Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Nieuport 17 - 1:32 Academy

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Nieuport 17 - 1:32 Academy

Příspěvekod čibotr » 14 lis 2011, 22:00

Ahoj přátelé.
Již delší dobu obdivuji letadla Velké války a hlavně jak si s modely té doby dokážete poradit. Navíc když se objevili WnW se svým programem tak jsem neodolal a rozhodnutí bylo rychlé, stal se ze mně sběratel chmelnic. Mám od nich všechno a už je mi blbý jen se kochat krabicemi a tak jsem se konečně rozhoupal. Jelikož jsem v téhle kategorii úplné ucho, žádnou chmelnici jsem ještě nespáchal a rovnou ničit takovou kvalitu mi bylo líto, tak jsem na začátek zvolil něco za pár korun. A protože Nieuport vypadá v krabičce lépe než Camel, tak to odnese on.
Pustil jsem se do něj plný elánu a přestože je stavebnice (původně Hobbycraft) hodně jednoduchá, představa je jen krabička a pár vylepšení, žádné doplňky, no uvidíme jak se zadaří. Doufám že mi to hned na začátku neodradí.

1.JPG

Ni-17_02.JPG
Zkrácená sedačka

Ni-17_04.JPG
Odvrtaná sedačka a doplněný sedák

Ni-17_05.JPG
Vyškráblá žebra a vyříznutá stupačka

Ni-17_06.JPG
Opěrka hlavy

čibotr

• Odpovědět s citací

Re: Nieuport 17 - 1:32 Academy

Příspěvekod čibotr » 14 lis 2011, 22:23

Ještě pár fotek

Ni-17_07.JPG

Ni-17_08.JPG

Ni-17_10.JPG

Ni-17_10-1.JPG

čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 15 lis 2011, 23:19

Tak jako další přišlo na řadu horní křídlo. Vyříznul jsem okénko, oddělil křidélka, udělal jejich nové uchycení a očka na výplety. A taky do okénka z profilů vytvořil nosníky.

10.JPG
nová díra

11.JPG
zahloubení pro folii je i ze spoda

12.JPG
doplněná kostra

20.JPG
závěsy křidélek a očka

13.JPG
zaslepená stupačka

čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 16 lis 2011, 11:29

Paráda budu sledovat :P
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 16 lis 2011, 21:25

Moc pěkné úpravy.

Snad jen ta očka výpletů se mi zdají dost veliká (naštěstí není případný problém s úpravou). Co je to za tloušťku drátu?

Tady jsem náhodou narazil na rozestavěnou 17 v podání Marka Millera. Jestliže ho neznáš, tak věz, že jeho práce jsou docela mazec:
http://www.wwi-models.org/Images/Miller ... index.html
Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 17 lis 2011, 00:03

Pánové díky za povzbuzující slova.
Ty očka jsou z 0,2ky a zkroucené na 0,8ce, takže velký průměr bude tak do 1,3. Příště to zkusím ztočit na 0,5 aby očko bylo pod milimetr, snad to zvládnu. Jak jsem psal na začátku tohle éro beru jen jako zkoušku co vůbec dokážu a zda to bude aspoň trochu koukatelný. A taky je docela důležitý aby mi to ještě bavilo. Martine to co předvádíš např. ty na Albatrosu je úžasný a zcela mimo mé schopnosti i ambice. A zkusit se pouštět do takových detailů a precizností tak bych asi skončil s mindrákem :mrgreen:
Už se těším na zítra, snad o něco popojedu.
čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 17 lis 2011, 10:41

Rozdíl mezi mými a tvými úpravami je v tom, že tvoje vypadají zhotoveny velice dovedně.

Jestli jsi chmelnici zatím nedělal, tak naprosto (z vlastní zkušenosti) chápu, že se ti očko z drátu 0,2mm na 0,8mm musí líbit.
Uvidíš ale, že za chvíli ti už tak "oslňující" nepřijde - pohodlně zvládneš lepší (věrnější (menší)).

Zkus například vykuchat nějaký kabel od již nepoužívané myši - najdeš tam měděné drátky zhruba 0,15?mm, z nichž očka pohodlně utvoř na tenkém špendlíku či jehle. Následně případně dokruť půl (jednu, dvě..) otáčky pinzetou, abys podle potřeby zmenšil jejich průměr.
Těmto očkům pak pohodlně stačí díry vrtákem 0,4mm (vyzkoušej nejdříve někde vedle spolu s drátem 0,2mm a pak nech názor na ně uzrát).

Samozřejmě ovšem také záleží, co tím potom chceš provléknout - jestli něco relativně tuhého (vlasec), nebo gumu typu EZ Line.

Každopádně je dobré, že se očkům "věnuješ" od začátku, neboť kdybys s nimi začal až později, stav, kdy se ti tyto relativně větší přestanou pozdávat, by se nejspíše dostavil až po dokončení modelu, a to by byla škoda..
Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 17 lis 2011, 13:40

Martine díky [-o< za připomínku, jinak bych to ani nezkusil .

35.JPG

34.JPG

čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 17 lis 2011, 16:53

Pěkně velká změna k lepšímu =D> . Jinak Ti to jde pěkně. Už víš v jakých barvách bude?
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 17 lis 2011, 17:38

Héézká stavba..! Šikovný neklepající se ruce..(to očko je superozní =D> ) Takže ať Ti to staví..! No, a když už je to dvaatřicetina, tak by to chtělo nějaké šmakózní kamo..těch je dost, tak se kdyžtak ozvi.. :-D
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 17 lis 2011, 19:32

Tedy pánové začínám být po vašich slovech dost nervózní. No mám pocit že po porci dnešních fotek s těmi tleskači skončíte. Zkusil jsem totiž dřevo. Zvolil jsem úplně jednoduchý postup. Jako základ je lesklá lihovka ( okr a z dřívějška namíchaná červenohnědá ) a na to šmrdlat molitanem oleje sienu a černou (Umton). Přestříknu to Sidoluxem. Já jsem vcelku spokojen, jsem zvědav co vy na to.
Co se týče kamo, tak představu mám stříbrnýho Nungessera co je na krabičce ale trochu jinak ( What If ). Zdesko mi dá za uši ale ten nápad se mi líbí. Jinak skoro určitě bude bez Lewise. Ve stavebnici je dost drsný stojánek a taky to okénko nechci zakrývat. Jo a ještě se přiznávám že z povrchovky mám docela bobky.

14.JPG
tak první dřevo - světlé...

21.JPG

18.JPG
...a tmavé

čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 18 lis 2011, 01:32

..otázkou zůstává jak přesně bys chtěl tu dvaatřicetinu mít přesnou.. :-k Zatím vidím jeden nesmysl..mezikřídelní vzpěry nejsou určitě ze sedumnáctky, ale z jedenáctky popřípadě šestnáctky. Sedumnáctka měla o poznání silnější vzpěry..porovnej jejich tloušťku..horní 3 obrázky-Nie11 a dolní 3 obrázky Nie17
Přílohy
Nie 11C-1_Escadrille N124-(N1286)-b02.jpg
Nie 11C-1_Ital(Macchi built)-a01.jpg
Nie 11C-1_Ital(Macchi built)-a01.jpg (19.27 KiB) Zobrazeno 3998 krát
Nie 11C-1_v3d.jpg
Nie 17 C-1_escadrille N012-(N1834)-a02a.jpg
Nie 17 C-1_escadrille N012-(srdce)-a01.jpg
Nie 17 C-1_v4c.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 18 lis 2011, 02:14

Co se týká okénka v horním křídle, tak to opravdu Nungesser měl. Jenže číslo N1895 na Nie17 nepatří. Toto číslo měl na letounu Nie17bis (tedy letoun s oválným trupem) a pak ještě na jednom ze dvou Nie25. Sedumnáctky na kterých létal, byly obě ranné verze a kromě okna v horním křídle, měly původně i pevný kužel před vrtulí. Číselně mladší (ale to je jen teoretický údaj..protože kdoví jak to s číslováním Nieuportů bylo.. :-k ) je N1490. Tento stroj byl kamuflovaný a barevné rekonstrukce ho ukazují s Vickersem i Levisem a s pevným kloboukem před vrtulí. Jeho fotku jsem ale zatím neviděl. Ovšem s kamuflovaným strojem Nungesser hostoval u N124 a z této návštěvy existují fotky. Bohužel na nich není vidět číslo stroje. Pokud budeme předpokládat, že se jedná o stroj N1490 (a toto se tvrdí u jedné starší publikace z které je, podle mě, kopírována právě ta kamuflovaná rekonstrukce i dalšími kreslíři), pak se poněkud od barevných rekonstrukcí liší. Má sice okno v horním křídle, ale nemá klobouk před vrtulí a vyzbrojený je jen kulometem Vickers. Druhá Nungesserova sedumnáctka by měla mít číslo N1574. Tento letoun nesl nátěr hliníkovým bronzem a podle barevné rekonstrukce měl před vrtulí klobouk a z toho vyplývá, že by měl mít i okno v horním křídle. Vyzbrojený by měl být Vickersem i Lewisem. Na sedumnáctkách by se ale neměly s dost velkou pravděpodobností objevit ony charakteristické pruhy s francouzkými barvami..!! Ty si na svá letadla Nungesser začal malovat až po incidentu se zaslepeným anglánem, který se mu stal na Nie25..! Je pravděpodobné, že v té době létal zároveň i na starším (ale je možné říci i součastném) Nie17bis, protože tato verze tyto pruhy prokazatelně nesla také. Existence původních starých sedumnáctek v tomto období, je krajně nepravděpodobná..už třeba proto, že je Nungesser rozbil. "Hliníková" sedumnáctka ba tedy mohla vypadat nějak takhle..(bez pruhů, samozřejmě...) Je docela možné, že se jedná o ten samý letoun, jehož část vidíme na této fotce..
Přílohy
Nie 17C-1_escadrille N065-(Nungesser)-a01.jpg
Nie 17 C-1_escadrille N065-(Nungesser)-N1574-color01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 18 lis 2011, 02:41

..ještě k vrtulím na Nieuportech. Výjimka sice potvrzuje pravidlo..(viz spodní fotka, je možné, že je to britský stroj)..ale 99,9% francouzkých Nieuportů mělo vrtule natřené..(pravděpodobně tmavě šedou barvou)
Přílohy
Nie 17 C-1_escadrille N026-a01.jpg
Nie 17 C-1_escadrille N026-(No11-Tourangin Guy)-a01.jpg
Nie 17 C-1_01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 18 lis 2011, 03:03

..jo, a vrtule ve stavebnici bude asi tento typ..letoun na fotce není identifikován..ale tyhle vrtule jsem na skutečných letadlech našel pouze u rusů, respektive na sedumnáctkách postavených v továrně Dux.. :-k Každopádně i ona je natřená.. :wink:
Přílohy
Nie 17 C-1_04a.jpg
zdesko

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby