Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Volný pokec (Subject free)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Názor na "ekologická" auta...

Všechno ostatní, co jinam nepatří…
Odeslat odpověď
Příspěvků: 4956 • Stránka 236 z 331 • 1 ... 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239 ... 331

K cemu jsou zelene normy spotreb a emisi ???

Ano, verim tomu, jsou ku prospechu veci a ochrane prostredi
32
9%
Ano, verim tomu, jsou ku prospechu veci a ochrane prostredi
32
9%
Ne, jsou na... jenom si na tom zeleni honi... tralalalala
60
16%
Ne, jsou na... jenom si na tom zeleni honi... tralalalala
60
16%
Normy jsou jedna vec, ale fyziku nikdo neokeca... Ani zeleny muzicek z Marsu!
93
25%
Normy jsou jedna vec, ale fyziku nikdo neokeca... Ani zeleny muzicek z Marsu!
93
25%
Nejezdim autem a tak je mi to jedno...
3
1%
Nejezdim autem a tak je mi to jedno...
3
1%

Celkem hlasů : 376

• Odpovědět s citací

Re: Názor na "ekologická" auta...

Příspěvekod ptlo » 27 kvě 2023, 14:31

To je poněkud nepřesná formulace, která snad vznikla překladem. 18MW je výkon, ne energie. A je to velké číslo, které zřejmě má odpovídat výkonu 35 l paliva za minutu. Ti experti pak zřejmě předpokládají, že tento výkon je potřeba a bude muset být nahrazen elektrikou. Což je pesimistický odhad, protože všechny stojany nečerpají nepřetržitě. Samozřejmě to tam nějak zohledňují a dojdou k číslu 150 nabíječek. To je ještě pořád dost absurdní, možná by bylo reálnější "jenom" 50 nabíječek? Absurdnost elektromobility byla už několikrát dokázána jenom z potřebného výkonu (4 Temelíny v ČR), neřešilo se, jak se ta energie dostane do baterek.

Diskutabilní je hlavně předpoklad, že bude zachován objem dopravy. Podle mě nebude. Většina motoristů si EV nebude moct dovolit, a ti "šťastní" budou muset cesty víc plánovat a optimalizovat. I kdyby chtěli, tak kvůli času na nabíjení a čekání na volnou nabíječku nebo volnou kapacitu sítě tolik km nebudou schopni ujet.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 27 kvě 2023, 14:58

Drísty sú to.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 27 kvě 2023, 15:01

Ptlo opět, jako vždy, pindá rádobyodborné řeči, ačkoli problému vůbec nerozumí.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
„Zlu k vítězství stačí, když dobří lidé nedělají nic."
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 27 kvě 2023, 15:59

ptlo píše:A je to velké číslo, které zřejmě má odpovídat výkonu 35 l paliva za minutu.

Můžeš tohle trochu rozvést? Vážně by mě zajímalo kde se vzalo těch 18MW.Trochu to totiž zavání tím, že těch 18MW má být 18MWh které dotyčný počítal tak, že ten stojan na benzín jede v tom průtoku neustále. Že vzal hodnotu energetického obsahu benzínu a na hulváta to vynásobil. Jenže to pardon, to je pak honba za senzací a s realitou to nemá nic společného.
A pokud má autor bordel v jednotkách, tak by měl jít psát do nějakýho ženskýho magazínu a necpat se do technicky zaměřeného webu.

Pojďme na to jinak.
Účinnost benzinového motoru - udává se 0,3.
Účinnost elektromotoru - udává se 0,9.

Takže když natankuju 50 litrů benzínu za zhruba 1,5 minuty, odpovídá to energetickému obsahu cca 450kWh, využitelnému tedy 135kWh.
Pokud nabiju EV (jako příklad uvažuju ten o kterém přemýšlím - EV6) 54kWh za 18 minut, využitelných tedy bude cca 49kWh (tady nutno poznamenat, že nejvyšším možným výkonem nabíječky)

Pokud nebudu uvažovat to, že dotyčný půjde zaplatit benzín dovnitř, ale bude se tam střídat jedno auto za druhým, za těch 18 minut tam natankuje 8 aut pokud budou všichni dost rychlý. Za dobu za kterou se do EV natluče využitelných 54kWh se u stojanu s benzínem nakrmí do aut využitelných 1080kWh. Pokud budu uvažovat, že řidiči za benzín půjdou někam zaplatit a zdrží se tím v průměru jen 2 minuty, vychází to na 5 aut a tedy 675kWh.

Vychází to tedy na poměr 20, případně v reálnější podobě 12,5. Rozhodně ne 150. Pan profesor totiž navstupoval taková čísla aby mu to vyšlo co nejhůř. K tomu pisálek z autofóra. Nene, tenhle článek je to samé jako výkřiky ekoaktivistů. Jen z opačného gardu.

EV, stejně jako každé jiné auto, má svoje výhody a svoje nevýhody. A je na každém aby si zvážil jak jezdí, co od auta chce, co potřebuje a pak se rozhodl jestli mu EV stojí za to. Odsuzovat a zamítat EV jako takové naprostá blbost. Je to stejné jako žabomyší války a sáhodlouhé diskuze jestli benzín nebo nafta.
Jen šmejdi kryjí a omlouvají šmejdství...
Jsem tým Foltýn:
„Velmi často jsou to lidé nešťastní, zapšklí, zahořklí, smutní, opuštění nebo mají prostě jen smůlu, anebo jsou to prostě svině.“
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 27 kvě 2023, 19:43

Asi to je nadsazený. Zřejmě jim šlo o stejný potenciál dodávky energie. Že se nikdy plně nevyužívá, je nezajímalo. Ale i ten poměr 20 je hrozivý. Navíc se to bude koncentrovat místně i časově. Např. stěhování Němců na Jadran o prázdninách bude boj o nabíječky. Budou fronty horší než když mají zdražit benzín. Jak jsem psal, bude se víc plánovat, Jadran třeba za 2 dny, takže budou potřeba 4 dny dovolené navíc. Někdo to vzdá předem a pojede vlakem. Elektromobilita není o spěchu. I cenově je určena vysmátým lidem za vodou.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 27 kvě 2023, 19:53

Je to nadsazený. Zvolil vstupní parametry tak aby výsledek odpovídal jeho přesvědčení. A v tu chvíli je to pro mě podivínský profesor a ne Němečtí experti jak si mimochodem psal...
Jsem tým Foltýn:
„Velmi často jsou to lidé nešťastní, zapšklí, zahořklí, smutní, opuštění nebo mají prostě jen smůlu, anebo jsou to prostě svině.“
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lojza4 » 27 kvě 2023, 20:34

ptlo píše:Asi to je nadsazený. Zřejmě jim šlo o stejný potenciál dodávky energie. Že se nikdy plně nevyužívá, je nezajímalo. Ale i ten poměr 20 je hrozivý. Navíc se to bude koncentrovat místně i časově. Např. stěhování Němců na Jadran o prázdninách bude boj o nabíječky. Budou fronty horší než když mají zdražit benzín. Jak jsem psal, bude se víc plánovat, Jadran třeba za 2 dny, takže budou potřeba 4 dny dovolené navíc. Někdo to vzdá předem a pojede vlakem. Elektromobilita není o spěchu. I cenově je určena vysmátým lidem za vodou.

A proč tě to sere, ty stejně pojedeš do prdele a budeš jenom zapškle brblat že je to nespravedlivé že ostatní jedou a ty na to nemáš
"Ne každý, kdo je dnes na straně Ukrajiny, je rovnou demokrat a sám hrdina jak oni...
Ale kdo je v té válce na straně Ruska, je normální bezectná k***a bez výjimky"
Jan Hřebejk
lojza4

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 27 kvě 2023, 21:02

Autosalon Prima. Ujeli 2000km, náklady na nabíjení cca 6tis. Kč. To je skoro 2x tolik než kolik to stojí mně s naftou. Takže i výhoda lacineho provozu se nějak vytrácí.
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 27 kvě 2023, 21:59

1. Stálo by Tě to polovinu i kdyby si jel stejný režim jako oni? Tedy 15 zemí za 24 hodin? Tankování všude po Evropě?
2. Máš auto velikostí odpovídající Ioniq6?
3. Máš auto výkonem odpovídající Ioniq6? 168kW

Mě by to v benzínu stálo zhruba stejně jako je. Faktem je, že někde je to rychlonabíjení opravdu dost drahý. EV má samozřejmě smysl ekonomicky hlavně v případě, že si to člověk nabíjí z co nejlevnějších zdrojů, ideálně doma. Ona jízda 2000km na jeden zátah zrovna není typické využití EV. Kdo si koupí EV na 2000km cesty po dálnici je cvok. To ale není problém toho auta.
Uvádí se, že z 80% se EV nabíjejí doma nebo v práci a z 20% u veřejných nabíjecích stanic.
Jsem tým Foltýn:
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 27 kvě 2023, 22:32

Na 1. a 2. otázku ano, 3. pouze 110kW. Ale stačilo by mi 2x tankování po cca 10.min. Takže ještě časová úspora.
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 28 kvě 2023, 07:22

Koľkokrát ročne robíš trasy dlhšiu ako 300, 500, 1000 a 1500km? Súkromne.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 28 kvě 2023, 09:26

Twl, co to má společnýho s tématem, kolik toho najedu. Pokud jeli v zákonných mezích, tak je jedno jestli to najeli za den nebo tejden. A je mi jedno jestli nabíjeli na veřejný nabíječce nebo doma. Já taky nemám v garáži stojan na naftu.
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 28 kvě 2023, 11:19

To má s tématem EV společnýho tak nějak všechno... :)
Samozřejmě, pokud někdo nemá možnost nabíjet a byl by odkázán ze 100% na nabíjení na komerčních nabíječkách, tak je pro něj EV naprostý nesmysl.
Oni jsou ale jen dvě možnosti jak o těch HEV, PHEV, EV diskutovat. Buď se můžeme bavit o výhodách a nevýhodách, nebo může jedna strana hejtit tu druhou. Třeba kecama o stojanu na naftu v garáži...
Jsem tým Foltýn:
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 28 kvě 2023, 11:27

Chevy - ako argument proti EV používaš dlhé trasy a vysoké ceny rýchlonabíjania, tak sa pýtam, koľkokrát ročne dlhé trasy robíš, že Ti to reálne vadí. Pretože prax je taká, že väčšina čo si berie EV do huby jazdí okolo komína...
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 28 kvě 2023, 11:37

Video známého propagátora EV: https://www.youtube.com/watch?v=Si0ZQGfhIjI
Trochu jsem přeskakoval, ale po půl hodině tam vede známé řeči, že teď už se (konečně) EV začnou pořádně vyvíjet a zlevňovat, že v baterkách vlastně skoro žádný lithiium není atd. Taky že spalovací auta mají za sebou 100 let vývoje a tak jsou vyvinutější. Nějak zapomněl dodat, že auta na baterku jsou ještě starší :lol:
Co se týče emisí, tak už aspoň mluví jenom o "lokálních emisích", ne že má nulové emise. Nakonec z něj vylezlo, že za tyhle propagační videa má zdarma nabíjení na superchargerech. Takže už víme, proč jsou ty Tesly tak skvělé, že? :grin: Musk to má vymyšlený od A do Z, holt Američan a marketing, takovou kombinaci nikdo nepřekoná.
ptlo

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 4956 • Stránka 236 z 331 • 1 ... 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239 ... 331

Zpět na Volný pokec (Subject free)