Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Volný pokec (Subject free)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Názor na "ekologická" auta...

Všechno ostatní, co jinam nepatří…
Odeslat odpověď
Příspěvků: 4956 • Stránka 327 z 331 • 1 ... 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331

K cemu jsou zelene normy spotreb a emisi ???

Ano, verim tomu, jsou ku prospechu veci a ochrane prostredi
32
9%
Ano, verim tomu, jsou ku prospechu veci a ochrane prostredi
32
9%
Ne, jsou na... jenom si na tom zeleni honi... tralalalala
60
16%
Ne, jsou na... jenom si na tom zeleni honi... tralalalala
60
16%
Normy jsou jedna vec, ale fyziku nikdo neokeca... Ani zeleny muzicek z Marsu!
93
25%
Normy jsou jedna vec, ale fyziku nikdo neokeca... Ani zeleny muzicek z Marsu!
93
25%
Nejezdim autem a tak je mi to jedno...
3
1%
Nejezdim autem a tak je mi to jedno...
3
1%

Celkem hlasů : 376

• Odpovědět s citací

Re: Názor na "ekologická" auta...

Příspěvekod Pavel Klouček » 07 čer 2024, 11:50

Ono to vystřihávání z elektromobilu má taky svoje kouzlo. Loni se u nás v Liberci konalo mistrovství republiky hasičů ve vystřihávání a Škodovka dodala auta k likvidaci. S hrůzou pořadatelé zjistili, že dodali i pár Enyaqů. Řada zejména dobrovolných sborů má ještě staré verze hydraulických nůžek, které středový sloupek elektromobilu prostě nedají a dochází ke zničení nůžek. Středový sloupek je totiž výrazně tužší, aby udržel podlahu s baterkama... No nakonec někde vyškrabali ještě nějaké Seaty a soutěž mohla pokračovat.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 07 čer 2024, 19:03

Aneb, jak se psalo již dříve, našemu státu ujel vlak, a hodně daleko. ...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod strycArtus » 07 čer 2024, 19:19

sunabi píše: který je ve stavu, že ho nevezme vrakoviště

Není autovrakoviště náhodou od toho, aby ekologicky likvidovalo vraky a to i neopravitelné? Od vrakoviště dostaneš papír pro úřad, že jsi tam vrak odevzdal a na základě toho ho odhlásí z registru, vrakoviště nemá šanci vrak zprovoznit, maximálně rozprodá použitelné díly, pokud nějaké jsou.
Nicméně jsou nějaká pravidla, jak moc může byt vrak při odevzdávání na vrakoviště vykuchaný
strycArtus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sunabi » 07 čer 2024, 23:08

Jestli mají vrakoviště povinnost a schopnost likvidovat i elektromobily v jakémkoliv stavu to tedy opravdu netuším.

Když jsem volal na vrakoviště kde provádějí ekologickou likvidaci běžných vozidel jestli mi zlikvidují hodně nabouraný elektromobil, tak mě překvapila jejich otázka jak hodně je nabouraný a jestli bych mohl případně poslat fotografie... popravdě - dál už jsem se radši neptal...

Z toho usuzuji, že asi nebude takový problém vymontovat baterii z nepoškozeného vozidla (teda asi pokud máte zaměstnance proškoleného jak bezpečně vymontovat baterii z elektromobilu od každého výrobce, který může přijet k likvidaci).

Pokud vrakoviště nebo kdosi v aukci auto odkoupí a rozhodne se ho třeba prodat na náhradní díly, tak povinnost ekologické likvidace vraku pak asi přechází na něj jakožto nového majitele.

A to kde a jak se taková baterie pak skladuje a likviduje už vlastně není moje starost.

Ale co ty možné shořelé a těžce poškozené, které nepůjdou vymontovat běžným postupem?

Nechápu jak někdo může prohlásit za ekologické něco, u čeho není přesně dopředu známá cena (energie/peníze) za skutečně ekologickou likvidaci a to jakýmkoliv způsobem dosloužilého výrobku.

Někdo pravděpodobně musel schválit výrobu, prodej a hlavně provoz elektromobilů nejen v ČR a otázkou taky je, kdo to nakonec všechno zaplatí?

Přijde mi logické, že minimálně technologii pro ekologickou likvidace by měl dodat ten kdo na prodeji elektromobilů nejvíce vydělá.

Ale nakonec je tu možná někdo, kdo na zavedení elektromobilů vydělá ještě mnohem víc než samotní výrobci a prodejci elektromobilů - a to výrobci a prodejci elektrické energie.

Obávám se, že masové rozšíření elektromobilů jen mnohem více a rychleji prohloubí naší už tak extrémní závislost na elektrické energii.

A k čemu každá neléčená závislost nakonec vždycky nevyhnutelně vede si už asi dokáže každý domyslet...
Narozen na Zemi - a ty?

patláma, patláma, patláma a… žbrluch!
sunabi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Steinocher » 08 čer 2024, 05:36

sunabi:
A nedělají se tu zbytečně z jednoho komára dva velbloudi?
(:)
'' Poznal jsem neomezenou moc a držel jsem ji v rukou a vím o ní jediné: Přivádí muže k šílenství. ''
Alexander III. Makedonský
Josef Steinocher

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 08 čer 2024, 06:24

Přitom, než se tady blbě vyptávat, stačí projet Google, tam je na téma článků dost. Stačí si pak udělat vlastní názor.
Teď se to složitě a draze likviduje mechanicky, do budoucna se vyvíjí moderní postupy za pomocí např. robotů.
Uvidíme....

Zde vysvětlení z jednoho odkazu:
Jak funguje? Na začátku procesu je mechanická fáze. Akumulátor je rozebrán, hliníkové šasi, měděné kabely a plastové díly jsou vráceny zpátky do výroby. Zbylý bateriový modul je pak v ochranné atmosféře rozdrcen a spolu s unikajícími tekutinami a elektrolytem přeměněn na granulát.
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sunabi » 08 čer 2024, 08:41

Některé z možností recyklace baterií z elektromobilů: https://fdrive.cz/clanky/podivali-jsme- ... bilu-10099

Opravdu myslíte, že takovou technologii už tady má každé vrakoviště? Nebo někam ty baterie hromadně převážejí v kontejnerech k likvidaci?

Asi si taky z článku dovedete představit co všechno uniká z hořící baterie/elektromobilu...

Tenhle "komár" si myslím bude do budoucna zas jen úspěšně vysávat peníze z kapes daňových poplatníků.

Kdo mi zaručí, že se cena elektrické energie třeba najednou nezdvojnásobí?

Nebo že nás jedna větší solární bouře nepošle zpátky do středověku?

Myslím, že moje obavy co se absolutní závislosti na elektrické energii a jejích dodavatelích týká nejsou neoprávněné.

Radši budu překvapený pesimista než překvapenější optimista...
Narozen na Zemi - a ty?

sunabi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 08 čer 2024, 09:05

Naopak, tvoje obavy sú založené na neznalosti a snahe uistiť sa vo svojom presvedčení.

Samotný fakt, že vrakoviská vôbec vo veľkom neriešia likvidácie akumulátorov len potvrdzuje, že problém je podstatne menší ako by si chcel aby bol a to aj napriek tomu, že priemerný vek batériových vozidiel v ČR je cez 4 roky a jazdi ich u nás vyše 20.000. A že hybridov s 1-3kWh baterkami je násobne viac a jazdia tu dobré dve dekády ani nebudem spomínať. Väčšina áut totiž svoj život nekončí v ohni. Takže tak ako v prípade áut so spaľovacím motorom - na konci sa z nich baterka bezpečne vymontuje a rozoberie. Tak ako sa to deje so stotisícami či milionami obyčajných článkov každý rok.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sunabi » 08 čer 2024, 09:26

Svůj názor založený na mě dostupných informacích jsem řekl a jak to nakonec celé dopadne ukáže jen čas.
Narozen na Zemi - a ty?

sunabi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sunabi » 08 čer 2024, 09:34

Ono už i pánům nahoře asi dochází, že to takhle nebude zas takové rito: https://archiv.hn.cz/c1-67313570-elektr ... li-vsichni
Narozen na Zemi - a ty?

sunabi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 08 čer 2024, 10:22

Lídrov kandidátok z ČR brať ako smerodajných v prípade elektromobility je asi tak smerodajné ako názor Klausa na Euro či Slovenska v postoji voči Ukrajine...
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Steinocher » 08 čer 2024, 15:20

sunabi:
,, Kdo mi zaručí, že se cena elektrické energie třeba najednou nezdvojnásobí? ,,
,, Myslím, že moje obavy co se absolutní závislosti na elektrické energii a jejích dodavatelích týká nejsou neoprávněné. ,,

NIKDO
Stejně jako Vám nikdo nezaručí že cena nafty nebo plynu nebude dvojnásobná.
A být závislí na dodavatelích nafty a plynu je tedy naprosto v pořádku. V ČR to totiž nemáme.
Elektřinu si vyrobíme, naftu a plyn fakt ne.
8-[

Nejdřív byl dán dotaz jak a kde ekologicky likvidovat nabourané auto, poté jak si zřídit ekologické vrakoviště těchto aut, kde si proškolit na jejich ekol. likvidaci personál, od koho dostanete dotaci po jejich likvidaci a nakonec přišla záruka ceny elektřiny.
Tak co vlastně byla otázka? Jen tu stále další přibývají.
Ekologická vrakoviště spalovacích automobilů také přes noc nevyskákali z ničeho.
A vrakoviště s náhradními díly to fakt nejsou.

Nikdo nikoho ke koupi el.auta přece nenutí, to je třeba mít v prvé řadě na zřeteli, nechcete - nekupujte.
A jestli máte za domem nevyužitou louku, a chtěl jste zbohatnout, tak asi pecháček no.
8-)

Tak už asi jeden komár a velbloudí karavana?
(:)
'' Poznal jsem neomezenou moc a držel jsem ji v rukou a vím o ní jediné: Přivádí muže k šílenství. ''
Josef Steinocher

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sunabi » 08 čer 2024, 16:33

Mým záměrem nebylo ani není na celé věci jakkoliv vydělat. Na začátku byla úvaha nad koupí elektromobilu a co se mi jako majiteli může stát a jak to budu řešit. Zbytek už byl jen logickým postupem kdy díky nezodpovězeným otázkám vyvstávaly další otázky. Díky, že jste mě přesvědčili, že moje obavy jsou přehnané a zbytečné - a všichni máme přece svobodnou vůli a dostatek času a informací udělat si vlastní názor.
Narozen na Zemi - a ty?

sunabi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Steinocher » 08 čer 2024, 16:37

Přesně
=D>
Josef Steinocher

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lojza4 » 09 čer 2024, 14:01

přemýšlím že si koupím koně, ale co když mi dvojnásobně zdrahne proso??? a co když mi přestanou vykupovat koňskou mrvu?? a až mi pojde, kde seženu kafilerku??? sakra, samé ocásky :?
"Ne každý, kdo je dnes na straně Ukrajiny, je rovnou demokrat a sám hrdina jak oni...
Ale kdo je v té válce na straně Ruska, je normální bezectná k***a bez výjimky"
Jan Hřebejk
lojza4

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 4956 • Stránka 327 z 331 • 1 ... 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331

Zpět na Volný pokec (Subject free)