Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Volný pokec (Subject free)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Respirátor

Všechno ostatní, co jinam nepatří…
Odeslat odpověď

Používáte při stříkání respirátor?

Ano
51
15%
Ano
51
15%
Ne
91
27%
Ne
91
27%
Jak kdy
27
8%
Jak kdy
27
8%

Celkem hlasů : 338

• Odpovědět s citací

Re: Respirátor

Příspěvekod loloped » 31 říj 2018, 17:19

Maroš Rusňák píše:Aké máte skúsenosti s nosením polomasky s dioptrickými okuliarmi?
Skúšal som 3M radu 6000, ale musel som mať neprirodzene posunuté okuliare.
Príp. viete odporučiť vhodný model pre použitie s okuliarmi?

Ja nosím dioptrické okuliare a používam 3M 6000 a nejaké problémy som nezaznamenal.
okuliare posúvať nemusím.
Modelárčím rád, síce blbo ale rád. (:)
loloped

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Maroš Rusňák » 31 říj 2018, 21:08

Hmm, tak potom bude problém v tvare okuliarov. Tá časť masky na nose mi dvíhala okuliare, takže som ich musel posunúť vyššie dozadu až na koreň nosa, ale to sa mi už rám dotýkal obočia.
Maroš Rusňák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod loloped » 01 lis 2018, 08:34

tak to bude tým, na ktorej časti nosa máme okuliare.
ja normálne nosím okuliare takmer prirazené k obočiu. :)
poprípade môžeš skúsiť kontakné šošovky
Modelárčím rád, síce blbo ale rád. (:)
loloped

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 01 lis 2018, 12:49

Také mám 3M 6000 a nosím brýle a nemám problém a to před ně dávám i ochrané, když by náhodou nějaká kapka odlétla. Obroučky nosím připláclé na obočí.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čapik » 05 lis 2018, 17:55

já mám taky tu 3M masku a mám obyč bílé brýle, jen jako ochranu. A v žádné případě to nevadí, a sedí dobře. Neboj se toho ;-)
In progress
1:48 F-16CM 480FS 90-0829 "OIR"
1:48 F-16CM 13FS “Misawa” 94-0038
1:48 E-2C Hawkeye 2000
čapik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 06 lis 2018, 13:47

Prostuduj :
https://www.vochoc.cz/ochrana-dychacich ... D100000101
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 06 lis 2018, 14:06

Vzhledem k ceně výdrži těch filtrů je asi lepší vzít rovnou ABE1 6057, tam je všechno a mělo by to zachytit i ty největší sajrajty co běžně v modelařině používáš.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 06 lis 2018, 14:23

jj mám i ten předfiltr. S tou maskou jsem párkrát stříkal i když jsem měl trochu ucpaný nos a nemůžu říct, že bych se v tom dusil. Dýchat se v tom dá bez obav i v létě. Ono se to nezdá, ale ten předfiltr zachytí hodně bordelu např. ze surfu. Furt to vypadá ok ok a pak sundáš kryt a zjistíš, že filtr už není bílý ale krásně šedý od surfu.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 06 lis 2018, 15:05

Ano to je on, 5911 P1. Plus pro uchycení ještě potřebuješ držák filtrů 501.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 06 lis 2018, 16:14

Tiež mám 5911, s dýchaním problém nie je.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod majos » 06 lis 2018, 17:04

Pavel Šenk píše:Ještě se zeptám na ty filtry 3M - někteří máte 6051 A1 a někteří 6057 ABE1. Nějaký praktický rozdíl pro nás modeláře? Je to jako úplně jedno, nebo je lepší vzít ABE?

A - Proti organickým plynům a parám, tedy např. organickým rozpouštědlům, jako terpentýn, benzin, toluen, xylen s bodem varu > 65°C atd. Barva: hnědá

B - Proti anorganickým plynům a parám, jako např. chlóru, bromu, sirovodíku atd. Barva: šedá

E - Proti kyselým plynům a parám, jako např. oxidu siřičitému, chlorovodíku atd. Barva: žlutá

Pre modelarov urcite Acko (druha vec je filtracia mechanicka, teda uz zaschnute castice farby, ale aj chemicky filter ciastocne filtruje mechanicke necistoty). B a E su pre uplne inu chemiu, teda nepredpokladam, ze by to niekto daval na model:)

Pluca su urcite velmi citlive, ale ako tu uz uviedli aj sliznica, napr. oci. Bohuzial, nic nie je dokonale, pokozka a vlasy tiez nieco poberu. Tym mam na mysli, ze stale to len minimalizujeme. Bohuzial, poznam ludi co davaju aj MRP "naostro"...Tak to vidim ako clovek, ktorého chemia zivi 8-)

Edit: Tak nic, uz som precital dalsie prispevky. Mozno zmazat:)
https://www.aktuality.sk/clanok/304587/ ... ka-armada/
majos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 06 lis 2018, 21:59

Mám 3M 6057 Filtr ABE1 a před něj mám vložený filtr proti prachu abych zachytil část bordelu ještě před vlastním filtrem (broušení) polomasku používám i na práce kolem baráku , když je třeba .
Přílohy
Polomasky 3M - schema pouziti.jpg
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Vochoc » 07 lis 2018, 08:09

Zdravím,
neměl jsem bohužel dříve prostor zareagovat z časových důvodů, ale vlákno sleduji. Vzhledem k tomu, že tato problematika je součástí oboru ve kterém se pohybuji a velice mě i zajímá, dovolil bych si uvézt pár „rad a poznatků“. Podotýkám, že mi tímto příspěvkem rozhodně nejde o to, přilákat si zákazníky. V dnešní době si může každý najít na internetu pro něj nejvýhodnější nabídku (cena, dostupnost, poradenství atd..), ale pro jednoduchost budu uvádět odkazy z našeho webu. Za další je pro „laika“ i celkem těžké vybrat si správně z široké nabídky produktů a variant. Výběr je potom buď podle ceny nebo zcela intuitivní. Jednotlivé produkty uvedené níže mám v modelařině osobně vyzkoušené.

Nejprve bych si dovolil informaci, že respirátor je jako ochrana před chemikáliemi, až na drobné výjimky naprosto nedostačující, takže jej rovnou přeskočím. Naopak na broušení resinu apod. je to vhodný ochranný prostředek a při práci je pohodlnější něž polomaska. Zde by měla stačit ochranná úroveň FFP1, jelikož piliny jsou realitně „velké“ a tento typ filtru je bezpečně zachytí a je zde i nejmenší dýchací odpor, který lze ještě snížit použitím respirátoru s výdechových ventilkem.
UVEX 8732110 s ventilkem
UVEX 8765100 bez ventilku
UVEX 8765110 s ventilkem
3M 9312 s ventilkem

Při použití chemie je to jednoznačně na použití polomasek, o kterých toto vlákno primárně je. Zde se už jednotlivé příspěvky mírně rozcházejí- obecně by se měl při aplikaci chemických přípravků stříkáním používat kombinovaný filtr (chemický a částicový), jelikož chemická část filtru nedokáže zachytit nejjemnější částice a aerosoly, které potom pronikají do plic.Tuto složku zachytává částicový filtr, který by měl být pro lakovny vždy v úrovni P3 (nebojím se přirovnání k lakovně, jelikož prostory, ve kterých modelaříme nejsou obvykle ideálně větrané, koncentrace bývá dosti vysoká a především dýcháme látky dlouhodobě z bezprostřední blízkosti!) V praxi se ale samozřejmě vzhledem k ceně dost často používají i filtry P1 a P2 s nižší schopností zachycování částic, což není ale dobře. Další funkcí částicového filtru je ochrana dražšího chemického filtru před jeho dřívějším „zalepením“ barvou, které vede ke zvýšení dýchacího odporu a nutné předčasné výměně. Chemický filtr by měl vždy obsahovat složku „A“- organické plyny a páry (úroveň zda A1 nebo A2 je dána pouze větší filtrační kapacitou a pro naše použití stačí bohatě A1. A2 bych volil až při dlouhodobějších činnostech s acetony, benzíny apod., i když správně by měl být speciální typ AX). Spíše bych ale vzhledem k univerzálnosti použití a neznalosti přesného složení barev, surfacerů, ředidel apod. volil filtry typu ABE (organické a anorganické páry a plyny, kyselé páry a plyny). Cenový rozdíl mezi filtry A a ABE je většinou zanedbatelný a řídil bych se spíše nabídkou konkrétního výrobce. Jestli používat pro naše hobby masku s výměnnými filtry nebo bez je otázkou diskuze. Dříve jsem byl zastáncem výměnných filtrů, dnes již používám masku s integrovanými filtry. Ze zkušenosti vím, že mi filtry vydrží při běžné intenzitě stříkání (cca 1-2 týdně) v řádu několika let. Maska s integrovanými filtry je velmi kompaktní, nic nikde nepřesahuje, dá se snadno otřít od prachu a je velmi komfortní. Navíc to, že jdou filtry měnit nezaručuje, že samotné tělo masky je napořád- může dojít k utržení řemínků, natržení lícnice apod. V podstatě bych se na nákup tohoto vybavení díval jako na dlouhodobou investici, podobně jako například pistole nebo kompresor a podle toho bych i vybíral. Abych už ale dále neunavoval, uvedu níže několik odkazů na konkrétní produkty, které mám vyzkoušené a které dobře fungují

Sestava polomaska STS s výměnými filtry- nejekonomičtější a nejlehčí varianta (STS-Shigematsu je japonský výrobce, který vyrábí masky například i pro 3M!)
polomaska STS
filtry ABE1-chemické
filtry P3- částicové

Sestava polomaska Scott Profile s výměnými filtry
polomaska Scott Profile
filtry ABE1-P3-kombinované chemické+částicové
předfiltry pro zvýšení životnosti filtrů

Polomaska Moldex COMPACT bez výměných filtrů
Moldex COMPACT

Polomaska 3M řada 4000 bez výměných filtrů
Polomaska 3M řada 4000

Osobně používám už cca 3 roky Moldex COMPACT a jsem s ním nadmíru spokojený, i přes jeho počáteční vyšší pořizovací cenu. Doufám, že některým z Vás pomůže tento text při rozhodování, jak si své zdraví chránit. MV
KPM Kaznějov
Poslední dokončené:
M2A2 Bradley OIFhttp://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=7&t=33786
Spitfire Mk.XIX http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=31613
Spitfire Mk.XVIII e http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=28532&st=0&sk=t&sd=a&hilit=supermarine+spitfire
Martin Vochoc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiri » 17 říj 2020, 12:15

Má někdo zkušenost s tímto?
https://www.ochranazdravi.cz/polomaska- ... a-compact/
Jiri

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ferdinand V » 18 říj 2020, 11:11

Určitě bych doporučil 3M 7500 s uhlíkovými filtry a predfiltry pevných částic. Pořizovací cena cca 1400 s daní.
Samozřejmost je uzavírat masku hned po použití do neprodyšného boxu a používat lékařskou vazelínu na styčné plochy maska/xicht. Dá se krásně rozdělávat, čistit.
Ferdinand V

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Volný pokec (Subject free)