Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Volný pokec (Subject free)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Máte Syndrom pokročilého modeláře?

Všechno ostatní, co jinam nepatří…
Odeslat odpověď

Dole v textu najdete k jednotlivým položkám vysvětlivky.

0. toto prosím zatrhnout vždy
156
9%
0. toto prosím zatrhnout vždy
156
9%
1. ne OOB
83
5%
1. ne OOB
83
5%
2. doplňky > původní model
71
4%
2. doplňky > původní model
71
4%
3. samodomo
104
6%
3. samodomo
104
6%
4. neviditelný interiér
79
4%
4. neviditelný interiér
79
4%
5. malé % dokončených modelů
103
6%
5. malé % dokončených modelů
103
6%
6. rozdělané modely > zatím netknuté
59
3%
6. rozdělané modely > zatím netknuté
59
3%
7. omezená činnost - čím dál méně místa
88
5%
7. omezená činnost - čím dál méně místa
88
5%
8. domov = skladiště
92
5%
8. domov = skladiště
92
5%
9. model navíc
68
4%
9. model navíc
68
4%

Celkem hlasů : 1806

• Odpovědět s citací

Re: Máte Syndrom pokročilého modeláře?

Příspěvekod síra » 24 srp 2010, 05:57

Dolin píše:Dospěl jsem do toho stádia, že jsem si uvědomil, že moje lepení nic světu nepřinese anijak mi to nejde.......... a kazit modely je tímpádem škoda a z větší části jsem skončil.

Doline neblbni !!! Chápu , že nemáš na lepení tolik času co by jsi chtěl , ale proč házet flintu do žita .
Vůbec nejde o to zda tvé lepení něco přinese světu a zda ti to jde .
99,9% z nás nestaví modely , které by světu něco přinesly a myslím si , že s tím , že ti to nejde zas tak moc pravda není . Jde přece o to , že tě to baví . Nebo ne ?
Blíží se začátek září a s tím přijdou soutěže kde nabereš novou inspiraci a zároveň začne období nesmyslných talentových televizních soutěží což přinese dostatek večerního času na patlání .
http://buncmodelling.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/1071974498 ... Modelling#
http://sira4666.rajce.idnes.cz/patlama_patlama/#album
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 24 srp 2010, 07:40

Já bych řekl, že modelářský život má několik etap... aspoň pro mě...

Člověk nějak začne. V mém případě jako dítě s tátou a nějaký čas pak lepí modely za dva dny, dekály na mokrou barvu a tak....
Pak toho třeba nechá, protože má jiný zájmy. Třeba sport, holky atd....
Za nějakou dobu se k tomu vrátí a řekne si, že když už, tak pořádně. Takže do toho nasází nehorázný peníze v průběhu nového začátku.
Snaží se nějak se zlepšovat, hltá rady zkušenějších modelářů a třeba se zlepšuje a zlepšuje, až začne vymýšlet vlastní postupy atd...
Pořád přidává na složitosti modelů, technikách, počtu doplňků a žere "megaprojekty" a exhibuje na forech. A začne chytračit a kritizovat...
Dosáhne nějakého dejme tomu vrcholu a jak život plyne, priority se přesouvají uplně jinam a najednou už je pohodlňější stavět jednodušší
pěkný modely, protže po peckách v práci nemá náladu ani čas se prdět s nějakou zapráskanou stavebnicí...

Blbý je, že hodně lidí chytračí a hrotí, aniž by si tenhle proces prošla... :grin:
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 24 srp 2010, 14:03

Hoši klíííd,....já jsem prodal jen modely co nikdy neslepím,...to je asi 60ks....nechal jsem si doma asi 5 ks co je rozestavěných. J
Jen jsem to dal k ledu.

síra píše:....Jde přece o to , že tě to baví . Nebo ne ? ....

No popravdě......ani ne. Jakoby lepit a barvit ano o tom nic,....Ale ani ne tak z pohledu modelů jak z pohledu toho že se do toho musí vrazit a pak z toho nic není,..teda z mého pohledu..
Ano....chci na modelu plechy, chci tam kovový lauf, Friuly......ale pak je přede mnou model za 4000,- a co? Jeho hodnota je pro mě nula....vyhozené prachy....Tak jsem to dal pryč a radši sem se přesunul jinam,...chtěl sem to už dávno. Ale nebyla odvaha :-D
Ale toto je JEN MŮJ POHLED KAPIŠ?
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 24 srp 2010, 14:38

Syndrom by byl, ale ruce ne. :grin: Blbé je, že ten samotný syndrom toho moc neulepí :P
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 24 srp 2010, 14:50

Honza Kopecký píše:Já bych řekl, že modelářský život má několik etap... aspoň pro mě...

Člověk nějak začne. V mém případě jako dítě s tátou a nějaký čas pak lepí modely za dva dny, dekály na mokrou barvu a tak....
Za nějakou dobu se k tomu vrátí a řekne si, že když už, tak pořádně. Takže do toho nasází nehorázný peníze v průběhu nového začátku.
Snaží se nějak se zlepšovat, hltá rady zkušenějších modelářů a třeba se zlepšuje a zlepšuje, až začne vymýšlet vlastní postupy atd...
Pořád přidává na složitosti modelů, technikách, počtu doplňků a žere "megaprojekty" a exhibuje na forech. A začne chytračit a kritizovat...
Dosáhne nějakého dejme tomu vrcholu a jak život plyne, priority se přesouvají uplně jinam a najednou už je pohodlňější stavět jednodušší
pěkný modely, protže po peckách v práci nemá náladu ani čas se prdět s nějakou zapráskanou stavebnicí...

Blbý je, že hodně lidí chytračí a hrotí, aniž by si tenhle proces prošla... :grin:

Veľmi pekne zhrnuté Honzo. Ja ešte stále stúpam a vrchol je v nedohľadne :lol: Sám sa obávam toho, čo príde, ak ma to raz prestane baviť. Vidím, že mnoho chalanov sa snažilo zdokonalovať až nakoniec dospeli k záveru, že to už neni pre nich. Čo sa týka syslenia modelov, nakoľko som momentálne doma na rodičovskej bez zamestnania, tak tieto problémy zďaleka nemám. :grin:
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Skřivan » 24 srp 2010, 15:22

Honza Kopecký píše:Já bych řekl, že modelářský život má několik etap... aspoň pro mě...

Teda Honzo :shock: máš naprostou pravdu, takhle nějak to fungovalo i u mě.
Já jen vynechal ty megalomenské projekty :o
Jinak souhlas :)
Skřivan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 25 srp 2010, 09:15

Dolin píše:No popravdě......ani ne. Jakoby lepit a barvit ano o tom nic,....Ale ani ne tak z pohledu modelů jak z pohledu toho že se do toho musí vrazit a pak z toho nic není,..teda z mého pohledu..
Ano....chci na modelu plechy, chci tam kovový lauf, Friuly......ale pak je přede mnou model za 4000,- a co? Jeho hodnota je pro mě nula....vyhozené prachy....Tak jsem to dal pryč a radši sem se přesunul jinam,...chtěl sem to už dávno. Ale nebyla odvaha :-D
Ale toto je JEN MŮJ POHLED KAPIŠ?

Kapiš . Pokud to budeš brát takto . Doba je zlá ( a bude i hůř) a člověk pomalu musí přemýšlet co si koupí či nekoupí . Na druhou stranu , ale na co kupovat hned Friuly . Hezké , ale zbytečné . Sám , když něco rozdělám tak hodně zvažuji kolik investuji do doplňků a zda to má smysl . To samé zda si postavím ISU152 od Zvezdy , kterou mám ve skříni nebo budu investovat do nové od Tamky . Výsledek je naprosto stejný . Mám ISU152 doma na poličce . Takže Zvezda . Prostě si patlám pro radost a jsem rád , že mám plný kitník a vykopávky mi vůbec nevadí jako třeba teď Elefant .
http://buncmodelling.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/1071974498 ... Modelling#
http://sira4666.rajce.idnes.cz/patlama_patlama/#album
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 25 srp 2010, 09:24

Podle mýho má Dolin pravdu v tom, že modely jsou svým způsobem zbytečné co do praktičnosti. Člověk to nemá kam dát, stojí to peníze a po postavení to leží někde na poličce a člověk to nevyužije, pokud s tím nejezdí po soutěžích.

Z druhé strany je to zabití volného času, zábava kterou můžete probírat s kamarádama, naučí se člověk něco z historie a zručnosti. A je to děsnej uvolnovač stresu po práci.

Někdo má třeba koníčka, že si kupuje furt nový mobil nebo sází na sportovní utkání, každej má něco.
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 25 srp 2010, 10:10

Jasně, u mě to taky má hlavní přínos v tom patlání něčeho. To mě bavilo už od dětství, znázornit nějak realitu a využít to, co trochu člověk umí (kombinace trpělivosti, zručnosti, a trochu smysl pro výtvarno a detail). Dohromady je to hlavně uvolnění po práci. Pak už to jen opravdu stojí a sbírá prach. Ale já se na to pořád příležitostně zálibně dívám, ale je fakt, že jsem asi doma a v okolí jediný, kdo z toho něco má a ví, kolik je v tom práce a času.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod D.Ritz » 28 srp 2010, 14:20

Honza Kopecký to v podstatě shrnul a troufám si říct s malýma niancema to platí pro vetšinu modelářské populace. Za sebe jen řeknu, že jsem stále nedospěl do stadia pohodlného stavění jednodušších modelů. Ale to přijde, zatím mě baví zkoumat podklady a vyrábět detaily, které stejně nebudou vidět, mám radost z několika slepených tyčinek a destiček, když se něco nepovede, dám si štamprlu a druhý den to spravím. Že mi všechno trvá, neřeším, rozestavěné modely mám v tuhle chvíli pouze tři. Snažím se dotahovat modely do konce a mám pocit uspokojení, když model strčím hotový do vitríny a chodím se na něj koukat. A o to vlastně jde, ne?
Dušan Ritz
Obrázek

Všechno, co dobře začíná, obvykle špatně končí. Co začíná špatně, končí ještě hůř. (Murphy)
D.Ritz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Papežík » 28 srp 2010, 19:47

Mně se hrozně líbilo,jak to před patnácti lety popsal p.Miroslav Hlobil v časopise AERO PLASTIC KITS REVUE-cituji z článku:

"V evoluci kitaře-sběratele můžeme vysledovat několik etap.V první fázi postačí ke stavbě modelu jen tak z krabičky pouze stavební návod,v následující,když se odvážíme udělat na stavebnici jednoduché,nebo později i složitější úpravy,můžeme spotřebu podkladů vážit na kila.I tady platí jedno pravidlo,"že méně bývá mnohdy více",to znamená důkladně zhodnotit své schopnosti a možnosti,protože teoreticky ve své vlastní představivosti si troufneme i na velké věci,při jejichž manuální realizaci můžeme narazit.Tato etapa může být u jednotlivců různě dlouhá,zdá se však,že v jistém okamžiku se všichni vrátíme zpět k modelům tzv. z krabičky,byť perfektně postavených s rutinou posvěcenou věkem.Je to však vývoj veskrze pozitivní,přerůstající v opravdový zájem o skutečná letadla,jejich historii a lidi kolem nich."

Dost výstižné,řekl bych... :-k
Radek Papežík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 12 led 2011, 08:38

Honza Kopecký píše:Blbý je, že hodně lidí chytračí a hrotí, aniž by si tenhle proces prošla... :grin:

Myslím, že chytračit a hrotit je zbytečné, ať už si tím procesem člověk prošel anebo ne... :wink:
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 12 led 2011, 13:14

VojtaH píše:
Honza Kopecký píše:Blbý je, že hodně lidí chytračí a hrotí, aniž by si tenhle proces prošla... :grin:

Myslím, že chytračit a hrotit je zbytečné, ať už si tím procesem člověk prošel anebo ne... :wink:

To máš Vojto pravdu... 8)
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Typlt » 12 led 2011, 13:50

Honzovo shrnutí je asi uplně vyčerpávající.
Akorát mne po vrcholu čeho jsem schopen přepadl syndrom vyhořelého modeláře. Tzn. nechuť , frustrace z výtvorů a následné seknutí s modelařinou na dobu neurčitou. Taď jsem už ve fázi jednoduchých kousků s minimem doplńků. Akorát se mi nahromadily temelíny z předcházejících období. Samá rozřezaná mrcha s detail sety. #-o
Exhibování a chytračení už mám snad taky za sebou.
Když Japonec -tak pro všechny.
Radek Typlt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 12 led 2011, 13:53

Tak potom je na zváženou kde ten vrchol vlastně je.
Osobně se mi jeví hodně sympatická filozofie Japonců, že dokonalost je vlastně nedosažitelná a my se jí můžeme pouze přiblížit.
Z tohoto pohledu se máme stále co učit a není kdy vyhořet. :-D
a už toho nechám, bo to vypadá jak chytračení bo co
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Volný pokec (Subject free)