Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Volný pokec (Subject free)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Názor na "ekologická" auta...

Všechno ostatní, co jinam nepatří…
Odeslat odpověď
Příspěvků: 4956 • Stránka 95 z 331 • 1 ... 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 ... 331

K cemu jsou zelene normy spotreb a emisi ???

Ano, verim tomu, jsou ku prospechu veci a ochrane prostredi
32
9%
Ano, verim tomu, jsou ku prospechu veci a ochrane prostredi
32
9%
Ne, jsou na... jenom si na tom zeleni honi... tralalalala
60
16%
Ne, jsou na... jenom si na tom zeleni honi... tralalalala
60
16%
Normy jsou jedna vec, ale fyziku nikdo neokeca... Ani zeleny muzicek z Marsu!
93
25%
Normy jsou jedna vec, ale fyziku nikdo neokeca... Ani zeleny muzicek z Marsu!
93
25%
Nejezdim autem a tak je mi to jedno...
3
1%
Nejezdim autem a tak je mi to jedno...
3
1%

Celkem hlasů : 376

• Odpovědět s citací

Re: Nazor na "ekologicka" auta...

Příspěvekod Atlis » 30 kvě 2021, 12:03

Samozrejme, že elektrina môže stať menej. Prečo by nemohla? Len spotreba bude vyššia.

Pokiaľ nechápeš, aká je pre krajiny dôležitá energetická nezávislosť, tak to je mi ľúto, ale to sa nemáme o čom baviť.

A áno, samozrejme, že je dôležité robiť niečo teraz, aj keď ty budeš za 30 rokov pod drnom. Ono totiž nie všetci chcú, aby sa naše deti jedného dňa nezobudili s rukou v kýbli. Bohužiaľ Tvoje zmýšľanie alá "ja a po mne potopa" zdieľa mnoho ľudí tvojej generácie a preto bude skutočne dobré, aby ste už pod tým drnom boli. (:) inak nebudeme mať konečne pekné veci.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 30 kvě 2021, 12:44

Samozřejmě že lidi mé generace takto smýšlejí, protože vidí jaký píčoviny lidi tvé generace vymýšlí. Bohužel, tak jak se vyvíjí tento svět, tak je mi spíš mých vnuků líto, v čem by mohli žít, takže se snažím aby k tomu nedošlo. A ne jen v v otázce zelenýho terorismu. A ty si klidně nech implantovat čip, ať seš in. Mladý komunisti v 50tejch letech měli taky ideály a jak to dopadlo.

Odesláno z mého Nokia 5110 pomocí Tapatalk
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 30 kvě 2021, 12:51

Dopadlo to tak, že sme o míľový krok za západom. Tých normálnych ľudí totiž posadili do basy. Našťastie teraz môžeš akurát tak prskať v diskusii.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Re: Nazor na

Příspěvekod Egerman » 30 kvě 2021, 12:57

Atlis píše:
Cena elektriny môže stať zlomok toho čo stojí dnes.

Cena alkoholu, benzínu, cigaret může stát zlomek toho za kolik je kupujeme, přesto to tak není. Obávám se, že tenhle argument při zachování vztahu nabídky - poptávky, platit nebude.
Aby bylo jasno, nejsem odpůrcem elektro ani jiných zdrojů. Jen je mi proti srsti, když mi někdo nutí z téhle ohrady na dobytek jediný koridor "správným" směrem bez možnosti volby. Pak si připadám trochu jak hovězí na jatkách.
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností,“ nositel Nobelovy ceny Bertrand Russell.
Egerman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 30 kvě 2021, 13:20

Atlis píše:...je dôležité robiť niečo teraz, aj keď ty budeš za 30 rokov pod drnom. Ono totiž nie všetci chcú, aby sa naše deti jedného dňa nezobudili s rukou v kýbli. Bohužiaľ Tvoje zmýšľanie alá "ja a po mne potopa" zdieľa mnoho ľudí tvojej generácie a preto bude skutočne dobré, aby ste už pod tým drnom boli. (:) inak nebudeme mať konečne pekné veci.

Ono je to vsetko relativne, kto je v kybli, po kom je potopa, co je pekne atd.
Toto sice nie je o elektromobiloch, ale urcity pohlad na "konečne pekné veci" v radostnej buducnosti to dava (najskor pozriet video, potom citat text):
https://www.youtube.com/watch?v=CGTNjPow3LM
https://www.huffpost.com/entry/the-promised-land-of-the-_b_5441190
A bohuzial je to iba jeden z mnohych prikladov.
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 30 kvě 2021, 13:49

Teď jde o to, jestli ty děti už taky nejsou náhražkou těch nedokonalých biologických...

KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 30 kvě 2021, 16:08

Miloslav píše:
Radek3057 píše:
Renda píše:Vašino, vlastníš Elektroauto?

ne, užívám si V6 turbo 390 PS s emisemi jako stará Ávie a průměrnou spotřebou 16 l/100 Pepíku :)

Ten výkon doložíš datalogem, či je to jen fantasmagorie? :lol:

asi máte na mysli graf z brzdy ... ano samosebou už jsem vyrostl z nějakých garážových úprav pomocí notebooku a " zaručeného zvýšení výkonu " ...

Motor A27NET má 325 PS z fabriky a protože je od Australanů z Holdenu tak má nějaké ty rezervičky ... ostatně zvýšením výkonu pouhou úpravou řídící jednotky o 20% není nic vyjímečného ( milovnící 2.0TDDFSLFSDFI mohou potvrdit ), ale když dáte motoru lépe dýchnout "závodním filtrem", lépe vydechnout úpravou seriového výfuku Remus a lépe napít 100 oktanu a lehký chip tunning tak těch 65 koní navíc už moc fantasmagoricky nezní ? co myslíte ?
Naposledy upravil Radek3057 dne 30 kvě 2021, 16:15, celkově upraveno 1
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Radek3057

• Odpovědět s citací

Re: Nazor na

Příspěvekod Radek3057 » 30 kvě 2021, 16:14

chevy píše:Jako kdyby ti bylo 5 tak pochopím, ale nechápu jak si někdo může myslet, že energie budou stát zlomek toho co teď. To si může myslet jen někdo kdo se teď probudil. A nezávislost? Co to je? Místo dovozu budeme závislý na tom jak bude foukat nebo svítit slunce? Ještě bych pochopil hromadnou výstavbu jaderných elektráren. Ale dokud někdo nezprovozní studenou fúzi, tak myslím že není o cenách smysl snad ani mluvit. Hlavně mi neříkejte co bude za 30 let, to už mám celkem na háku.

nic proti,ale ještě minulý rok byla cena GWH nižší než 15 let nazpět ... to že teď ceny energí " letí", chcete-li vzrůstají na hodnoty na kterých byli 10 let na zpět s nějakou eko apod nemá nic společného... je logické že ceny vstupů budou stoupat,stejně tak ceny výstupů budou stoupat,ale asi takhle. Někde v Hormuzu bouchne tanker a do týdne tady máš litr benálu za 50 korun ..., OPEC+ se nedohodne a máš tu benál za 20 korun, někde se šprajcne loď a zase benál za 34 korun atd atd atd ...

a o jaderných elektrárnách ... všichni výrobci pracují na kompaktních a nízkonákladových jaderných reaktorech.
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 30 kvě 2021, 17:18

Zrovna dneska zajímavý článek o výhledech jaderné energie u nás: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/r ... uje-665494

Pro mě z toho vyplývá, že ty "kompaktní a nízkonákladové jaderné reaktory" jsou zatím utopie, používají se tak max. na ponorkách, kde náklady nehrají žádnou roli a bezpečnost o hodně menší než např. v centru Prahy. Firem, které jakž takž umí velké jaderky, je méně než prstů na 1 ruce, takže žádný velký rozmach "nehrozí" ani u nás ani v Evropě. Čím tedy chtějí elektromobily dobíjet? Bude to stále větší problém, jak jejich počet poroste.

Nabízí se tedy zcela legitimní otázka, co vlastně mají ty auta na baterky vyřešit, když už spoustu problémů způsobí? Podle mě vůbec nic, zkrátka nejsou potřebná. Emise CO2 mě nezajímají, není to škodlivý plyn a glob. oteplování, pokud vůbec existuje, jeho snižení nijak zvláť neovlivní a za 10 let se na to zapomene. CO2 byl vybrán EU jenom jako bič na spalovací motory, protože i ten nejčistší spalovák bude vždycky tvořit CO2. Všechny ostatní škodliviny, které se sledovaly dřív, dokázali konstruktéři prakticky eliminovat, takže museli najít něco, co eliminovat nelze.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 30 kvě 2021, 18:01

Já tvrdím, že elektromobilita přinese vic problémů, než užitku.
Dost článků v médiích o tom začíná vypovídat.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 30 kvě 2021, 19:35

To jistě, jenže já nevidím žádný užitek. Řekněte mi aspoň 1 jasný přínos, kterého nelze dosáhnout laciněji. Pofidérní škodlivost CO2 neberu.
Celý mi to připadá jenom jako marketingový jev živený z dotací a zákazů. To není dobrý rodokmen...
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 30 kvě 2021, 19:38

ptlo píše:Zrovna dneska zajímavý článek o výhledech jaderné energie u nás: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/r ... uje-665494

Pro mě z toho vyplývá, že ty "kompaktní a nízkonákladové jaderné reaktory" jsou zatím utopie, používají se tak max. na ponorkách, kde náklady nehrají žádnou roli a bezpečnost o hodně menší než např. v centru Prahy. Firem, které jakž takž umí velké jaderky, je méně než prstů na 1 ruce, takže žádný velký rozmach "nehrozí" ani u nás ani v Evropě. Čím tedy chtějí elektromobily dobíjet? Bude to stále větší problém, jak jejich počet poroste.

Nabízí se tedy zcela legitimní otázka, co vlastně mají ty auta na baterky vyřešit, když už spoustu problémů způsobí? Podle mě vůbec nic, zkrátka nejsou potřebná. Emise CO2 mě nezajímají, není to škodlivý plyn a glob. oteplování, pokud vůbec existuje, jeho snižení nijak zvláť neovlivní a za 10 let se na to zapomene. CO2 byl vybrán EU jenom jako bič na spalovací motory, protože i ten nejčistší spalovák bude vždycky tvořit CO2. Všechny ostatní škodliviny, které se sledovaly dřív, dokázali konstruktéři prakticky eliminovat, takže museli najít něco, co eliminovat nelze.

asi 7x tady bylo zmíněno že smysl toho všeho je si ten elektromobil dobít sám, doma, ze své střechy a svého bateriového úložitě...stejně tak si ho můžete dobít na tisících dalších místech a rozmachem elektromobilů na desetitisících dalších místech. není žádná utopie že nynější benzínka prostě bude mít bateriové úložitě, za barákem soláry a bude Vám nabíjet auťák... stejně tak to bude umět každá lampa, každé státní, před každým supermarketem, v každém obchodním centru. opravdu tam nepotřebujete nějaké vysokovýkonné dobíječky, ta Vám stačí doma :) ale Vy pořád přicházíte s tím samým ... s tím že zejtra tady bude 3 miliony elektromobilů,ale infrastruktura bude stejná jako je teď ... v roce 89 tu taky bylo 700 benzínek... teď jich je tu 4000
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 30 kvě 2021, 20:42

Ale to se pořád řeší jenom problémy aut na baterky. Kde je ten přínos, něco pozitivního, co by vyvážilo ty obrovské náklady a ekologická a požární rizika?
Jak jsem psal, kdyby došla ropa, tak to beru, i dojezd 200 km by potom byl o.k. Ale v téhle situaci lidstvo ještě dlouho nebude.
(dobíjení jenom ze slunce, lokálně bez zatěžování veřejné el. sítě, by bylo určité plus, ale to nebude stačit a nikdo s tím v takové míře nepočítá)
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 30 kvě 2021, 22:18

Atlis píše:Samozrejme, že elektrina môže stať menej. Prečo by nemohla? Len spotreba bude vyššia.

Pokiaľ nechápeš, aká je pre krajiny dôležitá energetická nezávislosť, tak to je mi ľúto, ale to sa nemáme o čom baviť.

A áno, samozrejme, že je dôležité robiť niečo teraz, aj keď ty budeš za 30 rokov pod drnom. Ono totiž nie všetci chcú, aby sa naše deti jedného dňa nezobudili s rukou v kýbli. Bohužiaľ Tvoje zmýšľanie alá "ja a po mne potopa" zdieľa mnoho ľudí tvojej generácie a preto bude skutočne dobré, aby ste už pod tým drnom boli. (:) inak nebudeme mať konečne pekné veci.

A tohle si myslel vážně ? Pak si normální idiot.
A specifikuj, co budou ty pěkné věci, co dnes díky starší generaci nemáš.
Potkal jsem v parku dva "milence". Seděli vedle sebe na lavičce, tiskli se jeden k druhému a oba matlali prstem po svém mobilu. Potkal jsem dva mladé rodiče s kočárkem. na šla a čuměla do mobilu, on tlačil kočárek a čuměl do mobilu. To dítě v kočáru vlastně pro ně byla přítěž. Je mobilní telefon něco, co je pro člověka přínosem ? Dalo by se říce, rozhodně je, ale ....
O elektromobilech se mluví od začátku jako o něčem, co sníží emise skleníkových plynů a tím zlepší životní prostředí nás všech. Přitom se stále zapomíná na to, že osobní automobily zatěžují planetu 4% emisí. A co se dnes běžně děje se starými neekologickými vozy ?
Asi by se měly likvidovat že ? Měly, ale jednodušší je vyvézt je do Afriky či Jižní Ameriky ať tam slouží dál. Že dále škodí, to jaksi nevadí, hlavně že neškodí tady a teď. Jaký je v tom tedy rozdíl ? Řečeno tvými slovy, už aby bylo celé současně žijící lidstvo pod drnem. Další, dnes ještě nenarozené generace to třeba budou myslet s touhle planetou dobře a ne se starat jen o vlastní kapsy.
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 30 kvě 2021, 23:14

ptlo píše:Ale to se pořád řeší jenom problémy aut na baterky. Kde je ten přínos, něco pozitivního, co by vyvážilo ty obrovské náklady a ekologická a požární rizika?
Jak jsem psal, kdyby došla ropa, tak to beru, i dojezd 200 km by potom byl o.k. Ale v téhle situaci lidstvo ještě dlouho nebude.
(dobíjení jenom ze slunce, lokálně bez zatěžování veřejné el. sítě, by bylo určité plus, ale to nebude stačit a nikdo s tím v takové míře nepočítá)

ale o ropu přeci nejde, však kolik ? snad 95% věcí okolo potřebuje ropu, ta tu s námi zůstane navždy :) ... požární rizika ? ale ...tak v té high-tech době bude k požáru elektromobilu vyjíždět navíc jedna tatra s kontejnerem .)

a pozitivní ? však i teď si píchnete elektro do garáže na noční proud s výhodným tarifem a jezdíte za 20hal/km
Radek3057

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 4956 • Stránka 95 z 331 • 1 ... 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 ... 331

Zpět na Volný pokec (Subject free)