Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Volný pokec (Subject free)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Názor na "ekologická" auta...

Všechno ostatní, co jinam nepatří…
Odeslat odpověď
Příspěvků: 4956 • Stránka 102 z 331 • 1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 331

K cemu jsou zelene normy spotreb a emisi ???

Ano, verim tomu, jsou ku prospechu veci a ochrane prostredi
32
9%
Ano, verim tomu, jsou ku prospechu veci a ochrane prostredi
32
9%
Ne, jsou na... jenom si na tom zeleni honi... tralalalala
60
16%
Ne, jsou na... jenom si na tom zeleni honi... tralalalala
60
16%
Normy jsou jedna vec, ale fyziku nikdo neokeca... Ani zeleny muzicek z Marsu!
93
25%
Normy jsou jedna vec, ale fyziku nikdo neokeca... Ani zeleny muzicek z Marsu!
93
25%
Nejezdim autem a tak je mi to jedno...
3
1%
Nejezdim autem a tak je mi to jedno...
3
1%

Celkem hlasů : 376

• Odpovědět s citací

Re: Nazor na "ekologicka" auta...

Příspěvekod JoseFxx » 04 čer 2021, 09:06

ptlo píše: ABS při brždění vůbec nepomáhá, naopak brzdnou dráhu prodlužuje. Jenom pomáhá s řídítelností, pokud dojde ke smyku při brždění.

Největší blbost jakou jsem kdy četl o autech.

ABS neboli protiblokovací systém, je jen o tom, že se ti při brždění na kluzkém povrchu nezablokují kola a z auta se nestanou sáňky. Kdo zažil tak ví, že točíš volantem kam chceš a auto jede rovně. Na suchu se mi nestalo při prudším brždění, že by ABS zasáhlo. Tady bych to řekl, tak pokud budu řidič s mozkem, tak ABS mi v životě nezasáhne do řízení. Pokud budu bezmozek, tak je jedno kolik mám v autě systémů, stejně to jednou omotám kolem stromu.

Takže machrovské řeči, že současný řidiči by byli bez ABS ztracení je nesmysl.

Můžete tady začít o tom, jak převodovky byli bez synchronizace a jak lidi s automatem neumí požívat spojku a 100% by nezvládli dávat meziplyn.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 04 čer 2021, 09:14

ptlo - podľa toho čo píšeš, jazdíš autobusom a tvoje skúsenosti s modernými systémami sú rovné nule. Pretože aj napriek tomu, že ABS prerušuje brzdnú silu a samozrejme v priamom porovnaní brzdnú dráhu predĺži, v praxi je to zväčša naopak, prípadne kontrola nad vozidlom je dôležitejšia ako samotná dĺžka brzdnej dráhy.

Je síce pekné, že v diskusii je každý Fitipaldi, ale stačí si vyraziť na D1 a posratých pretekárov, ktorí na rovinke pôjdu kilo pade, ale keď je zúženie, tak budú sedieť za kamiónom 60, lebo ani nie sú schopní odhadnúť šírku vlastného auta stretneš z Brna do Prahy tak 99%. A nedajbože ešte keď je tma alebo prší. To isté platí o okreskách či horských priechodoch...

Moderné asistenčné systémy preukázateľne pozitívne vplývajú na bezpečnosť a to je neodškriepiteľný fakt. Je síce pekné, že nás pred dekádami učili používať prerušované brzdenie (škoda, že niektorých neučili prerušovaný sex), ale niekoľkokrát za sekundu na brzdu nešlápneš a už vôbec nie, keď musíš ešte šliapať na spojku, plyn, točiť volantom a myslieť na to, do čoho trafiť aby to menej bolelo.

Súhlasím však, že vodič zvyknutý na podporu asistenčných systémov môže mať problém v kritických situáciách ovládnuť auto bez systémov. Lenže s takými situáciami sa väčšina stretne výnimočne alebo len na vlastné želanie - na okruhu, pre zábavu atď. Takže je to zanedbateľné.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 04 čer 2021, 09:27

Hned druhou větou si potvrdil to , co napsal ptlo.

Nevím čím jezdíš, ale chtěl bych vidět jak by si zvládl třeba Testarossu bez synchronů. :wink:
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 04 čer 2021, 09:32

Je prokázáno, že ABS brzdnou dráhu prodlužuje ve srovnání s maximálním bržděním, což je smyk resp. hranice smyku. Samozřejmě že tuhle hranici dokážou odhadnout jenom závodníci, u normálního řidiče ABS smysl má (podle mě je to jediný smysluplný asistent). Kdysi ještě v auto-moto revue v TV ukazovali brždění náklaďáku z kopce na zkušební dráze. S ABS se nedal úplně zastavit, ale dal se řídit.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 04 čer 2021, 09:32

Zvládol by som ju úplne normálne, tak ako aj auto bez ABS či ESP. Tak ako viem radiť bez spojky v aute so synchrónmi alebo brzdiť ľavou nohou.

Vodičák som robil na V3S, jazdiť som sa učil sám na Zetore bez synchrónov, keď som mal 14 (ťahal som laná na letisku).

A moja druhá veta je súvetie. Čítaj celé.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 04 čer 2021, 09:34

@Radek3057: Proč se vyhýbáš odpovědi? dej fotku toho závodního filtru, co máš v autě.
Jinak jsou to jen kecy. Ukaž graf ze zkušebny.
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 04 čer 2021, 09:36

Atlis píše:Zvládol by som ju úplne normálne, tak ako aj auto bez ABS či ESP. Tak ako viem radiť bez spojky v aute so synchrónmi alebo brzdiť ľavou nohou.

Vodičák som robil na V3S, jazdiť som sa učil sám na Zetore bez synchrónov, keď som mal 14 (ťahal som laná na letisku).

A moja druhá veta je súvetie. Čítaj celé.

Nepsal jsem to tobě, ale Josefovi. Ty ses tam nějak vecpal :lol:
Mariane Testarossa není zetor, ten je blbuvzdorný, aby ho zvládl kazdej jezeďák.
Máme ho u tchýně a umí s ním každý kluk i moje neteř.
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 04 čer 2021, 09:38

To jo, ale nie som jézéďák a tiež už nemám 14. (:)
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 04 čer 2021, 09:44

Radek3057 píše:však si toho mustanga může užívat klidně dál nikdo mu ho přeci nebere ani nezakazuje, ostatně nikdo nikomu nic nebere ani nezakazuje ...

a co si budeme povídat... ABS je něco co 99% situací nepotřebuješ a,le pak přijde to 1% situací a bez něho jsi ve stromě či protisměru ... jezdit bez ABS ve sportovním voze je asi stejné hrdinství jako se za jízdy v zadu nepoutat

Já mám auto , které jezdí na ekologické palivo, narozdíl od většiny lidí , co sem píšou.
Takže nemám obavy.
Taktéž dům máme celý ekologický, rekonstruovaný dle nejmodernějších eko požedavků.
Já se pokroku nebráním, ale taky mám spoustu kamarádů, kteří mají otřesné zážitky s Teslou.
Přesto bych si Enyaqa koupil. Jsme tři, takže třetí auto by nebylo na překážku. :lol:
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 04 čer 2021, 09:49

Atlis píše:To jo, ale nie som jézéďák a tiež už nemám 14. (:)

Vím , že máš hodně najeto, právě proto víš dobře, že někdy jsou asistenční vifikundace na přkážku.
Kdž se začali dovážet Mustangy v roce 2015, oficiálně, tak si to koupil kdejakej trrouba a hned na Drag nebo na okruh.
To bylo zničených a nabouraných aut. :grin:
S těma umělcema na silnicích máš 100% pravdu. Každej umí šlapat na plyn a při první krizovce se přizabije.
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 04 čer 2021, 09:49

ptlo píše:Je prokázáno, že ABS brzdnou dráhu prodlužuje ve srovnání s maximálním bržděním, což je smyk resp. hranice smyku. Samozřejmě že tuhle hranici dokážou odhadnout jenom závodníci, u normálního řidiče ABS smysl má (podle mě je to jediný smysluplný asistent). Kdysi ještě v auto-moto revue v TV ukazovali brždění náklaďáku z kopce na zkušební dráze. S ABS se nedal úplně zastavit, ale dal se řídit.

Bavíme se o osobních autech. kde je pravidlo jednoduché
440px-Brzdná_dráha.png

JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 04 čer 2021, 10:08

Zajeďte na polygon s fólií a uvidíte sami, jak se který auto chová.
Já osobně každoročně procházel školením IZS. A určitě to pomůže k bezpečnému ježdění.
Naposledy upravil Renda dne 04 čer 2021, 11:19, celkově upraveno 1
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Žák » 04 čer 2021, 11:00

Když už se tady, na modelářském fóru, kde velká část děláme letadla, tak pěkně hádáte o ABS a jeho vlivu na brzdnou dráhu, tak si uvědomte, že první pokusy i první praktické použití ABS bylo na letadlech, v druhé řadě na kolejových vozidlech a výrobci aut to přejali jako poslední, protože to nejspíš pokládali za funkční a užitečné, bez ohledu na superřidiče "s rychlou nohou".
Josef Žák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 04 čer 2021, 11:20

JoseFxx píše:Bavíme se o osobních autech. kde je pravidlo jednoduché
440px-Brzdná_dráha.png

Že nějaký dítě nakreslí obrázek nic neznamená. U ABS se střídá smyk a otáčení, kdy to brzdí málo nebo vůbec. A to otáčení nějakou dráhu sežere, není těžké to pochopit. Jedině se dá diskutovat, jestli určitá pneumatika má větší tření v 1 místě (trvalý smyk) nebo když se do smyku hrne pořád studená guma (ABS). Znova opakuju, smyslem ABS není zkrátit brzdnou dráhu, ale zachovat při brzdění řiditelnost.

Josef Žák píše:Když už se tady, na modelářském fóru, kde velká část děláme letadla, tak pěkně hádáte o ABS a jeho vlivu na brzdnou dráhu, tak si uvědomte, že první pokusy i první praktické použití ABS bylo na letadlech, v druhé řadě na kolejových vozidlech a výrobci aut to přejali jako poslední, protože to nejspíš pokládali za funkční a užitečné, bez ohledu na superřidiče "s rychlou nohou".

ABS nenahrazuje rychlou nohu! Začátek brzdění je vždycky na řidiči.

Použití začalo na letadlech zřejmě kvůli vysoké ceně, tehdy ještě nebyl počítač v každém mobilu, ani ty mobily nebyly. Někdo mě opravte (ale kdo něco víte!), ale myslím, že u letadel není ABS kvůli řiditelnosti, ale aby se neprodřela pneumatika a nebouchla.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 04 čer 2021, 11:33

ptlo píše:
JoseFxx píše:Bavíme se o osobních autech. kde je pravidlo jednoduché
440px-Brzdná_dráha.png

Že nějaký dítě nakreslí obrázek nic neznamená. U ABS se střídá smyk a otáčení, kdy to brzdí málo nebo vůbec. A to otáčení nějakou dráhu sežere, není těžké to pochopit. Jedině se dá diskutovat, jestli určitá pneumatika má větší tření v 1 místě (trvalý smyk) nebo když se do smyku hrne pořád studená guma (ABS). Znova opakuju, smyslem ABS není zkrátit brzdnou dráhu, ale zachovat při brzdění řiditelnost.

Obrázek z wikipedie, pro tvé info. Tvrdil jsi na začátku, že auto s ABS má delší brzdnou dráhu než auto bez ABS. A teď najednou otáčíš, jak je všechno jinak.
JoseFxx

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 4956 • Stránka 102 z 331 • 1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 331

Zpět na Volný pokec (Subject free)