Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Volný pokec (Subject free)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Názor na "ekologická" auta...

Všechno ostatní, co jinam nepatří…
Odeslat odpověď
Příspěvků: 4956 • Stránka 218 z 331 • 1 ... 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221 ... 331

K cemu jsou zelene normy spotreb a emisi ???

Ano, verim tomu, jsou ku prospechu veci a ochrane prostredi
32
9%
Ano, verim tomu, jsou ku prospechu veci a ochrane prostredi
32
9%
Ne, jsou na... jenom si na tom zeleni honi... tralalalala
60
16%
Ne, jsou na... jenom si na tom zeleni honi... tralalalala
60
16%
Normy jsou jedna vec, ale fyziku nikdo neokeca... Ani zeleny muzicek z Marsu!
93
25%
Normy jsou jedna vec, ale fyziku nikdo neokeca... Ani zeleny muzicek z Marsu!
93
25%
Nejezdim autem a tak je mi to jedno...
3
1%
Nejezdim autem a tak je mi to jedno...
3
1%

Celkem hlasů : 376

• Odpovědět s citací

Re: Nazor na "ekologicka" auta...

Příspěvekod Randalf » 25 lis 2022, 14:41

Opět mi podsouváš něco, co jsem neřekl, ale to je zjevně zbytečné řešit.
Energetické reakce na lithiu jsou optimální pro lineární vybíjení, proto tohle v autě je nesmysl a proto to nemá zatím budoucnost. Není problém auto na elektriku, ale její současná akumulace (plus ty falešné kecy o ekologii, která tam není).
Měl jsem tě za rozumného, ale napsat o čemkoliv, co má omezené zdroje, že neskončí, to je luxusní blábol, měl bys vrátit papíry o vzdělání...

BTW a používám cíleně, kdežto ty si to musíš dohledat 8-)
Roman Randalf Kresta
Beskyd model kitshow
Randalf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 25 lis 2022, 15:00

Ale, ale hviezdička. Očistime si diskusiu o balast, pekne od začiatku:

Randalf píše:Nejvtipnější na tom je, že lithium dojde dříve než ropa :grin: :grin: :grin:

Atlis píše:Stavím sa s tebou o čo chceš, že lítium sa na rozdiel od ropy neskončí nikdy. (:)

Randalf píše:Poptávka po lithiu extrémně roste (jen pro info - v 2021 o třetinu více než v 2020), cena je na tom ještě lépe (2022: $78 032/t, 2021: $17 000/t, 2020: $6 800/t ... 2012: $4 450/t) a tímto tempem se brzy (cca 2035-38) narazí na technické limity těžby.
Poslední odhady konce ropy jsou +/- 2060... 8-)

Atlis píše:Takže bavíme sa o technických limitoch ťažby či o zásobách? To si ujasni a potom sa vráť.

Ťažiteľné zásoby lítia sú na úrovni okolo 20 miliónov ton. Aj pri ročnej spotrebe 200tis. ton je ho na sto rokov ťažby. A to sa nebavíme o recyklácii lítiových batérii či už vôbec nie o tom, či ho budeme do budúcnosti toľko potrebovať. A nakoniec astro mining klope na dvere. Kdežto na rozpúšťanie dinosaurov na ropu už je neskoro a veľa šťastia s ich hľadaním mimo Zem.

Zásoby lítia sa nikdy neskončia (a nielen lítia).

Randalf píše:Ale ten zásadní problém, že lithium do auta nepatří, ti stále uniká...

Záver je jednoduchý, každým príspevkom meníš tému, pretože drístaš. Typické.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Randalf » 25 lis 2022, 17:44

Aha, takže demagog, diskuze zbytečná.
Roman Randalf Kresta
Beskyd model kitshow
Randalf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 06 led 2023, 08:21

Tak nakonec to přišlo dřív než jsem čekal a momentálně se rozhoduju jestli vzít klasiku (mildhybrid) nebo hybrid. Přiznám se, že důvodem není rozhodně ekologie ani rozdíl ve spotřebě zhruba litr. Bonusem je vyšší výkon (ženě sice bude úplně jedno kolik to má koní), ale hlavní důvody proč o tom přemýšlím jsou dva. První je, že hybrid má rezervu (byť jen dojezdovou). Druhou je, že u daného modelu je u klasiky použitá dvouspojková převodovka a u hybridu klasický automat s měničem. Nevýhodou je vyšší cena a hmotnost o cca 70kg.
Obecně předpokládám, že "ekologická" auta musí zaujmout i něčím jiným. Pochybuju, že by někdo (možná až na pár bláznů) šel koupit takový auto pouze kvůli (pseudo)ekologii...
Jen šmejdi kryjí a omlouvají šmejdství...
Jsem tým Foltýn:
„Velmi často jsou to lidé nešťastní, zapšklí, zahořklí, smutní, opuštění nebo mají prostě jen smůlu, anebo jsou to prostě svině.“
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kansas1 » 06 led 2023, 08:38

A co tak ještě uvážit kolik dalších kurvítek je navíc díky hybridu? :lol:
Klub plastikových modelářů Uherské Hradiště
Rozpracováno, 1/48: X-15 Special Hobby, Su-22M4 KP, MiG-23ML Edu
kansas1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 06 led 2023, 08:45

Předpokládám, že auto půjde z domu dřív než skončí záruka a u druhýho auta mám nízký nájezd. Takže tohle není něco z čeho bych měl strach. Krom toho si nemyslím, že by u mildhybridu a hybridu byl počet těch kurvítek významně odlišný.
Jsem tým Foltýn:
„Velmi často jsou to lidé nešťastní, zapšklí, zahořklí, smutní, opuštění nebo mají prostě jen smůlu, anebo jsou to prostě svině.“
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 09 led 2023, 11:47

Jak se to říká? Svět se v pr..l obrací?
Moravskoslezský kraj chce koupit kola na vodík á 200 000 Kč https://zdopravy.cz/moravskoslezsky-kra ... un-137470/
Nehledě na to, že je to nehorázné plýtvání veřejnými penězi, tak v první řadě nechápu, proč by kolo mělo mít něco víc než šlapky, což by bylo mimochodem nejekologičtější. Jenže u těch zelených výmyslů o ekologii přece vůbec nejde.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sunabi » 09 led 2023, 21:54

Říkám si jak to vlastně dopadlo s technologií HHO generátorů :-k Nemáte někdo s tím zařízením zkušenost?
Narozen na Zemi - a ty?

patláma, patláma, patláma a… žbrluch!
sunabi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 20 led 2023, 20:29

Nerad dělám reklamu majiteli toho kanálu, ale je to celkem zajímavý rozhovor o el. síti versus elektromobily a tepelný čerpadla:
https://www.youtube.com/watch?v=wv1Of0227T0
Zkrátka, odborníci se snaží naznačit, co je ta úplná elektrifikace všeho za nesmysl, ale politici si to ještě neuvědomili. Jde o to rozložit výkon na delší dobu a nějak to řídit. Jenže den má jenom 24 hod a to asi nebude stačit :)
Proto lidi, co dnes naletíte na tepelný čerpadlo, si vzpomeňte, jak to bylo dřív. El. přímotopy, pak plynový kotle, teď tepelný čerpadla. U všeho se poměrně brzy ukázalo, že na to pořádně doplatí majitel, a politici s lobbistama si brzy najdou jinou hračku, na který točit dotační byznys.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 31 led 2023, 16:26

Tak hybrid je doma. Zatím pro mě teda dost velké pozitivní překvapení. Asi se i u primárního auta taky vydám cestou hybridu.
Pokud budou nějaké dotazy, rád zodpovím.
Jsem tým Foltýn:
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 02 úno 2023, 16:48

Shodou okolností Toyota říká, že jestli něco jinýho než spalováky, tak hybridy:
https://www.autoforum.cz/predstaveni/to ... init-ruce/?

To je ovšem jenom technické řešení. Toyota asi neví, že skutečným důvodem elektrifikace v Evropě je omezit, pokud možno zrušit, individuální mobilitu. Progresivisté jsou dokonce i proti MHD (i když zatím ne otevřeně). Kdo používá jako já MHD v Praze, tak si jistě všimnul, že po každý rekonstrukci křižovatky nebo jenom semaforů, se průjezdnost a plynulost i pro MHD zhorší. Narazil jsem na pojem "patnáctiminutové město", což znamená, že všechno potřebné k životu by mělo být v docházkové vzdálenosti 15 min od bydliště. Prostě města bez individuální dopravy, to je cíl progresivistů. Nevím, co bylo dřív, jestli auta na baterky nebo tenhle koncept. Možná jim jenom došlo, že auta na baterky je nerálná utopie, a tak radši nebude nic. Pěšky budete chodit!
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 02 úno 2023, 17:32

Že to tebe, socku, nějak bolí , jezdi dál sockou a hotovo.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 02 úno 2023, 20:19

Proboha můžeme se alespoň tady držet tématu a nevydávat individuální pocity za fakt?
Jsem tým Foltýn:
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek Franc » 23 úno 2023, 13:34

Randalf píše:Opět mi podsouváš něco, co jsem neřekl, ale to je zjevně zbytečné řešit.
Energetické reakce na lithiu jsou optimální pro lineární vybíjení, proto tohle v autě je nesmysl a proto to nemá zatím budoucnost. Není problém auto na elektriku, ale její současná akumulace (plus ty falešné kecy o ekologii, která tam není).
Měl jsem tě za rozumného, ale napsat o čemkoliv, co má omezené zdroje, že neskončí, to je luxusní blábol, měl bys vrátit papíry o vzdělání...

BTW a používám cíleně, kdežto ty si to musíš dohledat 8-)

Co se ti na tom nelíbí :-)? Víš jak ekologicky to hoří? Kolikrát samo od sebe. Viz např. https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... tomoto_fdv
A radši se zdržím dalšího komentáře :)
Stavím Finy, Spitfiry, X-planes a potom co se mě líbí.
Mirek Franc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 23 úno 2023, 16:46

Pokud vím, tak příčina požáru známá není. To že se to hasí blbě je ale fakt. Škoda, že se tu v tématu vlastně auta moc neřeší...
Jsem tým Foltýn:
Harous

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 4956 • Stránka 218 z 331 • 1 ... 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221 ... 331

Zpět na Volný pokec (Subject free)