Mazdě fandím, nebojí se neobvyklých technických řešení. Včetně Wankelu. Mě bere CX-60, ale budu se na ní muset někde mrknout naživo. V testech si stěžují na ne moc místa vzadu a při mé výšce mám u většiny aut sedačku na doraz vzadu. Ta MX-30 s Wankelem má být v lednu, tak uvidíme za pár týdnů.
Jen šmejdi kryjí a omlouvají šmejdství... Jsem tým Foltýn: „Velmi často jsou to lidé nešťastní, zapšklí, zahořklí, smutní, opuštění nebo mají prostě jen smůlu, anebo jsou to prostě svině.“
CX-60 je na živo pomerne veľké auto. Bohužiaľ Mazda, tak ako aj väčšina japoncov trpí na jeden neduh - fatálne slabý akustický komfort. Nechápem, prečo si myslia, že Európania budú trpieť vysoké hladiny hluku, keď tu sa stále jazdí na diaľniciach rýchlo.
Jak je na tom s odhlučněním CX-60 nevím. Sám mám Japonce od roku 2009 a držím se (zatím) jedné značky a slabší odhlučnění se mi zdálo asi jen u toho nejstaršího z roku 2009 v oblasti podběhů. Ale určitě ne v oblasti motoru. Ta CX-60 vypadá velmi dobře, asi má nejblíž ke Stelviu. Bude to chtít zkusit.
Jen šmejdi kryjí a omlouvají šmejdství... Jsem tým Foltýn: „Velmi často jsou to lidé nešťastní, zapšklí, zahořklí, smutní, opuštění nebo mají prostě jen smůlu, anebo jsou to prostě svině.“
Takže jako obvykle jen namachrované kecy, ale stačilo by se na aktuální vývoj podívat s nadhledem.
Poptávka po lithiu extrémně roste (jen pro info - v 2021 o třetinu více než v 2020), cena je na tom ještě lépe (2022: $78 032/t, 2021: $17 000/t, 2020: $6 800/t ... 2012: $4 450/t) a tímto tempem se brzy (cca 2035-38) narazí na technické limity těžby. Poslední odhady konce ropy jsou +/- 2060...
Takže bavíme sa o technických limitoch ťažby či o zásobách? To si ujasni a potom sa vráť.
Ťažiteľné zásoby lítia sú na úrovni okolo 20 miliónov ton. Aj pri ročnej spotrebe 200tis. ton je ho na sto rokov ťažby. A to sa nebavíme o recyklácii lítiových batérii či už vôbec nie o tom, či ho budeme do budúcnosti toľko potrebovať. A nakoniec astro mining klope na dvere. Kdežto na rozpúšťanie dinosaurov na ropu už je neskoro a veľa šťastia s ich hľadaním mimo Zem.
Co to meleš za nesmysly, oblíbený argumentační faul a demagog, že? Kde jsem psal něco o budoucnosti fosilu? Ale když už to tady taháš, stéle není adekvátní náhrada za spalovák, zvláště pak v užitkové oblasti...
V každom prípade lítium sa nekončí a neskončí (na rozdiel od ropy), tak ako baterky do auta patria tak tam zatiaľ patrí aj lítium a to, že zatiaľ nákladná doprava vo veľkom neprechádza na EV/HEV vôbec neznamená, že to tak v budúcnosti nebude. Samozrejme, že bude. Tak ako sa to postupne deje v doprave individuálnej a hromadnej.