Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Novoblecha

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Novoblecha

Příspěvekod Ondrous » 28 led 2012, 10:27

Zdravím,

po delší době jsem se opět dostal ke chmelnicím (novostavby z papíru a balzy v měřítku 1:144).

Vím, že tohle fórum je hlavně o plastikových modelech, ale řekl jsem si chmelnice jako chmelnice. :)

Musím se přiznat, že při procházení tohohle fóra jsem často nevěřil vlastním očím, jak nádherně se dají modely vyšperkovat. Snad se mi jednou podaří se kvalitou aspoň přiblížit.

Právě pracuji na Guynemerově S.254 viz. fotky dole, pokud by někdo z vás měl nějaké připomínky nebo nápady, jak to dělat lépe, předem děkuji za vše.

Pro představu, jak hotové modely vypadají, přidávám i fotku jednoho hotového.

Ondra
Přílohy
DSC00212.jpg
Tohle je zatím poslední hotový kousek - Almenroederův D.III
DSC00225.jpg
základ křídel před přetmelením a přebroušením
DSC00223.jpg
polotovar trupu a nařezaná balza pro výrobu vzpěr, u dvou pokus o znázornění dřeva olejovkou
DSC00222.jpg
základ trupu, bude následovat ještě přebroušení opěrky do požadovaného tvaru a pak spooousta tmelu:)
DSC00220.jpg
a ještě jednou základ trupu
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Re: Novoblecha

Příspěvekod Hellboy » 28 led 2012, 17:49

Pěkná sochařina zvlášť v tomhle měřítku. Těším se na pokračování
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Turboduck » 29 led 2012, 08:47

Pěkné blechy,
=D> =D> =D>
trup je balza?

Koukal jsem na náběžky u D.III, máš je ošahané, chtělo by to přetřít docela to kazí dojem, ale ono to třeba při té velikosti není vidět... :-k
Turboduck

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 29 led 2012, 10:41

Turboduck píše:Pěkné blechy,
=D> =D> =D>
trup je balza?

Koukal jsem na náběžky u D.III, máš je ošahané, chtělo by to přetřít docela to kazí dojem, ale ono to třeba při té velikosti není vidět... :-k

Trup je z balzy až po kokpit, od kokpitu po ocas je to balzová kostra potažená papírem (s nalepenými podélníky na bocích).

S tou náběžkou u Albíka máš pravdu, patřím ke skupině štětečkářů a na té náběžce je několikrát přetáhnuto z natírání spodku křídla. Jakožto samouk jsem teprve tady objevil, že při natírání se dá zamaskovat ta část, kterou natřít nechceš.:) Příště budu chytřejší.

Přemýšlel jsem i o airbrushi, ale nejsem si jisty, jestli je vhodný pro tohle měřítko.

Na S.VII bych chtěl vyzkoušet vyrytí spár a napuštění olejovkami - jak moc je musím naředit? Předpokládám, že na lesklém povrchu by to mělo fungovat lépe než na matném, pravda?

Dneska snad trochu pokročím, tak hodím další fotky.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Turboduck » 29 led 2012, 11:14

Já dělám oleje jak na lesklém, tak i na matném povrchu. Na začátek lakuj lesk. Ředění je znovu podle toho čeho chceš docílit, prostě sílu efektu. Ale je to o zkušenosti a vlastním zvážení...
Jinak hranu náběžky nemusíš maskovat, štětečkem to jdu malovat pěkně, jo stříkání je jiná....
Turboduck

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 29 led 2012, 15:20

Tak jsem pokročil s trupem, už to začína trochu vypadat jako Spad.
DSC00228.jpg

DSC00229.jpg

Než to proschne, vyrobil jsem kola, vrtuli (olejovky jsou úžasná věc, jak jsem bez nich mohl doteď žít) - ještě to bude potřebovat pár korektur, a výfuky.
DSC00226.jpg

U výfuků si nejsem jistý barvou, přemýšlel jsem o umbře nebo sieně pálené, snad to nebude úplně mimo.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 05 úno 2012, 17:14

Tak jsem mírně pokročil:
maskování trupu dopadlo relativně dobře, ještě přebrousit, udělat rytí a můžeme lakovat
DSC00236.jpg

DSC00237.jpg

tak uvidíme, jestli z toho nakonec vyleze Spad
DSC00238.jpg

s touhle drobotinou jsem se docela natrápil...
DSC00240.jpg

Jsem trochu bezradný ohledně mezikřídelních vzpěr: na každé vzpěře jsou kovové "manžety" a zatím jsem nevymyslel rozumný způsob, jak je ztvárnit - zkoušel jsem je namalovat tenkým štětečkem, ale vypadá to dost divně. Jsou chvíle, kdy lituju zvoleného měřítka.:)
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 19 úno 2012, 18:36

Tak jsem o víkendu lehce pokročil s trupem:

pokus o perforované kryty motoru (v reálu to vypadá míň blbě než na fotce :D ), přidělané výfuky, ještě dotáhnout pár odloupnutých míst:
DSC00254.jpg

V technice natírání mám ještě co dohánět, ale jinak než zkoušením na to člověk nepřijde - každopádně zadní část trupu dostane ještě jednu vrstvu
DSC00256.jpg

A můj první pokus o stínování naředěnou olejovkou - taky to bude chtít dopilovat. :shock:
DSC00259.jpg

DSC00260.jpg

Pro šťouraly - ano, perforace na výstupcích nad čumákem budu předělávat :cry:
DSC00261.jpg

Poučení pro příště - fotit z větší dálky, při takovémhle focení zblízka hrozně vylezou všechny nedostatky. :-D
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 25 úno 2012, 19:35

Tak jsem opět pokročil, dodělal jsem trup, nalepil znaky a přilepil ocas:

DSC00265.jpg

DSC00267.jpg

Jak jsem se dozvěděl na chmelnice.org, pneumatiky mají být správně šedé, tak se podle toho řídím:

DSC00268.jpg

Za jakékoli komentáře a připomínky budu vděčný.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 26 úno 2012, 08:15

Vypadá to velice pěkně =D> . Ty obtisky si děláš sám? Jak jsou lepené na model? Já jen že Ti docela vylézají nad obrys modelu. Asi by to chtělo je víc přelakovat a lehce přebrousit aby nedělaly schody.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 26 úno 2012, 11:01

Hellboy píše:Vypadá to velice pěkně =D> . Ty obtisky si děláš sám? Jak jsou lepené na model? Já jen že Ti docela vylézají nad obrys modelu. Asi by to chtělo je víc přelakovat a lehce přebrousit aby nedělaly schody.

Díky. Poprvé jsem zkoušel napouštění spár tmavou olejovkou a musím uznat, že i na tomhle měřítku to dělá docela dobrý dojem, původně jsem z toho měl docela strach.

Obtisky si dělám sám, i když po pravdě to nejsou obtisky - jsou vytištěné na papír, vystřižené a nalepené Herkulesem. Nicméně Sheya už mi poradil jak na to (obtiskový papír a laserovka), na příštím kousku to chci vyzkoušet, jen ještě musím sehnat obtiskový papír a laserovku. :D

Obtisky by mi mohly docela vytrhnout trn z paty i při výrobě kol, aspoň trochu přijatelně ztvárnit pneumatiky pomocí štětce je vážně porod a s výsledkem zatím nejsem spokojený (viz. kola na tomhle S.VII).
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 26 úno 2012, 11:20

:grin: Já jesm to tušil že to není obtisk :) . Myslím si že zvláště v tomhle měřítku to chce aby byly co nejtenčí zkus to myslím že to zase o něco model zvedne. Jinak dobrá práce. =D>
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 26 úno 2012, 18:44

To Hellboy: Máš pravdu, v tomhle měřítku to hrozně vynikne. No nic, na tomhle modelu už je nechám a zkusím to na dalším.

Rozhodl jsem se pokusit vylepšit vzhled aspoň jiným způsobem. Když už jsem u toho experimentování, tak jsem se poprvé (pokud nepočítám nevydařený pokus s Fokkerem E.III) pustil do výpletů. Jelikož jsem zatím na žádnou lepší metodu nepřišel, znovu jsem šel do metody drátek+vteřiňák.

Dosavadní pokrok mě stál 3 hodiny s lupou a pinzetou a stejně bude potřeba dost oprav... Ale snad se v tomhle měřítku dá oko oklamat... Musím dát za pravdu Jardovi Šebkovi: drátek ve finále nebude nikdy úplně rovný.

Poučení pro příště: investovat do lepší pinzety, pořídit si pořádný vteřiňák (nejspíš hustý) a najít metodu, jak nanést malé množství lepidla a neupatlat všechno okolo...

DSC00271.jpg

DSC00272.jpg

DSC00273.jpg

DSC00274.jpg

A takhle vypadá mrňous shora. Na některých modelech tohoto stroje jsem viděl černý trojúhelník, který se táhl od opěrky hlavy až skoro k SOP, na některých naopak chyběl, ale podle fotek bych spíš řekl, že tam nebyl.

DSC00277.jpg

Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 03 bře 2012, 10:04

Tak jsem si přivstal a dokončil veledílo:

DSC00278.jpg

DSC00280.jpg

DSC00281.jpg

DSC00282.jpg

DSC00284.jpg

Bohužel mi ujela geometrie, takže tahle blecha poputuje někam dozadu do vitríny. :cry:

Nicméně několik cenných zkušeností jsem získal:

- výplety z drátků se vyrobit dají, nicméně bude to chtít ještě hodně zlepšování
- na výrobu koleček budu muset vymyslet nějakou výrazně lepší metodu, maskování a natírání je k h...
- musím si vyrobit nějaké udělátko, kterým dokážu udržet geometrii a nalepit křídla na správné místo

Za jakékoli připomínky a konstruktivní kritiku budu vděčný.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 05 bře 2012, 18:41

No Ondro, je to novostavba a je vážně pěkná. Mně se to líbí. =D> =D> =D> Určitě dáme ještě řeč v pátek u pivka... :wink:
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby