Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Volný pokec (Subject free)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Filmy .....!!

Všechno ostatní, co jinam nepatří…
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3336 • Stránka 193 z 223 • 1 ... 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196 ... 223

Která filmová scéna se vám nejvíce líbí ....?????

Anketa končí za 30 čer 2008, 19:39

Česká filmová scéna
33
22%
Česká filmová scéna
33
22%
Americká filmová scéna
24
16%
Americká filmová scéna
24
16%
Jihoamerická scéna (telenovely atd.)
1
1%
Jihoamerická scéna (telenovely atd.)
1
1%
Indická scéna (boolywood):D
2
1%
Indická scéna (boolywood):D
2
1%
Asijská scéna
2
1%
Asijská scéna
2
1%
Jiná filmová scéna
14
9%
Jiná filmová scéna
14
9%

Celkem hlasů : 152

• Odpovědět s citací

Re: Filmy .....!!

Příspěvekod Radek3057 » 11 říj 2021, 09:39

Lahita Imrich píše:Na to je jednoduchá odpoveď. Kedysi natáčali filmy ľudia, čo tie konflikty reálne zažili a aj v publiku boli veteráni, či pamätníci. Dnes už točia len tí, čo im ide len o efekt a tržby a publikum to berie podobne ako PC hry/zábavu.

kdo by to byl řekl že někdo někde něco dělá proto aby na svém podnikání vydělal peníze .)
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lahita Imrich » 11 říj 2021, 11:23

Áno, podnikanie je činnosť za účelom vytvárania zisku. Základná ekonomická poučka.
Pre Vás a Vám podobných "rýpalov", to teda rozvediem na drobné:
a, filmy sa natáčajú aj pre ich výpovednú hodnotu, majú poskytnuť námet, myšlienky, pocity, spomienky, ktoré majú divákov priviesť k pohľadu z iného uhlu, na aký sú zvyknutí
b, filmy ako pôvodná Midway, Tora, tora, tora boli natáčané hlavne pre mužské publikum, ktoré malo s vojnovou tématikou svoje vlastné skúsenosti. Dnes však ide o to pritiahnuť k filmom ženské publikum, mládež, ktorá často nevie ani kde je sever, či čo je to kniha a tak musí byť film plný obrovských (často nereálnych) výbuchov, erotiky, lovestory a čoskoro aj ľudí inej farby pleti (nemám nič proti nim, ale) aj keď tam neboli. To všetko len preto, aby sa na tom vytĺkol čo najväčší zisk.
c, je to tak aj preto, že mnoho ľudí okolo filmu má prehnané požiadavky na svoj plat/zisk.
[url=20933939_10203643802013100_702260371489961673_o.jpg[/url]
Lahita Imrich

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hans dlouhán » 11 říj 2021, 11:35

Výborně shrnuto. Je to smutné, ale je to tak a filmařina už bohužel nikdy nebude jako dřív.
Stavím jen a pouze Luftwaffe 1/48...nic víc nic míň...
hans dlouhán

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lubos1364 » 11 říj 2021, 12:07

Lahita Imrich píše:Ešte si dovolím jedno varovanie. Ak ste čítali Asimovu Nadáciu/Nadaci, tak od seriálu na Amazon prime nečakajte, že sa drží predlohy. S knihou má spoločný len názov a meno zakladateľa nadácie.

Ak predlohu nepoznáte, tak sa to celkom dobre pozerá.

Ahoj Imro.
1. Ten serál robí Aple TV+
2. Asimovove Nadácie som čítal (opakovane). Patria k mojím najobľúbenejším knihám a seriál sa od nich odlišuje podľa mojej súkromnej mienky v plne akceptovateľnej miere.
3. Úprimne, seriálom som nadšený. Je obohatený o nové veci. Väčšinou to býva naopak, teda, že filmové / seriálové dielo je oproti literárnej predlohe ochudobnené.
4. Seriálová Nadácla obsahuje aj skrytú, či skôr úplne neskrytú poctu Asimovovmu súputníkovi, A.C. Clarkovi. Konkrétne vo forme vesmírneho výťahu.
5. Nevadí mi, že niektoré pôvodne mužské postavy (Gaal, Salvor, ...) sú nahradené ženskými. Robí to pre mňa ten seriál ešte zaujímavejším.
6. Veľmi som sa obával, že celé dielo veľmi zostručnia a okresajú. Zatiaľ je to presne naopak.
7. Dúfam, že to bude mať viac sérií, aby tvorcovia dokázali pokryť celé dielo.
Ľuboš Šebík

Dokončené:
Mig-15bis 1/32; Hawk T.1 Red Arrows 1/48; Aero L-39C 1/48; Rafale B 1/48;
Mitsubishi F-2B 1/48; MB-339 1/48; Hawk T.1A 1/48; Spitfire Mk. IX 1/48; Aero L-39C Biely Albatros; 1/32 Shark, 1/48
P-51D, 1/32
Jak-3, 1/32
T-45C Goshawk, 1/48
Z-526AFS Akrobat, 1/48
Ah-64A Apache, 1/35
lubos1364

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Horrido » 11 říj 2021, 13:23

Děvjatajev není tak špatný. Rozhodně lepší než americká produkce. Taky má na ČSFD (právem) větší hodnocení než sračka Midway.
"Pokud přijmeme zásadu demokracie, že pitomec má stejnou cenu jako nadaný člověk, je třeba zajít o krok dále a připustit, že dva pitomci jsou lepší než jeden nadaný člověk.„ Leó Szilárd
Horrido

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Al CZ » 11 říj 2021, 13:35

Asi takhle: Ty nejslavnější válečné spektákly (Bitva o Britániii, Příliš vzdálený most, Midway atd.) se točily tak 25-30 let po válce.Byly to akurátní historické rekonstrukce, na kterých se podíleli mnozí veteráni coby poradci. I když třeba ve staré Bitvě u Midway máte do filmových záběrů přimíchané dokumentární záběry, v naprosto nesmyslném stříhu.(Třeba scéna kde jedna z postav havaruje - pilotuje Wildcat, na palubu se na dobovém záběru přibližuje Helldiver a o palubu se rozbije Hellcat.) V nové Midway jsou letadla historicky akurátní, byť digitální.... takže se mi to líbilo. A historicky nepřesné, jen do historie zasazené filmy nebo seriály se točily i tehdy, viz třeba Bitva v Ardenách a její M-48 coby Kingtigery i Shermany, pro mnohé kultovní "Čtyři z tanku a pes" apod..a třeba sovětskou (ne ruskou) filmovou kinematografii jsem nepochopil, to je prostě úplně jiný svět... Musíte si uvědomit, že dneska se filmy točí pro úplně jiného díváka, žádného veterána, ale teenagera nebo mladého diváka do 35 let, vyrostlého na videohrách, komixech a CGI filmech. Já to mám tak půl na půl, na jednu stranu jsem vyrostl na těhle starých klasikách, na druhou jsem byl už pařan..Takže mně se svým způsobem líbila třeba i taková věc jako ruský film Legenda T-34, kdy banda zajatých sovětských tankistů prchá v ukořistěné T-34/85 z německého tankodromu do Československa (sic !) v roce 1943 (sic !)Jasně, inspirace World of Tanks, ale koukat se na to dá, stejně jako na Midway nebo mně se líbili i Stíhačí Red Tails... a naopak nemohu vidět Memphiskou krásku z roku 1991, od tý doby co jsem si přečetl paměti jejího velitele. To byl totiž velkej řízek a kdyby to nafilmovali podle reality a ne výplod scénáře, bylo by to lepší. (Dtto americký sniper atd...). Dnešní dívák je mladý divák a vyrostl na úplně jiné filmové estetice, nežli divák starší. Proto třeba mně nevadí Fury, která je docela realistická, až na závěrečnou "Call of Duty" bitvu. Poslední co jsem viděl byl na Apple TV Greyhound s Tomem Hanksem. Taky mírná "umělecká licence" ale člověk se nenudí ani na okamžik a je napjatý jak kšandy, jak tenhle souboj dopadne...
Al CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lahita Imrich » 11 říj 2021, 14:11

Luboš, ďakujem za upozornenie, opravím.
Mne sa seriál Nadácia tiež páči, len sklamaní môžu byť tí, čo očakávali vysokú zhodu s predlohou. Preto som napísal "varovanie" :wink:
AI CZ, v podstate píšeme o tom istom. =;
[url=20933939_10203643802013100_702260371489961673_o.jpg[/url]
Lahita Imrich

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Horrido » 11 říj 2021, 14:31

Problém Nadace je v tom že si tvůrci seriálu mysleli že dokaží vyprávět stejně dobře, nebo možná i lépe, jako Asimov. A to se tedy spletli.

Něco jako když si tvůrci Hobita mysleli že překonají Tolkiena. Taky to tak dopadlo.
"Pokud přijmeme zásadu demokracie, že pitomec má stejnou cenu jako nadaný člověk, je třeba zajít o krok dále a připustit, že dva pitomci jsou lepší než jeden nadaný člověk.„ Leó Szilárd
Horrido

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 11 říj 2021, 15:34

Dost možná budu za neznaboha (a už jsem to tady jednou psal), ale mě se Miway líbila. Proč?
Protože se na ni se mnou dívaly dvě moje děti v postpubertálním až dospělém věku. A vydržely se dívat do konce. A mají po filmu povědomí, co to byla bitva u Midway, kdo tam s kým bojoval, co se tam odehrálo a jak do dopadlo a co to pro ty lidi znamenalo. Navíc posazeno do kontextu útoku na Pearl Harbor. V dnešní době, kdy nedají ránu bez mobilu v ruce to považuji za nadprůměrně dobrý výsledek.
Ano, je to digitální, ano, je to leckde přitažené za vlasy, akční, je tam lovestory a patos. No a co?
Přijde mi, že patří k takovému dobrému tónu technika / obdivovatele techniky nebo nedejbóže modeláře libovolný film s uměleckou licencí pro masovější publikum automaticky ztrhat. Ano, lecos už je moc a přes čáru (takové Red Tails ji bohužel podle mě překročily), ale myslím, že je na místě trochu nadhledu.
Ano, vznikají historicky a technicky přesné filmy, kde tenhle balast není. Říká se jim dokumentární filmy a kromě velmi specifického publika, které si při tom chrochtá, se na ně nikdo jiný nekouká.
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Al CZ » 11 říj 2021, 21:49

Ták, pan Chmelík na to kápl. Přesně o tom to je. Že i jeho puberťáci, hrající na mobilu, to jsou schopní dokoukat do konce a zapamatovat si, že byla nějaká bitva u Midway, kdo v ní bojoval a jak dopadla. Rázem tu máte onu pověstnou "schola ludus" a ty děti o tom budou něco vědět. Na druhou stranu, je fakt, že ten film je - pro mne - spíše nezapamatovatelný, teda vím o čem byl, ale jak tu zmiňujete tu love story, tak si ji nejsem schopen vybavit, spíš si pamatuju, že love story (a docela roztahaná) je ve té staré Midway, kde se jeden z pilotů - syn admirála, zamiluje do Japonky, která je t.č. v internačním táboře a chce po otci, aby ji vyreklamoval, i s rodiči, páč měli nějaké propagandistické časopisy. Takže docela multi-kulti, na to, že to je padesát let starý film. Teď když o tom přemýšlím, tak tam je snad pár scének s manželkou, ale nic rušivého, spíš ve stylu staré dobré BoB, rozhodně to není Pearl Habour. Ale jak vidno funguje to, na toho koho má. Na teenagery. A když to vezmu do detailů, tak díky CGI, jsou tyhle nové filmy, přesnější, nežli staré, kde se právě používaly historicky neakurátání stroje, nebo nesmyslně sestříhané historické záběry. Všechno staré není vždy dobré a naopak, ne vše nové, je špatné. V Red Tails si vzpomínám jen na mezka s fiktivní označením sestřelů pod kabinou, ale třeba ten maskr B-17 na začátku je hodně dobrý.... A místo drahých velkofilmů se dneska přistupuje k levnějšímu "dokudrama". Já v podstatě koukám na nějaké dokumenty neustále a dneska je to s oním dokudrama kombinované často.I to je cíleno na moderního diváka, vzpomeňme si na klasické české dokumenty (on ten styl funguje dodnes), kdy hraje taková divná hudba, je tam monotonní výklad a strašně to připomíná vysílání pro školy. I dneska se už u nás snaží točit dokudrama, viz třeba české století, nebo takový modernější styl dokumentu, kombinace výkladu a dokudramatických scén je toto: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/ ... -odsouzeny To je prostě už něco jiného, než ten klasický styl dokumenu alá vysílání pro školy.
Al CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Horrido » 12 říj 2021, 08:09

Zajímavý argument. Filmařsky, historicky i dramaticky špatně vystavěný film je v pohodě, protože se na něj podívají puberťáci. :)
Horrido

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lubos1364 » 12 říj 2021, 09:27

Poznámka k môjmu bodu č.7 o Nadácii.
Vraj by to v ideálnom prípade malo mať 8 sérií. Tak ja len dúfam, že to tak aj dopadne. ;-I
Ľuboš Šebík

Dokončené:
Mig-15bis 1/32; Hawk T.1 Red Arrows 1/48; Aero L-39C 1/48; Rafale B 1/48;
Mitsubishi F-2B 1/48; MB-339 1/48; Hawk T.1A 1/48; Spitfire Mk. IX 1/48; Aero L-39C Biely Albatros; 1/32 Shark, 1/48
P-51D, 1/32
Jak-3, 1/32
T-45C Goshawk, 1/48
Z-526AFS Akrobat, 1/48
Ah-64A Apache, 1/35
lubos1364

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 12 říj 2021, 11:30

Horrido píše:Zajímavý argument. Filmařsky, historicky i dramaticky špatně vystavěný film je v pohodě, protože se na něj podívají puberťáci. :)

Jen pro pořádek - myslím, že moje sdělení toto neříká…
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Horrido » 12 říj 2021, 12:50

Tomáš Chmelík píše:
Horrido píše:Zajímavý argument. Filmařsky, historicky i dramaticky špatně vystavěný film je v pohodě, protože se na něj podívají puberťáci. :)

Jen pro pořádek - myslím, že moje sdělení toto neříká…

"...mě se Midway líbila. Proč? Protože se na ni se mnou dívaly dvě moje děti v postpubertálním až dospělém věku. A vydržely se dívat do konce. A mají po filmu povědomí, co to byla bitva u Midway..."

Vaše děti jsou postubertální až dospělé bez znalostí historie a proto se vám film líbíl. Taky OK. :)
Horrido

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KnittlJ » 12 říj 2021, 18:29

Jen pro pořádek, co je na filmu Midway historicky špatně? Dramaturgicky nebo filmařsky to prosím neřešme.
Jsem do Pacifiku obecně fanda, tak by mě to zajímalo...
V galerii:Sturer Emil
Sd.Kfz.11 + leFH18/40
Sd.Kfz.7+88mm Flak 36/37
GAZ AAA s čtyřčetem Maxim M4
KnittlJ

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3336 • Stránka 193 z 223 • 1 ... 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196 ... 223

Zpět na Volný pokec (Subject free)