Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Skupinové a tématické stavby ‹ ARCHIV ‹ Daily Progress Death Match Spitfire 2013
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Spitfire - pokus o první dokončený model po dvaceti HOTOVO

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Spitfire - pokus o první dokončený model po dvaceti lete

Příspěvekod JirkaM » 18 pro 2013, 09:03

Pořád patlám žluté náběžky. Teď jsem dal asi čtvrtou vrstvu... obávám se, že zaslepení výstřelových otvorů, které má Edu naznačeno již nepůjdou rozeznat :( No nic, aspoň bude napříště prostor pro zlepšení :grin:
Přílohy
18122013085.jpg
JirkaM

Je to nemožné, řekla pýcha.
Je to riskantní, řekla zkušenost.
Je to nesmysl, řekl rozum.
Tak to zkus, zašeptalo srdce.
JirkaM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JirkaM » 19 pro 2013, 21:49

Tak žluté náběžky (tlusté jako jelito) již kryjí i ty strašné schody k ostatním barvám. Červené přelepky jsem domaloval dnes. Teď mě čeká opatrné prášení lakem, aby mi to s těmi barvami neudělalo nějakou polízanici... Takže to budou asi tak dva dny. Takže to vidím, že do štědrého dne mám šanci umístit aspoň základní obtisky a napustit paneláž a balit výsledek jako dárek pro tátu a pro tchána budu na štědrý den odpoledne. Odpařující se ředidlo krásně provoní celý byt. Kam se hrabe františek... :grin:
Přílohy
19122013086.jpg
JirkaM

JirkaM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JirkaM » 20 pro 2013, 19:45

Tak lakuju postupným prášením a musel jsem se přesunout do předsíně a otevřít dveře na zahradu, jinak byl ten Gunze lak cítit všude. :twisted: Už si dělám dílnu ve sklepě, ale mám obavy, že tam bude hodně prachu - je to vedle kotelny... Jsem zvědav, uvidíme...
Barva se mi zkrabatila akorát na rámu kabiny a jenom trošku, tak ještě uvidím, zda to tak nechám...
JirkaM

JirkaM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JirkaM » 21 pro 2013, 20:30

Dneska je mi zle.. Aspoň patina druhého ostruhového kolečka... Obtisky budou zítra.
Přílohy
21122013088.jpg
JirkaM

JirkaM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JirkaM » 22 pro 2013, 22:56

Tak nějaké obtisky jsem stihl. Viz foto. Popisky dávat nebudu. Zaprvé to nestíhám, pokud chci do štědrého dne udělat aspoň napuštění spár olejovkou. Zadruhé ty letadla budu dávat naprostým laikům jak modelářství tak letectví a tak si je ušetřím na zbývající letadla svoje :twisted:
Musím říct, že mě to po tolika letech docela bavilo. I když je to možná tím , že jsem těch obtisků nedával stovky, ale jen pár desítek. Chybí mi také změkčovací vodička Gunze, zrovna nebyla na skladě. Mám jen Douska.
Jinak povrch nicmoc. Na pár místech se barva přecejen rozežrala působením laku, někde je to zalité moc, jinde hrbolaté prachem. Nýty vidět jsou, ale obýávám se, že na wash budou moc mělké. Aspoň paneláž projedu olejovkou. Aspoň mám co zlepšovat příště. :grin: :grin: :grin:
Přílohy
22122013089.jpg
JirkaM

JirkaM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JirkaM » 23 pro 2013, 21:55

Tak zítra půjdou do světa. Ještě chybí povrch kulatého zrcátka z hliníkové folie. Snad to zítra ještě stihnu nafotit nějak rozumně a nejen mobilem...
Přílohy
23122013091.jpg
23122013090.jpg
JirkaM

JirkaM

• Odpovědět s citací

Re: Spitfire - HOTOVO -pokus o první dokončený model po dvac

Příspěvekod JirkaM » 24 pro 2013, 16:40

Dnes jsem ještě dodělával zpětné zrcátko a opravoval kryty kol. Vyfotit jsem to už nestihl. Večer nebo zítra k tomu ještě něco napíšu.
JirkaM

JirkaM

• Odpovědět s citací

Re: Spitfire - pokus o první dokončený model po dvaceti HOTO

Příspěvekod JirkaM » 25 pro 2013, 20:34

Oba Spity už jsou pryč a já končím tento thread. Na třetí spitfire ještě v diorámatu se nějak teď necítím. Ještě potrénuji při dalších stavbách a pak si to postavím 

Děkuji všem, kteří tento challenge vyprovokovali a dokopali mě k tomu, že jsem se naučil, že když udělám každý den něco málo, tak zaprvé lze v dohledné době něco opravdu dodělat nejen to rozm..at. Zadruhé, když už jsem večer utahaný a říkám si, že už nemá cenu na to ani sahat, ale přece jen udělám jeden dílek, tak po týdnu vidím, že se aspoň něco málo posunulo a nemusím být naštvaný, „že jsem se k tomu zase vůbec nedostal“.
Navíc, i když jsem na gymplu stavíval, co šlo, tak hodně letadel zůstalo pouze nahrubo slepeno bez barvení. Většina ani nebyla dokončena (kromě myslím 2ks) a o nějaké čistotě stavby se mi ani nezdálo. Co to je tmel jsem nevěděl ještě před pěti lety, když jsem si zkusil koupit zase model a asi měsíc jsem na něm dělal. Pak se narodila dcera a teď už se těším, že to Mosquito dokončím, když vidím, že to jde ;-)

Teď je mi trochu líto, že už se jimi nemůžu kochat, ale na druhou stranu je to taky dobře.
Čím více jsem se na ně díval, tím víc chyb jsem viděl, takže je dobře, že už je nemám na očích ;-)
Až pojedu na návštěvu, tak si je vyfotim pořádně ;-) A doufám, že mi k tomu taky napíšete váš názor, abych věděl, co ještě zlepšit, takhle to moc nejde ;-)
Pár poznatků, co se povedlo:
Nikdy jsem nepostavil letadlo s tak pěknými přechody křídlo trup a spoj polovin trupu.
Poprvé jsem napouštěl spáry olejovkou. (Příště zkusím jinou než Umton)
Poprvé jsem kompletoval letadlo po nabarvení a po patině… je to divný pocit, jak se to pak pod rukama „rodí“!
Upravil jsem si vrtuli, aby se točila – důležitá featurka pro laiky ;-)

Teď ty horší:
Některé rychlošrouby po tmelení a broušení zmizly…
Většinu jemných nýtů zalila barva.
Lak rozežral barvy na jedné směrovce.
Podstříknul jsem si maskování kabinky a je tam trochu zamlženo – buď je to surf nebo lak. Druhá kabinka je zase nějak poškrábaná…
Obtisky uplne nekopirovaly povrch – zaprvé jsem dal málo setteru a zadruhé jsem neměl dobrý softer.
Obtisky nebyly před washem zalakovány, protože nemám lak, který by je nežral.
Napuštění spár se „povedlo“ velmi nerovnoměrně.
Naopak pod obtisky vykoukly tahy štetcem, jak jsem barvil camo. Lak to neschoval ;-)
Nic jsem neškrábal, protože zaprvé nemám matný nebo polomastný lak, o který by se to dobře otíralo a zadruhé jsem nemohl najít tu stříbrnou pastelku.
Email Humbrol aluminium se mi srazil běhen pár dní v plechovce a ještě tmavozelená taky. Mám podezření, že ve štětci zůstalo stopové množství olejovky nebo něčeho jiného…, ale nevím. Možná jsou prostě už starý a přestalo těsnit víčko…
JirkaM

JirkaM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Boda » 26 pro 2013, 19:04

=D> =D> a to za to, že jsi to dodělal, jak píšeš není to úplně ono, ale co, udělal jsi je pro svůj dobrý pocit a po pěkné řádce let.Na všechny ty blbosti kolem modelařiny přijdeš časem a bude to jen lepší.Taky jsem na všechny ty novoty čučel jak blázen než jsem to zkusil.Osobně nedělám suprový modely, ale více méně kačenky a hlavně tak jak se mi to líbí a dělá dobře.Takže hodně zdaru u další stavebnice!!!!!! :)
BLUENAVELS Tábor
Boda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JirkaM » 17 kvě 2014, 14:25

Díky za podporu. Fakt je, že u mě je dokončení čehokoliv věc poměrně řídká :( Takže jsem potřičně nadšen, že se to povedlo, přesto, že žena už je měsíc nemocná, tak jsem často s dětmi.
Jediná věc, která mi na modelářství štve, je to zkoušení drahých přípravků, který teda bude fungovat na moje ruce... Já chápu, že hodně z těch pomůcek a přípravků bylo složité vyrobit v takové kvalitě i pro mikro měřítka, ale někdy je náročný ty peníze najít... :evil: A pak, když zjistím, že lak mi žere barvy, tak bych vyskočil z kůže.... Ale to se časem poddá :)
JirkaM

JirkaM

• Odpovědět s citací

Re: Spitfire - pokus o první dokončený model OBNOVENO

Příspěvekod JirkaM » 17 kvě 2014, 14:51

Obnovuji téma ;-)
V sekci rozestavěno je nějaká přesila temné strany síly a tak se pustím do dalších spitů:
Shodou okolností jsem dostal za úkol pro Písecké muzeum postavit spit, na kterém lítal místní (protivínský) rodák Václav Raba. Podrobnosti o stroji a možná nějaké foto mám ještě dostat a tak jsem si říkal, že spolu s tím si dostavím nějaké vlastní overtreesy. Ideálně jeden early, jeden late a jedno Éčko.
Přesnou konfiguraci ještě nemám rozhodnutou, IXe bude patrně černý izraelec z Už jsme doma (teda Naši se vracejí).
Nemůžu teď nahrát fotky - budou později. Zatím pracuju na kokpitech. Jak je toho víc najednou, tak mám pocit, že to jde nějak strašně pomalu... Možná je budu stavět spíš jeden po druhém, je to nějak demotivující... uvidíme.
JirkaM

JirkaM

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Daily Progress Death Match Spitfire 2013