Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Nieuport 16, pilot Albert Ball, V.C., stavebnice SH 1/32

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Nieuport 16, pilot Albert Ball, V.C., stavebnice SH 1/32

Příspěvekod Černý Hugo » 03 kvě 2015, 08:59

Ahoj přátelé,
vzhledem ke skutečnosti, že jste mi pomohli s rekonstrukcí možného vzhledu některého z letounů, užívaného Albertem Ballem a protože do mě Houmer neustále šije (skutečný Pán zla - pro zájemce o původ titulu odkaz na předchozí stavbu Avie S-199 viewtopic.php?f=57&t=59188 a viewtopic.php?f=57&t=72253 ), rozhodl jsem se vám zprostředkovat zážitek, kterak velkolepě zčubím chmelnici v přímém přenosu. :grin: Výplety jsem dělal naposledy před 20 lety a ačkoli se mi plošníky moc líbí, mám z nich respekt. Ale protože nikdo nemládne, tak se do nich pustím a snad někdy některý dokončím.

Stavebnici Nieuportu od SH (32015) představovat nemusím, většina ji zná. Já ji dostal od Houmího ve stavu, kdy měl výborně vybavený interiér a tak zdeformované poloviny trupu, že na horní a dolní straně byla jedna polovina o 1 mm větší než ta druhá - jedna byla jakoby vpáčená dovnitř (ani si nechci představovat, jaké zvrácené věci s ní Houmí prováděl, aby udělal tak pěkný interiér). Za pomoci hrubého násilí jsem spasoval hřbet a spodek dodělal za pomoci destiček. No, a když jsem zachránil trup, tak jsem se rozhodl pokračovat. Nebyl bych to ani já, kdybych se spokojil s těmi krásnými schématy ve stavebnici (ale mám je uložené na jindy) a samozřejmě chci něco extra #-o . Takže to nebude Ni-11, ale Ni-16 a navíc ve zbarvení, na které nemám obtisky :nuts: :crazy: .

Koupil jsem motor Le Rhone9J od CMK (stavebnice č.5105), který by údajně mohl být v Ballových mašinách použit, slepil jej, pokochal se úžasným vzhledem (alespoň dle mého výrobce odvedl vynikající práci) a zjistil, že se mi nevejde pod kryt :evil: . Nastalo zeslabování krytu na tloušťku papíru, ale povedlo se a nyní tam motor nacpu. Je to sice systémem "ježka v kleci - vezmi motor a natoč jej 8. válcem proti vydutí aerodynamického přechodu. Za mumlání ochranných zaklínadel proti odlomení vahadel opatrně spouštěj motor šíkmo do motorového krytu. Poté nasaď hroty aerodynamických přechodů na trup a opatrně vlož motorovou hřídel do připraveného otvoru v motorové přepážce. poté nesmírně přesným pohybem doraž motorový kryt na své místo! :uff: ". Při patině jsem se snažil o vzhled dle dobových fotek. Dnes, pokud mi to čas dovolí dolepím trubky sání a tyčky vahadel.

Potom budu pokračovat na křídlech. V předchozích komentářích jsem četl, že má stavebnice SH špatně počet port na koncích horního křídla. Nemá někdo z vás, prosím, výkres 1/32, podle kterého bych porty předělal? Zkusil bych to pomocí papírových pásků, napuštěných vteřiňákem. Tato kombinace se mi dost osvědčila při stavbě druhoválečných mašin, tak to zkusím zas. Jinak už nebudu unavovat dalšími kecy (ty si schovám pro Houmího :tongue: . Předem avizuji, že postup bude šneččí a výsledek ve hvězdách. Mám nějak málo času a navíc jsem v modelářské krizi. V podstatě se jedná o záchrannou misi nejenom pro Nieuporta, ale i pro Hugouše :grin: .
Přílohy
Nieuport -16, Albert Ball, V.C..JPG
Nieuport -16, Albert Ball, V.C. (1).JPG
Nieuport -16, Albert Ball, V.C. (2).JPG
Nieuport -16, Albert Ball, V.C. (3).JPG
Nieuport -16, Albert Ball, V.C. (4).JPG
Nieuport -16, Albert Ball, V.C. (5).JPG
Nieuport -16, Albert Ball, V.C. (6).JPG
Nieuport -16, Albert Ball, V.C. (7).JPG
Nieuport -16, Albert Ball, V.C. (8).JPG
Je lepší být překvapený pesimista než překvapenější optimista!
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Re: Nieuport 16, pilot Albert Ball, V.C., stavebnice SH 1/32

Příspěvekod HomerII » 03 kvě 2015, 09:34

Ahoj , mám ohromnou radost že jsi se do toho přeci jenom pustil =D> ! Jak tě chmelnice jednou drapnou už tě nepustěj :-D . Ještě Shindy a jeho Roland , budem kompletní :cool: . Narazil jsem sud , čekám vás odpoledne . Vem motor sebou , mám pro tebe pár fotek .
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 03 kvě 2015, 10:38

Vypadá to moc dobře... =D> =D> =D>
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 03 kvě 2015, 15:49

Pivní seance s Nieuportem :-D
Přílohy
100_7650.JPG
100_7651.JPG
100_7645.JPG
100_7646.JPG
100_7647.JPG
100_7648.JPG
100_7649.JPG
100_7654.JPG
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 06 kvě 2015, 18:47

Ahoj,
malý progres pro Houmera, obrovský skok pro Huga :grin: . Včera jsem na Houmího radu došel koupit do lékárny jednorázové jehly pro diabetiky a dnes zkouším osazovat vahadla. Průměr je super, díky Houmí. Jen se po tom nahřátí (nutné pro vyproštění jehly z uložení ve stříkačce) snadno ohýbají. Dnes už jsem nějaký mrtvý, budu pokračovat zítra. Ale cesta je otevřena. Jen jsem zvědav, z čeho udělám ty dráty ke svíčkám? A hlavně, jak to ukotvit. To bude "překladatelský oříšek" :lol: .
Přílohy
P1210305.JPG
P1210304.JPG
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 06 kvě 2015, 18:59

Hmmmmm, pěkný :wink: . Dráty ke svíčkám je myslím si nejlepší natáhnout z měděného drátku, třeba ze sluchátek jestli máš nějaké na vyhození. Ty jsou dostatečně jemné.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 06 kvě 2015, 19:18

Vážně pěkná práce =D> =D> =D> Pokud nebudeš mít sluchátka kvůli drátkům, zkus starou myš nebo nějaký USB kabel, tam jsou často taky velmi jemné.

Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 06 kvě 2015, 20:51

Sheya píše:Vážně pěkná práce =D> =D> =D> Pokud nebudeš mít sluchátka kvůli drátkům, zkus starou myš nebo nějaký USB kabel, tam jsou často taky velmi jemné.

Díky za pochvalu a hlavně za radu. On ten vzhled motoru je spíš výsledkem skvělé práce mastraře z CMK. Skutečně mě nadchly detaily, které na něm dokázal udělat. Zítra, až dorazím z práce, tak bych chtěl pokračovat. Tedy pokud mě Houmí neochromí nějakým zlým kouzlem. :grin: Jářku, Temný pane, co dělá LVG?
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Noell47 » 07 kvě 2015, 17:48

Parádní práce!!! Motor je super! =D>
Jeste zadny muj model se mi nelibil... to stale plati, nikdy nebudu dokonalej...
Lukas Kasuba
http://www.workbenchhobbies.com/lukas-kasuba-sydney-australia/
Dokonceno: Spitfire Mk.VIII 1/32 Tamiya SU-122 1/35 MiniArt Seehund 1/35 Bronco
Na stole: Yak-3 1/32 Special Hobby, Mosquito Mk.VI 1/32 Tamyia
Noell47

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 08 kvě 2015, 14:27

Ještě ty drátky a motor bude jako živý... =D>
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 09 kvě 2015, 09:24

KiR píše:Ještě ty drátky a motor bude jako živý... =D>

Ahoj,
drátky už zkouším. Včera jsem preparoval a pitval myš, kterou mi laskavě věnoval kamarád (díky Vlasto) a teď mám drátků do konce života. Jen je tam nějak dostat. Kombinace volšovejch rukou a alergie na Babiše (tedy konkrétně na jeho zlato - řepku), z který mě pálej voči jak u Yper, to je trochu vražedné [-X . Zatím jsem tam po 40 minutách nacpal dva a jdu se uklidnit na tanky. Ale dnes bych je tam chtěl dostat všechny. Uvidíme, až udeří osmá večer, jak se budou rozcházet představy se skutečností. Ale co, plány jsou od toho, aby se operativně měnily. Červené šipky ukazují místa, kde už drátky jsou, zelená místo, kde jsem při přípravě ukotvení (jsou tam namísto správných oček trojúhelníky, ze kterých drátek sklouzával) poškodil barvu. Pak motor samozřejmě natočím nejhnusnější částí dovnitř krytu :grin: .
Přílohy
P1210318.JPG
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 09 kvě 2015, 21:36

Motor vypadá náramně dobře :-)˜ =D> ˜ Krásně oživuješ dávno mrtvého Nieuporta , vítej na temné straně nekromante :grin: .
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 10 kvě 2015, 10:26

HomerII píše:Motor vypadá náramně dobře :-)˜ =D> ˜ Krásně oživuješ dávno mrtvého Nieuporta , vítej na temné straně nekromante :grin: .

Jakej nekromant, já jen následuji Pána. Vzpomínáš, čaroději, na jistého Lazara. Tak teď už jsou to dva, co se dokázali vrátit z říše stínů. Nějakej Lazar a tvůj bývalý Nieuport. Ale dalo to fušku. Napřed jsem musel smýt nějaké divné značky, načmárané takovou tmavou tekutinou na vnitřku trupu :!: . Ale teď to jde jak hutě. Při napínání jsem utrhl jenom jedno ukotvení. Ale pokořil jsem nemožné :grin: . Jen kdyby mě přešlo to Babišovo řepkové prokletí :cry: . Zde je důkaz, že plán byl dodržen. Tož zatím a co takhle se sejít od 15:30 na zahrádce u Červených. Což platí i pro další kolínské modeláře v dosahu. Poznáte nás snadno. Já jsem ten prostoupenej nadpozemskou září a Houmí je ten v plášti a držící se ve stínu. Dáš vědět Řezníkovi? Tedy pokud bude v 15:00 pršet, tak samozřejmě zůstávám v doupěti a jezdím tankem ;-I Pod pancíř neprší.
Přílohy
P1210326.JPG
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 10 kvě 2015, 15:13

To vypadá moc dobře =D> =D> =D>

Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 14 kvě 2015, 20:44

Sheya píše:To vypadá moc dobře =D> =D> =D>

Díky moc, ty drátky byly neskutečně tenké :cry: :nuts: . Ale jinak o vzhled motoru se postaral hlavně ten mástrař z CMK. Tak si říkám, že když dočubím Nieuporta, tak už budu mít předpřipravený motor do Vossova Fokkeru F.1 :lol: . Mějte se fajn, já si dávám pauzu a odjíždím za kámoši z ČSLA na Moravu na každoroční slezinu. ;-I ;-I ;-I
Černý Hugo

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby