Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

stíraná kamufláž D.VII ala WNW

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

stíraná kamufláž D.VII ala WNW

Příspěvekod JABBA » 27 led 2013, 14:31

Dostala se ke mně stavebnice D.VII (výrobce Fokker) WNW a byl jsem docela zaskočen nabízenou verzí stírané kamufláže, tedy tím, že se mělo jednat o dvě barvy stírané v samostatných polích na trupu a SOP. Navíc je tam i zmínka, že toto schéma bylo uplatněno i na Dr.I.
Nejsem odborník na WWI, ale vždy jsem byl utvrzován že Dr.I a první D.VII byly stírány jen jednou barvou, jakýmsi odstínem tmavší olivové.
Jaké jsou názory z fóra od zkušenějších kolegů ?
Díky předem a moc.
JN
JABBA

• Odpovědět s citací

Re: stíraná kamufláž D.VII ala WNW

Příspěvekod Hellboy » 27 led 2013, 14:48

Měla by to být olivová na plátěném podkladu, natíraná tak, že se namočil štětec a natíraly se pruhy dokud byla vidět barva. Pak se namočil znova, znova, znova a znova.....
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JABBA » 27 led 2013, 15:06

Jasné, v tomto jsem žil až do minulého týdne, kdy jsem dostal dvaatřicetinku od WNW, a tam v obtiskovém archu i návodu infromace o použití dvou barev ve stírané kamufláží a prý jasňačka, podle zachovalého kusu plátna trupu D.VII.

Tož jsem nějak zmaten.

JN
JABBA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeno Bugan » 27 led 2013, 15:47

Wingnuti vychádzajú z tohto originálneho kusu plátna zo zostreleného D.VII z neviem presne teraz akého francúzskeho múzea.

Fotografie Dr. I ukazujú podobné úseky stieranej kamufláže s rozdielnou tmavosťou, preto sa s veľkou pravdepodobnosťou jedná rovnako o rozdielne farby. Foto ako bola farba nanášaná prikladám dole. Nanášalo sa to na lakované nefarbené plátno štetcom až dosucha, potom sa nabrala znovu farba a pokračovalo sa. Ako zaujímavosť, všimnite si počet kýblikov farby toho pána vľavo :)

Jednou z výnimiek sú ale prvé prototypy, ako je Vossov F.I. Ten mal celé plátno sfarbené svetlomodrým odtieňom a naň bola stieraná len jedna, pravdepodobne olivová farba. Farbu čumáku vám samozrejme nepoviem, tak hlúpo si nenabehnem :-D
Přílohy
1121_DR.1PA.jpg
fokker_d7_fok_252-18_aerodromeforum260411_fokkerdvii25218streakyf.jpg
Obrázek
Zdeno Bugan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JABBA » 27 led 2013, 17:39

Díky za promptní odpověď, inu nic není jak bývalo,-),

před lety to začalo vícebarevnými kamuflážemi nejen na Albatrosech, pokračovalo to vícebarevnými na francouzských Nieportech Ni-11, případně prvních šestnáckách, a nyní i toto upřesnění.

Ten vzorek, i viditelná "dvojbarevnost" díla pánů na přiložené fotografii svědčí skutečně o použití dvou barev (přestože pán - natěrač nalevo, má kyblíků s barvou povícero),

Pravdou je, že i Dr.I vykazují obdobné tmavé a světlé pásy barev, které se jen stěží vysvětlovaly menším nasáknutím barvy na štětci.

S pozdravem

JN
JABBA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Šrám » 27 led 2013, 18:40

Jo jo, nic není, jak bývalo..
Je to podobné jako dvě barvy na vrchním křídle Fokkeru D.VIII...
Nějak to musíme rozdýchat a pokusit se držet krok :shock: :shock:
Šrám

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JABBA » 27 led 2013, 19:46

Rád se poučím,

jak to tedy vlastně bylo s D.VIII ? WNW jej sic nevydaly, ale mám dvě krabky pd Edíků a tam je to takové jednoznačné.

Opět stíraná nebo jiná inovace ?

Díky předem.

JN
JABBA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 28 led 2013, 11:25

Zdeno Bugan píše: ....Jednou z výnimiek sú ale prvé prototypy, ako je Vossov F.I. Ten mal celé plátno sfarbené svetlomodrým odtieňom a naň bola stieraná len jedna, pravdepodobne olivová farba. Farbu čumáku vám samozrejme nepoviem, tak hlúpo si nenabehnem :-D

..Zdeno a možná, že taky byly dvoubarevný.. :-k Nebo dokonce tříbarevný.. :?: Před chvílí jsem se o tom bavil s Helboyem a zjistil jsem, že mám pár zajímavých obrázků, týkajících se konkrétně stroje F.1 103/17. Podle těch útržků plátna to vypadá, že letoun byl nejdřív CELÝ natřený světle modře..(tedy ne modré hedvábí, jak se píše třeba v HPM) a pak jsou zde vidět útržky plátna se dvěma zelenýma barvama. Postavená replika tohoto 103/17 má pak nátěr provedený také dvoubarevně, kdy je použité nejdřív řídké hnědé šmouhání a na to pak až ta olivová.. :arrow:
Přílohy
Fokker V-5_F1-No103-17-color04.jpg
Fokker V-5_F1-No103-17-det-OP(replika)-a02.jpg
Fokker V-5_F1-No103-17-det-OP(replika)-a05.jpg
Fokker V-5_F1-No103-17-det-OP(replika)-a06.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 28 led 2013, 11:34

..skutečný F1 103/17 ale na rozdíl od repliky neměl modré lemování VOP ani spodku trupu, jako to bylo na sériových strojích.. A co se týká Fokkerů D.VII tak jsem si projel barevné rekonstrukce různých strojů a mám dojem, že spousta kreslířů ten fakt, že navrchu byly dvě barvy už mlčky přijala a na těch rekonstrukcích to (sice občas po svém-ve stylu nažraného vlka a stále živé kozy) už ztvárňuje. Rozdíl oproti dobám Profile-P je rozhodně už na těch kresbách vidět..
Přílohy
Fokker V-5_F1-No103-17-a05.jpg
Fokker V-5_F1-No103-17-b09.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 28 led 2013, 12:32

D.VIII měl pravděpodobně horní plochy zeleno-hnědé a spodní fialovo-modré. I když kdo to dnes ví absolutně přesně. A ke stíraným kamuflážím doporučuji přečíst si tento článek: http://www.theaerodrome.com/forum/aircr ... -test.html . Závěr je že nic není jisté. zvláště je zajímavý výsledek změny barevného odstínu lněného laku, který působí tak trochu jako další barva. Takže bych nedělal nějaké definitivní závěry z kousku plátna z muzea. :wink: Kdoví jak to bylo.
Přílohy
Museum2.jpg
4510.jpg
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeno Bugan » 28 led 2013, 12:51

zdesko, ak je ten nafotený kus papiera s tými útržkami autentický a skutočne reálny, tak si vyriešil jednu z najväčších leteckých záhad storočia, a to farbu vossovho čumáku. Na tom papieri je označená ako solid dark green, čo by nadobro vyvrátilo všetky verzie so žltým čumákom. Ak pravdaže ho nemal na poslednom lete vymenený, ale to sme zase na začiatku :). Ja mám ale pocit, že som tento obrázok niekde na aerodrome videl a tam sa rozoberalo, že to je podvrh.

Tá replika je pravdaže úplne nahouby tou modrou farbou. Týmto spôsobom boli kamuflované regulérne Dr.I, tam sa tá stieraná kamufláž nanášala na farbu plátna a spodok bol osobitne sfarbený svetlou modrou. Tie prototypy mali ale pravdepodobne už po nanesení na kostru stroja plátno sfarbené kompletne svetlomodré, preto na fotkách vossovho stroja nevidieť tú hranu medzi farbami na spodku trupu. Nehovorím, že tých stieraných farieb nemohlo byť nanesených cez seba viac, oproti dvojfarebným Dr.I sa však stieraná kamufláž na 103/17 zdá "farebne jednoliata". Osobne si nemyslím, že by sa šli trápiť nanášaním dvoch farieb na seba, neviem aký by to dávalo zmysel, podľa mňa sa to nastieralo z jednej pixle a bolo hotovo, hlavne nech to ide rýchlo na testy na frontu :) A prednú časť od čumáka až po krídla pre istotu namaľovali jednotnou vrstvou. Prikladám kvalitnejší záber toho Vossáka:

http://www.jasta11.co.uk/USERIMAGES/winner_1102.jpg
Naposledy upravil Zdeno Bugan dne 28 led 2013, 12:55, celkově upraveno 1
Obrázek
Zdeno Bugan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeno Bugan » 28 led 2013, 12:54

A pekný detail na stieranú kamufláž je aj táto fotka, ale tu s najväčšou pravdepodobnosťou nejde o 103/17, najmä pre tú opierku hlavy. Pravdepodobne sa Voss pri nášteve Fokkrových dielní odfotil v nejakom inom stroji.

http://www.fokkerdr1.com/images/Fokker% ... adrest.jpg
Obrázek
Zdeno Bugan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vilem » 28 led 2013, 13:49

Ahoj!
Promiňte, dlouho jsem tady nebyl, dnes jsem měl v plánu pokračovat v LOZENGE a vidím zajímavé téma. :D
Domnívám se že se při "stírané" skutečně používaly dvě barvy, tyto barvy byly dokonce některými historiky letectví na vzorcích identifikovány jako: olivově hnědá (- Methuen: 4F8 olive brown ) na tmavších místech a olivově zelená (- Methuen: 3D8 olive green ) na světlejších místech. Tyto dvě barvy pak byly naneseny na již lakované plátno.
Pro úplnost dodávám, že někteří jiní historici letectví tvrdí, že barvy byly dokonce tři ( + tmavá olivová hnědá - brown F5/6 na nejtmavších místech ).
Vícero barvám odpovídá i počet plechovek u nohou lakýrníka na fotce, kterou výše umístil Zdeno ( a někteří jejich počet uvádí jako potvrzení, že používané barvy byly skutečně tři :- :arrow: ) :-D
Jinak, Zdeno , klidně můžeš napsat, že kryt motoru u Vossovy F skutečně mohl být tmavě (okrově) žlutý ( resp. žluto-oranžový ) :grin: ! ( Proč? : Např. podíváme-li se na fotky Gabrielovy D.VII, kde jsou barvy naprosto jistě známé, jsou na všech fotkách zobrazeny světle-oranžové pruhy jako velmi tmavé a modré pruhy jako velmi světlé :shock: :grin: ... ).
Tak dost, jdu pokačovat v tom lozenge....
Zdraví V.

PS: Jo, ještě jsem si uvědomil, že jsem vám chtěl říct o své domněnce, proč se Vossově F říkalo Stříbrný trojplošník - proto, že byl ( na rozdíl od všech Dr ) původně natřený světlou modrou a teprve pak na něj nanesli stíranou ( ale to je skutečně /zatím/ pouze můj soukromý dohad :) !!! ).

PSS: Až teď jsem si všiml ( viz opět Zdenův příspěvěk výše ) že s touhle domněnkou nejsem osamocený :) - Promiň Zdeno, neměl to být pokus o ukradení Tvé myšlenky [-o< .
Naposledy upravil Vilem dne 02 úno 2013, 19:17, celkově upraveno 3
Vilem

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 28 led 2013, 13:55

Ale on tam má ty plechovky u nohou čtyři :grin: . Takže čtyři barvy? :?
P.S. tady je ukázka stárnutí kryciho laku na světle, a jeho změna barvy.
Přílohy
platno.jpg
platno2.jpg
platno3.jpg
Naposledy upravil Hellboy dne 28 led 2013, 13:59, celkově upraveno 1
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vilem » 28 led 2013, 13:59

:grin: Ředidlo? :grin: Fakt nevím, Libore. Já to jako důkaz neberu... Ale je fakt, že byly dokonce i pokusy o analýzu - identifikaci barev na těch plechovkách :D .
Vilem

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby