kuře,chřest,žampiony a francouzská omáčka gribiche je to majonézová omáčka, jejíž základ tvoří uvařené žloutky smíchané s hořčicí a posléze vyšlehané s olejem do hladké emulze. Dochucení používají se kapary ,okurky,, čerstvé bylinky a také nasekané uvařené bílky.
Jan Kantor, Kuchařstwij Žlutou jíchu na veveřice takto stroj. Uvař je na místo a takto na ně jíchu udělej. Usekej jim nožičky, hlavičky, odpec je na rožníku neb na roště, a usuš topének z bílého chleba, a dej spolu do moždíře, ať se čistě utluče, jako kaše, i vezmi polévky z masa hovězího nevelmi tučné, slané, rozpustě, protáhni skrze hartuch aneb sýtko, a vlož veveřice do té jíchy, okořeň, dej trochu sádla, a zdáliť se topének nasušiti z bílého chleba a položiti svrchu na veveřice a posouti to zázvorem, neb čímť se zdá.
"You don't have to apologize for the dress code when you are dressed in honor and courage." HM King Charles III. Volodymyru Zelenskému 2.3.2025