předem na internet (Rába výjimkou), popsat a hotový model, k světu vypadající, redakci nabídnout k otištění.

Mainstream nemainstream. O tom to není.

Co se týče Ráby, klobouk dolů. Myslím, že její zpracování dává na prdel celé řadě technikářů. Skutečně velká poklona, velmi inspirativní. =D>
Čímž beru zpět cokoli negativního na modely náklaďáků.
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 27 srp 2014, 10:23

Milý Honzo Kopecký,

nejsem líný si cokoliv hledat, ale také ne všechno najdu. Tvrzení o lenosti při hledání je zajímavý v kontextu toho, že člověk těžko může hledat něco, o čem neví, že vůbec existuje. Také je to otázka času. Ty jsi uváděl, že jsi u B-25 pracoval 4-5 hodin denně po dobu několik měsíců. Ačkoliv já považuji Tvůj model za špičkově postavený, tak sám tomuto koníčku tolik času věnovat nemohu. Z čehož vyplývá, že úspěšnost i hledání (místo modelaření bych tento čas věnoval hledání) také závisí na času tomuto věnovaný. Jezevčíkova jinak dobrá rada o určení si hodiny, kdy se tomu člověk bude věnovat není úplně použitelná u lidí, kteří v dané době jsou např. v práci (vícesměnný provoz).

Také papírová forma má svoje výhody. Není těžká, při vstřebávání informací u vykonávání potřeby na WC (podle prozkumů tam my muži načteme nejvíce), v dopravním prostředku, při čtení ve vaně nehrozí jiné nebezpečí kromě utopení pár listů papírů, není náchylná na dostupnost signálu. To se týká porovnání s notebookem. Samozřejmě raději mám na stole papír než si prášit odřezky plastu ma klávesnici, monitor do vstupů chlazení. Při srovnání se stolním PC je to ještě horší.

Dříve tyto postupy byly součástí, hodně lidem pomohly zlepšit kvalitu jejich modelů. Byly napsány srozumitelně, jasně, což se ne o všech postupech na netu dá říct. Takové jasné použitelné summary. Teď tam moc nejsou a mě osobně chybí. Dle reakcí nejsem jediný. Pokud tam nejsou, protože podle nějakého průzkumu zabíraly místo v tisku a nikdo je nečetl, pak je to v pořádku. Ale obávám se, že toto příčina nebude. Pokud jsem si dovolil mnoho vyjádřením prostého názoru na to, co mi chybí z pohledu dlouholetého předplatitele, majícího všechna čísla od přeměny Modeláře v časopis plastikových modelářů, tak se omlouvám.

U zbytku jde právě o toto "když bude mít Jezevčík čas". Pokud z důvodu nedostatku času neodepíše, pak se nelze divit zklamání někoho, že něco poslal a ani nedostal odpověď. Tady jde o to, aby se k tomu vyjádřil právě Jezevčík. Prostě něco ve stylu, pokud si myslíte, že máte něco zajímavého, pošlete na posouzení, dát Vám vědět, nebo neposílejte, nemám čas se tím zabývat, mám to zařízeno jinak. Jinak tady můžeme debatovat jak chceme o věcech, které stejně nejsme schopni rozlousknout.

Také je zde otázka toto času. Vede časopis sám. Pokud je to podmínka majitele, že buď to bude dělat sám a časopis bude nebo to nebude dělat sám a časopis nebude, tak klobouk dolů za odvedenou práci. Pokud by však mohl mít někoho k ruce a snížit svoje pracovní vytížení (pokud není schopen vše stíhnout) a neudělá to, tak někde bude chyba. Jaká je konkrétní situace nevím, takže nechci spekulovat.
Jsem letadýlkář zajímající se o válku ve Vietnamu co staví blátoplazy ze druhé světové.
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 27 srp 2014, 10:57

Von_Gratz

To asi nemá moc cenu komentovat...

Jak sem psal, spoustu (většinu) postupů okoukáš ve stavěcích tématech na ARC, Britmodelleru, LSM, LSP, Hyperscale, Zone5, a dalších forech s modelařinou.
Dřívější seriály s postupy byly určitě super, byly určitě k něčemu, ale opakovat to zase? MASH už v telce taky běží po patnáctý, a dokonce je to pořád sranda... ale už to není ono že jo? Já tady nevyjadřuju nějaký všeobecný názor, jen svůj. Pokud to tam bude, tak to prostě přeskočím... mě to je jedno. Pokud nebude, třeba se tam vejde něco zajímavějšího.

Tahle debata by byla asi nekonečná. V něčem s Tebou sohlasím, v něčem ne... asi toho necháme ne?
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 27 srp 2014, 11:37

Domnívám se, že každý má možnost přispět a tím "pozvednout" kvalitu Modeláře. Jindra se určitě dobrému nápadu bránit nebude.

Rozšířit obsah o reportáže ze soutěží určitě není špatný nápad. Ale koho to bude zajímat ? Pokud se podívám třeba na komentáře v diskuzích k jednotlivým soutěžím, tak jsou v 99% stejné. A stejné by byly i ty články doplněné o fotografie různých kvalit. Není lepší ty stránky využít lepším způsobem?

Pokud jde o články s postupy? Někomu, kdo to nemůže najít a nebo nefunguje na internetu to pomůže, ale stejně to zase zapadne v zapomnění a budeme tam kde jsme teď.
V souvislosti s tímto tématem mě napadá, že pokud by byl uveřejněný seriál s postupy, tak by nebylo od věci to vymyslet tak, že by se to dalo z daného čísla Modeláře vyjmout a celý seriál potom spojit do jedné brožury, kterou by si už každý sám doma sesadil. Takové Jevčíkovo DeAgostini. :-D

Já osobně poslední dobou uvažuji o sérii článků, kde by se čtenář dozvěděl něco o systému hodnocení a bodování, které by široké veřejnosti tuto problematiku přiblížilo a někomu i pomohlo v přípravě třeba na bodovačku, když už nám svaz udělal otevřené MČR.
http://buncmodelling.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/1071974498 ... Modelling#
http://sira4666.rajce.idnes.cz/patlama_patlama/#album
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán ´Fidoo´ Lášek » 27 srp 2014, 12:19

Ona je taky otázka kolik modelářů dokáže jednu techniku vytrženou z kontextu a popsanou separátně (ukázanou řekněme na tabulce plastiku) pak aplikovat na konkrétní model. V tom si myslím že je lepší, když se o techniku podělí přímo modelář v rámci svého modelu. Ta technika je pak aplikovaná. Jako v matice, - lepší slovní úloha než suchá rovnice.

Pravda taky je, že někteří autoři v textech k modelům popisují spíš věci evidentní z fotek, nebo naopak přílišné detaily stavby, které člověku který nemá ten model zrovna na stole moc neřeknou. Když občasně píšu do Modeláře tak se snažím podat i vyzkoušené fígle nebo metody, které jsem na modelu použil ale nejsou vidět. Jsem bytostně přesvědčený, že takový článek o letadle pak má smysl i pro technikáře a naopak.
http://www.stepanlasek.cz

http://500px.com/Stepan_Lasek
Štěpán ´Fidoo´ Lášek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vasek » 27 srp 2014, 14:06

Tady jenom pro ty, co tvrdi, ze se u nas WnW moc nestavi:
viewforum.php?f=71
Me osobne osmicka nezaujala-nekoupil jsem, sedmicka naopak ano, ale ta slohova prace o tom nakladaku mi prijde tam zbytecna, to je tak nekam na web pro lidi, co si tenhle model koupi, protoze to neni normalni stavba, ze ktery si vezmou neco uplne vsichni co se tyce postupu, ale jenom suchy vyjmenovani chyb a pripadny napravy jedny stavebnice. Ja prectu Modelare v podstate od A do Z bez ohledu na tematiku, ale tohle jsem preskocil a rekl bych, ze stejne i 90% ostatnich.
Vasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 27 srp 2014, 16:17

2 Honza Kopecký: Samozřejmě, že opakovat dříve zveřejněné postupy není nutné (což jsem také nikde nepsal), ale nové vychytávky uveřejněné v podobném vypovídacím stylu. Koneckonců dříve uveřejněné techniky jsou součástí běžné stavby uveřejněných modelů. Tyto seriály jsem vždy bral jako užitečné koření zvyšující pestrost obsahu. Alespoň, že je něco v občasné rubrice Kup-použij.

2 síra: K tomu sešitu by stačilo využít prostřední dvojlist, který lze snadno vyjmout, každý 1 list, tedy 2 strany, by byl o něčem jiném. Pokud by bylo třeba udělat obsah, akorát by se dopředu naplánovalo, co v kterém čísle vyjde, resp. stránky by měly zvláštní značení a obsah by byl v posledním čísle. Dlouhého koně sice na sešití každý nemá, ale i to je řešitelné.

Podle mě udělat články o systému bodovaček je dobrý nápad, vzhledem k tomu, že se tímto systémem i na řadě menších soutěží, které nejsou součástí MČR.

2 Fidoo: Souhlasím s tím, že postupy vytržené z kontextu nejsou ideální. Ale jde skloubit článek o postupu s názorností a vysokou přehledností. V seriálu o španělské škole to bylo akorát. Určitě dobře popsaný postup má smysl pro letadýlkáře, technikáře a většinu dalších skupin.
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod J. K. » 28 srp 2014, 00:13

von Gratz, v případě článku o Sd Kfz 222 nejde o samotné Sd Kfz 222, jeho označeni a povrchovku. Jde o to ostatni, tvorbu bagáže kterou veze auto. Také a hlavně o figurky a vinětu. Zde na MF jsem několikrát reagoval na dívně označenou techniku a podobně, dostal jsem i odpověď, jseš si jistý, že to tak nejezdílo? Jseš si tedy jistý, že to tak nejezdilo? :)
1. časopis Modelář je periodikum jako každé jiné, problém je ale v tom, že na rozdíl od např. Blesku je poněkud vyhraněné, specifické, nebo jak chcete. Redakci Modeláře tedy nestačí obejít vesníci a zjistit, co jedna paní povídala, ale potřebuje k tomu domácí nebo zahraniční modeláře.
2. každý normální člověk se snáží ve svém oboru ,nebo zájmu zlepšovat, to znamená že jestliže v Modeláří několik čísel po sobě najdu nic neříkající stavebnice napatlané záchodovou štětkou, přestávám kupovat.
3. Jestliže se rozhodnu vrhnout se do stavebnice, koukám po tématických fotkách nejen příslušné techniky ale i stavebnic lepších kolegů. V případě malé bojovky začnu u naších jako je J. Anděl, J. Pavlík, T. Hrdlička, Štěpán Los, J. Šcucka, R. Vaško, B. Herain a další. Jejich práce v některých případech najdu i na stránkách Modeláře, v jejich případě jde o témata a články které mě něco naučí.
4. Některé číslo Modeláře si přečtu celé, jindy jeden článek. Je to tím, že modeláření není pouze o malé bojovce ale i o lodích, autech, letadlech atd. Popravdě, koukáte v TV na každý pořad?
5. Kolegové a kolegině, modeláření je jenom pro zábavu, užívejme si ho dokud to jde. Nikde není napsáno, že to bude trvat věčně. :| M:-)
J. K.

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na 2014